• nachtelijke rugpijn

Nachtelijke rugpijn: wat kun je doen?

2017-08-15T13:00:09+01:00mei 23rd, 2017|Rugpijn|0 Reacties

Laatste update: door

Regelmatig krijg ik reacties van lezers, die nachtelijke rugpijn hebben: slapeloze nachten door rug- en nekpijn. Andere veel voorkomende oorzaken van slapeloze of onderbroken nachten zijn pijn of gevoelloosheid in de benen en soms gaat dit ook gepaard met een stekend gevoel.

Ik voel erg mee met mijn lezers wiens slaap wordt onderbroken en vaak komt dit vooral door nachtelijke rugpijn. Ik weet wat ze doormaken want ook ik heb vroeger veel last gehad van nachtelijke rugpijn.

De oorzaken van nachtelijke rugpijn

Pijn tijdens de nacht kan een negatieve cyclus zijn - zonder goede slaap wordt het genezingsproces enorm vertraagd en soms zelfs gestopt. Bovendien zijn onze coping vaardigheden als de slaap beperkt of afwezig is ook beperkt en het effect dat de pijn op ons lichaam heeft, kan sterk worden versterkt wat dan weer nadelig is voor ons herstel.

Dus is het heel belangrijk om je te concentreren op hoe je de pijn, die je ’s nachts ervaart, kunt verlichten. Heel vaak kan de pijn, die iemand ’s nachts ervaart, angst en ernstige zorgen veroorzaken. Het is waar dat de pijn bij ernstige pathologische aandoeningen’s nachts vaak erger is, want tandpijn bij kinderen is ’s avonds en ’s nachts vaak veel erger! Dit is meestal geen ongelukkig kind dat jou een slapeloze nacht geeft, maar een eenvoudige uitdrukking van de ontsteking.

In principe vertraagt onze bloedcirculatie en het metabolisme in de tijd dat je lichaam rust en waardoor de ontstekingspijn toeneemt!

Dit onderstreept hoe belangrijk de diagnose is bij het onder controle houden van je rugpijn. Als je in de loop van de tijd slaapproblemen toelaat, is het mogelijk dat je een negatieve situatie negeert of je rehabilitatietijd onnodig verlengt.

Symptomen van rugpijn tijdens het slapen

Paniek en wanhoop zijn veelvoorkomende gevolgen van de symptomen van rug- en nekpijn tijdens het slapen!

De meest voorkomende symptomen in verband met rugproblemen ’s nachts zijn rugpijn in de onderrug met vaak een pijn die aan de ene kant erger is dan aan de andere kant. Een ander veel voorkomend symptoom is een stekend gevoel in één of beide benen en intermitterende gevoelloosheid in het buitenste gedeelte van het onderbeen. Stekende pijn in beide handen komt ook vrij frequent voor.

De meeste mensen weten dat hun symptomen erger worden als ze in een bepaalde houding of positie liggen. Mensen met lagere rugpijn zeggen bijvoorbeeld vaak dat de pijn erger wordt als ze op hun rug of op hun rechterzijkant liggen en dat de pijn verlicht als zij op hun linkerzijkant gaan liggen.

De reden hiervoor is te wijten aan de mechanische aard van de blessure. Als je in een positie ligt, die het getroffen deel comprimeert, zal het pijn doen terwijl je als je in een positie ligt die de druk juist wegneemt van het getroffen deel, je geen pijn ervaart! Maar als geen enkele positie verlichting geeft, zal het uiteindelijk lastig zijn om met deze pijn om te gaan.

Als het veranderen van positie gedurende de nacht geen verlichting geeft, is het verstandig dat je een arts raadpleegt omda