Glutenvrij Leven

Laatste Update: 6 maart 2017

Nu weer teveel zout in gluten vrij brood? Weer de zoveelste maas in de wet!

Teveel zout in gluten vrij brood

De consumentenbond is er om de consument zo goed mogelijk te beschermen en zo nodig te informeren wanneer fabrikanten mazen in de wet vinden. Onlangs was er een grootschalig nieuwsbericht dat de naam “superfoods” (een naam dat aan super gezonde voedingsmiddelen wordt gegeven) misleidend kan zijn voor de consument. Dit bericht deed nogal wat stof doen opwaaien. Zoals gewoonlijk op het inderdaad had iedereen een mening en deze werd natuurlijk overal verspreid. Mijn eigen mening over dit onderwerp heb ik zo goed mogelijk voor me weten te houden.

Lees meer: Alles over gluten deel 1

Gluten vrij brood met zout

Op nu.nl heb ik vandaag een kort artikel gelezen over een onderzoek (uitgevoerd door de consumentenbond) dat er veel te veel zout zou zitten in het glutenvrije brood. We hebben het hier niet over vers gebakken brood, maar vooral afbakbroodjes en de massa productie van gluten vrij boord.

Maximale hoeveelheid zout in brood

Voor “normaal” brood heeft de overheid een maximum gegeven van het aantal gram zout dat er in een brood mag zitten. Je zou zeggen dat er door deze regel geen brood mag worden verkocht wat teveel zout bevat. Je hebt helemaal gelijk…

Waarom kan er dan in gluten vrij brood teveel zout zitten?

Voor de wet valt  gluten vrij brood niet in de categorie “brood”. Gluten vrij brood is dus geen brood, het valt in de categorie “bijzonder voeding”. Doordat het dus geen brood is (klinkt heel raar hoe ik dit schrijf) zit er geen maximale hoeveelheid zout aan verbonden.

Het meest eenvoudige wat je kan doen is om simpelweg een wet op te stellen dat er aan “bijzondere voeding” ook een maximale hoeveelheid zout verbonden zit. Helaas gaat het niet zo simpel in de praktijk. De categorie “bijzonder voeding” zit namelijk vol met zeer uiteenlopende voedingsmiddelen waardoor we er niet een maximale hoeveelheid zout aan kunnen hangen.

Een compleet nieuwe categorie openen en hieraan strikte regels aan koppelen zou de oplossing moeten bieden. Echter krijg je dan kan fabrikanten op een andere manier de regels proberen te omzeilen.

Meer fouten

Naast het feit dat er zeer veel zout in zit, staan er regelmatig ook fouten op de etiketten. Ik zal in dit artikel geen merken noemen (mocht je interesse hebben, stuur me dan een email), maar wanneer je beweert dat er 2,5 gram vet in je brood zit en er zit daadwerkelijk 6 gram vet in zit je er toch aardig naast.

De consumentenbond schrijft dat de fabrikanten verantwoordelijkheid moet nemen in plaats van te profiteren van de mazen in de wet. Zolang er wetten bestaan, zijn mensen op zoek naar mazen in de weg om zich zodoende toch aan de regel te houden. Zo is het nu eenmaal.

Maar kunnen we op deze manier nog wel verantwoord inkopen doen?

Ja dit kan zeker..

“Gluten vrij” mag geen hype zijn

Hype

Steeds meer mensen gaan gluten vrij eten om de reden dat ze het gehoord hebben dat het gezonder is dan normaal brood. Ik hoor mensen zeggen dat ze gluten vrij eten terwijl ze tegelijkertijd een bruin bolletje met kaas eten.  Dor dit fenomeen kan je zeggen dat het gluten vrij eten een hype geworden is.

Begrijp me niet verkeerd. Sommige mensen zijn daadwerkelijk allergisch voor gluten en kunnen absoluut geen producten eten met gluten erin.

Fabrikanten zijn niet gek

Waar een hype is, is er geld te verdienen. Dit is nu eenmaal het werk van de marketing tak van elk groot bedrijf. Zodoende komen er steeds meer gluten vrije producten op de markt. Doordat er meer producten op de markt komen, ontstaat er concurrentie tussen fabrikanten. Door deze concurrentie gaan de fabrikanten op zoek naar manieren om zoveel mogelijk winst te draaien. Hierdoor gaan de fabrikanten speuren in de wet om zodoende toch een product op de markt te zetten dat goed verkoopt en waar men ook nog aan verdiend.

Ik ga hier geen les “marktwerking” geven, maar hoe je het ook wendt of keert, de consument is er altijd de dupe van. In het geval van gluten vrij brood doordat er erg veel zout in zit.

Wat kunnen we hieraan doen?

Wat de overheid ook doet, hoe goed de consument ons informeert, uiteindelijk moeten we zelf het heft in eigen handen nemen en op zoek goed naar de juiste voedingsmiddelen. Bak je gluten vrije brood zelf, koop het vers bij de bakken of ga op zoek naar een fabrikant die wel de goede informatie op de verpakking zet!

Het is waar dat de fabrikanten een verantwoordelijkheid hebben, maar wij zijn diegene die het eten. Ook wij moeten dus onze eigen verantwoordelijkheid nemen.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share