• Alles over koenjit

Alles over koenjit

2018-07-18T16:30:19+01:00juli 27th, 2018|Kruiden en Planten|2 Reacties

Koenjit is in Indiase gerechten waarschijnlijk wel de belangrijkste specerij en mogelijk ook het krachtigste kruid op aarde. Ook wel haldiin het Hindi genoemd, is kurkuma één van de meest bestudeerde kruiden in de wetenschap.

Wat is Koenjit (of kurkuma) ?

De wetenschappelijke naam voor koenjit is Curcuma longa en deze groeit in India en in verschillende andere Zuidoost-Aziatische landen. De gedroogde wortel van de Curcuma longa-plant wordt gemalen en gedroogd om er koenjit poeder van te maken.

Het poeder van koenjit is geel. Het poeder wordt in de Zuid-Aziatische keukens ook veel als kleurstof gebruikt. De bladeren van de kurkumaplant geven een ook uitgesproken smaak. Deze bladeren worden gebruikt om voedsel mee in te pakken en om ermee te koken.

De gezondheidsvoordelen van koenjit

De voordelen van koenjit zijn grotendeels te danken aan de fytochemie. De verbindingen in koenjit, ook wel curcuminoïden genoemd, hebben voor de gezondheid verschillende voordelen, die we in dit artikel uitgebreid zullen gaan bespreken. Kurkuma bevat ook vluchtige oliën: turmerone, atlantone en zingiberene. Andere bestanddelen van kurkuma zijn nog eiwitten, harsen en suikers.

Koenjit helpt bij het bestrijden van ontstekingen en het helpt bij de behandeling van ontstekingsziekten zoals kanker en artritis. Dankzij de samengestelde curcumine is het kruid voor zowel de neurale- als voor de cardiovasculaire gezondheid goed. Hier volgt een uitgebreide lijst met voordelen van curcumine en kurkuma.

  1. Heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Volgens talrijke onderzoeken kan curcumine, een krachtige verbinding in kurkuma, ontstekingen in het lichaam verminderen. Een manier om de inname van kurkuma te vergroten, is door het tijdens het koken koenjit aan je gerechten toe te voegen, wat je misschien ook al wel doet. Je kunt ook kurkuma-thee drinken - kook gewoon vier kopjes water en voeg een theelepel gemalen koenjit toe. Je kunt hier ook nog naar smaak citroen of honing toevoegen.

  1. Biedt uitstekende antioxiderende eigenschappen

Het is bekend dat kurkuma vrije radicalen opruimt, de peroxidatie remt en het ijzercomplex vermindert, wat allemaal een direct gevolg is van zijn antioxiderende eigenschappen. En niet alleen koenjit, maar zelfs de olie heeft antioxiderende eigenschappen.

  1. Bevordert de gezondheid van de hersenen en voorkomt neurologische aandoeningen

De curcumine in kurkuma kan ook de regeneratie van de hersencellen stimuleren. En de aromatische turmerone, een andere bioactieve stof in kurkuma, kan de neurale stamcelgroei in de hersenen met wel 80% verhogen.

Gezien de krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van kurkuma, kan het kruid ook algemene bescherming aan de hersenen bieden. Het kan zelfs de ophoping van bèta-amyloïden, de destructieve stoffen die aanwezig zijn in de hersenen van Alzheimerpatiënten, voorkomen. En aangezien patiënten met Alzheimer vaak in hun hersenen hogere niveaus van ontsteking hebben, kan kurkuma een directe hulp zijn.

  1. Voorkomt hartaandoeningen

Van de antioxiderende eigenschappen van kurkuma is bekend dat ze vooral in het geval van diabetes het serumcholesterolgehalte te verlagen en zo bij te dragen aan de gezondheid van het hart.

Onderzoek toont aan dat in de oude Indiase en Chinese geneeskunde kurkuma al werd gebruikt voor de behandeling van pijn op de borst. In gevallen van obesitas had het kruid de cholesterolconcentratie verlaagd en wat nog belangrijker was, had het het gehalte aan goede cholesterol verhoogd. Van curcumine is ook aangetoond dat het de ontwikkeling van talrijke hartaandoeningen kan voorkomen, waarvan de meest prominente myocardiale infarcten waren.

  1. Voorkomt kanker

Curcumine had in verschillende onderzoeken antikanker eigenschappen. In feite bleek dat in landen, waar men dagelijks ongeveer 100 tot 200 milligram kurkuma consumeert, minder gevallen van kanker voor te komen. Bij sommige kankerpatiënten, die kurkuma kregen, waren de tumoren gekrompen. In een paar andere onderzoeken werden de chemicaliën van het immuunsysteem, die de kankercellen vernietigen, geconcentreerder.

Laboratoriumonderzoeken hebben aangetoond dat de curcumine in kurkuma de groei van kanker kan vertragen en zelfs de chemotherapie effectiever kan maken. Het beschermt de gezonde c