Diabetes factoren

Laatste Update: 11 november 2016

Ik heb diabetes, hoe vaak moet ik sporten?

Ok, ik heb diabetes. Ik weet dat het gezond is om te bewegen. We worden voortdurend geconfronteerd dat we minimaal 30 minuten moeten bewegen, al is het alleen maar lopen. Geldt dit ook voor mensen die de aandoening diabetes hebben? Of gelden hier andere regels voor? Eigenlijk gelden voor deze mensen dezelfde regel, echter is het van groter belang dat er voorzichtig met het lichaam wordt omgegaan.

Hoe kan ik het beste sporten?

Laten we eerst even duidelijk maken dat je lichaam tijdens het sporten anders op insuline reageert dan dat wanneer het niet sport. Het lichaam is in de “sportstand” namelijk gevoelig voor insuline dan wanneer het niet sport.

Is het dan eigenlijk nog wel verstandig om te sporten? Maakt het dan ook nog uit hoe vaak je sport? Is het dan beter om 3 keer per week te sporten of 7 keer in de week?

Wetenschappers in Maastricht stelden zichzelf deze vragen ook aan het begin van het jaar en wilden weten wat nu precies het effect van sport in om mensen met diabetes 2.

Het onderzoek

Het onderzoek was eigenlijk heel simpel. Een groep van diabetes 2 patiënten werd onder verdeeld in 3 groepen. De eerste groep sportte elke dag, dan andere groep om de dag en de derde groep hoefde helemaal niet te sporten. Belangrijk is om te weten dat alle drie de groepen precies hetzelfde te eten kregen.

Aan het einde van de week werden de bloedsuikerspiegels van de drie groepen gemeten.  Het verrassende van het resultaat was, was dat de onderlinge resultaten eigenlijk niet echt verschilden van elkaar.

Het onderzoek duurde slecht een aantal dagen, maar men kan wel concluderen dat het belang van sport en (goede) voeding voor mensen met diabetes 2 is aangetoond!

Hoe sporten wanneer je diabetes 2 hebt?

Zoals eerder gezegd maakt het niet echt uit hoeveel je sport! Bewegen is voor iedereen belangrijk en je gaat je er ook nog een goed door voelen.

Voor mensen met diabetes is het sporten in ijle lucht beter voor de bloedsuikerspiegel dan wanneer je sport in een omgeving met veel zuurstof.

Het lichaam kan beter met de insuline omgaan wanneer het traint in ijle lucht (minimaal 2500 meter).

Onderzoekers krijgen hierdoor weer nieuwe inzichten in de aandoening diabetes en komen steeds dichtbij de permanente oplossing.

Zelf heb ik geen grote berg in de achtertuin staan, het lijkt me sterk dat iemand dat ik Nederland heeft, alles is namelijk vlak. Een vakantietrip naar Oostenrijk is echter wel een leuke vakantiebestemming en ook nog eens goed voor de sportieveling met kampt met de aandoening diabetes!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share