Afvallen

Laatste Update: 21 november 2015

Koolhydraatarm eten op een budget

Koolhydraatarm eten op een budgetkoolhydraatarm eten

Dit is alweer de laatste blog in de serie over koolhydraatarm eten. In dit artikel wilde ik graag dieper ingaan op een probleem dat maar al te veel mensen hebben wanneer ze koolhydraatarm gaan eten.

De bakken met geld die je plosteling uitgeeft aan boodschappen!

Voor de meesten van ons lijkt een low-carb dieet buiten bereik, de hele dag alleen maar vlees eten zit er namelijk gewoonweg niet in. Het is te duur.

Maar is dat wel zo?

Koolhydraatarm eten op een budget - daar wil ik vandaag dieper met jullie op ingaan, zodat iedereen kan genieten van de vele gezondheidsvoordelen van een koolhydraatarm dieet.

Goedkoop eten op een koolhydraatarm dieet toch mogelijk?

Een koolhydraatarm dieet volgen met een beperkt budget is eigenlijk niet zo moeilijk. Je moet wel even  creatief zijn en de basis van een goed koolhydraatarm plan begrijpen.

Je zult al gauw doorhebben dat je met een dergelijk dieet minder voedsel zult nodig hebben. Eet je namelijk bewerkte koolhydraten, heb je vaak zin in nog meer koolhydraten.

Dit extra geld kun je dan gebruiken om voedingsmiddelen van hoge kwaliteit te kopen.

In dit artikel ga ik enkele tips met je doornemen die je kunnen helpen om de kosten van voedingsmiddelen naar beneden te drukken en het ook voor jou mogelijk te maken om een koolhydraatarm dieet te volgen.

Gebruik eieren niet alleen als ontbijt

Zelf eet ik bijna elke dag eieren als ontbijt. Maar ik weet ook dat ze handig kunnen zijn bij andere maaltijden.

Eieren zijn nu eenmaal een heel goedkope manier om eiwitten en vetten binnen te krijgen. Er zijn dan ook talloze mogelijkheden!

Een quiche als lunch of avondeten, eiersalade gesmeerd op halve paprika's, gevulde eieren, hardgekookte eieren als snack, en eieren als eiwitten toegevoegd aan je lunch-salade.

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om voldoende eiwit aan je dieet toe te voegen voor een euro voor een dozijn eieren.

Koop een hele kip

Een hele kip kopen is eigenlijk heel goedkoop en zelfs goedkoper dan delen van een kip kopen.

Een kip roosteren is bijvoorbeeld heel gemakkelijk en is ideaal voor gebruik in stoofschotels of salades. Zelfbereide maaltijden met kip zijn veel smakelijker dan kip uit een pakke en daarnaast ook veel goedkoper.

Als je niet weet hoe je het vlees van een kip uit elkaar kunt halen dan kun je dit altijd leren. Er zijn verschillende video's terug te vinden die je laten zien hoe je dit doet.

Als je deze behendigheid onder de knie krijgt kun je zelfs werken met de duurste delen van een kip. Je kunt daarnaast de vleugels gebruiken om zelf je eigen kippenbouillon te maken.

Besparen op kaas en yoghurt

Als je van yoghurt houdt dan kun je dit gemakkelijk ook thuis maken – ook dit kan je flink geld besparen afhankelijk van het merk yoghurt dat je normaal gesproken koopt.

Een paar liter yoghurt kun je al maken voor minder dan twee euro. Door biologische volle melk te gebruiken kun je zelfs nog meer geld besparen.

Ik garandeer je dat de yoghurt die je in de winkel kunt kopen niet half zo lekker is als zelfgemaakte yoghurt!

Vergeet de groenten niet!

Vergeet niet dat een gezonde variatie van groenten van het grootste belang is voor een koolhydraatarm dieet. Het is echter niet altijd even gemakkelijk om erachter te komen welke soort groenten je nodig hebt per dag.

De groene groenten koop je ook het best in grotere porties zodat je je eigen salades kunt maken. Koop kroppen sla en koop spinazie in zakken.

Op deze manier vermijd je conserveringsmiddelen die gebruikt worden in kant-en-klare salades en bespaar je ook geld.

Vergeet niet dat diepvriesgroenten vaak verser en smakelijker zijn dan de verse groenten die je kunt vinden in je lokale supermarkt. Diepvriesgroenten worden namelijk op het juiste moment geplukt en worden binnen enkele uren al ingevroren.

Dit betekent dat ze niet lang liggen te verzuren in opslagruimtes of rekken voordat ze worden gekocht. Bovendien zijn diepvriesgroenten vaak goedkoper dan de verse groenten en zijn zeker een betere optie dan ingeblikte groenten.

Denk ook aan boerenmarkten en andere lokale markten. Dit is namelijk een uitstekende manier om goedkopere producten te kopen. Deze zijn daarnaast ook veel verser en worden lokaal gekweekt.

Sommige mensen houden ook van ontkiemde zaden voor salades en wokgerechten. Dit kan je een echte boost geven op het gebied van voedingsstoffen voor heel weinig geld.

Hou er wel rekening mee dat je de koolhydraten telt als je gebruik wilt maken van granen en peulvruchten.

Als het even kan, waarom niet zelf een paar groenten of zelfs kruiden kweken?

Zelfs als je in een klein appartementje leeft en je slechts plaats hebt voor enkele kleine potjes met kruiden dicht bij een zonnig raam, ook dit helpt om geld te besparen. Daarnaast is de smaak van verse kruiden ook veel beter.

Verse kruiden zijn nu eenmaal heel goed voor ons en zodra je doorhebt hoe makkelijk het is om een pot met peterselie te laten groeien, dan zul je eraan verslaafd raken!

Leer werken met goedkope stukken vlees om lekkere maaltijden te maken

Goedkope stukken vlees kunnen ook lekker smaken. Maar je moet wel weten hoe je ze moet bereiden. Een relatief goedkope varkensschouder is bijvoorbeeld overheerlijk wanneer deze wordt klaargemaakt als stoofpot.

Niet alleen is dit vlees lekker, het kan ook voor bijna alles worden gebruikt, van wraps tot salades en van eiergerechten en alles daartussen.

Vaak koop ik rundvlees wanneer deze in de aanbieding is en snij ik deze in kleinere stukjes om een wokgerecht mee te maken. Het vlees in kokosolie met verse groenten en kruiden sauteren zorgt voor een perfect diner.

Goedkope biefstukken zijn echter vaak taai.

Dat wil echter niet zeggen dat je ze links hoeft laten liggen. Als je echt van biefstuk houdt, dan kun je ook hier een lekker gerecht van maken.

De truc is om ze eerst overnacht te laten marineren en vervolgens deze op lage temperatuur te bereiden, hier wordt het vlees ontzettend zacht van. En bovendien hoef je geen fortuin te besteden om duurdere stukken biefstuk te kopen!

Hele varkensvlees lendenen vallen ook meestal binnen de categorie 'goedkoop vlees'. Na het kopen kun je deze makkelijk in filets snijden of je kunt het geheel braden en dan voor het serveren in stukjes snijden.

Wat je ook kiest, beide bereidingswijzen zijn erg lekker en bovendien goedkoop!

Let altijd even op of rundvlees in de aanbieding is! Ik koop geen kant-en-klaar gehakt meer, tenzij ik zeker weet dat het werd bereid in de winkel zelf.

Als ik goedkoop rundsvlees meeneem naar een slagerij kan ik er zeker van zijn dat het ter plaatse wordt bereid en weet ik wat ik aan het kopen ben.

Maak je eigen worstjes

Zelf ben ik erg gek op worstjes, maar niet alleen zijn ze erg duur, ze zitten vaak ook vol met allerlei additieven die ik niet graag wil binnen krijgen.

Bij de slager kun je vaak alles krijgen wat je nodig hebt om zelf worstjes te maken. Rundergehakt is vaker beter om te gebruiken in worstjes dan varkensgehakt of half om half.

En ben je vies van de darm, dat is nergens voor nodig! Normaal gesproken eet je immers ook worstjes van de winkel.

Gebruik een boodschappenlijstje

Wanneer je krap bij kas zit, zelfs al volg je geen specifiek dieet, dan is het een goed plan om een boodschappenlijstje te gebruiken, omdat het de beste manier is om geen voedsel te verspillen.

Natuurlijk klinkt dit erg simplistisch, maar het is effectiever dan je denkt.

Ben je al eens naar de supermarkt gegaan zonder boodschappenlijstje en met een lege maag? Dan weet je vast waar ik het over heb. Je komt nou eenmaal altijd met meer thuis dan de bedoeling was.

Een lijstje maken is ook helemaal niet moeilijk. Als je kinderen hebt, kun je het beste eerst berekenen wat zij nodig hebben voor hun lunch op school (heb je geen kinderen dan kun je deze stap uiteraard overslaan).

Zorg ervoor dat je alles in huis hebt om ontbijt te maken (granen, eieren, lijnzaad, enz.). Vervolgens zorg je ervoor dat je alles hebt voor je eigen lunch en die van je partner. Als je allebei hetzelfde eet is dit natuurlijk het gemakkelijkst.

Vervolgens plan ik alle hoofdgerechten in voor de komende week en hou ik ook rekening met snacks en andere extra's, zoals koffie, kruiden, noten en zaden, enz.

Natuurlijk koop ik ook vaker dingen die niet op het lijstje staan – dit ligt er ook helemaal aan of je het budget hebt hiervoor!

Maar desalniettemin gebruik ik wel altijd een lijstje en hou me hier zo goed mogelijk aan. Dit voorkomt dat een flesje melk kopen plotseling eindigt in een winkelwagen vol met boodschappen.

En dat zorgt er wederom voor dat ik aan het einde van de week een heel stuk goedkoper uit ben. Je beseft pas hoeveel je op deze manier kunt besparen wanneer je het zelf uitprobeert!

Tot slot...

Zoals je ziet moet je enkel wat creatief zijn om flink te kunnen besparen op je boodschappen. Natuurlijk kun je deze tips ook gebruiken wanneer je geen dieet volgt, maar indien je koolhydraatarm eet zijn ze nog nuttiger.

Denk er ook aan dat je niet altijd vlees moet eten. Je kunt ook koolhydraatarm eten door bijvoorbeeld wat peulvruchten toe te voegen aan je dieet. Deze zijn goedkoop, bevatten veel vezels en zijn een goede bron van eiwit.

Bovendien zijn ze helemaal niet zo rijk aan koolhydraten als bijvoorbeeld granen! Eet je vegetarisch, dan zijn ze de ideale keuze.

Ten slotte: groenten moeten eigenlijk het grootste deel uitmaken van je dieet. Dit en goede vetten. Door een grote portie groenten te combineren met goede vetten en een klein stukje vlees, schep je het ideale koolhydraatarme bord.

Het volgen van een koolhydraatarm dieet hoeft dus helemaal niet duur te zijn. Kies alleen voor onbewerkte voedingsmiddelen en wees creatief. Zo simpel is het!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Interessant item, dat zeker.
    Maar ik heb nog nergens een dozijn eieren voor 1euro kunnen kopen. Zeker niet als biologische eieren beter in dit dieetplan passen.
    Wel graag realistische voorbeelden geven anders komt het geheel niet geloofwaardig over.

    1. Je hebt gelijk, Bente: Een dozijn eieren kost inmiddels wat meer dan 1 euro. Ik zal dit binnenkort even aanpassen.

      Bedankt voor de oplettende tip!

    1. Als je inderdaad ergens rechtstreeks eieren kunt kopen, ben je vaak goedkoper uit. Plus het feit dat de eieren vers zijn. Ook steun je de lokale boer en vermijd je onnodige transportkosten.
      Maar dit geld niet alleen voor eieren. Ook voor groente en vlees kun je dit toepassen.

  2. Het artikel gaat niet in op echt low-budget. Er wordt bijvoorbeeld de suggestie gedaan om groente in bulk te kopen en dat dan in te vriezen. Hoezo invriezen, ik heb geen geld voor een vriezer! Net zo min als voor een oven of andere keukenapparatuur. Lokale boeren die hier groente verkopen zijn duurder dan de Aldi dus dat is ook geen optie. Vlees maken in kokosolie, weet je wel hoe duur een emmertje kokosolie is? Geld voor noten, kruiden, zaden, eieren, lijnzaad e.d. heb ik al helemaal niet. Ik moet van € 35,00 per week aan boodschappen rondkomen. Ik had gehoopt dat dit artikel me wat beter kon uitleggen hoe ik binnen dat bedrag een koolhydraat-arm dieet kan samenstellen, maar de tip die gegeven worden zijn me toch nog te duur. Over goedkope vervangers voor aardappelen, pasta, rijst en brood wordt niet eens gesproken!!
    Jammer, dit is weer zo'n artikel waar je niets aan hebt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

8 Shares
Tweet
Pin1
Share7