Cholesterol

Laatste Update: 20 januari 2021

Wat doet alcohol met je cholesterol?

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen. Cholesterol en alcohol zijn geen vrienden en dat zal ook nooit gebeuren. Het drinken van alcohol heeft vele nadelen en een daarvan is, is dat alcohol een cholesterol verhogende functie heeft. Het drinken van alcohol verhoogt je slechte cholesterol waarde. Er zijn vele "weetjes" op het internet te lezen en niet alles is waar wat je kunt lezen. Alcohol verhoogt je cholesterol waarde pas na het nuttigen van meer dan 2 glazen per dag.

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je af en toe alcohol drinkt (niet meer dan 2 glazen) dat je meer van het goede (HDL) cholesterol in je lichaam krijgt, dan wanneer je nooit alcohol drinkt(1). Daaruit kun je echter niet concluderen dat alcohol je HDL ongelimiteerd verhoogt, want het positieve effect stopt als er meer dan 2 glazen per dag drinkt. Wanneer je dus een hoog cholesterol gehalte hebt, is het af en toe drinken van een alcohol bevattend drankje niet erg. Maar onthoud wel: "Drink met mate".

Nadelen van alcohol

Naast dat alcohol tijdelijke nadelen heeft (verdovende werking, overmoedigheid) heeft het vooral op langer termijn vele negatieve bijkomstigheden. De kans op kanker in de mond, keel en slokdarm is erg groot bij overmatig gebruik. Hersenbeschadiging en problemen met de lever zijn andere nadelen.

Als je meer dan twee glazen alcohol per dag drinkt als man of meer dan 1 glas alcoholische drank als vrouw kan alcohol ook een slecht effect hebben op je gezondheid. Zo is er een correlatie tussen kankersoorten rond het hoofd en de nek bij mensen die regelmatig alcohol drinken. Vooral als je er ook bij rookt is het risico op kanker rond de hals groter(2).

Sommige artsen raden het zelfs aan om helemaal te stoppen met het drinken van alcoholische dranken als borstkanker en andere kankervormen rond de hals en het hoofd in de familie zitten. Echter als je juist een familie hebt met hart- en vaatziekten kan het drinken van alcohol, met mate (!), juist helpen.

Als je veel drinkt, dus meer dan twee glazen alcohol per dag, zijn er juist andere risico's zoals leverziekten. Je kunt bijvoorbeeld littekenweefsel in je lever krijgen waardoor die zijn werk niet meer goed kan doen. Dit wordt ook cirrose genoemd.

Daarnaast kun je door te veel alcohol ook last krijgen van een hoge bloeddruk. Waardoor je weer hartaanvallen, hartritmestoornissen en zelfs een beroerte kunt krijgen.

Alcohol zit ook vol calorieën die direct worden opgeslagen als vet. Daardoor kun je door te veel drank last krijgen van overgewicht met alle nadelen van dien. Daarbij heb je na een lading drank ook vaak zin in een 'vette hap' waardoor je ongezonde gedrag versterkt wordt.

Voordelen van alcohol

Er zijn niet alleen nadelen verboden aan alcohol gebruik. Onderzoek heeft aangetoond dat vooral mensen die op leeftijd zijn (70+) zelfs voordelen hebben wanneer ze alcohol drinken. Harvard University heeft de gezondheid getest bij bijna 14.000 vrouwen. De ene helft dronk af en toe een glaasje, de andere helft dronk geen alcohol. Uit het onderzoek in na voren gekomen dat de groep vrouwen die af en toe alcohol drinkt een betere gezondheid hebben op latere leeftijd. De kans op een betere gezondheid op oudere leeftijd is zelfs 2 keer zo groot wanneer men 4 tot 6 dagen per week een alcoholische drank drinkt. Wel moet ik er bij vertellen dat het onderzoek gebaseerd is op een alcohol gebruik van niet meer dan 2 glazen per dag(3).

Belangrijke aanvulling: Natuurlijk roepen de bovenstaande resultaten die nodige vraagtekens op, en daarom durven wetenschappers nog niet de alcohol de "schuld" te geven voor de betere gezondheid. Men denkt dat vooral matig alcohol gebruik in combinatie met een gezonde levensstijl (voeding, sport, stress etc.) positieve effecten heeft op latere leeftijd.

Ook blijkt uit Japans onderzoek dat mensen met een goed sociaal leven een betere gezondheid hadden dan mensen zonder terwijl ze evenveel dronken. Daarom dachten ze dat een paar glazen tijdens een feestje beter voor je is dan een paar glazen voor de televisie thuis.

Daarnaast blijk ook dat niet elke soort drank dezelfde voordelen heeft. Rode wijn is bijvoorbeeld beter voor je dan bier.

Conclusie: Alcohol en cholesterol

Het is af te raden veel alcohol te drinken wanneer je hoge LDL cholesterol waarden hebt. Af en toe een alcoholische drank nuttigen kan positieve effecten hebben. Probeer alleen alcohol in het weekend te drinken en nooit meer dan 2 glazen per dag. Bier bevat veel calorieën en daarom is een glas rode wijn voor sommige mensen wellicht de beste oplossing!

Lees meer: "Cholesterol blog"

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/cholesterol/Cholesterol en alcohol.mp4" width="478" height="360" description="Cholesterol en alcohol" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Moeite met het verminderen van alcohol?

Wanneer je moeite hebt met het verminderen van alcohol is het verstandig dat je dit gaat bespreken met je arts. Wanneer je in je eentje moet stoppen met het drinken van alcohol is dit erg lastig. Deze routines kun je niet zomaar van de ene op de andere dag uit je leven gooien.

Probeer ook altijd de hulp van je vrienden of familie is te schakelen. Samen sta je namelijk altijd sterker!

Tot slot...

Cholesterol en alcohol zijn ins sommige gevallen een goede combinatie, maar in de meeste gevallen niet. Dit komt doordat alcohol meestal meer wordt gedronken dan aangeraden en daardoor heb je niet alle gezondheidsvoordelen. Als je jouw HDL cholesterol wilt verhogen is het het beste om het bij 1 glas wijn per drinkgelegenheid te houden.

Als je meer drinkt loop je risico op juist een hoger cholesterol door indirecte oorzaken zoals de zin in vet eten na het nuttigen van drank. Daarnaast loop je door te veel drank ook het risico op keelkanker, overgewicht en een hoge bloeddruk.

Als je juist wil minderen met het drinken van drank is het verstandig hulp van een professional te vragen vanwege de lichamelijke afkickverschijnselen.

Bronnen:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8247033/
  2. https://www.webmd.com/cancer/features/faq-alcohol-and-your-health
  3. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/circ.122.suppl_21.A18681

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share