Jicht en Voeding

Laatste Update: 29 november 2016

Juist eten om jicht te vermijden

Een jichtaanval is, zoals iedereen die er al eens last van gehad heeft wel weet, een zeer pijnlijke ervaring. Jammer genoeg is het zo dat als je éénmaal een jichtaanval gehad hebt er vaak nog zullen volgen. Tenminste, tenzij je zelf de nodige actie onderneemt om dit te vermijden. Dit werd onlangs nog aangetoond door een studie die bevestigde dat jichtaanvallen terugkeren bij ongeveer 70% van de mensen die er ooit last van gehad hebben.

Uit een enquête onder jichtlijders bleek dat deze gemiddeld ongeveer drie jichtaanvallen per jaar hebben. Maar er is goed nieuws: door een beter begrip van wat jicht veroorzaakt en het aanpassen van je levensstijl en dieet kan je de aanvallen en de ermee gepaard gaande pijnen onder controle krijgen en misschien zelfs volledig doen verdwijnen.

Jicht is eigenlijk een vorm van artritis (één van de 100 verschillende vormen die er bestaan, elk met hun eigen oorzaken). In tegenstelling tot bijvoorbeeld osteoartritis kan deze vorm echter vermeden worden. De voornaamste oorzaak voor het krijgen van jicht is namelijk dat je lichaam teveel urinezuur aanmaakt.

Normaal zou ons lichaam dit zuur later afbreken door het te verwerken maar indien er zich teveel van opstapelt in je lichaam zal dit urinezuur in je bloedstroom terechtkomen en vervolgens kristalliseren in scherpe en harde afscheidingen die zich verzamelen rond je gewrichten en zo pijn en stijfheid veroorzaken. De hoeveelheid urinezuur die ons lichaam aanmaakt hangt af van onze levensstijl en ons dieet.

Het mechanisme achter jicht

Wat betreft ons dieet is de grootste boosdoener de hoeveelheid proteïnes die we dagelijks consumeren. Deze moeten afgebroken worden tot aminozuren door enzymen. En een bijproduct van dit proces is dus urinezuur. Als we dit mechanisme begrijpen is het ook gemakkelijker gezonde dieet-keuzes te maken die kunnen helpen jichtaanvallen te voorkomen. Hieronder sommen we er enkele op.

1. Bessen: (kersen, blauwe bessen, aardbeien...) Deze vruchten zijn een natuurlijke manier om urinezuur te neutraliseren en de PH waarde van het zuur tegen te gaan. Ook zijn ze rijk aan vitamine C en magnesium, die beide het spijsverteringssysteem stimuleren. Een beter werkende spijsvertering zal er ook voor zorgen dat er minder urinezuur overblijft als restproduct van het afbreken van proteïnes.

2. Fruit en groenten: Natuurlijk kan je ook vitamine C vinden in veel andere soorten fruit en groenten. Je kan ook overwegen vitamine C en magnesium in supplementvorm te nemen maar dit biedt je niet de andere voordelen voor je gezondheid die fruit en groenten wel bieden. Fruit heeft namelijk ook ontstekingswerende eigenschappen die gewrichtspijn kunnen verminderen en die je gewrichten kunnen beschermen tegen veroudering. Hiermee kan je ernstige en niet behandelbare vormen van artritis zoals osteoartritis voorkomen.

3. Water: Voldoende water drinken zal je helpen een groot aantal lichamelijke problemen te voorkomen. Specifiek helpt het tegen jicht omdat het je lichaam zuivert van toxische stoffen waaronder urinezuur.

4. Look: Look biedt ons vele gezondheidsvoordelen. Het is een goede bron van vitamines en mineralen en levert ons ook veel vezels. Look bevat bovendien ook sulfer, een belangrijke manier om het urinezuur-niveau in ons lichaam onder controle te houden. Indien je echt niet van de geur of smaak houdt kan je ook uien eten of look in de vorm van een supplement nemen.

5. Meer vetten en olie: Het is een grote misvatting dat vetten en olie slecht voor je zijn. Ze vervullen namelijk een paar essentiële functies in ons lichaam. Eén daarvan is het helpen bij het synthetiseren van proteïnes. Indien je lichaam het makkelijker heeft om deze in aminozuren om te zetten zal je dus ook minder urinezuur aanmaken. Goede en voor ons lichaam belangrijke vetten zijn onder andere omega 3 en 6. Deze kan je terugvinden in tonijn, zalm, noten en lijnzaad bijvoorbeeld of je kan ze als supplement krijgen bij de drogist of natuurwinkel.

6. Eet meer vezels: Vezels zullen je net als water helpen om je lichaam te ontdoen van schadelijke stoffen. Er zijn veel bronnen van vezels, gaande van noten over granen tot citrusvruchten. Ook deze kan je echter als supplement krijgen.

7. Eet minder proteïnes: Logisch natuurlijk, als urinezuur het gevolg is van het afbreken van proteïnes dan kan een reductie in je proteïne-consumptie ervoor zorgen dat je minder last krijgt van jicht. Dit is enkel het geval als je momenteel teveel proteïnes consumeert want ons lichaam heeft de aminozuren gemaakt door proteïnes wel degelijk nodig. Eén mogelijke optie is de aminozuren als supplement te nemen en tegelijk de hoeveelheid proteïnes in je dieet sterk te verminderen.

Indien je je aan bovenstaande dieettips houdt zal dit je kansen op een volgende jichtaanval behoorlijk verkleinen. De snelste en gemakkelijkste manier is waarschijnlijk om een combinatie van supplementen te nemen. Omega-3, aminozuren, multivitamines, looktabletten en vezels moeten je er snel weer bovenop helpen. Maar zoals gezegd mis je dan wel een aantal van de andere voordelen die de natuurlijke varianten die deze stoffen bezitten je kunnen bieden. Maar de allerbelangrijkste en eenvoudigste manier om jicht te voorkomen is simpelweg meer water drinken.

Heb je last van jicht? Dan willen we graag weten of jij speciaal op je dieet let om dit te voorkomen. Heb je zelf beslist je dieet aan te passen of heeft je arts dit aangeraden? En wat zet jij dan zoal op je dagelijkse menu? Stuur ons hieronder je reactie door!

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Dat is inderdaad waar, Francien. Duivelsklauw kan het urinezuurgehalte laten afnemen waardoor de kans op een jichtaanval kleiner wordt.

    2. Hallo, 25,jaar geleden een week jicht gehad geen medicijnen gekregen, zelf gaan zoeken, minder tomaat geen aubergine. Het is over gegaan, nu heb im artrose, ook in mij handen en artritis, knobbeltje, mijn pink ka erg veel pijn doen. Eet gezond, het is mij opgevallen dat mensen die gevoelig zijn voor vocht, ook deze klachten hebben. Warm klimaat helpt ook, maar niet heet dan krijg je ook pijn.

  1. Robert-Jan, ik heb voor het eerst na acht jaar weer een jichtaanval. In de tussentijd heb ik mijn dieet behoorlijk aangepast (bijna vegetarisch, wel vis, zuivel en ei). Maar ik ben bang dat dat in de loop van de tijd een beetje is versloffen, en ik wist bijvoorbeeld niet dat sardientjes in blik zoveel purine bevatten. Dank voor je praktische adviezen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share