Hart- en vaatziekten

Laatste Update: 10 november 2016

Verband tussen zout, kanker en hart- en vaatziekten

Het is algemeen bekend dat te veel zout in je voeding het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verhogen. Niet verwonderlijk zijn de meeste dieetplannen ook gericht op de inname zout te verminderen.

Maar dat te veel zout ook nog het risico op maagkanker kan verdubbelen is de uitkomst uit een nieuw onderzoek.

Zelfs maar 11 gram zout per dag eten kan het risico op maagkanker verdubbelen. Volgens een studie gedaan in 2007 door de World Cancer Research Fund (WCRF). De algemene richtlijn voor een volwassene is om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen, dat is gelijk aan 2300 mg natrium. Voor kinderen tot 6 jaar is 2 gram toegestaan en van 7 tot 14 ‘’maar’’  5 gram zout per dag.

Slechts één theelepel zout is gelijk aan de dagelijks hoeveelheid voor een volwassene ( 2300 gram natrium). Zo zie je dat het heel gemakkelijk is om veel te veel zout binnen te krijgen. Een zakje chips is meer dan de dagelijkse toegestane hoeveelheid zout.

Een paar feiten over zout:

  • Te veel zout verhoogt je bloeddruk, hart- en vaatziekten, beroerte, nierfalen en kan het risico op maagkanker verdubbelen.
  • Hoeveelheid zout is de afgelopen jaren enorm gestegen en in Amerika ligt het gemiddelde van een volwassene op 4000 mg natrium.
  • De meeste mensen krijgen te veel zout binnen door bewerkte voedingsmiddelen en niet uit eigen keuken

Verborgen zout

Maar het is zeker niet altijd eenvoudig om de inname zout onder controle te krijgen. Dit komt omdat er veel verborgen zout bommen aanwezig zijn in voedingsmiddelen uit de supermarkt. Sterker nog, laatst hoorde ik een bericht (kan bron niet terugvinden) dat kanker krijgen 30% afhankelijk kan zijn van dieet alleen!

Een dieet vol met zout, verzadigde vetten en veel bewerkte voedingsmiddelen is zelfs ‘’slechter’’ dan veel alcohol drinken en roken.

Wanneer je kijkt naar de statistieken van Aziatische landen zul zien dat dat daar veel vaker maagkanker voorkomt vanwege de hoge inname zout.  Ook hebben de mensen daar meer last van hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Het is daarom erg belangrijk om goed te letten hoeveel zout je dagelijks binnenkrijgt en ervoor te zorgen dat je niet de richtlijn van 6 gram of 2300 mg natrium passeert.

Hieronder een paar tips om de inname zout te beperken:

  • Maak een bewuste keuze om meer vers fruit en groente te eten
  • Niet langer zout gebruiken om voedingsmiddelen te bewerken, maak gebruik van kruiden!
  • Oppassen met bewerkte voedingsmiddelen en fast food voedsel
  • Oppassen met kant en klare soepen, deze zitten vaak vol met zout vanwege conserveringsdoeleinden
  • Veel sauzen en dressings zitten ook vol met zout, mijn regel is om of appel cider azijn of olijfolie te gebruiken.
  • Veel borrelnoten chips zitten vol met zout, houd hier rekening mee.

Conclusie

Om heel eerlijk te zijn ben ik zelf verbaasd hoe eenvoudig het is om te veel zout binnen te krijgen. Slechts één theelepel zout is al voldoende voor de gehele dagelijkse hoeveelheid. Moet je eens voorstellen hoeveel zout je binnenkrijgt door regelmatig bewerkte voedingsmiddelen te eten of een blik soep?

Daarbij zijn de meeste voedingsmiddelen hoog in zout ook nog hoog in verzadigde vetten waardoor het een dubbel probleem wordt. Door bewust te zijn van bewerkte voedingsmiddelen en deze te laten staan en in te wisselen voor vers en natuurlijk maak je een enorme grote stap naar een gezond en vitaal leven!

Aanvullende informative:

http://www.wcrf.nl/PDFs/Summary_WCRF_NL.pdf
[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik mis bij tips de volgende statistiek:

    29% van het zout dat we dagelijks binnenkrijgen komt uit brood.

    1. Prima toevoeging, het klopt zeker dat in brood ook natuurlijk zout voorkomt. Persoonlijk eet ik niet echt veel brood met als uitzondering zuurdesembrood. Zo zie je maar weet dat het vrij eenvoudig is om te veel zout binnen te krijgen.

  2. Wat mij opvalt is aan de chips van tegenwoordig is dat ik bij een aantal alleen nog maar zout proef. Pas geleden kocht ik een klein zakje ui ringenchips, in Berlijn, weinig zout en veel smaak (ui poeder en kruiden), eigenlijk zoals ik ringelings ken van vroeger (feest van herkenning!). Ik dacht toen ik thuis kwam in Nederland, laat ik hier ook weer eens een zakje ringelings nemen (vroeger vond ik dat heerlijk, net als ham kaas en cheetoos, zo nu en dan een zakje chips was heerlijk) Maar wat een teleurstelling! Het was gewoon niet lekker, veel te veel zout, eigenlijk proefte ik alleen maar zout, de lekkere (beetje zoete) ui smaak met kruiden van vroeger herkende ik er niet meer in. Ik heb het zakje weggegooid, ham en kaas chips en cheese cheetoos eet ik ook nooit meer, om precies dezelfde reden. (nu weet ik dat als je ouder word je smaak veranderd, en misschien let je ook meer op je zout gebruik)

    1. Zout is voor de fabrikanten een belangrijk ingrediënt. Het zorgt voor 'smaakverbetering' en zorgt er deels voor dat je die zak chips helemaal tot aan de bodem leeg eet.

      Goede les: Kijk op de ingrediëntenlijst en kies voor de varianten met zo weinig mogelijk zout. Dit geldt overigens ook voor vet en suiker....

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share