__CONFIG_group_edit__{"jusilw5x":{"name":"Paragraph","singular":"-- Text %s"},"jusim8ni":{"name":"Quote Title","singular":"-- Text %s"},"jusimmum":{"name":"Quotation Marks","singular":"-- Image %s"},"jusimu0n":{"name":"Author Name","singular":"-- Text %s"},"jusin0tq":{"name":"Author Image","singular":"-- Content Box %s"},"jusin92w":{"name":"Quote Box","singular":"-- Content Box %s"},"jusinfv3":{"name":"Quote Block","singular":"-- Content Box %s"}}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"b0430":"Accent Color"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 dagen menu. Download het receptenboek meteen.

Eczeem

Laatste Update: 26 mei 2017

In de avond meer last van eczeem dan in ochtend?

3.5
(2)

Heb je meer last van eczeem in de ochtend, middag of juist in de avond. Deze vraag is voorgelegd aan meer dan 10.000 mensen met deze aandoening (onderzoek dat al jaren lang gaande is) en een erg opvallend resultaat is er naar boven gekomen. De meeste mensen met eczeem, hebben juist in de avond hier extra last van. Welke correlatie is er? Waarom wordt er juist in de avond meer klachten ervaren?

Wanneer we hier een duidelijk antwoord op hebben, kan er wellicht (doordat we de oorzaak van "avond eczeem" weten) een effectieve behandeling ontwikkeld worden. Heb jij ook toevallig alleen 's avonds last van eczeem klachten?

Avond prikkels

De reden dat men in de avond meer last van eczeem heeft dan in de ochtend, komt omdat in de avond het lichaam aan meer eczeem prikkels wordt blootgesteld. Dit klinkt misschien raar, maar de feiten spreken voor zich.

Leer meer : Eczeem prikkels

In het bovenstaande artikel kun je lezen dat wanneer het lichaam aan meer eczeem prikkels wordt blootgesteld (vaak zijn dit allergische reacties) dat de kans op eczeem toeneemt. In de avond is dit ook dus het geval. Hieronder een overzicht met eczeem prikkels die 's avonds van toepassing zijn:

  • Temperatuur
  • Hoeveelheid vocht in je lichaam
  • Huisstofmijt
  • Lagere cortisol
  • Minder afleiding


Temperatuur

In de avond hebben we het vaak warmer dan in de ochtend. Je hebt gegeten of je ligt in bed, wat de temperatuur van je lichaam alleen maar verhoogd. Eczeem uitbarstingen worden geprikkeld als een allergische reactie. De temperatuur kan een prikkel zijn die de jeuk (bijkomend bij eczeem) "activeert". Hoe warmer je lichaam, hoe groter de kans op jeuk. Sommige mensen maken gebruik van ijsklontjes in een handdoek om zo de jeuk tegen te gaan.

Hoeveelheid vocht in je lichaam

Door de dag heen verbruikt ons lichaam veel vocht. Normaal gesproken zouden we ongeveer 2 liter water per dag moeten drinken om dit weer aan te vullen. In de meeste gevallen lukt dit niet, waardoor ons lichaam (lees huid) uitdroogt. Hoe droger de huid, hoe meer kans eczeem uitbraken doordat onze kleding/lakens of zelfs de bank waar we op zitten kan gaan schuren. Dit veroorzaakt weer de jeuk!

Huisstofmijt

Ieder huishouden heeft het huisdier de "huisstofmijt" in z'n woning. Sommige mensen hebben hier totaal geen last van, andere mensen juist heel erg. De huisstofmijt komt vooral voor in ons beddengoed, en kan een belangrijke factor zijn van eczeem klachten. Wanneer we slapen, bewegen we voortdurend waardoor de huisstofmijt "opwaait". Resultaat: meer last van eczeem

Hieronder heb ik een artikel voor je, waarin ik uitgebreid uit leg waarom de huisstofmijt en de luchtvochtigheid invloed hebben op eczeem uitbarstingen.
Lees meer: Eczeem - luchtvochtigheid en huisstofmijt

Cortisol is lager

's avonds is je cortisol ook lager dan in de ochtend. Dit hormoon zorgt ook voor het onderdrukken van ontstekingen. Dit gebeurt 's avonds dus minder en daardoor krijg je ook meer last van eczeem.

Minder afleiding

's avonds heb je vaak ook minder afleiding dan overdag. Overdag ben je druk met je werk, huishouden en sociale leven. Maar vlak voor het slapengaan heb je juist rust en stilte. Hierdoor komen de jeukprikkels ook beter aan in je hersenen dan overdag en eerder op de avond als je het nog wel druk hebt en daardoor is de jeuk van eczeem niet meer goed te negeren.

Naast de bovenstaande 4 prikkels wordt ons lichaam gedurende de hele dag ook nog een blootgesteld aan verschillende factoren. De hoeven niet direct zich te uiten in symptomen, dit kan namelijk ook een vertraagd effect hebben en zich pas tegen de avond (in combinatie met andere factoren) uiten!

Tips tegen "avond eczeem"

De 3 grootste prikkels voor eczeem in de avond zijn: te weinig vocht, de huisstofmijt en de temperatuur. Nu dit dit weten kunnen hier heel gemakkelijk op in spelen:

  • Drink veel water.
  • Was iedere week het beddengoed.
  • Zorg ervoor dat je kamer niet te warm is.
  • Houd de luchtvochtigheid in je huis tussen de 30 en 50 procent.
  • Gebruik verkoelende kompressen op de plaatsen waar je last hebt van eczeem.

Je zou denken dat wanneer je juist de hele nacht in een bed hebt gelegen die vol zit met huisstofmijt dat je juist in de ochtend enorme klachten moet ervaren, dit is dus niet het geval!

Dit zijn 5 erg gemakkelijke tips die op langer termijn een enorme bijdrage kunnen leveren aan het eczeem probleem.

Lange termijn tips tegen avond eczeem

Ontstekingen zijn een van de grootste problemen voor avond eczeem omdat het ontstekingsremmend hormoon dan niets meer doet. Een gezond dieet doet ook veel tegen ontstekingen. Ingrediënten zoals knoflook en ui zijn bijvoorbeeld erg goed om ontstekingswaarden in je lichaam te verlagen. Door deze twee ingrediënten toe te voegen aan je diner kan dit al veel doen tegen de avondeczeem en zeker op langere termijn.

Gezond snacken is een andere manier om ook op de lange termijn minder last te hebben van ontstekingen die ervoor zorgen dat je eczeem 's avonds extra gaat jeuken. Een stuk fruit kan al heel veel doen in plaats van een snackreep. Door fruit als snack te eten krijg je meer vitaminen, vezels en mineralen in je lichaam die ervoor zorgen dat je lichaam ontstekingen sneller verwijdert. Hierdoor eet je vaak ook minder suikers en transvetten die juist wél zorgen voor hogere ontstekingswaarden en dus voor meer jeuk in de avond.

Tot slot...

Eczeem kan in de avond inderdaad voor meer problemen zorgen. Dit heeft met meerdere dingen te maken zoals de hoeveelheid cortisol in het bloed, uitdroging van het lichaam en het gebrek aan afleiding. Je kunt daarom meerdere dingen doen tegen deze klachten zoals meer water drinken, ontstekingswaarden verlagen door gezonde voeding te eten en de luchtvochtigheid in je woning op peil houden.

Wil je meer tips tegen eczeem? Bekijk dan deze speciale aanbieding met tips tegen eczeem. Meer dan 90% van de mensen die hiervan gebruik hebben gemaakt zijn super tevreden over de resultaten.

Lees meer interessante artikelen:
Eczeem blog

Bronnen:

https://www.adrescuewear.com/blog/why-does-eczema-itch-more-at-night/

 

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

februari 23, 2021

februari 16, 2021

februari 16, 2021

februari 11, 2021

februari 9, 2021

februari 8, 2021

0 Shares
Tweet
Pin
Share