Voedingsadvies

Laatste Update: 10 augustus 2021

Hoe maak ik groenten en fruit lekkerder?

Deze regel gaat natuurlijk niet voor iedereen op, maar in de meeste gevallen is ongezonde voeding lekkerder dan gezonde voeding. Hier ligt ook de reden waarom het zo moeilijk is om af te vallen. Ongezonde voeding doet ons meer deugd, geef ons direct energie en onze smaakpapillen "verlangen" ernaar waardoor wij onszelf ook prettiger voelen. Op korte termijn geeft ongezonde voeding ons meer plezier, dit weet iedereen. Ook weet iedereen dat gezonde voeding op langer termijn beter is.

De oplossing klinkt heel erg simpel. Willen we meer ongezonde voeding eten, dan moeten we gezonde voeding lekkerder maken! Kan dit ook?

Het interessante is dat zelfs je cultuur kan bepalen wat je lekker vindt. Zo vinden veel Amerikanen ongezonde voeding lekker terwijl mensen met een Franse cultuur juist gezonde voeding lekkerder vindt(1).

Bestek bepaald de smaak!

Een onderzoek uit Engeland heeft vorige week de resultaten van het onderzoek "bestek bepaald de smaak" bekend gemaakt. Ik zal eerst even het onderzoek uitleggen. Dit onderzoek bestond uit 2 groepen mensen. Beide groepen kregen een kom met vanille yoghurt voorgeschoven.

De ene groep kreeg plastic bestek, en de andere groep kreeg zilveren bestek. Vervolgens moesten de bij groepen een cijfer geven aan de smaak van de vanille yoghurt. Wat bleek nou....

De mensen die met plastic bestek hebben gegeten gaven een lager gemiddeld cijfer dan de mensen die met zilveren bestek hebben gegeten.

Hoe kan dit?
De reden waarom de mensen met het duurdere bestek een hoger cijfer gaven, is omdat onze hersenen dit vergelijken met het eten in een duur restaurant. De hersenen van de mensen die met plastic bestek hadden gegeten, hadden het idee dat ze in een fastfood restaurant aan het eten waren.

Je gaat ervan uit de je lekkerder eet, op het moment dat je met duur bestek aan het eten bent.

Ander onderzoek laat zien dat als je metaal bestek hebt of roestvrij staal bestek. Het roestvrijstaal bestek ervoor zorgt dat yoghurt het lekkerst smaakt (2).

Wat kan ik hiermee?

Je zult misschien denken, wat kan ik met deze informatie. Nou in het begin van het artikel heb ik je verteld dat de meeste mensen de verleiding van ongezonde voeding niet kunnen weerstaan. Wanneer jij hetzelfde probleem hebt, heb ik een handige tip voor je.

Wil je gezonder eten en wil je ongezonde voeding laten staan, probeer dan voortaan gezonde voeding met ijzeren bestek te eten en ongezonde voeding met plastic bestek. Plastic bestek kun je in elke supermarkt krijgen en het kost nog geen 2,- euro.

Het ziet er misschien wel een beetje raar uit, maar wanneer je ongezonde voeding met dit bestek eet, vind je het automatisch een stuk minder lekker. Hierdoor is de verleiding wellicht makkelijker te weerstaan. Dit kan voor de ene persoon beter werken dan voor de andere(3), maar niet geschoten is altijd mis.

Heb je problemen om groente te eten omdat je dit niet echt lekker vindt? Probeer dan eens om dit te eten met iets duurder bestek. Van mij part koop je een enkele vork of lepel bij een speciaal zaak en gebruik je deze alleen wanneer je groente aan het eten bent. Je zal merken dat de groente beter smaakt dan anders.

Optimalegezondheid.com
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0950329312001334
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1745-459X.2011.00351.x
  3. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08870446.2017.1316849

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share