Jicht

Laatste Update: 30 september 2022

Jicht bij vrouwen

Jicht, een aandoening waarvan je zou denken dat alleen mannen er last van kunnen hebben. Maar jicht bij vrouwen is niet meer zo zeldzaam als aanvankelijk werd gedacht. Met name na de menopauze kunnen ook vrouwen op relatief jonge leeftijd last krijgen van jicht. Over het algemeen begint jicht gemiddeld gezien 7 jaar later bij vrouwen dan bij mannen (1).

Oestrogeen & menopauze

De reden waarom vrouwen over het algemeen minder last krijgen van jicht is, omdat het vrouwen-hormoon ‘’oestrogeen’’ de urinezuur levels onder controle houdt in het lichaam (2).

Echter, na de menopauze (gemiddelde leeftijd 51) daalt de productie van dit hormoon waardoor urinezuur in het lichaam kan stijgen. Oestrogeen helpt namelijk de nieren bij het uitscheiden van urinezuur.

Maar gelukkig krijg je jicht niet per direct en daarom wordt het ook wel een progressieve aandoening genoemd. Het heeft jaren nodig om op te bouwen totdat het punt bereikt is dat er jicht klachten kunnen optreden. Symptomen zijn o.a. zwellingen, extreem branderige stekende pijn, jichtknobbels en pijn in de gewrichten.

Het verschil tussen jicht bij mannen en vrouwen neemt verder af met de leeftijd. Bij een leeftijd van 60 jaar is het verschil niet meer aanwezig.

Bij een leeftijd van 80 hebben vrouwen meer last van jichtklachten. Daarbij krijgen vrouwen wel minder last van traditionele jicht aanvallen, maar kunnen wel sneller tophie ontwikkelen (jichtknobbels) dan mannen.

Hieronder een aantal feiten:

 • Steeds op jongere leeftijd krijgen mensen last van jicht door te veel suikers (3) en een ongezonde leefstijl.
 • Jicht wordt grotendeels veroorzaakt door genetische factoren.
 • Vrouwen kunnen ook last krijgen van jicht waardoor de diagnose erg lang kan duren. Want veel specialisten denken dat op jonge leeftijd jicht bij vrouwen vrijwel niet voorkomt.

Behandeling

Als je last hebt of denkt dat je last hebt van jicht is de eerste stap om je bloedwaarden te laten testen door een specialist. Het is belangrijk om vast te stellen of je lichaam te veel urinezuur heeft en hoe snel het weer wordt afgescheiden door je lichaam. Vervolgens kunnen medicijnen worden voorgeschreven om de urinezuurwaarden onder controle te krijgen en houden.

[pullquote]Onderzoek heeft aangetoond dat te veel suiker één van de onderliggende oorzaken van jicht kunnen zijn.[/pullquote]

Maar daar stopt het niet! Je kunt zelf ook veel doen om de hoeveelheid urinezuur in je lichaam te beperken. Dit doe je met een specifiek jicht dieet waarbij je de hoeveelheid purine (wordt omgezet in urinezuur) gaat beperken.  Ook zul je meer moeten gaan letten op de hoeveelheid suiker en snelle koolhydraten in je dieet.

Want steeds meer onderzoek toont aan dat langdurig veel suikers eten niet alleen voor jichtklachten kunnen zorgen. Maar ook voor diabetes, hoog cholesterol en hoge bloeddruk.

Bronnen:

 1. https://www.jrheum.org/content/32/11/2186.short
 2. https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13075-021-02701-w
 3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2018.1503155

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoi Robert sinds twee weken ben ik bezig met appelazijn te drinken en de suikerhoudende producten te laten staan zover ik nu kan beoordelen is het na mij gevoel al een stuk beter geworden.bedankt voor je geweldige tips

  mvg

  Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share