Psoriasis

Laatste Update: 30 november 2023

Fysieke beweging gaat psoriasis tegen?

Een nieuw onderzoek toont aan dat bepaalde soorten fysieke inspanning kunnen beschermen tegen het ontwikkelen van psoriasis. Maar niet alle sporten werken even goed, maar hoe dat precies zit is nu nog niet bekend.

Het onderzoek, dat gepubliceerd is in het tijdschrift Archives of Dermatology, volgde bijna 90.000 vrouwen over een periode van veertien jaar. Tijdens de studie beantwoordden de deelnemers vragen over wat voor sport ze beoefenden en hoe vaak.

Andere factoren

Ook andere factoren zoals roken, alcoholgebruik en het voedingspatroon werden meegenomen in het onderzoek. Aan het begin van de studie had geen van de vrouwen psoriasis. Na veertien jaar waren iets meer dan 1000 vrouwen gediagnosticeerd met de huidziekte.

Ook andere onderzoeken ondersteunen deze resultaten (1).

Hardlopen wel, maar fietsen niet

Fietsen niet

Het bleek dat degenen die aan intensieve sporten deden, zoals hardlopen en aerobics, een significant lagere kans hadden om psoriasis te krijgen. Maar voor vrouwen die vaak fietsten, tennisten of zwommen gold dit voordeel niet. De onderzoekers denken dat het probleem bij deze laatste sporten misschien is dat er niet op een constante intensiteit bewogen wordt.

Ook joggen, dus langzaam hardlopen, bleek de kans op het krijgen van psoriasis niet te verminderen. Het lijkt er op dat alleen hardlopen met een snelheid van 10 kilometer per uur of een soortgelijke inspanning, en ook nog eens meer dan een uur per week, de kans op de huidziekte met ongeveer 30% verkleint.

Meerdere factoren

Er is lange tijd gedacht dat sporten in het algemeen de kans op psoriasis verminderde. Maar nu blijkt dus dat het niet zo simpel in elkaar zit. Ook de verhoogde blootstelling aan UV-straling, iets wat goed is voor patiënten die last hebben van de huidziekte, werkt niet preventief. Uit het onderzoek bleek namelijk dat vrouwen die meer dan vier uur per week wandelden geen betere vooruitzichten hadden.

Wat mogelijk wel een verklaring kan zijn, is dat mensen die aan intensieve sporten doen minder stress hebben. En stress is wel een risicofactor voor het krijgen van huidziektes zoals psoriasis (2).

Andere risicofactoren

Zelfs bij vrouwen die rookten, alcohol dronken of een te hoge Body Mass Index hadden, allemaal risicofactoren voor het krijgen van psoriasis (3), hielp het nog steeds om intensief te sporten. Zij hadden namelijk nog steeds een verkleinde kans om de huidziekte te krijgen.

Hoewel het onderzoek zich alleen op vrouwen richtte is het waarschijnlijk dat de conclusies ook voor mannen gelden. Psoriasis is de enige aandoening waarvan nu vast staat dat het type inspanning belangrijk is voor het voorkomen ervan.

Bij andere ziektes zoals diabetes type 2 en verschillende soorten kanker, maakt het niet uit wat voor soort sport je doet: het is de beweging die je tegen het krijgen van de ziekte beschermt. Maar om psoriasis te voorkomen is het dus goed om voortaan toch een tandje harder te sporten.

Moeite met sporten?

Ik begrijp als een ander dat het lastig is om elke dag een beetje te sporten! Maar slechts een aantal minuten per dag kan de klachten van de chronische huidaandoening enorm doen verminderen. Waarschijnlijk is dit wel de moeite waard?

Elke dag na het eten 10 minuten hardlopen is vaak al voldoende!

Bronnen:

  1. https://www.jscholaronline.org/full-text/JCROA/e102/Psoriasis-Prevention-Reflections-on-Possible-Interventions.php
  2. https://www.jaad.org/article/S0190-9622(88)70015-8/pdf
  3. https://academic.oup.com/bjd/article-abstract/171/5/1116/6615882?redirectedFrom=fulltext

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share