LAATSTE UPDATE: 22 juni 2023

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Hoge bloeddruk en hoofdpijn - oorzakelijk verband

Hoge bloeddruk of hypertensie wordt ook wel de stille moordenaar genoemd omdat de symptomen niet altijd duidelijk naar voren komen, waardoor de diagnose soms jaren op zich laat wachten.

Een van de veelvoorkomende duidelijke symptomen van mensen die meer last hebben van hoofdpijn is een hoge bloeddruk (1).

Dat geldt echter niet in alle gevallen. In dit artikel wil ik wat duidelijkheid scheppen over hoofdpijn en waarom zoveel mensen er last van hebben.

De oorzaak van hoofdpijn

Er zijn meer dan tweehonderd verschillende soorten hoofdpijn, die worden in 2 groepen onderscheiden, namelijk de zogenaamde primaire en secundaire hoofdpijn (2).

Primair betekent kort door de bocht dat de hoofdpijn veroorzaakt wordt door een probleem met je lichaam, denk aan migraine, spanningshoofdpijn of clusterhoofdpijn (3).

Secundaire hoofdpijn wordt veroorzaakt door een obstakel in je lichaam, zoals hoge bloeddruk, nek of hoofd trauma, infecties of problemen met de bloedtoevoer in de hersenen.  Dit komt weliswaar minder vaak voor, maar deze oorzaken worden nog steeds te vaak onderschat.

Bij de behandeling van primaire hoofdpijn is de oorzaak zelden bekend. Hierdoor worden slechts de symptomen behandeld. Bij secundaire hoofdpijn is er een duidelijke oorzaak, de behandeling richt zich daarom meestal op het wegnemen van de oorzaken of in ieder geval het verminderen er van, zoals het verlagen van een te hoge bloeddruk.

Primaire en secundaire hoofdpijn hebben de volgende kenmerken:

Primaire hoofdpijn

 • Pijn aan linker en rechterkant
 • Drukkende of stekende pijn
 • Mild tot extreem
 • Geen oorzaak bekend

Secundaire hoofdpijn

 • Pijn aan linker of rechterkant
 • Drukkende pijn
 • Mild tot extreem
 • Heeft een duidelijke oorzaak

Hoofdpijn en hoge bloeddruk

Het is bekend dat mensen met hoge bloeddruk vaker last hebben van hoofdpijn tot zeer ernstige migraine aanvallen. Volgens de wetenschap komt dit door de zogenaamde ''autoregulatie'' waardoor de aderen in het hoofd vernauwd raken waardoor hoofdpijn ontstaat.  Wanneer de vernauwing extreem is, kan de hoofdpijn dusdanig ernstig zijn dat je bijna niks meer kunt. Dit is bij migraine vaak het geval.

[pullquote]Hoofdpijn, slecht zien en kortademigheid kunnen betekenen dat je hoge bloeddruk hebt.[/pullquote]

Tegenstrijdige berichten

Aan de andere kant is er onderzoek gedaan waaruit naar voren is gekomen dat mensen met hoge bloeddruk zelfs minder last kunnen hebben van hoofdpijn dan anderen.

Volgens een onderzoek gedaan in Noorwegen, hebben mensen met hoge bloeddruk zonder behandeling 50% minder kans op hoofdpijn. Dit komt door de verhoogde bovendruk en hartslag die sneller voedingstoffen en zuurstof rondbrengt.

Echter, wanneer de groep mensen startte met behandelen verdween dit voordeel. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de verlaging van de bloeddruk gepaard gaat met een minder snelle circulatie van zuurstof en voedingsstoffen.

Dit soort tegenstrijdige informatie, maakt het trekken van conclusies over de oorzaken van hoofdpijn voor specialisten erg lastig.

Het is nog niet duidelijk waarom een verhoogde bloeddruk voor hoofdpijn kan zorgen. Eén theorie is dat de verhoogde bloeddruk ervoor zorgt dat de kwaliteit en flexibiliteit van de aderen achteruit gaat. Hierdoor gaat de bloedtoevoer juist omlaag en krijg je eerder last van hoofdpijn. Deze theorie beweert dus het tegenovergestelde van de Noorse onderzoeken.

Daarnaast kunnen de hersenen door een hoge bloeddruk opzwellen wat ook leidt tot hoofdpijn. Dit komt omdat een hoge bloeddruk veroorzaakt kan worden door te veel vocht in je lichaam.

Door niet op tijd de bloeddruk te verlagen kunnen er meer klachten optreden dan alleen hoofdpijn. Systematische hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten of zelfs een beroerte.

[pullquote]Waarom sommige mensen minder last hebben van hoofdpijn is nog niet duidelijk en meer onderzoek is noodzakelijk.[/pullquote]

Thuisbehandeling

Wanneer je vaak ernstige hoofdpijn hebt zul je contact moeten opnemen met een arts. Echter, de volgende tips kunnen voor verlichting zorgen:

 • Leg een speciale ijszak op je voorhoofd of achter op je nek.
 • Neem een warm bad en probeer tot rust te komen. Ook een dutje doen in een volledig verduisterde ruimte kan goed werken.
 • Laat je nek en hoofd rustig masseren. Een leuke tip is een zachte massage van je ogen. Het gedeelte dichtbij de neus is ideaal.
 • Start met yoga of pilates, lichamelijk rekoefeningen kunnen goed werken tegen hoofdpijn.
 • Neem medicijnen tegen hoofdpijn, echter wanneer je ook medicijnen neemt tegen hoge bloeddruk is het belangrijk om eerst te praten met je arts!

Conclusie

Het is nog niet duidelijk of hoofdpijn een symptoom is van hoge bloeddruk. Dit komt omdat hoge bloeddruk in een deel van de gevallen de kans op hoofdpijn kan verkleinen. Een meta-onderzoek dat een soort gemiddelde uitslag geeft van eerdere onderzoeken over dit onderwerp geeft aan dat er inderdaad een kans is dat een hoge bloeddruk de kans op migraines en spanningshoofdpijn kan verlagen, maar dit zegt dus alleen iets over die twee typen hoofdpijn en niets over de 198 andere soorten hoofdpijn.

Daarnaast kan een hoge bloeddruk er ook voor zorgen dat je hersenen zwellen wat weer hoofdpijn oplevert door de druk van je hersenen tegen je schedel. Dit kan erg gevaarlijk zijn.

De volgende keer dat jij last krijgt van extreme hoofdpijn en de bovenstaande tips niet helpen om het te verminderen of stoppen, is het verstandig om een arts te raadplegen. Er moet vastgesteld worden of je last hebt van primaire of secundaire hoofdpijn en of je bloeddrukwaarden in orde zijn.

Het hoeft niet altijd om primaire hoofdpijn te gaan. Het kan best zo zijn dat er een probleem in de hersenen of elders in het lichaam is ontstaan wat de hoofdpijn veroorzaakt.

Hoge bloeddruk kan voor hoofdpijn zorgen, meet daarom je bloeddruk als je die mogelijkheid hebt. Als uit die meting blijkt dat een hoge bloeddruk eventueel voor de hoofdpijn kan zorgen is het heel belangrijk, om snel de bloeddruk omlaag te brengen om permanente schade te voorkomen.

Dit kan al door gebruik te maken van een aspirine op dat moment.

Daarnaast kun je ook in te toekomst minder zout eten en meer voeding met daarin kalium eten. Dit zorgt ervoor dat overvloedig vocht uit je lichaam wordt verwijderd door je nieren.

Voor meer tips, neem dan een kijkje op mijn blog.

Wil jij meer weten over hoe je je bloeddruk kunt verlagen zonder medicatie?

Klik hieronder op de link om direct het gratis ebook tegen hoge bloeddruk te downloaden:

Bronnen:

 1. https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1526-4610.1999.3906409.x
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5974268/
 3. https://n.neurology.org/content/63/3/427.short

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Verschillende soorten bloeddrukmeters

Verschillende soorten bloeddrukmeters

Haaruitval door hoge bloeddruk?

Haaruitval door hoge bloeddruk?

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. hallo

  mijn naam is marijke hartog en heb al vele jaren ernstige hoofdpijnen.
  vooral zit deze rechtsachter en boven het oog.
  deze hoofdpijnen kunen uren aanhouden of zelfs enkele dagen vaak lig ik dan op de bank want met een gezin kun je niet op bed liggen
  nav een andere klacht waardoor ik naar de dokter ben geweest kwamen ze er achter dat ik hoge bloeddruk heb waar ik medicijnen voor heb gekregen.
  ook heb ik vaak tegen de dokter gezegt komt die hoofdpijn niet van de hoge bloeddruk af nee dat kon niet.
  nooit ben ik door de huisarts doorgestuurd voor mijn hoofdpijnen misschien zit er wel wat in mijn hoofd die dat veroorzaakt maar ja dan maak je je eigen te druk ?deze die ik nu heb kan ik zelfs heel weinig verdragen geen harde geluiden of licht niet altijd maar veel als ik dan mijn eigen rustig houd en stil lig in bed wordt het wel minder maar de vervelende druk en stekende en bonkende pijn houden wel aan .ik kan hier verder met niemand over praten want ze geloven mijn niet dat je zulke hoofdpijnen kunt hebben neem maar en paracetamol dan gaat het wel weer maar ik heb alles al geprobeerd tot zware pillen maar voor heel kort .
  ik heb wel eens bij de brug gestaan jankend het lijkt wel of je kop onploft ik spring maar ja ik heb kleinkinderen
  is er iemand die mij van de hoofdpijn kan verlossen iemand die nooit hoofdpijn heeft kan dit niet begrijpen
  ik hoop als iemand dit leest die dit wel begrijpt

  1. Hallo Marijke,

   Ik heb een familielid met migraine en de symptomen komen erg overheen. Ze had al last van migraine op een zeer jonge leeftijd. Destijds werd gedacht dat ze zich ''aanstelde'' en heeft haar hele jeugd tot ongeveer 30 jaar rondgelopen met migraine. Het enige wat bij haar goed werkt is Saridon (ze heeft alles geprobeerd). Natuurlijk altijd eerst goed overleggen met uw arts bij het nemen van medicamenten.

   Heel belangrijk bij een migraine aanval is om hard lawaai (eventueel oordopjes) en vel licht te vermijden. Daarbij is er ook een connectie met voeding en migraine, waaronder koffie, chocolade en voeding hoog in verzadigde vetten. Natuurlijk kan stress ook een migraine aanval prikkelen. Ik kan mij inderdaad niet voorstellen wat het is, maar heb er wel persoonlijk ervaring mee gehad.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Jack

  2. Hallo Marijke,
   ik begrijp precies wat je bedoeld, ook ik heb last van stekende hoofdpijnen en last van mijn rechterschouder,spierkrampen en oorsuizen..Ben toen naar mijn huisarts gegaan. 't bleek dat ik té hoge bloeddruk heb. Ik slik nu perindopril 4mg (hart en bloedvaten verstopping zit bij mij in de familie) Ik ben een jonge oma(56) en heb 5 kleinkinderen, soms kan ik ook niet tegen de drukte,gelukkig begrijpt mijn familie mij en ook ik lig vaak op de bank, 'k had zelfs tijdens het rijden naar mijn werk zo'n hoofdpijn dat ik er onwel van werd. Naast het slikken van die medicijn, mag ik geen andere medicijnen innemen, Wel had de huisarts mij doorverwezen naar de opticien en mijn ogen zijn 70% op achteruit voor iem. die nooit een bril heeft gedragen en mijn oren zijn ook voor de tweede keer afgelopen jaar uitgespoten en nog steeds kan ik ook niet tegen harde geluiden. Veel vezel rijke voeding eten,1 bakje koffie per dag, water, thee en sinaasappelsap drinken en vooral je eigen niét druk maken en op tijd rust nemen.Ik zou zeggen probeer ook eens,mijn hoofdpijn is nu wat minder.

   Succes!

   m.vr.gr.

   Coby

   1. Hallo Marijke,

    Ik heb van mijn huisarts het medicijn Sumatriptan gekregen voor ernstige aanvallen van migraine, de kwaliteit van leven is daardoor 100 % gestegen.

    Hopelijk kan je hier iets mee,
    Groet,
    len

  3. Hai Marijke.... Als ik jou was zou ik een goede neuroloog op een Hoofdpijnpoli opzoeken! Deze kan je waarschijnlijk wel duidelijkheid geven !! Je verhaal lijkt namelijk erg op Clusterhoofdpijn!
   We zijn 2 jaar verder inmiddels . Ik hoop dat je verdere stappen ondernomen hebt.
   Sterkte !
   Gr Astrid

 2. Hallo meneer Jack
  Terugkomend op uw mail naar mij lijkt het mij geen verstandige zet of keuze die ik kan maken. Ik wil geen verkeerde dingen doen waar ik later spijt van kan krijgen.
  Graag wil ik u hartelijk danken daarvoor.
  Groet
  Justine

 3. Hallo Marijke, Wat jij beschrijft ken ik in mindere mate. Maar een vriendin van mij had het zo vaak en heel hevig en was ook ten einde raad. Nu heeft zij een drietal jaren geleden een speciaal antimigrainedieet gevolgd en dat hielp gheel goed. Nu heeft ze het nog wel eens, maar in minder hevige mate en veel sneller weer over. Er zijn ook boeken met antimigrainedieet. Misschien maar eens googlen?

 4. Hoi marijke, ik lees je stukje nu pas maar vraag mijn eigenaf ofdat je er inmiddels vanaf bent van de migraine want dat haal ik er wel uit. Ik neem al tientallen.jaren maxalt smelt van de huisarts. En die werken.super. heb ook veel last van migraine maar daar wen.je nooit aan. Ik gun het niemad

 5. Hoi,

  Dit is een heel herkenbaar verhaal, heb zelf door een schrompelnier hoge bloeddruk, deze is met medicijnen altijdnondsr controle geweest, al meer dan 15 jaar, nu sinds afgelopen januari met de controle bleek de onderdruk weer veels te hoog, afgelopen week weer geweest, omdat de hoofdpijnen niet meer te houden zijn, bloeddruk weer hoog, extra controle op Mn nieren en de hoofdpijn werd eigenlijk genegeerd, vandaag weer de huisarts gebeld en als het goed is liggen er vanmiddag pijnstillers klaar!! Ik hoop tot vanmiddag normaal te kunnen functioneren!
  Hoop dat het voor jou inmiddels is opgelost? Dan heb je misschien voor mij het verlossende middel

 6. Goedemiddag
  Mijn man valt sinds 3 jaar geregeld flauw.
  Alle onderzoeken gehad maar niks kunnen vinden.
  Hij gebruikt sumatripan voor zijn hoofdpijn en ben erachter gekomen dat hij in maart 2016 die pillen voor het eerst heeft gekregen.
  April 2016 is hij voor het eerst out gegaan.
  Afgelopen 14 febr de laatste keer...toen heeft hij een week van te voren 2 pillen sumatripan op.
  De andere keren weten wij het niet .
  Zou het aan de sumatripan liggen , kan dat?

  Gr

  1. Dat is voor mij erg lastig om te bepalen, Mona.
   Overleg dit even met je behandelend arts. Deze kent jouw complete dossier.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share