Aambeien

Laatste Update: 16 december 2022

Hoe zien aambeien eruit? Aambeien plaatjes en foto's

Schaamte gezicht. voor aambeien

We praten er al eigenlijk niet echt over, laat staan dat we het andere mensen laten zien. Dit laatste is natuurlijk ook een klein beetje "not done". Net als iedere andere aandoening, loop je ook niet te koop met de aandoening aambeien. Deze bevinden zich nu eenmaal op een plek die 99% van de dag niet zichtbaar is voor derden.

De kans dat je aambeien ontwikkelt (1 x in je leven) is vrij groot. Dit is zelfs een van de klachten waar artsen het vaakst mee bezig zijn (1).

Dus is het wel belangrijk dat je precies weet waarmee je te maken hebt. In dit artikel geef ik je een paar voorbeelden zodat je zelf aambeien kunt herkennen. Dit zal ik doen met behulp van een aantal aambeien foto's en een beschrijving hoe deze aanvoelen! Hierbij zal ik onderscheid maken tussen inwendige en uitwendige aambeien

Hoe voelen aambeien aan?

Inwendige aambeien kun je eigenlijk niet echt voelen zitten met je vinger. Echter wanneer deze naar buiten worden gedrukt tijdens de stoelgang kunnen deze wel tastbaar worden. Wanneer inwendige aambeien naar buiten worden gedrukt, doet dit enorm veel pijn!

Meestal herken je inwendige aambeien door bloedingen (2).

Uitwendige aambeien kun je altijd met je vinger voelen. Het voelt alsof het hele grote en opgezwollen adres zijn rond je anus. Elke keer als je deze aanraakt zal het je een pijnlijk gevoel geven.

Vaak voelt het alsof de aambeien enorm groot zijn. Dit komt doordat het erg veel pijn doet en omdat je het niet kunt zien. In de meeste gevallen zal de groote wel meevallen. Hieronder staan een aantal plaatjes en foto van aambeien. Ook hier zal ik een verschil maken tussen inwendige en uitwendige aambeien!

Foto en plaatjes van inwendige/uitwendige aambeien

Hieronder een drie-tal foto's van inwendige aambeien naast elkaar. Ik heb er bewust voor gekozen om de foto's in een tekenachtige stijl te houden zodat het voor ieder publiek smakelijk i!

Inwendige aambeien

Hieronder een drietal foto's van uitwendige aambeien!

Uitwendige aambeien

Verder
Dit zijn slechts een aantal plaatsjes van aambeien. De uitzakkingen kunnen zich ook op een andere manier manifesteren! Daarnaast zal je vast een zeker niet dagelijks aambeien zien. Zelfs wanneer je ze zelf hebt, zal je ze waarschijnlijk alleen maar voelen!

Voorkomen dat inwendige aambei een uitwendige wordt

Zoals ik eerder schreef kan een inwendige aambei door druk tijdens de stoelgang een uitwendige aambei worden. Gelukkig is er veel dat je kunt doen om te voorkomen dat je stoelgang dunner te maken zodat er minder druk wordt uitgeoefend.

Een grote veroorzaker van een interne aambei die de transformatie naar een uitwendige aambei doormaakt is constipatie. In dat geval is de ontlasting ontzettend dik geworden waardoor het lastig door de darmen gaat. Om de constipatie te voorkomen of te verminderen is het belangrijk om veel water te drinken om je lichaam goed te hydrateren.

Daarnaast is het belangrijk om vezels toe te voegen aan je dieet en om vezelarme koolhydraten, zoals wit brood, te laten staan. In groente en fruit zitten over het algemeen veel vezels. Bonen in plaats van aardappelen kunnen ook voor extra vezels in het dieet zorgen. Door de vezels zorg je ervoor dat ontlasting minder dik wordt, waardoor er minder druk uitgeoefend hoeft te worden op het toilet.

Het dragen van strakke kleding kan de darmwerking ook beperken wat weer kan leiden tot opstoppingen en constipatie. Probeer daarom lossere kleding te dragen die minder knelt.

Regelmatige beweging, al is het maar een wandeling, is ook belangrijk om de stoelgang goed te laten verlopen. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten is al voldoende voor het in beweging brengen van de darmen en het voorkomen van opstoppingen die tot extra druk kunnen leiden bij een toiletbezoek.

Ga ook naar het toilet als je de aandrang voelt en wacht niet tot een ander moment. Door te wachten kan er weer een soort klont ontstaan die de inwendige aambei naar buiten kan duwen.

Behandeling van inwendige aambeien

De behandeling van een inwendige aambei bestaat meestal voornamelijk uit veranderingen in het dieet, zoals hierboven beschreven.

Daarnaast zijn er ook kleine ingrepen die je arts kan uitvoeren. Zo kan je aambei geprikt worden met een goedje waardoor er littekenweefsel ontstaat.

Een aambei die naar buiten is gedrukt kan een elastiekje krijgen om de bloedtoevoer af te sluiten. Hierdoor sterft de aambei af en na verloop van tijd valt hij gewoon van je lichaam af. Meestal gebeurt dit binnen een week.

Ook kan een dergelijke aambei behandeld worden met een laser voor hetzelfde effect. De bloedtoevoer wordt afgesloten waardoor hij afsterft en de verbinding met je lichaam kwijtraakt.

Als een inwendige aambei niet naar buiten is gedrukt, maar wel voor ontzettend veel ongemak zorgt kan een chirurgische ingreep gebruikt worden om hem te verwijderen.

Behandeling van uitwendige aambeien

Externe aambeien kunnen net zo goed als interne aambeien last hebben van de stoelgang. Voor externe aambeien geldt daarom ook dat het dieet aangepast moet worden met meer vezels en extra water.

Daarnaast kun je ook crèmes en zalven gebruiken bij uitwendige aambeien. Deze crèmes kunnen ervoor zorgen dat de ontsteking minder wordt en het zorgt ervoor dat de aambei kleiner wordt.

Het gebruik van vochtige doekjes voor het schoonmaken van de anus kan ook helpen om het gebied schoner te houden. Het nemen van een warm bad kan ook helpen om tijdelijk minder last te hebben van irritatie en pijn.

Net als bij interne aambeien die naar buiten zijn gedrukt kunnen externe aambeien ook door een arts behandeld worden met een prikje met vloeistof, een elastiekje of een andere manier om de bloedtoevoer te verminderen. Een chirurgische ingreep is gelukkig niet aan de orde bij een externe aambei (3).

Tot slot...

Een externe aambei is sneller te herkennen dan een interne aambei. Een bloed uit de anus na een stoelgang kan wel een indicatie zijn voor een interne aambei, maar kan ook een symptoom zijn van wat anders. Ga daarom altijd naar een arts als er bloed uit je anus komt voor een extra controle vooral als je niet zeker weet of je last hebt van aambeien en als je ouder dan 40 jaar bent.

Voor meer informatie, lees dan de artikelen informatieve artikelen op de website!

Bronnen:

  1. https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0031-1272818
  2. https://europepmc.org/article/med/21914230
  3. https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-hemorrhoids-treatment-medref#1

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share