Hummus als superfood

2017-01-16T09:16:08+01:00oktober 30th, 2013|Superfoods|15 Reacties

Laatste update: door

Hummus als superfood

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, of je hebt het weleens in het schap zien liggen: Hummus. Een soort puree op basis van kikkererwten die haar oorsprong vindt in de Arabische keuken. Deze lekkernij als superfood wordt steeds populairder in Nederland.

En dat is geen wonder, want als je alle voordelen hiervan op een rijtje zet, hebben we hier te maken met een hyper-superfood!

Hummus, Humus, Hoummous, Humos, Hoemoes, Humous

4 namen voor hetzelfde superfood. Overal in de literatuur en op internet worden deze namen doorelkaar gebruikt, maar overal wordt hetzelfde bedoelt. Na een zoektocht ben ik tot de conclusie gekomen dat de officiële naam voor dit superfood hummus is.

Ik gebruik dus in dit artikel deze term, maar je weet nu wel dat, als je verder gaat zoeken op internet, er verschillende namen in omloop zijn.

De oorsprong van Hummus

Hummus is een soort puree wat gemaakt wordt op basis van kikkererwten. En de sesamzaadsaus Tahin. Van oorsprong werd deze lekkernij gegeten in de Levant, een geografische term voor het gedeelte van West-Azië, direct ten oosten van de Middellandse Zee. Niet helemaal duidelijk, maar dit superfood is ooit verspreid vanuit Israël.

In Israël is hummus inmiddels een niet te missen voedsel op feesten en partijen, waarbij ze de voorkeur geven aan de lokaal gemaakte, ambachtelijke hummus. Hoewel ze eigenlijk niets moeten hebben van de industrieel gemaakte hummus, was het wel deze zelfde industrie die de hummus op de kaart zette, en het product omdoopte tot het nationale gerecht van Israël.

Door de marketing-inspanningen van de industrie, begon hummus vanaf de jaren ’50 fors aan populariteit te winnen. Daarna verschoof de aandacht en de smaak van de Israëliërs van de industrieel gemaakte hummus naar de ambachtelijk gemaakte hummus.

Tegenwoordig wordt hummus heel veel gegeten in de Arabische keuken, met name het Midden-Oosten, West-Afrika en Turkije. In deze landen wordt de hummus gegeten met het lokale brood, dus met Turks brood, Marokkaans brood of Pitabrood. Met een stukje brood wordt de Hummus vanaf het bord, of uit een kommetje, ‘opgelepeld’ en lekker opgegeten.

Waarom is Hummus zo gezond?

Het belangrijkste ingrediënt in de Hummus is een peulvrucht: Kikkererwten. Nee, dit heeft helemaal niks met het groene diertje te maken. Het zijn gewoon peulvruchten, net zoals doperwten. Daarnaast zit er natuurlijk knoflook in en Tahin, een pasta van sesamzaad, en natuurlijk olijfolie.

Laten we stuk voor stuk eens bekijken wat deze ingrediënten allemaal kunnen betekenen voor je gezondheid:

Kikkererwten

Zoals gezegd, de kikkererwt is een peulvrucht. Niet alleen heeft deze peulvrucht de voordelen die je van iedere groente zou verwachten, maar zijn er een aantal grote pluspunten.

Laten we ze allemaal maar eens op een rijtje zetten:

  • Naast de bijzonder hoge hoeveelheid mangaan, koper, fosfor, ijzer en tryptofaan, bevat deze vrucht ook molybdeen. 100 gram kikkererwten per dag staat garant voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van deze laatste.
  • Zoals je van groente verwacht, zitten er veel proteïnen en vezels in kikkererwten.
  • Polyfenolen zijn antioxidanten die de oxidatieprocessen in het lichaam tegen gaat. Té veel oxidatie leidt onherroepelijk tot versnelde veroudering en de vorming van kanker. In kikkererwten zit een enorme hoeveelheid polyfenolen, zoals ferulazuur, chlorogeenzuur, koffiezuur en vanilinezuur.
  • Deze antioxidanten zijn ook heel goed in de strijd tegen hart- en vaatproblemen. Rege