Kruiden en Planten

Laatste Update: 18 juli 2018

Alles over koenjit

Koenjit is in Indiase gerechten waarschijnlijk wel de belangrijkste specerij en mogelijk ook het krachtigste kruid op aarde. Ook wel haldiin het Hindi genoemd, is kurkuma één van de meest bestudeerde kruiden in de wetenschap.

Wat is Koenjit (of kurkuma) ?

De wetenschappelijke naam voor koenjit is Curcuma longa en deze groeit in India en in verschillende andere Zuidoost-Aziatische landen. De gedroogde wortel van de Curcuma longa-plant wordt gemalen en gedroogd om er koenjit poeder van te maken.

Het poeder van koenjit is geel. Het poeder wordt in de Zuid-Aziatische keukens ook veel als kleurstof gebruikt. De bladeren van de kurkumaplant geven een ook uitgesproken smaak. Deze bladeren worden gebruikt om voedsel mee in te pakken en om ermee te koken.

De gezondheidsvoordelen van koenjit

De voordelen van koenjit zijn grotendeels te danken aan de fytochemie. De verbindingen in koenjit, ook wel curcuminoïden genoemd, hebben voor de gezondheid verschillende voordelen, die we in dit artikel uitgebreid zullen gaan bespreken. Kurkuma bevat ook vluchtige oliën: turmerone, atlantone en zingiberene. Andere bestanddelen van kurkuma zijn nog eiwitten, harsen en suikers.

Koenjit helpt bij het bestrijden van ontstekingen en het helpt bij de behandeling van ontstekingsziekten zoals kanker en artritis. Dankzij de samengestelde curcumine is het kruid voor zowel de neurale- als voor de cardiovasculaire gezondheid goed. Hier volgt een uitgebreide lijst met voordelen van curcumine en kurkuma.

 1. Heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Volgens talrijke onderzoeken kan curcumine, een krachtige verbinding in kurkuma, ontstekingen in het lichaam verminderen. Een manier om de inname van kurkuma te vergroten, is door het tijdens het koken koenjit aan je gerechten toe te voegen, wat je misschien ook al wel doet. Je kunt ook kurkuma-thee drinken - kook gewoon vier kopjes water en voeg een theelepel gemalen koenjit toe. Je kunt hier ook nog naar smaak citroen of honing toevoegen.

 1. Biedt uitstekende antioxiderende eigenschappen

Het is bekend dat kurkuma vrije radicalen opruimt, de peroxidatie remt en het ijzercomplex vermindert, wat allemaal een direct gevolg is van zijn antioxiderende eigenschappen. En niet alleen koenjit, maar zelfs de olie heeft antioxiderende eigenschappen.

 1. Bevordert de gezondheid van de hersenen en voorkomt neurologische aandoeningen

De curcumine in kurkuma kan ook de regeneratie van de hersencellen stimuleren. En de aromatische turmerone, een andere bioactieve stof in kurkuma, kan de neurale stamcelgroei in de hersenen met wel 80% verhogen.

Gezien de krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van kurkuma, kan het kruid ook algemene bescherming aan de hersenen bieden. Het kan zelfs de ophoping van bèta-amyloïden, de destructieve stoffen die aanwezig zijn in de hersenen van Alzheimerpatiënten, voorkomen. En aangezien patiënten met Alzheimer vaak in hun hersenen hogere niveaus van ontsteking hebben, kan kurkuma een directe hulp zijn.

 1. Voorkomt hartaandoeningen

Van de antioxiderende eigenschappen van kurkuma is bekend dat ze vooral in het geval van diabetes het serumcholesterolgehalte te verlagen en zo bij te dragen aan de gezondheid van het hart.

Onderzoek toont aan dat in de oude Indiase en Chinese geneeskunde kurkuma al werd gebruikt voor de behandeling van pijn op de borst. In gevallen van obesitas had het kruid de cholesterolconcentratie verlaagd en wat nog belangrijker was, had het het gehalte aan goede cholesterol verhoogd. Van curcumine is ook aangetoond dat het de ontwikkeling van talrijke hartaandoeningen kan voorkomen, waarvan de meest prominente myocardiale infarcten waren.

 1. Voorkomt kanker

Curcumine had in verschillende onderzoeken antikanker eigenschappen. In feite bleek dat in landen, waar men dagelijks ongeveer 100 tot 200 milligram kurkuma consumeert, minder gevallen van kanker voor te komen. Bij sommige kankerpatiënten, die kurkuma kregen, waren de tumoren gekrompen. In een paar andere onderzoeken werden de chemicaliën van het immuunsysteem, die de kankercellen vernietigen, geconcentreerder.

Laboratoriumonderzoeken hebben aangetoond dat de curcumine in kurkuma de groei van kanker kan vertragen en zelfs de chemotherapie effectiever kan maken. Het beschermt de gezonde cellen ook tegen de schade van de straling. Dit onderwerp wordt momenteel nog in diverse andere onderzoeken verder onderzocht.

Curcumine blijkt ook de initiatie, de progressie en de metastase van talrijke soorten tumoren te kunnen onderdrukken. Curcumine maakt voor het doden van kankercellen ook gebruik van talrijke mechanismen waardoor de cellen mogelijk geen enkele vorm van resistentie tegen de verbinding kunnen ontwikkelen. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat curcumine zelfs bij hogere doses goed wordt verdragen. Het is bekend dat bescherming biedt tegen diverse vormen van kanker zoals bijvoorbeeld hersen- en botkanker en kanker aan het gastro-intestinale systeem.

 1. Vertraagt ​​de veroudering

Kurkuma bevat gele pigmenten (curcuminoïde) die de genen activeren, die de lichaamseigen synthese van antioxidanten bevorderen. Dit beschermt de cellen van de hersenen en van de huid tegen schade door vrije radicalen, het verbetert de concentratie en het vertraagt ​​zelfs de vorming van fijne lijntjes en rimpels.

Alles over koenjit

In één dieronderzoek bleken curcumine en zijn gunstige metabolieten de levensduur te verlengen. Dit bleek te kunnen worden bereikt door de reacties op oxidatieve stress en leeftijdsgerelateerde genen te reguleren. Veroudering wordt ook veroorzaakt door willekeurige fouten in de DNA-replicatie en curcumine corrigeert mogelijk deze fouten, waardoor het verouderingsproces wordt vertraagd. Een ander onderzoek beschrijft de mogelijkheid dat curcumine de levensduur van mensen kan verlengen.

 1. Kan helpen bij de behandeling van diabetes

Volgens een wetenschappelijk onderzoek kan curcumine de glucosegehaltes in het bloed verlagen, waardoor de ontwikkeling van diabetes kan worden voorkomen. In een ander onderzoek bleken mensen met prediabetes, die gedurende negen maanden een dosis curcumine kregen toegediend, minder snel deze ziekte te ontwikkelen. De verbinding kan ook de manier, waarop het overactieve immuunsysteem bij patiënten met diabetes Type 1 werkt, veranderen. Het kan ook de immunomodulerende medicijnen stimuleren die worden voorgeschreven aan patiënten met diabetes Type 1. In een ander onderzoek had suppletie met curcumine de oxidatieve stress van ratten met diabetes verminderd.

De curcumine in kurkuma kan ook helpen bij de behandeling van leveraandoeningen die verband houden met diabetes.

De inname van 6 gram kurkuma bleek de postprandiale insulinegehaltes te verhogen. Dit kan te wijten zijn aan de stimulatie van de werking van bètacellen door curcumine in kurkuma. Kurkuma kan ook worden aangevuld als een adjuvans om moleculaire complicaties bij diabetes Type 2 te voorkomen.

Volgens een Iraans onderzoek kan curcumine de botresorptie van dieren met diabetes bevorderen. Het kan ook gunstig zijn voor diabetes-geïnduceerde endotheliale disfunctie. Van curcumine supplementen is ook aangetoond dat het de insulineresistentie verminderde, de werking van pancreas-bètacellen verbeterde en de glucosetolerantie verbeterde.

 1. Verbetert de immuniteit

De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma kunnen de immuniteit in hoge mate helpen te versterken. Er werd gevonden dat curcumine de rekrutering van bepaalde immuuncellen stopt, die, wanneer ze overactief zijn, kunnen leiden tot aandoeningen zoals hartaandoeningen en obesitas.

Curcumine bleek ook het immuunsysteem te stimuleren en de bacteriën, die resistente tuberculose veroorzaken, te vernietigen. Het induceert ook apoptose. Curcumine verandert ook de manier waarop de afweercellen met elkaar communiceren, waardoor de algehele immuniteit van het individu kan worden verbeterd.

De curcuminoïden in kurkuma moduleren ook de reactie van verschillende soorten immuuncellen - deze omvatten de T-cellen, B-cellen, neutrofielen, macrofagen, dendritische cellen en de natuurlijke moordenaars (NK)cellen. Deze actie verbetert het immuunsysteem.

 1. Werkt als een natuurlijk antisepticum

Kurkuma vertoont uitstekende antibacteriële eigenschappen tegen verschillende soorten bacteriën, waaronder E. coli, Staphylococcus aureus en Salmonella typhi, wat de antiseptische eigenschappen accentueert.

In nog een ander onderzoek hadden de curcuminoïden in kurkuma een remmende activiteiten tegen acht soorten gevaarlijke bacteriën. De toepassing van waterig curcumine-extract in kaas had de bacterietellingen van de S. typhi-bacterie verminderd. De verbinding had in combinatie met bepaalde antibiotica ook een synergistisch effect aangetoond. En niet alleen tegen bacteriën, maar kurkuma had ook beschermende eigenschappen tegen verschillende soorten schimmels en virussen.

Weer een ander onderzoek stelt dat kurkuma al eeuwenlang op grote schaal vanwege zijn antiseptische eigenschappen wordt gebruikt. Het helpt zelfs om tandheelkundige pijn en andere parodontale problemen te behandelen.

 1. Ontgift de lever

De curcumine in kurkuma stimuleert de galproductie van de galblaas. De lever gebruikt, zoals we weten, gal om toxines weg te spoelen. Gal verjongt ook de cellen in de lever die schadelijke verbindingen afbreken.

De ontgiftingseffecten van curcumine zijn zo goed dat de verbinding ook kan worden gebruikt om kwikvergiftiging te behandelen.

 1. Vermindert menstruatiepijn

Volgens een Iraans onderzoek bleek de curcumine in kurkuma de ernst van PMS-symptomen te kunnen verminderen. Dit effect kan worden toegeschreven aan de ontstekingsremmende effecten.

Volgens een rapport kan kurkuma ook worden gebruikt om menstruatiepijn te behandelen - zoals het al door de oude Chinese en Indiase genezers werd gebruikt.

 1. Werkt als een natuurlijke pijnstiller

Omdat het helpt bij het verlichten van ontstekingen, kan kurkuma fungeren als een natuurlijke pijnstiller. Dit geldt met name voor de pijn van artritis. Kurkuma verbetert ook de bloedsomloop, wat ook kan helpen om de pijn te elimineren. Meng eenvoudig twee eetlepels koenjit met water om een ​​pasta te krijgen en breng dit op het aangetaste gebied aan.

 1. Behandelt spijsverteringsstoornissen

Volgens een onderzoek kunnen maagproblemen zoals GORZ worden veroorzaakt door ontsteking en oxidatieve stress en moeten worden behandeld met ontstekingsremmers en antioxidanten. Daarom zou koenjit een goede optie kunnen zijn. Koenjit kan ook de gevoeligheid van de slokdarm voor zuren verminderen en de symptomen van GNSS verminderen.

In tal van pre-klinische onderzoeken bleek dat koenjit vanwege de ontstekingsremmende effecten het maagdarmkanaal kan beschermen. Het kan ook de symptomen van dyspepsie verbeteren en bij patiënten met colitis ulcerosa remissie behouden.

Onderzoeken van menselijke weefsels hebben aangetoond dat de curcumine in kurkuma bij voorkeur wordt geaccumuleerd in de darm, lever en colon. Dit zou een andere reden kunnen zijn dat het zou kunnen helpen bij de behandeling van spijsverteringsstoornissen. Curcumine kan ook helpen om colorectale kanker te voorkomen. Het biedt ook mogelijkheden om leveraandoeningen te genezen of zelfs te voorkomen. Koenjit vermindert ook een opgeblazen gevoel en winderigheid bij mensen, die aan indigestie lijden.

 1. Helpt bij gewichtsverlies en bij de stofwisseling

Weet je dat obesitas leidt tot een ontsteking in het lichaam, die uiteindelijk leidt tot diabetes en hartaandoeningen? De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma behandelen dit in het begin. Dit helpt om cholesterol en een hoge bloedsuikerspiegel te voorkomen, wat ook weer bijdraagt ​​aan obesitas. Wanneer jouw lichaam niet bezig hoeft te zijn met het bestrijden van ontstekingen, is het veel gemakkelijker voor je om je te concentreren op gewichtsverlies.

Tot slot…

Koenjit, of Kurkuma, is een zeer heilzaam kruid wat eigenlijk niet in jouw keuken zou mogen ontbreken. Zeker als je, net zoals ik, een liefhebber bent van de Indiase keuken.

Ik koop deze specerij bij voorkeur in een toko. Dan ben ik er in ieder geval zeker van dat het puur is, zonder onnodige toevoegingen. Daarnaast is het in een toko ook nog eens veel goedkoper!

Gebruik jij Koenjit? Waar koop jij het? In welke gerechten gebruik jij het?

Laat hieronder een reactie achter!


Bronnen

www.healwithfood.org/health-benefits/turmeric-root-powder.php

amazingy.com/magazine/curcuma-super-spice/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21986478

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Gebruik sinds 1 dec 2018 kurkuma één thee lepel in een kop warm water met iets zwarte peper en neem het in op de nuchtere maag. Heb het eerder geprobeerd met kurkuma en warme Melk en zwarte peper gemakkelijker te maken het gaat eigenlijk om de kurkuma en om het 2000 x te versterken doe je de zwarte peper erbij roeren in warm water en opdrinken altijd neem ik nog een half kopje warm water om de smaak weg te spoelen. Lichaam moer er nog aan wennen en op reageren.

 2. Mengen met tomatensap is heerlijk. Smaken vullen elkaar goed aan. En dan inderdaad zwarte peper toevoegen voor de versterking van de kracht van kurkuma.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share