Cholesterol

Laatste Update: 24 maart 2023

Kokosolie & cholesterol: de waarheid over de verzadigde vetten

Kokosolie & cholesterol: de waarheid over de verzadigde vetten

Afgelopen tijd heb ik veel onderzoek gedaan naar kokosolie. Ik kwam tot de conclusie dat het goed helpt voor verschillende aandoeningen. Denk aan huidklachten en een schimmelinfectie vanwege de unieke bestandsdelen die in kokosolie aanwezig zijn.

Maar is kokosolie ook geschikt voor als je hoog cholesterol hebt? Dat en meer ga ik in dit artikel behandelen.

Kokosolie slecht?

In het begin werd gedacht dat kokosolie absoluut niet goed voor je is wanneer je te hoge cholesterol hebt. Dit komt omdat kokosolie vol zit met verzadigde vetten (85%) en oorspronkelijk werd gedacht dat deze soort vetten slecht voor je zijn.

Maar zo simpel is het niet.

De ongezonde verzadigde vetten zoals uit varkensvlees en andere dierlijke producten zijn anders. Deze verzadigde vetten bevatten o.a. ook transvetten en dat is de reden waarom het je cholesterol kan verhogen.

Echter, deze transvetten zijn NIET aanwezig in kokosolie.

Ik ben van mening dat de algemene richtlijnen wat betreft voeding verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden.  Veel mensen denken dat per definitie alle verzadigde vetten slecht voor je zijn.

[pullquote]Niet elke vorm van verzadigde vet kan  over één kam geschroren worden. [/pullquote]

Verzadigde vetten vervullen ook zeker een belangrijke rol voor je gezondheid. En ze moeten ook niet 100% vermeden worden, je moet alleen weten welke verzadigde vetten goed voor je zijn.

Er bestaan korte, midden en lange vet ketens die worden geclassificeerd aan de hand van de hoeveelheid moleculen. Het verschil zit in de snelheid waarmee het wordt opgenomen door het lichaam.

Het probleem ligt vooral in de transvetten omdat die voor oxidatie in de slagaderen kunnen zorgen. Dat is een soort roestreactie in de slagaderen. De slagaderen kunnen hierdoor beschadigd raken en ook dikker en minder flexibel worden.

Deze transvetten tref je aan in de meeste producten gebakken met plantaardige of vegetarische olie.

Lees verder: alles over transvetten

Kokosolie is een middellang vet en wordt vrijwel direct opnemen door het lichaam. Het voordeel hiervan is dat je direct energie krijgt en het veroorzaakt minder snel overgewicht, zoals bij transvetten wel het geval is. Het laurine zuur dat in de kokosolie zit wordt direct getransporteerd naar de lever die het omzet in andere stoffen die je lichaam nodig heeft, zoals de aanmaak van enzymen (1).

Daarbij worden ook ketogene lichamen gemaakt van laurine zuur uit kokosolie. Dit is belangrijk voor je vetverbranding als je lichaam geen suiker meer heeft om te verbranden. Dit is naast glucose de andere brandstof waar je lichaam gebruik van kan maken voor het verbranden van energie. Dit zijn stoffen die je hersenen, hart en spieren gebruiken om hun werk te doen.

Dit zorgt ook voor een stijging van de hoeveelheid insuline in het bloed.

Daarbij komt laurine zuur veel minder snel in het lymfesysteem dan andere vetten. Dit betekent volgens onderzoekers dat laurine zuur veel sneller verbruikt wordt door het lichaam dan andere langere verzadigde vetten die nog wel in het lymfesysteem terecht kunnen komen.

Laurine zuur

Wanneer je de onderstaande tabel bekijkt zie je dat kokosolie vol met laurine zuur. Dit wordt vervolgens omgezet en monolaurine en gaat infecties, bacteriën en schimmelinfecties tegen.

Sterker nog, kokosolie kan zelfs goed helpen tegen herpes uitbraken.

Laurine zuur heeft antibacteriële eigenschappen waardoor het goed voor je gezondheid is. Het is bijvoorbeeld bekend dat dit zuur acne-uitbraken kan verminderen (2). Kokosolie op de huid aanbrengen is daarom ook erg populair en het laurine zuur is een van de stoffen die erg diep in de huid kan doordringen. Het innemen helpt ook tegen bepaalde ontstekingen door deze werking.

Voorlopige conclusie

Kokosolie is zeker niet zo slecht als oorspronkelijk werd gedacht. Maar het is niet goed om je olijfolie te vervangen met kokosolie. Dit komt omdat kokosolie toch voor ongeveer 85% uit verzadigde vetten bestaat.

Zeker niet alle vetten kun je over één kam scheren, maar verzadigde vetten verhogen wel de cholesterolwaarden in het bloed.

Discussiepunt is om kokosolie ook nog je HDL cholesterol kan verhogen, maar dat is momenteel nog niet duidelijk.  Wanneer je met mate gebruik maakt van kokosolie is er niks aan de hand. Er moet vooral gekeken naar het totale plaatje wat betreft je voeding.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er geen verband is tussen het eten van kokosolie en een verhoogd cholesterol of het eten van kokosolie en hart- en vaatziekten. Het is dan wel belangrijk dat het laurine zuur dat proefpersonen eten uit natuurlijke kokosolie komt. Als je dus met kokosolie eet is het belangrijk om 100% kokosolie te gebruiken zonder toevoegingen. Die kunnen het gezonde effect van kokosolie teniet doen.

Wanneer je kookt met kokosolie en je bereid een gerecht met veel verse groente en fruit. Dan is kokosolie prima, maar als je varkensvlees bakt met kokosolie, dan is het vragen om problemen.

Tot slot...

Kokosolie is een gezonde vetsoort om mee te koken doordat de eigenschappen erg gezond zijn. Dit verzadigd vet heeft een kortere moleculaire samenstelling dan de meeste andere verzadigde vetten waardoor dit een gezond verzadigd vet is. Kokosolie heeft door het laurine zuur dat erin zit allerlei gezonde eigenschappen die voornamelijk helpen tegen bacteriën, schimmels en virussen. Daarbij is laurine zuur belangrijk voor het creëren van enzymen en ketogene lichamen die belangrijk zijn voor de werking van je hersenen, hart en spieren.

Kokosolie kan ook op de huid worden aangebracht en het laurine zuur dat erin zit behoort tot de stoffen die het diepst in de huid kunnen doordringen. Het is ook erg populair voor mensen met een droge huid.

Daarbij is er geen verband gevonden tussen het consumeren van kokosolie en een verhoogd cholesterol of hart- en vaatziekten, maar hier moet nog meer onderzoek naar worden uitgevoerd (3). Wat mij betreft kan kokosolie goed gebruikt worden als basis voor vegetarische gerechten. In vlees zitten vaak al veel verzadigde vetten en dan kun je ook nog voor olijfolie gaan.

Persoonlijk blijf ik mijn gerechten bereiden met olijfolie, en wanneer ik een Thaise maaltijd maak gebruik ik verse kokosolie!

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/cholesterol/kokosolie en cholesterol.mp4"
width="478"
height="360"
description="Cholesterol en kokosolie"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]

Bronnen:

 1. https://link.springer.com/article/10.1007/s11746-014-2562-7
 2. https://www.jdsjournal.com/article/S0923-1811(13)00358-7/fulltext
 3. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/7251562/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wat is de waarheid ?
  De waarheid is dat niemand voor 100% weet wat de waarheid is.
  En dat maakt het maken van keuzes moeilijk

  Toon

 2. De dienst Cardiologie van
  het Middelheimziekenhuis te Antwerpen raadt cocosnoot af .
  Patienten uit het zuiden (Turkije,Tunesie, Griekenland enz.) lijden allen onder een te hoge cholesterolwaarde.
  Er wordt grote verwarring gesticht door te beweren dat bepaalde produkten ( zoals schaaldieren, eieren enz ) onschuldig zijn en de andere dag wordt dit tegengesproken.
  Of heeft dit alleen commerciele redenen om al deze produkten te gaan toelaten?

  1. Er is inderdaad een grote verwarring omtrent voeding en met name de hoeveelheid verzadigde vetten in je voedingspatroon. Echter, het is natuurlijk niet zo simpel als verzadigde vetten en cholesterol uit voeding = hoog cholesterol. Helemaal als je kijkt dat 2/3 van de cholesterol door de lever zelf wordt gemaakt.

   Ik ben van mening dat een voedingspatroon met veel verse groente, normale hoeveelheden fruit rijk aan antioxidanten, dagelijks portie ongezouten noten, voldoende vezels uit volkoren/spelt/quinoa producten, salades, vette vis etc. het verschil gaat maken. Daarnaast moet er ook zeker kritisch gekeken worden naar de consumptie van suiker en transvetten. Met name een voedingspatroon met erg veel (simpele) koolhydraten is gelinkt aan hart- en vaatziekten (Lyon Heart Study). Een beetje kokosolie in je salade zal naar mijn mening zeker niet de grote boosdoener zijn:)

   Een interessant boek over dit onderwerp is ''Eat, Drink, and Be Healthy: The Harvard Medical School'', maar ook de ''Great Cholesterol Myth'' is een aanrader. Zelf heb ik ook nog een artikel geschreven over waarom onverzadigde vetten zo belangrijk zijn voor je gezondheid.
   https://www.optimalegezondheid.com/cholesterol-waarom-je-meer-onverzadigde-vetten-zou-moeten-eten/

   Nu moet natuurlijk niet de indruk gewekt worden bij al deze producten zoals kokosolie etc. een ''wondermiddel'' zijn tegen gezondheidsklachten, er is geen short cut. Het risico verlagen op klachten doe je alleen met een gezond gevarieerd voedingspatroon en gezonde leefstijl.

   Groetjes,

   Jack

 3. De realiteit is dat men de ene dag beweert dat bepaalde produkten schadelijk zijn en de andere dag onschadelijk zijn. Als men dan niet zeker is, dat men dan stopt met zijn tijd te verspillen.
  Hiermede zet men de personen, die het heel serieus menen op een verkeerd spoor.
  Als men dan voor 100% niet weet waarover men spreekt, dat men dan zwijgt.
  Men zou beter dan de verantwoordelijkheid opzoeken van de lever als boosdoener.

 4. tja kokos het wondermiddel ...wij hebben een kind met constutioneel eczeem we hebben er al heel veel voor gedaan ,en met succes, het gaat zelfs een hele tijd goed tot het weer eens serieus verkeerd gaat.. daar de hele lange wachttijden en grote afstand van onze huidige arts iemand dichterbij ten rade gegaan met "goede " referenties!
  kokos,kokos en nogmaals kokos dé oplossing ! één en dezelfde pot voor op je boterham, in bereidingen, overal aan toevoegen en ook je helemaal in te smeren ... resultaat 5 stappen terug en een hoop ellende ! kokos nee!

 5. ik raad iederaan het boek van prof.dr. walter hartenbach: DE CHOLESTEROL LEUGEN, te lezen.
  hij heeft jarenlang als hoofd chirurgie aan de universiteitskliniek in Munchen, onderzoek gedaan naar het verband tussen cholesterol en aderverkalking.

 6. Hallo ik heb een vraagje. Ik heb nl van iemand gehoord dat 1 theelepel kokosolie per dag of op je brood gesmeerd of bv in je thee ervoor kunnen zorgen dat je cholesterol iets gaat zakken. Wie heeft hier ervaring mee? Ik lees zoveel verschillende berichten. Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen. Alvast bedankt!

 7. Wat betreft kokosolie en hart- en vaatziekten: naar aanleiding van de gezondheidhype omtrent kokosolie ben ik het ook gaan gebruiken. In eerst instantie om in te bakken, en vervolgens als vervanger van boter in cakes etc. Resultaat: om de haverklap hartkloppingen. In eerste instantie legde ik de link niet, maar na verloop van tijd was er een patroon in te herkennen. Ik ben meteen gestopt met kokosolie en de hartkloppingen gingen weer weg. Na een tijdje toch weer begonnen en voila, hartkloppingen terug. Nu dus permanent gestopt. In het ziekenhuis vertelde één van de medewerkers dat ze precies hetzelfde heeft ervaren met betrekking tot het gebruik van kokosolie en hartkloppingen. Uit ervaring kan ik dus zeggen dat het gebruik van kokosolie zeker niet zonder gevaar is!

  1. Ieder lijf reageert weer anders, Carola.
   Zijn er meer lezers die dezelfde ervaringen hebben met kokosolie?

 8. Ik heb gehoord dat door dagelijks 10mg kokosolie in je linkeroor te smeren of door je rechter grote teen eens per week ik gesmolten kokosolie te dopen zorgt voor een significante daling van het LDL en HDL gehalte in de onderkant van je lichaam. Ik weet niet of het waar is maar het klinkt aannemelijk, toch?!

  1. Ik kan dit niet bevestigen, noch ontkennen, Nadia. Ik heb er zelf nog nooit van gehoord, maar vind het wel een beetje vreemd. Broodje aap verhaal?
   Iemand die hier iets over kan vertellen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share