Cellulite

Laatste Update: 9 november 2022

Kan natrium en zout zorgen voor extra cellulite klachten?

Wanneer je deze website regelmatig volgt, dan weet je ook dan er verschillende oorzaken zijn van cellulite. Voeding, stress, aanleg en de hormonale huishouding zijn een aantal van de belangrijkste oorzaken(1). Wij als mens kunnen sommige factoren helaas niet controleren, maar er zijn er gelukkig ook een aantal bij die we wel kunnen controleren. Hetgeen wat wij dagelijks eten kunnen we wel controleren, dit hebben we zelf in de hand.

Misschien niet altijd, zoals dat lekkere stukje chocolade wat je de hele dag al staat aan te staren:)...

Sommige voedingsmiddelen hebben de bijwerking om vocht vast te houden. Het vasthouden van vocht in je lichaam kan (vooral bij vrouwen) zorgen voor extra cellulite klachten. Dit komt omdat zout in zit.

Zout is watervasthoudend?

Ja, dit klopt. Zout in inderdaad watervasthoudend. Waarom dat zo is, zal ik hieronder uitleggen. Eerst even het volgende. Natrium en zout zijn geen synoniemen. Natrium is een natuurlijk mineraal dat in combinatie met chloor een chemische verbinding aangaat waaruit zout ontstaat. Zout wordt dus gewonnen met behulp van een chemische verbinding natrium en chloor.

Kort door de bocht: Natrium plus chloor = zout

Natrium en zout zorgen voor de waterhuishouding in je lichaam. Ze regelen alsware hoeveel water je lichaam opslaat in en buiten je cellen met behulp van osmose.

Natrium in je lichaam en uit voeding
Zowel in je lichaam als in je dagelijkse voeding komt natrium voor. Hoe meer natrium je binnenkrijgt, des te meer vocht je lichaam vasthoudt. Dit klinkt toch vrij logisch? Dan het volgende...

Hoe meer water je lichaam vasthoudt, hoe meer cellulite klachten je zal ontwikkelen.

1+1=2! Meer natrium betekend meer vocht betekend meer cellulite.

Een simpele oplossing zal zijn om zo weinig mogelijk water op te slaan in je lichaam. Hier bedoel ik zeer zeker niet mee dat je geen water meer moet drinken, dit is zelfs levensgevaarlijk.

Hoeveel natrium per dag?
Eerlijk gezegd kan ik hier geen antwoord op geven. Er is niet echt een ADH (algemene dagelijkse hoeveelheid) voor natrium vastgelegd.

Men gaat er van uit dat wanneer je dagelijks 500mg natrium binnenkrijgt dat dit voldoende is. Dit in omgerekend ongeveer 1,5 gram zout per dag. Dit krijg je al snel binnen zonder dat je er op let.

Er is misschien wel geen ADH, maar men beveelt wel aan dat je nooit meer dan 2,5 gram zout per dag inneemt. Dit zal op lange termijn een te hoge bloeddruk opleveren. Men wordt niet gewaarschuwd voor de mogelijk vorming van cellulite wanneer je teveel zout eet.

Waar zit zout in?

Omdat het bijna onmogelijk is om onvoldoende zout te eten op een dag, kunnen we dit gemakkelijk minderen. Minder voeding eten met waarin natrium zit, hoe minder kans op cellulite. Hieronder een overzicht met voedingsmiddelen en de hoeveelheid zout dat er in zit

Hoeveelheid zout in voedingsmiddelen

Hoeveel van de hierboven beschreven voedingsmiddelen eet jij elke dag? Vast wel een aantal toch? Dit betekend dat je al vrij snel meer dan 500mg natrium per dag binnenkrijgt. Dit kan heel makkelijk vermindert worden wat zal resulteren in een mindere opslag van water in je lichaam waardoor het risico op cellulite zal verminderen.

Reken maar eens uit hoeveel natrium je vandaag binnen hebt gekrege/gaat krijgen? Zonder dat je al te rare dingen eet, zal je merken dat je al erg snel boven het "ADH" zit.

Belangrijk om te onthouden: Het is belangrijk dat je lichaam voldoende water binnenkrijgt. Onvoldoende water binnenkrijgen is erg ongezond en hierdoor kan je lichaam uitdrogen. het is dus niet de bedoeling dat je minder water gaat drinken.

Onderzoek laat zien dat vrouwen die natrium-arm water dronken hierna niet alleen gewicht verloren, maar ook minder last hadden van cellulite (2).

Naast een dieet met weinig zout is ook lichaamsbeweging en stoppen met roken belangrijk om cellulite te verminderen (3).

Bronnen:

  1. http://www.surgicalcosmetic.org.br/Content/imagebank/pdf/v6/6_n3_338_en.pdf
  2. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1721727X0300100109
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.14815

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share