Huidverzorging

Laatste Update: 18 januari 2017

Hoe (on)gezond zijn onze cosmeticaproducten?

Ons eeuwige streven naar schoonheid en aantrekkelijkheid is vaak schadelijk voor ons lichaam. Er worden veel toxische stoffen aangetroffen in cosmetica-, huid- en haarverzorgingsproducten. We brengen onze huid in contact met een hele hoop chemische stoffen elke keer als we ons wassen of ons opmaken.

Dat is dubbel ironisch omdat net onze huid het belangrijkste orgaan is voor wat betreft het ontgiften van het lichaam. We maken het onze huid dus extra moeilijk deze functie te vervullen door ze constant te bombarderen met andere chemische stoffen.

Kankerverwekkende stoffen

De meest populaire cosmeticamerken bevatten vaak veel kunstmatige kleurstoffen, synthetische geurtjes, petroleum-derivaten, emulgatoren, bewaarmiddelen en oplosproducten. Er zijn meer dan 850 chemische stoffen goedgekeurd voor gebruik in de cosmetische sector. Diethanolamine (DEA) en ethanolamine (TEA) in het bijzonder, zijn twee krachtige chemische stoffen die in cosmeticaproducten worden gebruikt.

Deze chemische stoffen kunnen in combinatie met andere stoffen kankerverwekkers worden, bekend als nitrosamines. De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit ontdekte dat 37% van de door hen geteste cosmeticaproducten deze potentieel kankerverwekkende stoffen bevatte.

Bewaarmiddelen

De meest voorkomende bewaarmiddelen in cosmetica- en hygiëneproducten zijn imidazolidin urea en diazolidinyl urea. Beide chemische stoffen worden beschouwd als toxisch en kunnen dermatitis veroorzaken (huidirritaties). Bij een temperatuur hoger dan 10° Celsius geven ze bovendien formaldehyde af, ook een kankerverwekkende stof.

Ook petroleumproducten worden vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten. Ze kunnen de gevoeligheid van onze huid voor zonlicht beïnvloeden en interfereren met ons lichaamseigen vochtregulerend mechanisme, zodat de huid begint uit te drogen en er kloofjes kunnen ontstaan. En dat is nu net wat veel van deze verzorgingsproducten claimen te behandelen.

En vele andere...

Sodium lauryl sulfaat, één van de synthetische stoffen om shampoos en zeep te laten schuimen, kan oogirritaties, jeuk, haarverlies en allergische reacties veroorzaken. Het is ook een bekend mutageen, dat wil zeggen dat het de potentie heeft om ons DNA te wijzigen, wat ook weer tot ziektes kan leiden.

Stearalkonium chloride is een andere giftige chemische stof die vaak gebruikt wordt in haarverzorgingsproducten en vochtinbrengende crèmes. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld om textiel zachter te maken maar wordt in de cosmetische industrie vooral gebruikt omdat het zo goedkoop is in vergelijking met natuurlijke alternatieven. Jammer genoeg veroorzaakt deze stof vaak allergische reacties.

Alsof dat niet genoeg is zijn dan ook nog eens veel synthetische kleurstoffen bekende kankerveroorzakers. De aanwezigheid van deze stoffen wordt normaal aangeduid door de letters FD&C of D&C op de verpakking, maar fabrikanten vermelden deze niet altijd. Sommige kleurstoffen zijn gevaarlijker dan andere, in de praktijk vermijd je best gewoon alle cosmeticaproducten met kunstmatige kleurstoffen. Kies voor huidproducten op natuurlijke basis!

Kunstmatige geurstoffen die soms worden gebruikt in cosmeticaproducten kunnen ook veel gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Eén enkele 'geurstof' kan eigenlijk bestaan uit tot wel 400 ingrediënten, meestal chemicaliën uit de petroleumindustrie. Klinisch onderzoek door artsen heeft aangetoond dat de blootstelling aan deze stoffen kan leiden tot schade aan het centraal zenuwstelsel. Ook kan het depressie, hyperactiviteit, geïrriteerdheid, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en huidirritatie veroorzaken.

In parfums zitten tot wel 95% chemische stoffen die afkomstig zijn uit de petrochemische industrie. De meest voorkomende chemische stoffen in parfum zijn ethanol, benzaldehyde, benzyl acetaat, aceton, benzyl alcohol, a-terpinene, methyleen chloride... Ruikt lekker vind je niet?

Hoe kan je minder chemische stoffen in je cosmetica gebruiken?

Hoewel het onmogelijk is alle toxische ingrediënten in cosmetica te vermijden mag het wel duidelijk zijn dat we momenteel teveel chemische stoffen op ons lichaam gebruiken. We zouden het best een beetje in kunnen perken dus.

Begin alvast met de etiketten op de verpakking grondig te bestuderen. Staat er geen ingrediëntenlijst op? Dan heeft dit product blijkbaar wat te verbergen en kan je het alvast van je aankooplijstje schrappen.

Indien je er één van de stoffen op tegenkomt die we hierboven opgesomd hebben dan kan je ook beter een alternatief zoeken. Ga op zoek naar natuurlijke producten maar hou daarbij in het achterhoofd dat niet alles wat je in een gezondheidswinkel koopt ook echt gezond is.

Jammer genoeg gebruikt de cosmetica industrie de woorden 'organisch' en 'biologisch' vaak ten onrechte en betekenen deze termen niet altijd dat er minder toxische ingrediënten inzitten.

Let jij bij de aankoop van huid- of haarverzorgingsproducten op de ingrediëntenlijst? Of kies je bewust voor natuurlijke producten?Laat het me allemaal weten in jouw reactie!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Bij muggenbeten, maar ook bijen- en wespensteken gebruik ik SRL gelei. SRL gelei is een homeopatisch product.
    Mijn jongste zoon reageerde altijd extreem op een muggenbeet. Een maand voor het muggenseizoen begon gaf ik hem de eerste week elke dag 10 korrels ledum en daarna tot het muggenseizoen over was elke week op dezelfde dag 10 korrels Ledum.
    Het heeft hem erg geholpen het nare muggenseizoen te "overleven".
    SRL help uitstekend bij insectenbeten. Je wordt wel gestoken maar je hebt niet de allergische reactie die normaal optreedt.
    Dit zijn mijn ervaringen met Ledoum en SRL gelei

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin
Share2