Psoriasis Behandeling

Laatste Update: 18 januari 2017

Kartalin: zalf om psoriasis te behandelen

kartalinAls je psoriasis hebt heb je daar vaak slechts 'lokaal' last van. Als dat het geval is en er slechts een klein deel van je totale huidoppervlak door psoriasis getroffen wordt dan volstaat vaak een zogenaamde 'topische' behandeling. Dat wil zeggen een behandeling met crèmes, zalfjes of gels die direct op de getroffen huid dienen aangebracht te worden. Veel van die producten zijn zelfs vrij verkrijgbaar en kan je dus zonder voorschrift bij de apotheker of drogist kopen.

Eén zalfje wordt in dit artikel nader bekeken: Kartalin. Deze zalf wordt ook gebruikt bij de behandeling van allergieën, atopische dermatitis, chronisch eczeem en allergische dermatitis. 

Kartalin bevat enkel natuurlijke ingrediënten: Bijenhoning, lysozyme, een reeks tripartites, kamille, vitamine A en D, lavendel- en eucalyptusolie, salicylzuur en solide olie. Het is preklinisch en klinisch onderzocht door onder andere de de medische faculteit van de universiteit van Moskou en de Siberische staatsuniversiteit. Ook uit gespecialiseerde dermatologische ziekenhuizen krijgt het positieve feedback van onderzoekers en patiënten.

Bij een meerderheid van de patiënten is er een blijvende of langdurige vermindering te merken van de symptomen van psoriasis. Experimenteel onderzoek heeft aangetoond dat kartalin geen allergische reacties veroorzaakt. Het is absoluut niet giftig, bevat geen hormonale ingrediënten en kan langdurig gebruikt worden.

De duur van de behandeling bedraagt ongeveer twee tot vier maanden, afhankelijk van de mate waarin de huid aangetast is door de aandoening. Omdat sommige mensen overgevoelig reageren op sommige bestanddelen van de zalf wordt aangeraden de zalf eerst uit te proberen op een klein stukje van de aangetaste huid.

Kartalin is dus zoals gezegd aangewezen bij de behandeling van psoriasis. Bij klinische testen bleek de zalf in 94% van de patiënten op z'n minst enige verbetering teweeg te brengen. De zalf bevat geen synthetische hormonen of andere kunstmatige stoffen. Dit is het grote verschil met andere  (glucocorticoïde-)zalven die vaak irriterend zijn voor de huid en daarom niet geschikt zijn voor bijvoorbeeld jonge kinderen.

De zalf heeft ook een ontstekingsremmende, antipruritische werking en kan ondersteunend gebruikt worden bij een behandeling met medicijnen om zo de genezing te bespoedigen. Het is bewezen veilig, effectief en wordt goed verdragen, ook bij kinderen. De ontstekingen verdwijnen en de plekken met psoriasis worden zichtbaar kleiner, deze effecten beginnen zichtbaar te worden na een behandeling van ongeveer twee weken. Bij de meeste patiënten blijft de behandeling werkzaam gedurende anderhalf tot vier jaar.

Hoe te gebruiken?

De zalf dient elke dag twee keer ingesmeerd te worden op de aangetaste huid, met een minimum van 12 uur tussen twee behandelingen. In een eerste fase zal de psoriasis verdwijnen en zal de huid er wat vlekkerig uit blijven zien, met witte of zwarte plekjes. Vanaf deze plekjes zichtbaar worden moet je de behandeling nog één maand voortzetten om een terugval te voorkomen.

De enige bekende en regelmatig terugkerende bijwerking is de vorming van acne rond de behandelde huid, veroorzaakt door de olierijke samenstelling van de zalf. 

Bij mensen met ernstige allergieën wordt aangeraden om naast de behandeling met deze zalf eventueel ook antihistaminica te nemen, dit om elke mogelijke allergische reactie te voorkomen. Bespreek dit eventueel ook met je arts, hij of zij kan je het juiste medicament aanraden.

Alcohol drinken tijdens de behandeling met deze zalf wordt absoluut afgeraden en is helemaal verboden indien je een antihistaminicum neemt. Verder neem je uiteraard best zoveel mogelijk een gezonde leefstijl aan om je lichaam te helpen de psoriasis te overwinnen. Indien je rookt stop daarmee of verminder je drastisch het aantal sigaretten dat je per dag rookt. Vermijd ook te vet of te pikant eten, gefrituurde etenswaren en eieren. Zorg voor voldoende slaap en houd een goede lichaamshygiëne aan.

Heb jij ervaring met kartalinzalf voor de behandeling van psoriasis of andere huidaandoeningen? Heeft het middel goed geholpen? En heb je enige bijwerkingen gemerkt? Laat het me weten in jouw reactie!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik kan de positieve effecten van Kartalin zelker bevestigen. Bij mij begon psoriasis op de klassieke plekkend. aan de ellebogen omdaarna ook op de onderbenen en de billen verder te gaan en ook op de hoofdhuid achter de oren.
  Na 2 maanden 2 x daags was ik er tot mijn eigen sceptische verbazing vanaf en daarna telkens als het weer komt opduiken (hooguit kleine vlekken op 1 onderbeen en af en toe achter de oren) blijft het zo goed als weg.
  Het stinkt alleen naar boot teer (wat ik overigens niet zo erg vind) maar de omgeving soms wel. Alsof ik net zelf mijn automotor heb gerepareerd. Maar het effect is geweldig. Een maand tot zes weken geduld hebben dat wel.

 2. Goedemiddag Jack,

  Ik het op mijn ellebogen en er komt steeds meer psoriasis op mijn benen.
  Ik wil heel graag aan de slag met dit middel.
  Maar naast het feit dat ik bijna niet drink waarom geen alcohol en geen eieren?
  Heeft dit direct effect op het product?

  Ik hoor graag van je!,
  mvgr Stef

 3. Hoi kan ik het zalfje op recept krijgen of moet ik het kopen.Zo ja hoe veel kost het en waar te kopen? Gr karima

 4. Nog een aanvulling op mijn vorige reactie. Ik gebruik het nu al 4 jaar en hou de psoriasis aardig onder controle. Alleen op mijn linker onderbeen is er een vlek van zo'n 5-8 cm^2 die vooral in de winter immuun blijft voor Kartalin. In de zomer eens blootgesteld aan de zon krimpt ook deze vlek en schilfert ze minder maar ze gaat wel nooit echt weg.
  De plaatsen waar Kartalin wel zéér effectief is zijn mijn ellebogen en achter mijn oren. Daar verdwijnt het vrijwel volledig maar ik moet het wel blijven gebruiken. In de winter komt het altijd wel meer terug dan in de zomer.
  Ik heb ondertussen al 3 tubes over drie jaar gebruikt en net 2 bijbesteld.

 5. Jammer dat jullie mijn reactie er af hebben gegooid omdat ik niet zo positief ben over Kartalin
  mensen mogen het ook wel weten dat het niet bij iedereen helpt met psoriasis .ik lees alleen maar positiefs
  maar ja als jullie ook de negatief reactie er af gooien jammer dit

  gr Bart

 6. Ik gebruik nu een aantal dagen deze Kartalin zalf en na alle ervaringen gelezen te hebben hoop ik dat het bij mij gaat werken. Ik heb alleen de dagen dat ik het nu aan het smeren ben enorme jeuk op de plekken waar ik de zalf smeer. Is dat normaal en gaat deze jeuk na mate de tijd weg. Kan dit een vorm van een genezingsproces zijn.

  Ik hoor het graag

  1. Dit kan inderdaad het genezingsproces zijn, maar het kan ook een reactie van de huid zijn, een allergische reactie.
   Maar ik neig naar de eerste.

   Wil je zeker zijn, neem dan even contact op met je behandelend arts.

   Heel veel succes, en laat je me even weten wat de uiteindelijke resultaten zijn met Kartalin?

 7. prachtig, machtig. Kleur en geur zijn niet echt aangenaam maar het resultaat is verbluffend. Rug, benen,ellebogen,... pso volledig verdwenen na enkele weken. Alléén voor de scalp is het het niet gemakkelijk en heb ik opgegeven.

 8. En nog een derde aanvulling. Ik mijn vorige schreef ik dat de grote psoriasis plek op mijn been niet goed weg ging maar nu in . de lente bij gebruik zoals voorgeschreven dus elke dag treedt er wel een gevoelige verbetering op. De schilfering is weg en de huid is roze geworden. Ik ga het nog even een week elke dag opsmeren ook al stink ik dan een beetje naar een oude boot.

 9. Dit zalfje heeft me verlost van psoriasis. Ik had vlekken op de rug en op de buik en ik had na 10 jaar allerlei zalfjes van de dokter uitproberen de moed al opgegeven. Nu helemaal schoon. Enkel op de hoofdhuid nog pso maar is daar behandel ik niet. Lijkt me onpraktisch met Kartalin. Een huisarts gaat je natuurlijk geen Kartalin voorschrijven, jammer.

 10. Ik heb zeer veel baat gehad bij gebruik Kartalin-zalf. Alles geprobeerd, maar Kartalin gaf meteen verbetering en genezing. Het is nu wel ruim 8 jaar weggeweest. Ik had het op de hoofdhuid.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin
Share3