Mentale Gezondheid

Laatste Update: 24 juni 2014

Hoe wordt ik gelukkiger? Meer geluk in je leven

Gelukkig zijn

Gelukkig zijn: Wie wil dat niet! Maar wat is ‘gelukkig zijn’? Wanneer ben je gelukkig? Is er een grens waar je naar toe kunt werken?

Een veelgehoorde uitspraak is natuurlijk dat je van geld niet gelukkig wordt. En die uitspraak is helemaal waar. Gelukkig zijn ligt niet in materiële zaken, maar moet je meer in jezelf zoeken: In je zelfvertrouwen, tevreden zijn met jezelf en je situatie, je sociale leven, zelfkennis en zo kan ik nog wel even doorgaan. Aan de andere kant moeten we natuurlijk wel realistisch zijn, want ondanks het feit dat (veel) geld niet gelukkig maakt, in ieder geval een beetje geld maakt het allemaal wel gemakkelijker.

Gewoon je rekeningen kunnen betalen en daarnaast nog de dingen doen die je graag wilt doen, kun je alleen maar realiseren met wat geld. Op deze manier hoef je je in ieder geval géén zorgen hierover te maken, want geld is toch de meest genoemde oorzaak van zorgen, stress en slapeloze nachten.

Dus nee, geld maakt niet gelukkig, maar het zou het allemaal wel wat gemakkelijker maken.

Wat is geluk?

Dit is een vraag die ik, en niemand met mij, volledig sluitend kan beantwoorden. Geluk is voor iedereen anders. Iedereen stelt andere eisen aan het leven, voorwaarden om gelukkig te zijn. De één is bijvoorbeeld vreselijk gelukkig als hij eindelijk die mooie sportwagen kan kopen, en de ander is vreselijk gelukkig als hij of zij tevreden is met zichzelf en zijn situatie.

Op Wikipedia vond ik een redelijk goede definitie van geluk:

Geluk (of gelukkig zijn) kan gedefinieerd worden als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er diverse positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. Gelukkig zijn is het tegengestelde van ongelukkig zijn, wat bestaat uit een gevoel van ontevredenheid, en vaak samengaat met depressie, overspannenheid, woede of verdriet.

De invulling van deze definitie is voor iedereen anders. Maar ik kan je hier wel een paar handvaten aanreiken waar je zelf verder mee kunt werken om ook jouw geluk te zoeken én te vinden:

Optimisme: Halfvol of halfleeg?

De vraag of een glas halfvol of halfleeg is, duid op een positieve kijk, of een negatieve kijk op het leven. Een bekend verhaal, maar het zegt wel heel veel. Is voor jou altijd het glas halfleeg? Probeer dan anders in het leven te staan, probeer de positieve kanten te bekijken en te benoemen. Stop met je concentreren op de ‘slechte’ dingen. Dit zal in eerste instantie een forse inspanning betekenen. Je bent het immers zo gewend om alléén de negatieve kant te bekijken. Maar na een paar weken heb je deze nieuwe routine al snel aangeleerd.

Stress is een belemmering voor geluk

De weg naar geluk wordt wellicht in de meeste gevallen gehinderd door stress. Stress weerhoud je ervan om logisch te denken en/of om naar je gevoel te luisteren. Stress maakt je irrationeel. Ik weet het, stress is niet altijd te voorkomen. ‘Normale’ stress is ook niet erg. Deze vorm van stress houdt je lichaam en geest scherp. Maar als je lichaam in een continue staat van stress verkeert, dan wordt het een ander verhaal. Dan zal iedere vorm van geluk en positief denken geblokkeerd worden. Probeer zo veel mogelijk stress te vermijden door bijvoorbeeld eens een keer vaker ‘nee’ te zeggen. ‘Nee’ tegen die extra taak, ‘nee’ tegen die vraag om hulp van een vriend. Richt je eigen leven in, op je eigen tempo.

Luister naar jezelf

Herken je de situatie dat alle feiten kloppen, maar dat je zelf een onderbuik-gevoel hebt wat zegt dat er iets niet in de haak is? En achteraf kun je jezelf wel voor je kop slaan, als dat onderbuik-gevoel waar bleek te zijn. De feiten zijn belangrijk, maar combineer dit wel met je onderbuik-gevoel. Luisteren naar je eigen gevoel is belangrijk om de juiste keuzes te maken. De juiste keuzes die je op termijn veel gelukkiger zullen maken.

Zorg voor jezelf

Zorgen voor jezelf betekent niet alleen in geestelijk opzicht, maar juist ook in lichamelijk opzicht. Goed voor jezelf zorgen betekend dat je jezelf tevreden kunt voelen over je lichaam, over je uiterlijk. Ga regelmatig sporten en verzorg je lichaam goed. Zorg ook voor de broodnodige ontspanning. Daarnaast is je geestelijke verzorging natuurlijk erg belangrijk. Ontwikkel jezelf door regelmatig een goed boek te lezen of deel te nemen aan sociale activiteiten. Hou contact met de wereld, met wat er om je heen gebeurt, en sta open voor nieuwe dingen.

En vooral: lachen!

Lachen is gezond. Op het moment dat je een ander ziet lachen, krijg je zelf ook de neiging om te gaan lachen. Deze aanstekelijkheid is erg belangrijk; lachen is niet alleen gezond voor jezelf, maar door de aanstekelijkheid ook belangrijk voor de mensen in je omgeving. Lachen naar iemand, betekent ook dat je een lach terugkrijgt. Positieve energie! Lichamelijk gezien is lachen ook belangrijk: Het is een oppepper voor je immuunsysteem en het verlaagd je niveau van stress-hormonen. Als je lacht worden er endorfine-hormonen aangemaakt, wat het bekende ‘geluksgevoel’ geeft.

Tot slot:

De allereerste stap naar geluk is de acceptatie van jezelf. Accepteer je lichaam zoals je bent, en accepteer je persoon zoals je bent. Ben je niet tevreden over bepaalde eigenschappen? Doe er dan wat aan, maar alleen omdat je het ZELF wilt.

Ben je niet tevreden over je buikje? Ga dan sporten.

Ben je niet tevreden over het feit dat je nog steeds rookt? Probeer dan te stoppen met roken, wel of niet met behulp van vrienden.

Wat is jouw geheim voor geluk?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share