Hoe (on)gezond zijn onze cosmeticaproducten?

2017-01-18T02:17:00+01:00september 6th, 2013|Huidverzorging|1 Reactie

Laatste update: door

Hoe (on)gezond zijn onze cosmeticaproducten?

Ons eeuwige streven naar schoonheid en aantrekkelijkheid is vaak schadelijk voor ons lichaam. Er worden veel toxische stoffen aangetroffen in cosmetica-, huid- en haarverzorgingsproducten. We brengen onze huid in contact met een hele hoop chemische stoffen elke keer als we ons wassen of ons opmaken.

Dat is dubbel ironisch omdat net onze huid het belangrijkste orgaan is voor wat betreft het ontgiften van het lichaam. We maken het onze huid dus extra moeilijk deze functie te vervullen door ze constant te bombarderen met andere chemische stoffen.

Kankerverwekkende stoffen

De meest populaire cosmeticamerken bevatten vaak veel kunstmatige kleurstoffen, synthetische geurtjes, petroleum-derivaten, emulgatoren, bewaarmiddelen en oplosproducten. Er zijn meer dan 850 chemische stoffen goedgekeurd voor gebruik in de cosmetische sector. Diethanolamine (DEA) en ethanolamine (TEA) in het bijzonder, zijn twee krachtige chemische stoffen die in cosmeticaproducten worden gebruikt.

Deze chemische stoffen kunnen in combinatie met andere stoffen kankerverwekkers worden, bekend als nitrosamines. De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit ontdekte dat 37% van de door hen geteste cosmeticaproducten deze potentieel kankerverwekkende stoffen bevatte.

Bewaarmiddelen

De meest voorkomende bewaarmiddelen in cosmetica- en hygiëneproducten zijn imidazolidin urea en diazolidinyl urea. Beide chemische stoffen worden beschouwd als toxisch en kunnen dermatitis veroorzaken (huidirritaties). Bij een temperatuur hoger dan 10° Celsius geven ze bovendien formaldehyde af, ook een kankerverwekkende stof.

Ook petroleumproducten worden vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten. Ze kunnen de gevoeligheid van onze huid voor zonlicht beïnvloeden en interfereren met ons lichaamseigen vochtregulerend mechanisme, zodat de huid begint uit te drogen en er kloofjes kunnen ontstaan. En dat is nu net wat veel van deze verzorgingsproducten claimen te behandelen.

En vele andere...

Sodium lauryl sulfaat, één van de synthetische stoffen om shampoos en zeep te laten schuimen, kan oogirritaties, jeuk, haarverlies en allergische reacties veroorzaken. Het is ook een bekend mutageen, dat wil zeggen dat het de potentie heeft om ons DNA te wijzigen, wat ook weer tot ziektes kan leiden.

Stearalkonium chloride is een andere giftige chemische stof die vaak gebruikt wordt in haarverzorgingsproducten en vochtinbrengende crèmes. Het werd oorsp