Rugpijn

Laatste Update: 15 augustus 2017

Nachtelijke rugpijn: wat kun je doen?

Regelmatig krijg ik reacties van lezers, die nachtelijke rugpijn hebben: slapeloze nachten door rug- en nekpijn. Andere veel voorkomende oorzaken van slapeloze of onderbroken nachten zijn pijn of gevoelloosheid in de benen en soms gaat dit ook gepaard met een stekend gevoel.

Ik voel erg mee met mijn lezers wiens slaap wordt onderbroken en vaak komt dit vooral door nachtelijke rugpijn. Ik weet wat ze doormaken want ook ik heb vroeger veel last gehad van nachtelijke rugpijn.

De oorzaken van nachtelijke rugpijn

Pijn tijdens de nacht kan een negatieve cyclus zijn - zonder goede slaap wordt het genezingsproces enorm vertraagd en soms zelfs gestopt. Bovendien zijn onze coping vaardigheden als de slaap beperkt of afwezig is ook beperkt en het effect dat de pijn op ons lichaam heeft, kan sterk worden versterkt wat dan weer nadelig is voor ons herstel.

Dus is het heel belangrijk om je te concentreren op hoe je de pijn, die je ’s nachts ervaart, kunt verlichten. Heel vaak kan de pijn, die iemand ’s nachts ervaart, angst en ernstige zorgen veroorzaken. Het is waar dat de pijn bij ernstige pathologische aandoeningen’s nachts vaak erger is, want tandpijn bij kinderen is ’s avonds en ’s nachts vaak veel erger! Dit is meestal geen ongelukkig kind dat jou een slapeloze nacht geeft, maar een eenvoudige uitdrukking van de ontsteking.

In principe vertraagt onze bloedcirculatie en het metabolisme in de tijd dat je lichaam rust en waardoor de ontstekingspijn toeneemt!

Dit onderstreept hoe belangrijk de diagnose is bij het onder controle houden van je rugpijn. Als je in de loop van de tijd slaapproblemen toelaat, is het mogelijk dat je een negatieve situatie negeert of je rehabilitatietijd onnodig verlengt.

Symptomen van rugpijn tijdens het slapen

Paniek en wanhoop zijn veelvoorkomende gevolgen van de symptomen van rug- en nekpijn tijdens het slapen!

De meest voorkomende symptomen in verband met rugproblemen ’s nachts zijn rugpijn in de onderrug met vaak een pijn die aan de ene kant erger is dan aan de andere kant. Een ander veel voorkomend symptoom is een stekend gevoel in één of beide benen en intermitterende gevoelloosheid in het buitenste gedeelte van het onderbeen. Stekende pijn in beide handen komt ook vrij frequent voor.

De meeste mensen weten dat hun symptomen erger worden als ze in een bepaalde houding of positie liggen. Mensen met lagere rugpijn zeggen bijvoorbeeld vaak dat de pijn erger wordt als ze op hun rug of op hun rechterzijkant liggen en dat de pijn verlicht als zij op hun linkerzijkant gaan liggen.

De reden hiervoor is te wijten aan de mechanische aard van de blessure. Als je in een positie ligt, die het getroffen deel comprimeert, zal het pijn doen terwijl je als je in een positie ligt die de druk juist wegneemt van het getroffen deel, je geen pijn ervaart! Maar als geen enkele positie verlichting geeft, zal het uiteindelijk lastig zijn om met deze pijn om te gaan.

Als het veranderen van positie gedurende de nacht geen verlichting geeft, is het verstandig dat je een arts raadpleegt omdat er dan uitgesloten moet worden dat je geen andere aandoeningen hebt.

Een andere situatie waarvoor onmiddellijke aandacht nodig is, is als je symptomen overdag verdwijnen en 's nachts verschijnen. Hoewel dit niet erg hoeft te zijn, kan het een voorteken zijn dat er zich ernstige aandoeningen en pathologieën aan het ontwikkelen zijn. Ik wil je niet bang maken, maar in geval van twijfel moet je altijd aan de bel trekken en het zekere voor het onzekere nemen.

Behandeling van rugpijn tijdens het slapen: 4 tips

Een eenvoudig advies in deze situatie is, als je pijn ervaart, om in een andere positie te gaan liggen. Dit is eigenlijk mijn meest gegeven advies. Het vinden van een gemakkelijke positie moet je primaire doel zijn.

Het grootste deel van de mechanische rugklachten zijn richting gebaseerd. Dit betekent in eenvoudige termen dat als het letsel zich voordoet tijdens het buigen van de rug, dat je om pijn te voorkomen in de vroege stadium van genezing het voorwaarts buigen van de rug moet vermijden. Als de pijn zich voordoet tijdens het draaien, moet je in een vroeg stadium voorkomen dat je je rug draait.

Als dit bij jou het geval is, zal waarschijnlijk in tegenovergestelde richting van het letsel slapen de pijn verlichten. Een voorbeeld hiervan is dat als je pijn in je rug ervaart terwijl je naar voren buigt, op je buik liggen je pijn waarschijnlijk zal verlichten, waardoor je wel kunt slapen. Dit verklaart het basisbeheer van het verlichten van symptomen tijdens het slapen.

De volgende 4 tips en technieken kunnen je helpen om de pijn te vermijden, of om de pijn in ieder geval draaglijker te maken:

Tip 1: slapen op je buik: niet doen!

Deze positie kan ook voor een grote druk op je hart en je longen zorgen en zal je zenuwen sneller afknellen, wat voor tintelingen zal zorgen als je weer wakker wordt. Ik adviseer altijd om deze slaappositie te vermijden en omdat ik het zelf ook heb gedaan, weet ik hoe moeilijk het is om jezelf dit af te leren!

nachtelijke rugpijn

Tip 2: op je zij slapen om nachtelijke rugpijn te voorkomen

Er zijn twee slaapposities, die ik zou willen aanbevelen: op de zij slapen en op de rug slapen. Slaapspecialisten raden aan om op je zij te slapen om zo slapeloosheid te verminderen en om een ongestoorde nachtrust te kunnen hebben.

De meest comfortabele manier om dit te doen, is om je knieën en je heupen iets gebogen te houden. Ik vind dat het plaatsen van een kussen tussen je knieën helpt om eventuele kronkelingen van de heupen en de rug te voorkomen.

Een andere trucje voor degenen die willen proberen om op hun buik te slapen af te leren, is om een dik kussen voor en naast je borst te leggen. Dit geeft je de ondersteuning die je nodig hebt en zal voorkomen dat je omrolt waardoor je toch weer op je buik komt te liggen.

Tip 3: op je rug slapen om nachtelijke rugpijn te voorkomen

Slapen op je rug is de volgende beste positie. Als je liever op je rug wilt slapen, moet je je er wel bewust van zijn dat dit bepaalde soorten rugpijn in de onderrug kan verergeren. Mensen die lijden aan lage rugpijn zullen deze positie dan ook ongemakkelijk vinden.

Ik zou je aanraden dat als je pijn ervaart om een zacht kussen of een opgerolde handdoek onder je knieën of in de natuurlijke kromming in je onderrug te leggen Dit helpt je om de natuurlijke kromming van de ruggengraat te behouden.

Een variatie op deze positie die mensen met veel pijn in de rug vaak als prettig ervaren, is de 90/90 positie. Dit houdt in dat je op je rug met je knieën en je heupen in een hoek van 90 graden ligt, alsof je eigenlijk op een stoel zit. Je kunt ook om je positie te verbeteren je onderbenen op een kussen laten rusten.

Tip 4: investeer in een goed matras

Als je last hebt van rugpijn, moet je echt investeren in een goed matras en goede kussens en een ondersteunende slaappositie aannemen om een aangename en pijnloze nachtrust te kunnen ervaren. Tijdens de slaap zullen de spieren zich véél beter ontspannen en zullen de pijnreceptoren resetten, zodat je ’s ochtends pijnloos en fit wakker wordt.

Oefeningen om nachtelijke rugpijn op te lossen

Dit is een moeilijk gebied om specifiek advies over te geven, maar ik zal een paar oefeningen met je delen, die je kunnen helpen als je een moeilijke nachtrust hebt omdat je pijn in je rug ervaart. Oefeningen voor je rugpijn 's nachts kunnen specifieke adviezen vereisen, dus als deze niet helpen, ga dan zo snel mogelijk op zoek naar individuele professionele hulp.

Ga eerst op zoek naar een positie waarin je gemakkelijk ligt en geen pijn ervaart. Als je ’s nachts gaat verliggen en wakker wordt van de pijn probeer dan om jezelf weer naar een comfortabele positie te verplaatsen. Als je wakker wordt en geen gemakkelijke houding meer kunt vinden, sta dan op en loop langzaam met kleine stapjes wat rond.

Vermijd zitten, tenzij je door je pijn gedwongen wordt om te gaan zitten, aangezien de zithouding meestal niet de beste houding voor rugpijn is. Beweeg alle delen van je lichaam die geen pijn doen. Breng rechtstreeks op het gebied van de pijn warmte aan. Als naar voren buigen pijnlijk is, probeer dan 10-12 keer achteruit te buigen om te kijken of de tegenovergestelde beweging je pijn kan verlichten. Als deze dingen je pijn niet verlichten, stop dan onmiddellijk en ga op zoek naar advies en hulp.

Als je acute pijn in de rug ervaart en als gevolg van de pijn niet kunt gaan liggen, probeer dan om in een halfliggende positie op de bank of op je bed met drie kussens achter je en één kussen onder je knieën te slapen. Dit is de beste positie voor je onderrug. Als je in het stadia tussen acute en chronische rugpijn zit, probeer dan de hierboven beschreven kussenmethoden.

Tot slot…

Nachtelijke rugpijn is een onderwerp waar niet te luchtig over gedacht moet worden, dus als je tekens opmerkt, negeer deze dan niet. Je moet op zoek gaan naar verlichting en hierbij kun je hulp nodig hebben. Het is normaal om na een letsel drie nachten wat minder te slapen - maar als het verder gaat dan dit zoek dan professionele hulp voor advies en voor een behandeling.

Slaap is nodig voor genezing en als je problemen blijft ondervinden bij het slapen, negeer dit dan niet en ga op zoek naar hulp omdat je probleem dan waarschijnlijk de aandacht van een fysiotherapeut nodig heeft.

Als je geen comfortabele positie kunt vinden om in te gaan liggen, is dit een teken dat je je klachten door een arts moet laten beoordelen. Nachtelijke rugpijn is misschien een waarschuwingssignaal voor gezondheidsproblemen aan de ruggengraat en een vroege diagnose kan verdere pijn of ernstige gezondheidsproblemen vermijden.

Bronnen

www.painscience.com/articles/morning-back-pain.php

www.mdedge.com/rheumatologynews/article/101959/pain/nocturnal-back-pain-suggests-systemic-disorder

modernhealthmonk.com/back-pain-when-sleeping/

www.dynamicchiropractic.com/mpacms/dc/article.php?id=56603

www.gponline.com/red-flag-symptoms-back-pain/musculoskeletal-disorders/musculoskeletal-pain-inflammation/article/1162055

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik denk dat ik inderdaad met tip 4 aan de slag moet. Ik heb ook rugklachten, voornamelijk in de ochtend. Het zou wel eens aan een verouderd matras kunnen liggen. Ik zal komende week op zoek gaan naar een steviger matras!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share