Sport

Laatste Update: 27 juli 2020

Hoe vaak sport je? Hou jezelf niet voor de gek!

Mag ik je de volgende vraag stellen?

Beweeg je wel tenminste 30 minuten per dag?

Voldoende lichaamsbeweging is absoluut essentieel voor een betere gezondheid(1). Echter, voor veel mensen schiet sport en lichaamsbeweging er vaak bij in.

Dat is ook niet gek, want als je een druk en hectisch leven hebt is elke dag sporten niet altijd even gemakkelijk.

Uit onderzoek is gebleken dat 55% van de Nederlanders niet precies weten hoe vaak ze sporten. Daarbij wordt de hoeveelheid ook nog vaak overschat. In plaats van dat het om 5-10 minuten gaat zeggen veel mensen dat het ongeveer 20-30 minuten is geweest.

Nu is dat heel menselijk.

Het is daarom heel waardevol om regelmatig naar je leven te kijken.

  • Welke onderdelen kunnen gezonder?
  • Hoe vaak beweeg je écht?
  • Hoe zit het met je voedingspatroon?

Regelmatig de ''moeilijke'' vragen aan jezelf stellen kan zeker het verschil maken. Zo kwam ik zelf tot de conclusie dat ik niet elke dag een groene smoothie drink, dit is iets wat ik graag wil implementeren. Maar met goede intenties alleen lukt het voor veel mensen niet.

Een ''stok achter de deur'' kan zeker waardevol zijn. Helemaal wanneer je graag een gezonder leven wilt opbouwen. 

Laat ik dat even toelichten:

Mensen zijn gewoontedieren. Dat betekent dat bepaalde ongezonde gewoontes moeilijk te doorbreken zijn. Het heeft meerdere jaren gekost om deze gewoontes te ontwikkelen. Vandaar dat je ook de nodige moeite moet gaan doen om ongezonde gewoontes te vervangen met gezondere varianten.

Maar zelfs iets simpels als 30 minuten wandelen kan een strijd zijn.

Nu wil ik je niet ontmoedigen. Echter, kennis hebben hoe motivatie werkt is zeer waardevol. Want nu kun je de nodige stappen zetten om ervoor te zorgen dat je niet vroegtijdig gaat afhaken.

Een perfect voorbeeld hiervan is om een stok achter de deur te krijgen. Dit doe je door bijvoorbeeld een kennis of goede vriend te vragen om je te helpen. Voor mannen kan zelfs een virtuele buddy helpen, als die virtuele buddy maar ook na verloop van tijd laat zien dat die vermoeid raakt(2).

Je kunt een straf en beloning systeem gebruiken: Wanneer je NIET tenminste 30 minuten gesport of een wandeling gemaakt hebt, dan moet je iets doen wat je niet leuk vindt.

Vervolgens kun je ook een beloning systeem toepassen. Wanneer het een week gelukt is, dan mag je jezelf trakteren op iets.

Nog een paar goede tips om meer te bewegen of te sporten:

Schrijf op hoe vaak je sport

Omdat we zo snel dingen kunnen vergeten, is het verstandig dat je gaat bijhouden hoe vaak je bijvoorbeeld sport en wat je dan precies traint. Je houdt dus als ware en "sport dagboek" bij. Hierdoor weet je precies hoe vaak je traint en wat je dan precies traint.

Daarnaast kun je ook heel gemakkelijk je eigen progressie volgen. Wij mensen leren het best als we kunnen "zien" (dus op papier) wat er gepresteerd is. Daarnaast is het ook belangrijk dat je op regelmatige tijdstippen gaat bewegen.

Daarnaast kun je daar natuurlijk ook een aantal handige APPS voor gebruiken voor je smartphone. Vooral apps die een soort spel in zich hebben kunnen je motiveren om meer te sporten(3).

Wanneer je daadwerkelijk alles gaat opschrijven zal je het ook een stuk moeilijker vinden om het eens een dagje over te slaan! Doordat jij je schuldig zal voelen (is menselijk) is de kans veel groter dat je op een dag wanneer je totaal geen zin hebt om te sporten, toch je schoenen aantrekt en richting de sportschool vertrekt!

Begin vandaag nog met het toepassen van een straf & beloning systeem + dagboek

Wil je graag bewust worden op je eigen sport gedrag en beginnen sporten? Doe dit dan rustig aan en neem niet teveel hooi op je vork. Door teveel hooi op je vork te nemen zal je snel overdonderd worden en hierdoor is de kans groot dat je zult "falen". Stapje voor stapje routines implementeren is nu eenmaal de grootste de "succes factor" om te slagen!

Hoe moeilijk is het, om elke keer wanneer je iets aan beweging doet, dit op te schrijven in een apart boekje? Lijkt mij niet echt een hele grote opgave.

Tenslotte vraag een kennis om jouw te helpen meer te sporten. Gebruik het effectieve straf & beloning systeem om succes onvermijdelijk te maken.

Heb je zelf nog aanvullende tips om meer te bewegen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Bronnen:

  1. https://journals.lww.com/co-psychiatry/Abstract/2005/03000/Exercise_and_well_being__a_review_of_mental_and.13.aspx
  2. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/g4h.2016.0018
  3. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/EJMBE-09-2019-0163/full/html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik sport elke dag ongeveer anderhalf uur (pilates). ik vind dat mijn lichaam dat nu zo gewoon is en ervaar lichamelijk geen veranderingen (geen prikkels tijdens work-outs). Ik heb geprobeerd oefeningen af te wisselen, dus beetje variatie. Ik heb een tijdje ook met dumbells gewerkt, maar mijn vraag is nu 'is het misschien beter als ik 3 keer per week aan sport doe, misschien behaal ik dan beter resultaat?'
    Veel liefs

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share