Koortslip behandelen met lysine

2017-03-15T21:22:18+00:00maart 7th, 2012|Koortslip Behandeling|114 Reacties

Laatste update: door

Koortslip behandelen met lysine

Als je last regelmatig last hebt van een herpes uitbraak, dan heb je ongetwijfeld wel eens gehoord van het zogenaamde ‘’wondermiddel’’ lysine. Veel onderzoeken zijn al gedaan naar dit aminozuur. Of dit echt zo effectief is om een koortslip of genitale herpes te behandelen ontdek je in dit artikel.

L-lysine & herpes

Lysine is een natuurlijk essentieel aminozuur wat je alleen binnen kunt krijgen via je dieet. Dat betekent dat je lichaam zelf NIET in staat is om lysine aan te maken.

Arginine is een semi essentieel aminozuur, wat betekent dat het in uitzonderlijke gevallen als essentieel beschouwd kan worden, wanneer je voedingspatroon uit te veel arginine bestaat, dan kan dat de oorzaak zijn van eventuele herpes uitbraken.

De hierboven genoemde onderzoeken en medische publicaties van de afgelopen jaren, hebben aangetoond dat een dieet hoog in lysine en relatief laag in arginine kan helpen om herpes uitbraken te voorkomen. Door voldoende lysine in je systeem te hebben, rem je een herpes uitbraak.  Daarbij kunnen supplementen (vaak hogere doseringen) effectief werken om de intensiteit en frequentie van uitbraken te verminderen.

Dat gezegd hebbende, het is altijd beter om je voedingspatroon goed te balanceren enerzijds meer lysine en anderzijds minder arginine.

[pullquote]Lysine werkt voor zowel een koortslip als genitale herpes[/pullquote]

Voeding hoog in lysine

 

Voeding hoog in arginine

De juiste balans vinden tussen arginine en lysine is belangrijk als je regelmatig last hebt van herpes uitbraken. Nu is het niet de bedoeling dat je helemaal geen voeding meer eet met arginine aangezien dat onmogelijk en niet haalbaar is.

Het beste is om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende lysine in je systeem hebt zitten om overmatige arginine mee te balanceren. Lysine remt de werking van arginine en verminderd de invloed die dit heeft op de ontwikkeling van het herpes virus.

Natuurlijk raad ik het ook aan om in ieder geval een goed en uitgebalanceerd dieetplan te volgen waardoor je immuunsysteem versterkt wordt.

Lysine supplementen

Het is aangetoond dat lysine supplementen kunnen helpen om uitbraken te verminderen en te voorkomen. Wanneer je kiest voor een supplement, dan is het allereerst verstandig om te gaan voor een kwaliteitsmerk. Het beste is om een supplement te nemen gemaakt van pure lysine in plaats van synthetische.

Synthetische supplementen worden gemaakt in een laboratorium waarbij de aminozuren kunstmatig gemaakt worden. Deze supplementen zijn vaak een stuk goedkoper dan een natuurlijke organische vorm.

Lees verder: synthetische of natuurlijke supplementen

Dosering

De exacte dosering van lysine verschilt per persoon. Normaal gesproken ligt de dosering tussen de 500 mg tot 1250 mg per dag tussen de maaltijden door op een lege maag. Dit is de hoeveelheid nodig om invloed te hebben op het herpes virus.

Vaak wordt de dosering tijdelijk verhoogd bij een bestaande herpes uitbraak (tot wel 1250 mg) en vervolgens weer verlaagd in de onderhoudsfase (500 mg).  Zorg er in ieder geval wel voor dat je niet te ver gaat met de doseringen vanwege bijwerkingen. Natuurlijk ook altijd even overleggen met een arts of professional.

Bijwerkingen van overmatig l-lysinegebruik kan bijvoorbeeld een verdunde huid zijn, en droge slijmvliezen.

Vergeet niet dat een voedingspatroon met voldoende lysine ook voldoende kan zijn om het herpes virus onder de duim te houden.

Conclusie

Lysine is zeker een krachtige bondgenoot in de strijd tegen zowel een koortslip als genitale herpes. Combineren met bijvoorbeeld vitamine C en zink zijn bewezen methodes om herpes tegen te gaan. Daarbij is lysine een relatief veilig aminozuur zonder al te veel bijwerkingen en kan het supplement met een gerust hart gedurende korte periodes in grotere hoeveelheden worden genomen.

De meest bekende bijwerkingen zijn een droge mond en neus. Daarbij kan een dieet hoog in lysine en laag in arginine zeker helpen om uitbraken te voorkomen!

Heb jij ervaring met lysine en herpes uitbraken? Laat dan hieronder een reactie achter!

114 Reacties

 1. Janny ruiter 11 maart 2012 om 22:16 - Antwoorden

  Hallo jack,
  Ik heb niet zo vaak een koortslip,
  m.aar het probleem is ik kan niet tegen vitamine C,
  daar krijg ik oorpijn van,
  wat kan ik dan innemen.?
  Groet Janny.

  • Rachel Rijsdijk 26 februari 2013 om 16:58 - Antwoorden

   Ik weet pas sinds vandaag dat ik genitale herpes heb. Ik heb dus een kuur van Valacic.. gekregen voor 5 dagen, 2x per dag. Maar ik heb ook bij Erica een pot L-Lusine 1000mg gehaald. Is dit voldoende? Het rare is, dat ik dat hele lijstje met die voeding hoog in Lysine altijd al toepas. Op de zuivel na dan.
   Maar mijn vraag.. is 1000mg voldoende? Of moet ik een nog hogere dosering?
   Dank alvast voor uw reactie.

   • Robert Jan Hendriks 27 februari 2013 om 08:18 - Antwoorden

    In combinatie met voeding hoog in lysine zou het voldoende moeten zijn. Wanneer de uitbraak niet snel overgaat kun je overwegen om de dosering op korte termijn te verhogen. Het is niet de bedoeling om lysine supplementen op lange termijn te gebruiken, alleen bij een uitbraak.

    Succes!

    • Kelly 6 november 2013 om 07:13 - Antwoorden

     Het is al een wat ouder bericht maar, ik gebruik L-Lysine al een poosje iedere dag, een half uur voor het ontbijt om zo het aantal uitbraken te beperken. Is dit schadelijk of niet? Als ik het namelijk alleen gebruik wanneer ik het voel opkomen, ben ik al te laat. Ik heb gemerkt dat ik sinds ik iedere dag een tablet van ik geloof 1000 mg neem, de aanvallen minder vaak plaatsvinden.

     • Robert Jan Hendriks 6 november 2013 om 07:59

      Hallo Kelly,

      ik heb zelf ook een tijdje lysine genomen en bij hogere dosering kreeg ik droge lippen en een droge neus. Over het algemeen wordt in de onderhoudsfase aangeraden om 500 - 1000 mg te nemen om een koortslip te voorkomen. Echter, écht lange termijn gebruik is niet aan te raden, vanwege het effect op de nieren. Indien je toch van plan bent lysine supplementen over een lange tijd te nemen, dan is het verstandig om dit te overleggen met je arts en regelmatig een body check te ondergaan. Vergeet niet dat je ook lysine uit voeding kunt halen (magere yoghurt, kip etc.).

      Succes!

     • Machteld 21 januari 2018 om 22:19

      Hey ik gebrukn dit ook alle dagen
      En heb nog geen droge lippen of na bijwerkingen ondervonden alleen
      Vroeg ik me af ofnje hiervan haaruitval hebt?

  • phoenice 21 juli 2017 om 18:06 - Antwoorden

   hee Jannie , oorpijn door vitamine C? Hoe verzin jen het!

   Of gebruik je misschien synthetisch chemische C?

 2. Anoniem 7 januari 2013 om 15:42 - Antwoorden

  Ik neem sinds een jaar lysine voedingssupplementen als ik voel of denk een uitbraak te krijgen. Ik weet namelijk perfect wanneer ik een uitbraak kan verwachten en dan neem ik op voorhand meestal 1500 mg lysine voor enkele dagen.
  Heb nu al een jaar geen uitbraak meer gehad!

 3. Denise Ratterman 27 maart 2013 om 10:39 - Antwoorden

  sinds kort gebruik ik ook tea tree oil. Heeft iemand hier al ervaring mee voor het gebruik op een koortslip.
  Het schijnt erg goed te werken, ik zal mijn ervaring met jullie delen.
  Lysine was tot kort nog onbekend voor mij. Hopelijk werkt het voor mij, scheelt weer een hoop gedoe :).

  • Robert Jan Hendriks 27 maart 2013 om 12:27 - Antwoorden

   Lysine is vrij effectief tegen herpes uitbraken. Supplementen hoeft niet nodig te zijn, omdat het via voedingsmiddelen (zoals magere yoghurt of kipfilet) vrij eenvoudig is om voldoende lysine binnen te krijgen. Zelf heb ik goede ervaring met appel cider azijn. Ik zal een extra artikel op de blog wijden aan tea tree olie tegen herpes uitbraken.

   Hou me op de hoogte!

 4. Frans Rovers 2 april 2013 om 09:34 - Antwoorden

  Sinds enige jaren gebruik L-Lysine; over het algemeen in onderhoudsdosis. Mijn beste ervaring is tijdens een herpes (koortslip) uitbraak. De herpes komt wel op, doch door het gebruik van L-Lysine 1000 mg komen blaasjes niet tot "volle ontwikkeling" . Tevens gebruik op de aangedane plaatsen Aciclovir zalf. Het herstel is daardoor beduidend korter en binnen een week helemaal verdwenen.

  Ik heb wel gemerkt dat het consequent innemen een half uur voor het ontbijt essentieel is.

  • Frans Rovers 2 april 2013 om 09:40 - Antwoorden

   Nog een aanvulling:
   Voordat ik L-Lysine gebruikte had ik veel vaker last een koortslip. Sinds de onderhoudsdosis komt deze duidelijk minder voor, ondanks / dankzij dat mijn voedingspatroon echt gezond is te noemen.

 5. jose 25 november 2013 om 19:36 - Antwoorden

  Hallo,

  Eerder dit jaar heb ik gereageerd op een artikel over een koortslip. Diverse malen per jaar HAD ik heftige koortslippen. Ik ben eind vorig jaar begonnen met het slikken van Llyssine 1000 van de Tuinen en heb nu alle jaargetijden meegemaakt en ben zelfs met vakantie geweest in een zonnig land. Ik heb dus geen koortslip meer gehad, Mijn advies: gebruik Llyssine 1000 mg van De Tuinen het helpt echt. voor vragen kun je altijd contact met mij opnemen.

  • Diana 11 januari 2014 om 09:23 - Antwoorden

   Ik heb precies hetzelfde gehad. Als de ene koortslip over was dan kreeg ik alweer een nieuwe uitbraak. Daarnaast slikte ik genoeg vitaminen, at ik gezond en nam ik genoeg rust. Erg vreemd dus. Na deze site toch maar naar de tuinen gegaan en 1000mg l-lysine aangeschaft. Nu al een aantal weken geen uitbraken meer gehad. Wonderbaarlijk!
   Alleen hoe lang kan ik dit slikken? Niemand kan mij dit vertellen en ik ben bang als ik ermee stop dat de uitbraken weer terugkomen.. Heeft u misschien tips? Of kan ik afbouwen naar de 500mg?
   Alvast bedankt

   • Robert Jan Hendriks 12 januari 2014 om 10:17 - Antwoorden

    Dag Diana,

    in de onderhoudsfase is het verstandig om esy minder te nemen (zoals 500 mg), ik kreeg zelf altijd droge lippen en een droge neusholte van 1000 mg lysine. Over het algemeen hebben lysine supplementen weinig bijwerkingen. Met name de ADEK vitamines moet je mee oppassen bij het gebruik van supplementen. Wanneer je een uitbraak voelt opkomen, dan tijdelijk de dosis verhogen. Vergeet niet dat een voedingspatroon rijk aan lysine ook belangrijk is!

    https://www.optimalegezondheid.com/lysine-rijk-voedsel-om-herpes-te-bestrijden/

    Succes!

  • Anoniem 10 januari 2017 om 02:13 - Antwoorden

   Ik heb de l lysine pillen gekocht en hoop dat het werkt.. gaat het hierbij om een dagelijkse inname of alleen wanneer je deze voelt opkomen?

  • Betty 21 mei 2019 om 21:03 - Antwoorden

   Hallo José slik je de lysine het hele jaar door? Ik dacht dat dat niet goed was voor je nieren wat ik net las? Mvg betty

 6. bert 8 april 2014 om 05:34 - Antwoorden

  ik vraag me af welke koolhydraten je wel mag eten tijdens een uitbraak. geen noten, zaten, tarwe/haver. Banaan mag ook al niet, moet ik uithongeren??? 😉

  • Robert Jan Hendriks 9 april 2014 om 15:28 - Antwoorden

   Hallo Bert,

   Het is beslist niet zo dat je deze voedingsmiddelen helemaal niet meer mag eten. Het is de bedoeling dat je je voedingspatroon verschuift van minder Arginine naar méér Lysine. Helemaal niet meer deze voedingsstoffen eten is dus niet ter sprake. Wat minderen aan de ene kant, en aan de andere kant wat meer voedingsstoffen met Lysine.

   Ik wens je veel succes!

   Jack

 7. Irene 19 april 2014 om 10:31 - Antwoorden

  Vorig jaar mei '13 kwam de eerste koortslip opzetten. Zo groot dat het leek op een grote insectenbeet.
  Nadat ik zo'n 8 koortslippen had in 7 maanden tijd heb ik besloten om va januari l-lysine capsules te slikken.
  Iedere dag 1 capsule van 500 mg (Solgar) op mijn lege maag.
  Ik heb het nu al 3,5 maand niet meer gehad! 🙂
  Ben zeer tevreden!! Echt een aanrader!!

  • Robert Jan Hendriks 19 april 2014 om 15:04 - Antwoorden

   Bedankt dat je dit met ons deelt, Irene.

   Jack

   • Yvonne 19 december 2016 om 21:38 - Antwoorden

    Op advies en in.overleg met eigenaar reform winkel neem.ik sinds 2016 in de zomer 2 x 1000mg L-lysine van Solgar in.
    Momenteel heb ik behoorlijken uitbraak van koortslip vanwege griepvirus en gebruik ik.sinds vandaag weer 2x 1000 mg l-lysine om de genezing te bevorderen. Is dit verkeerd?
    En Is Solgar een synthetische supplement?
    Bij voorbaat dank voor evt reactie

 8. Anneke 5 mei 2014 om 16:06 - Antwoorden

  Lysine helpt echt tegen een koortslip. Ik gebruik het al jaren indien nodig.
  Vroeger soms periodes dat ik achter elkaar een koorstlip kreeg. Van een collega kreegbik deze tip. En het werkt dus echt.
  Als ik een koortslip heb ga ik gelijk slikken. Drie keer per dag een tablet a 500mg. Van solgar.
  De koorstlip geneest heel snel en er komt geen nieuwe meer. Vroeger liep ik zo,n 10 dagen rond met zo,n lelijke plek. Ik heb nooit meer zo,n donkere korst. Hij trekt gewoon weg.

  • Robert Jan Hendriks 5 mei 2014 om 17:08 - Antwoorden

   Hoi Anneke,

   Is inderdaad waar: Lysine werkt gewoon heel goed. Maar wist je dat je Lysine ook preventief kunt gebruiken? Gebruik dan per dag 500 - 1000 mg. per dag. Het is voor jezelf even uitproberen dat je niet onnodig te veel krijgt, maar toch genoeg om de koortslip niet terug te laten komen. En als er dan toch een uitbraak komt, neem 1000-2000 mg per dag, totdat de koortslip weer verdwenen is.

   Meer mensen die ervaring hebben met Lysine?
   Jack

 9. Mandy 20 mei 2014 om 15:51 - Antwoorden

  Dit klinkt veelbelovend!
  Ik heb echter een probleem:
  Ik mag geen gluten en geen lactose, en ben daarnaast vegetariër. Ik krijg dus weinig lysine binnen (geen vlees en zuivel, wel veel groente en redelijk veel fruit) en zeer veel arginine (ik vervang producten als vlees en pasta/brood voor peulvruchten en havermout en eet daarnaast veel noten om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen om op gewicht te blijven).
  Dit is dus een goede verklaring voor mijn koortslippen. Ik ben na het lezen van dit artikel gelijk naar de winkel gegaan om lysine-tabletten te kopen (van lucovitaal, 1000mg) dus hoop dat dit werkt, maar ik vind het eigenlijk te prijzig (en ongezond, ik slik liever geen pillen) om dit continu te blijven slikken.
  Heeft iemand tips hoe ik toch meer lysine binnen zou kunnen krijgen, of een andere tip?

  • Robert Jan Hendriks 21 mei 2014 om 09:27 - Antwoorden

   Hoi Mandy,

   Dit is een erg lastige situatie: geen lactose, geen gluten en vegetariër. In veel fruit zit wel lysine, maar vaak ook veel arginine, wat de uiteindelijke balans tussen deze twee stoffen volledig scheeftrekt.
   Op dit moment is er volgens mij inderdaad maar één oplossing, en dat is lysinetabletten innemen. Ik kan me voorstellen dat je niet van tabletjes houdt, dus is het zaak om een goede kwaliteit te nemen.

   Ik wens je heel veel succes!
   Jack

 10. Ria 2 juni 2014 om 22:33 - Antwoorden

  Mogen kinderen Lysine?
  Mijn dochter van 6 heeft soms last van een koortslip.
  Ze eet geen vlees, misschien dat dat meespeelt.
  Mag ik haar lysine geven? Bijv. in poedervorm en dit verdelen over de dag....

  • Robert Jan Hendriks 3 juni 2014 om 12:09 - Antwoorden

   Hoi Ria,
   Een hele goede vraag! Lysine-supplementen worden over het algemeen niet aangeraden voor hele jonge kinderen. Om aan de veilige kant te blijven, zou ik dit op willen lossen door middel van de voeding. Je dochter eet geen vlees, maar gelukkig zijn er ook andere bronnen van lysine. Deze kun je vinden in dit artikel

   Succes,
   Jack

 11. Frenk 10 juli 2014 om 16:59 - Antwoorden

  Ik pak sinds 7 maanden 1000 mg lysine per dag, kan ik dit mijn hele leven blijven doen? Is dit veilig?

  • Robert Jan Hendriks 12 juli 2014 om 16:23 - Antwoorden

   Hoi Frenk,

   Op zich is lysine onschadelijk, mits je niet te hoge doseringen neemt. Maar bij gebruik op langere termijn kun je last krijgen van een droge neus en een droge mond. Gebruik op lange termijn kan ook schade aanbrengen aan je nieren. Het is dus aan te raden extra Lysine te nemen op de momenten dat het ook werkelijk nodig is. Vergeet niet dat je ook lysine binnenkrijgt via de normale voeding (kip; magere yoghurt etc.). Als je dan toch lysine wilt blijven slikken, zorg dan dat je je regelmatig laat controleren, met name in verband met de nieren.

   Succes,
   Jack

  • Mike 16 juli 2014 om 23:11 - Antwoorden

   Ik gebruik nu een half jaar lysine. Had elke maand last van een koortslip, werd er gek van. Sinds ik lysine gebruik heb ik er geen last meer van gehad! Echt een aanrader

 12. Jeanine van Zantvoort 17 juli 2014 om 21:06 - Antwoorden

  Hallo Jack,

  Mijn laatste bericht ging er over dat mijn huisarts me niet serieus nam en me voor gek verklaarde dat Lysine wel degelijk helpt tegen koortslip. Inmiddels heb ik dus een andere arts gekregen en die had anti biotica en koortslip tabletten voor geschreven. Ik ben daar heel erg ziek van geweest maar ik had in ieder geval geen koortslip. Toen ik me eenmaal beter begon te voelen, ben ik op mijn eten gaan letten... en guess what... 😀 Nu nog steeds geen koortslip!! 😀 Ik zou haast een feest willen geven om het feit dat ik gewoon geen koortslip heb. Het voelt voor mij echt bevrijdend. En ik heb al die tijd ook geen tintelingen gevoeld. Dus ja, Lysine werkt dus wel!

  gr, jeanine

  • Timothy Duijker 16 april 2016 om 15:58 - Antwoorden

   Kijk maar is de documentaire food matters op Netflix dan snap je waarom de huisarts je voor gek verklaarf

 13. Jacqueline van der Meer 15 augustus 2014 om 00:16 - Antwoorden

  Ik krijg altijd opgezette lymfklieren vóórdat ik een koortslip krijg. Dan start ik met het slikken van L-lysine. Meestal breekt het niet eens meer door of is het na een paar dagen al weer weg!! En doordat ik het slik duurt het steeds langer voor ik weer een koortslip krijg!! Geweldig!

  • Robert Jan Hendriks 15 augustus 2014 om 10:52 - Antwoorden

   Bedankt voor deze tip, Jacqueline!
   Zijn er meer mensen die deze voortekenen herkennen?

   • Geertje 5 januari 2018 om 14:14 - Antwoorden

    herkenbaar, lymfen in de lies zetten op als het voorlangs uitbreekt. Eerder herkende ik niet omdat het anders achterlangs via rug afzakte. Zit nu op 1000 mg per dag, daar het aantal recidives ( en zenuwpijn),perimenoklachten en langdurig stress bij mij resulteerden in burnout. Heel effectief in gebruik is geitenyoghurt! 🙂 Zelf ben ik vegetariër. Het lastigst vind ik de combi met fruit, nu eet ik vooral qua ontbijt maar geitenyoghurt met meloen haha en ben brood veelal gaan vervangen door yoghurt, uitbraken zijn aan het minderen. Bij mij is hét voorteken: moe wakker worden. Dan heb ik een aanval onder de leden. Hoop dat ik snel kan afbouwen naar 500 mg onderhoud. Goede site Jack!

 14. RM 10 september 2014 om 10:40 - Antwoorden

  Heeft iemand ervaring met de l-lysine van de Tuinen? Is deze van voldoende kwaliteit?
  Bedankt!

 15. lianne 3 oktober 2014 om 14:30 - Antwoorden

  Hallo!
  Ik heb al bijna een jaar constant last van koortslippen.
  Nu ben ik er hier volledig van overtuigd om L-lysine te gaan slikken.
  Echter op de verpakking staat dat ik navraag moet doen over combinatie met ander medicijngebruik.
  Ik slik al 26 jaar Euthyrox voor mijn niet werkende schildklier en vraag me af of dit kan botsen met de L-lysine?
  Ik hoop dat iemand me hierover kan adviseren.

  Groetjes Lianne

  • Robert Jan Hendriks 4 oktober 2014 om 11:01 - Antwoorden

   Hallo Lianne,

   Dit is echt een vraag voor je huisarts. Is er wellicht iemand van de lezers die hier ervaring mee heeft?

  • Siemkje 22 juli 2016 om 08:36 - Antwoorden

   Ik heb het nagevraagd bij apotheek, omdat ik zelf ook euthyrox slik. Is geen probleem , kan samen als je maar genoeg ruimte tussen het innemen houd. Net als met andere medicatie.

 16. yvonne 7 oktober 2014 om 15:43 - Antwoorden

  Ik wil graag lysine gebruiken tegen een koortslip,maar de pillen zijn zo groot. Ik ben zowiezo een moeilijke pillenslikker. Mag ik het vermalen en met een beetje appelmoes nemen? Eigenlijk moet je het op een nuchtere maag nemen....

  groetjes,
  yvonne

  • Robert Jan Hendriks 8 oktober 2014 om 16:55 - Antwoorden

   Hallo Yvonne,

   Het vermalen van de pil is een goed idee, maar de appelmoes is wat minder.
   Het is beter om de vermalen op te lossen in water, en dan in één keer op te drinken.

   Succes,
   Jack

   • yvonne 8 oktober 2014 om 18:29 - Antwoorden

    Ik had de apotheek nog gebeld hierover en die zeiden dat ik de pil toch in zijn geheel moest innemen,hij moet in de dunne darm pas uit elkaar vallen,anders kan hij zijn werking niet doen,aldus de apotheek....Ik zou het inderdaad liever willen oplossen in water. Zijn er trouwens geen capsules? Die kan ik nog wel redelijk doorslikken.
    Groetjes,
    Yvonne

  • Anoniem 7 november 2014 om 18:56 - Antwoorden

   Om nog even een reactie te geven op het kapot kauwen van L-Lysine tabletten. Ja dat mag. Ik heb navraag gedaan op de website http://www.vitaminstore.eu

   Succes!

 17. Mies mol 16 oktober 2014 om 18:22 - Antwoorden

  Ik had bijna elke 3 weken een aanval van aften in mijn mond. Van alles geprobeerd maar niets hielp. Nu na 3 weken slikken van 1000 Mg. Lysine tabletten half uur voor ontbijt, heb ik nu nog geen aften gehad.
  Ik weet gewoon niet wat me overkomt.
  Hoop dat dit blijvend is.

  • Celine 24 november 2018 om 15:56 - Antwoorden

   Dat is bij mij de reden dat ik het nu gebruik ben er sinds een week mee begonnen, na het stoppen met roken 4,5 jaar al meer dan 3 jr last van aften dus ben benieuwd of dit wel gaat helpen

 18. Anoniem 6 november 2014 om 19:48 - Antwoorden

  Helaas ben ik ook drager van dit vervelende virus.

  Maar… Er is hoop voor alle mensen die hier last van hebben.

  L-Lysine werkt perfect! Appelstroop werkt ook goed, net als veel vis, kip, vlees en zuivelhoudende producten. Ik neem ook veel mango en avocado. Ik probeer chocolade, noten en champignons te vermijden, deze eet ik alleen wanneer ik gewoon goed in m'n vel zit. Ik neem L-lysine als ik stress heb, minder goed in m'n vel zit, weinig slaap heb (gehad of krijg) en veel feestjes (alcohol is namelijk ook funnest). Biergist schijnt wel weer goed te zijn, ik vermijd dan ook de witte wijn en ga dan voor een biertje. Al met al heb ik het nu al een paar jaar redelijk onder controle.

  Succes ermee , groet anoniem.

 19. Jet de Langen 7 november 2014 om 14:03 - Antwoorden

  Beste,

  Ik heb een vraagje,
  Ik loop op dit moment ook met een koortslip.
  Net l-lysine 1000 mg gekocht. Echter werd mij aangeraden er pas mee te beginnen als de koortslip verdwenen is. Begin er liever nu mee, maar alleen als dat nut heeft

  • Robert Jan Hendriks 10 november 2014 om 20:07 - Antwoorden

   Hoi Jet,

   Je kunt tijdens een uitbraak gewoon beginnen met de L-Lysine. Je kunt dan zelfs een hogere dosis nemen. Als de koortslip dan verdwenen is, kun je dosis verlagen om een volgende koortslip te voorkomen.

   Succes,
   Jack

 20. E 24 november 2014 om 11:03 - Antwoorden

  Ik heb al koortslippen vanaf dat ik me kan herinneren, mijn beide ouders ook. Nu heb ik sinds 7 maanden een dochtertje en ben als de dood dat ik weer een koortslip krijg(het was namelijk meteen raak toen ze 6 weken was). Ik let nu erg op mijn voeding, maar als vegetarier is het toch lastig om genoeg lysine binnen te krijgen volgens mij(Veel avocado, mango en appelstroop tot nu toe).
  Extra Lysine zou dus voor mij iets kunnen zijn. Alleen kan ik nergens echt vinden of dit ook kan in combinatie met borstvoeding? En zo niet, heeft iemand een goede tip?

  • Robert Jan Hendriks 25 november 2014 om 10:52 - Antwoorden

   Hallo,

   Lysine tabletten nemen tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding wordt over het algemeen sterk afgeraden. Een alternatief is mij niet bekend. Iemand anders ervaring hiermee?

   Jack

   • anne 24 september 2016 om 08:41 - Antwoorden

    hallo jack,

    ik lees overal dat het afgraden word maar nergers waarom? kun je mij dat misschien vertellen?

    gr anne

    • Team OptimaleGezondheid 28 september 2016 om 15:56 - Antwoorden

     Lees bovenstaand artikel nog maar eens, en trek dan je eigen conclusies, Anne

  • Danielle 6 november 2015 om 19:27 - Antwoorden

   Hoi ik gebruik ook preventief iedere dag een dun laagje sudocreme op mijn lippen, ook net even er overheen werkt super en je houd er sowieso mooie zachte lippen aan over.

 21. Mirjam 19 december 2014 om 13:22 - Antwoorden

  Hoi Jack, allereerst bedankt voor al de duidelijke info. Een maand geleden begonnen mijn lippen op te zwellen en te jeuken. Ik dacht eerst dat het droogheid was dus smeerde er crème op maar het werd niet beter. Uiteindelijk naar de dokter die meldde dat het herpes was en aclovir voorschreef. Dat een paar dagen gebruikt maar mijn lippen sprongen haast uit elkaar van droogheid. Uiteindelijk dacht ik dat het weg was, het is ook zeker niet meer zo erg maar het jeukt nog steeds en de huid rondom mijn mond is wat rood.. ik ben telkens bang dat het terugkomt. Is deze jeuk normaal? Is het omdat de huid moet herstellen? Ik had trouwens niet 1 plek maar kleine brobbeltjes overal. Slik solgar lysine 1000 Mg per dag. Is het slim om deze dosis een tijdje te verhogen? Misschien is het virus nog niet onder controle. Nogmaals, bedankt voor je info!

  • Robert Jan Hendriks 20 december 2014 om 11:31 - Antwoorden

   Hallo Mirjam,

   Je zou de hoeveelheid Lysine kunnen verhogen naar 1250 of zelfs 1500 Mg. per dag. Maar overleg dit wel even met je arts.

   Succes,
   Jack

 22. Lonnie 19 december 2014 om 19:25 - Antwoorden

  Hoi ik ben sinds vandaag begonnen met lysine, en ik lees net hier dat je het niet mag slikken in de zwangerschap. Nou ben ik nog niet zwanger maar wij proberen wel zwanger te worden. Mag ik het dan toch niet gebruiken? En zo nee waarom niet dan?? Grts

  • Robert Jan Hendriks 20 december 2014 om 11:42 - Antwoorden

   Hallo Lonnie,

   Het wordt over het algemeen sterk afgeraden om Lysine te gebruiken als je zwanger bent, of zwanger wilt worden. Hier is geen aanwijsbare reden voor. De redenatie is eigenlijk andersom: Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar mogelijke effecten op de ongeboren vrucht en het verloop van de zwangerschap. Dus als je aan de veilige kant wilt zitten, raad ik je aan om de Lysine voor nu even te vergeten.

   Heel veel succes,
   Jack

 23. yvonne 28 december 2014 om 16:05 - Antwoorden

  Hallo heb een vraag over koortslip op wintersport. altijd als ik op wintersport ben krijg ik een koortslip verder heb ik er weinig last van, de laatste jaren, vroegen heel veel last van gehad. zijn er misschien nog meer mensen die daar last van hebben en wanneer beginnen ze dan met het slikken van de lysine

  • Robert Jan Hendriks 28 december 2014 om 19:52 - Antwoorden

   Het zou heel goed kunnen komen door de zon hoog in de bergen en wellicht je voedingspatroon tijdens wintersport. Wat je kunt doen is een zonnebrand crème op je lippen smeren om zodoende de factor zon tegen te gaan. Verder kun je proberen om lysine preventief te nemen tijdens wintersport (lage dosering). Indien er sprake is van een uitbraak wordt normaliter de dosering wat verhoogt. De exacte dosering is afhankelijk per persoon en de uitbraak.

   Echter, het is niet handig om lysine supplementen langdurig te nemen. Zo kreeg ik zelf last van erg droge lippen toen ik lysine nam tegen rosacea.

 24. Janneke 23 januari 2015 om 14:20 - Antwoorden

  Merkte in het verleden dat de menstruatie die te vroeg kwam maar moeilijk doorzette beter werd als ik vlees at. Jaren later kreeg ik de tip om lysine te slikken tegen een koortslip. Merkte daarbij dat ook de menstruatie beter doorzette, al heb ik daarbij ook nog een ander middel nodig. Als ik lysine slik sta ik als hooggevoelig persoon ook wat minder open, meer in m'n eigen energie.
  Kwam trouwens hier een reactie tegen van Mandy. Als je ook eens gierst eet bijvoorbeeld. Er zijn nog wel meer vegetarische opties denk ik.

 25. Mike 25 januari 2015 om 11:00 - Antwoorden

  Hallo,

  Mijn kind van 7 heeft er dikwijls last van 2 keer per jaar zo een kuur van Lysine zou ons en zeker hem gaan helpen.

  • Robert Jan Hendriks 27 januari 2015 om 14:28 - Antwoorden

   Beste Mike,

   Let wel op de dosering. Een kind heeft een andere dosering nodig dan een volwassene. Raadpleeg daarom altijd goed de bijsluiter.

   Succes,
   Jack

 26. Monique 23 februari 2015 om 08:58 - Antwoorden

  Tot een paar weken geleden had ik alleen bij verminderde weerstand, verkoudheid en heel warm weer last van koortblaasjes. Deze verschijnen bij mij veelal in en onder mijn neus en af en toe op mijn lippen?
  Er werd mij aangeraden erns L-lysine te proberen. Zo gezegd zo gedaan. Slik nu de capsules zo'n 2 á 3 weken maar de uitbraken van de koortsblaasjes zijn alleen maar meer geworden 🙁 nu al 3 uitbraken in deze korte tijd. Wat betreft de voeding is er niks veranderd. Ik eet precies hetzelfde als in de tijd zonder extra l-lysine.

  • Robert Jan Hendriks 23 februari 2015 om 17:08 - Antwoorden

   Normaal gesproken is lysine vrij effectief tegen uitbraken, kan het zijn dat je weerstand minder is geworden? Heel belangrijk is om voldoende rust te nemen en goed op je voedingspatroon te letten, graag wat meer info over je leefstijl / behandelingen zodat ik een beter antwoord kan geven!

 27. Peter Veen 14 maart 2015 om 10:51 - Antwoorden

  Het overkwam mij enkele jaren geleden, een herpes uitbraak op mijn oog, bij verminderde weerstand verlaat het virus de oogzenuw en gaat naar het hoornvlies. Reacties, tranend oog, rooddoorlopen, kan geen licht verdragen, dwz wisseling van intensiteit, bv van kamerlicht naar buitenlicht behoorlijk pijnlijk.
  de oogarts wist er wel raad op, pillen, druppels, cortison!!. Na 1 week was het virus verdwenen dwz had zich weer teruggetrokken in de oogzenuw, dat proces ging op en neer. naar de dokter pillen, druppels, wel plm. 4 keer
  in 1 jaar tijd.Dus niet afdoende.
  Toen .....................kwam ik via vrienden in contact met de Praktijk voor Natuurgeneeskunde en Energetische Geneeskunde van André Schaap uit Oudkarspel en dat was de oplossing, 'Met een aangepaste voeding en de toepassing van zgn. frequentiedraadjes " pelde" hij mij af met als resultaat dat ik geen last meer heb van herpesuitbraken.
  Mocht het nog eens terugkomen dan slik ik wat l-lysine pillen en het virus verdwijnt .
  Ik gebruik lysine nu ook preventief 500 mgr .pd.,
  Andre Schaap, is een fantastische aardige man,hanteert een zeer acceptabel tarief, echter een afspraak maken is erg lastig , aangezien hij een zeer drukke agenda heeft en moeilijk te bereiken is.
  Is hij niet tel. te bereiken en woon je niet te ver weg, "breek dan in" dwz je gaat er naar toe, neemt plaats in de wachtruimte en als hij je bij het uitlaten van een patient ziet, en wat aan je vraagt, zeg je gewoon dat je een afspraak wilt maken, en dat gebeurt dan ook direct
  doen!!!!!!, SUCCES VERZEKERD.,
  Lees zijn site, ook bv de remedie tegen een lime-besmetting.

 28. patricia 1 april 2015 om 13:06 - Antwoorden

  Lysine helpt bij mij ook super maar mij werd aangeraden deze pillen in te nemen met extra vit.C. Die combinatie zou nog effectiever zijn. Verder gebruik ik daarbij Sorefix (zalf) voor op de plek waar je de uitbraak voelt komen. Hierin zit zink en dat is ook zeer effectief (goed en vaak smeren). Met deze combinatie kan ik, als ik op tijd begin, een uitbraak eigenlijk altijd onderdrukken!

 29. patricia 1 april 2015 om 13:11 - Antwoorden

  Lysine helpt bij mij ook super maar mij werd aangeraden deze pillen in te nemen met extra vit.C. Die combinatie zou nog effectiever zijn. Verder gebruik ik daarbij Sorefix (zalf) voor op de plek waar je de uitbraak voelt komen. Hierin zit zink en dat is ook zeer effectief (goed en vaak smeren). Met deze combinatie kan ik, als ik op tijd begin, een uitbraak eigenlijk altijd onderdrukken! Ik gebruik L-Lysine with cats claw van New Care.

 30. enaida 8 mei 2015 om 18:06 - Antwoorden

  Hebben ze deze tabletten ook in de supermarkt?

 31. Glenn 30 mei 2015 om 12:28 - Antwoorden

  beste allen,

  Ik zie dat er veel gepost word over koortslip(HG1) en lysine, maar bijna tot niets over Genitale Herpes(HG2) en lysine. Zijn er mensen die daar ervaringen mee hebben? Zelf heb ik type 2 en slik dagelijks 1000mg lysine, 1000mg vitamine C en zorg altijd wel dat ik meer Lysine dan Arginine voeding binnenkrijg. Stress heb ik niet(alleen als ik een uitbraak heb) alcohol drink ik niet en heb altijd wel een goede nachtrust en toch heb ik 3 jaar lang maandelijks altijd wel een uitbraak. Dus helpt Lysine eigenlijk wel bij Genitale Herpes?

  Mvg.

  • Ook benieuwd 16 juni 2015 om 10:39 - Antwoorden

   Daar ben ik ook zeer benieuwd naar Glenn. Ik heb het pas (type 2) en ben dus sinds kort met het innemen van lysine begonnen. Verder let ik nu ook goed op mijn voeding, maar het is nog vrij kort, dus ik kan er nog niet zo goed over oordelen. Maar ben ook benieuwd naar reacties van mensen die zich in jou situatie kunnen herkennen

   • Glenn 5 september 2015 om 08:49 - Antwoorden

    Ik ben ook benieuwd of het bij jouw werkt, laat je het even weten dan?

    Greets Glenn

  • Diana 10 november 2015 om 10:18 - Antwoorden

   Nou.. ik slik me rot aan de lysine, mijn hele dieet is een en al lysine maar het maakt niks uit..Krijg gewoon achter elkaar het Genitale herpes. Krijg nu van de dermatoloog een virus remmer, het moet mijn lichaam uit..Het enige dat helpt..

   • Glenn 14 november 2015 om 08:23 - Antwoorden

    Beste Diana...helaas is er nog geen remedie voor deze virus. Je blijft het je hele leven houden.

  • Peet 28 december 2015 om 22:31 - Antwoorden

   Hoi Glen
   ik "kreeg" in april 2013 een genitale herpes infectie.
   heel erg pijnlijk, hield ook heel lang aan, naar huisarts, medicijnen, zinkzalf om in te smeren.
   ik deed zelfs een poosje vette watten insmeren met zinkzalf (want dat droogt uit) tussen mijn schaamlippen.
   dat deed een stuk minder pijn en de blaasjes konden niet over en weer meer besmetten.

   Vol schaamte dagen op internet lopen surfen en idd ook gelezen over lysine,
   ik gebruik sinds mei 2013 elke dag een lysine tablet en een vitamine c tabel.

   Heb dus sinds die tijd geen uitbraak meer gehad, heb wel eens geprobeerd om te stoppen, maar een week of 2.5 nadat ik was gestopt kreeg ik weer voortekenen.
   daarom blijf ik nu doorslikken, maar gelukkig werkt het voor mij dus echt goed.

   • Glenn 31 december 2015 om 12:53 - Antwoorden

    Hallo Peet,

    Ik ben blij dat het bij jou wel werkt, tot nu toe nog steeds het zelfde liedje bij mij. Heb zelf dosering verhoogd met 2 tabletten per dag (2000mg). Het leek te werken maar helaas, na 1,5 maand weer een uitbraak.
    Wat is jouw geheim?

 32. Tonny 24 augustus 2015 om 16:31 - Antwoorden

  Hallo Jack,
  Vandaag Diagnose gekregen bij eerste onderzoek dacht de arts schimmelinfectie... Bij zelf onderzoek zag ik al snel dat het om wat anders ging. Maar ja we kunnen het niet meer terug keren, dus moeten we er maar mee lever omgaan. Ik heb enkele vragen waar je me misschien mee kunt helpen. Ten eerste heb ik lactose probleem en ik eet geen koolydraten, dus heb ik eigenlijk de noten en zaden heel hard nodig. Ik eet al dagelijks vers fruit mn Aardbeien bananen en druiven haha. Zijn er alternatieven of gewoon simpelweg over op supplementen?

  • Team OptimaleGezondheid 21 december 2015 om 15:34 - Antwoorden

   In jouw geval zou ik inderdaad overgaan op supplementen, Tonny.

 33. Thea 26 augustus 2015 om 17:21 - Antwoorden

  Helaas ben ik ook drager van dit vreselijke virus. Regelmatig (en op de een of andere manier altijd op een dinsdag) word ik wakker met de eerste tekenen en tintelingen. Ik ben sinds een tijdje gebruiker van lysine. Tot op heden heb ik niet het idee dat het me heel veel helpt. Mijn eetpatroon werkt wel erg mee in mijn weerstand en dus ook tegen de uitbraken. Enige tijd geleden gaf iemand me een lipbalsem met yoyoba en vera. De combi zorgt voor snel herstel en geen lelijke dikke korsten. Als ik tintelingen voel, begin ik direct te smeren. Vaak met als gevolg dat een uitbraak uit blijft. Ik gebruik de balsem van Forever. Wel via Internet te bestellen. Het mooiste zou zijn als er een middel ontwikkeld wordt, zodat het virus uit het lichaam verdwijnt. Ik blijf dan ook hopen dat de wetenschap dit ontdekt.

 34. Martine 31 augustus 2015 om 15:35 - Antwoorden

  Een vraag.

  Ik sinds kort een baby'tje gekregen. Helaas, door de vermoeidheid wel weer last van koortslip uitbraken.
  Is het verstandig (is het schadelijk voor de baby) om lyserine te slikken terwijl ik ook borstvoeding geef?

  Groetjes

  • Team OptimaleGezondheid 29 november 2015 om 18:36 - Antwoorden

   Over het algemeen wordt sterk afgeraden om extra Lysine te slikken tijdens de zwangerschap en tijdens borstvoeding.

 35. Desiree 31 augustus 2015 om 18:22 - Antwoorden

  Ik heb net L-Lysine tabletten gekocht met 1000 mg.
  Ik heb nu blaasjes op mijn lip sins gister en deze vandaag doorgeprikt.
  Wat kan ik het beste doen. 1 tablet per dag of meerdere?

  • Team OptimaleGezondheid 29 november 2015 om 18:35 - Antwoorden

   Tijdens een uitbraak kun je 2 of 3 tabletten per dag nemen. Daarna neem je, als onderhoud, 1 tablet per dag.

 36. Bink 1 september 2015 om 11:05 - Antwoorden

  Sinds de geboorte van ons derde kind (1994) heb ik af en aan last van een koortslip. Na veel vijven en zessen vond ik de -voor mij- gouden tip van de L-Lysine. Ik slik een supplement van L-Lysine met Cats claw. De laatste stof is o.a. weerstand opbouwend en ontstekingsremmend. Ik heb sindsdien misschien eens in de vier jaar een uitbraak van het virus!

 37. Jeroentje 5 november 2015 om 14:58 - Antwoorden

  L-Lysine werkt ook perfect bij niesziekte die wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Bij katten, dus. Niet alle niesziekte-gevallen zijn veroorzaakt door herpes, maar wel een boel, en ze maken je kat doodziek (stukken vervelender dan de gemiddelde koortslip), en de gangbare antibiotica die je dan van de dierenarts krijgt zijn én duur én niet geweldig voor de verdere gezondheid van je kat, én het is maar de vraag of je er met 1 kuurtje vanaf bent. Lysine daarentegen werkt hier enorm goed.

  • Team OptimaleGezondheid 6 november 2015 om 14:21 - Antwoorden

   Hoewel dit voor katten is, toch bedankt voor deze aanvulling, Jeroen!

 38. Klaasie 8 november 2015 om 21:59 - Antwoorden

  Biologische appelcider azijn, geweldig! Het werkte meteen en na 2 dagen was het weg. Voor iedereen een aanrader!

  • Anoniem 20 februari 2016 om 17:00 - Antwoorden

   Drink je dat of smeer je t op de herpes?

 39. Marianne 22 mei 2016 om 21:18 - Antwoorden

  Mijn vader heeft al twee maanden gordelroos met heftige pijnen. Is dit middel ook hiertegen effectief? Verneem het graag!

  • Team OptimaleGezondheid 22 mei 2016 om 21:21 - Antwoorden

   Jazeker, Marianne.
   Lysine is ook effectief bij gordelroos.

 40. Natasja 7 januari 2017 om 18:12 - Antwoorden

  Mijn dochter is 15 en heeft net als ik steeds terug kerende koortslippen en aften. Nu staat er op de pot van 1000mg dat het NIET geschikt is voor mensen jonger dan 18 jaar. Heeft dit met de dosering te maken? Zou 500 mg wel mogen dan... of gewoon NIET!

  Gr Natasja

  • Team OptimaleGezondheid 13 januari 2017 om 22:19 - Antwoorden

   Lysine wordt afgeraden voor hele jonge kinderen. Maar gezien de leeftijd van je dochter, lijkt me dit geen probleem. Overleg voor de zekerheid even met je huisarts, want deze kent de hele medische geschiedenis van je dochter.

 41. Anoniem 10 januari 2017 om 02:25 - Antwoorden

  Ik heb een aantal keer per jaar die vervelende koortslip.. onbewust krijg ik al erg veel l lysine binnen.. ik drink elke ochtend meerdere glazen melk en eet genoeg vlees, groenten en fruit.. ik heb de pillen besteld en hoop dat deze het virus kunnen onderdrukken. Bij gebruik van deze pillen, gaat het dan om een dagelijkse inname van 500-1000mg ? En een hogere dosering bij/voor een uitbraak?

  Alvast bedankt

 42. Yvonne 15 maart 2017 om 18:11 - Antwoorden

  In de eerste zin al spellingsfout.... 'Dat betekent' schrijf je met een 't'.
  Overigens, interessant artikel. Ik ga het eens proberen!

  • Team OptimaleGezondheid 15 maart 2017 om 21:23 - Antwoorden

   oeps, klein foutje....heb het al opgelost.
   Bedankt voor de tip, Yvonne!

  • M 4 mei 2017 om 12:36 - Antwoorden

   Ik heb sinds een jaar jaar genitale herpes type 2. Een paar keer per jaar heb ik een uitbraak.
   Ik heb niet het idee dat L lycine me echt helpt.
   De eerste uitbraak was onder de voorhuid, later op de penis en weer later op balzak. Is dit normaal, zo op verschillende plaatsen?
   Misschien moet ik beter op voeding gaan letten of spirulina nemen om te kijken of het helpt.
   Ik heb al veel geprobeerd, t tree olie, vitamine c met zinc, lycine...
   Ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet aan een dieet hou.
   Iemand nog echte tips tegen genitale herpes?

 43. Sonja 29 april 2017 om 20:28 - Antwoorden

  Fijn artikel - dank! Mijn koortslip uitbraken zijn aanzienlijk minder sinds ik L-Lysine slik. Dat doe ik nu ongeveer een half jaar maar ben er sinds 2 weken mee gestopt omdat ik vermoed dat het de oorzaak is van mijn extreme droge mond en lippen...Het probleem is wel dat de droogte aanhoudt, ook nu ik niet meer slik. Zou het kunnen omdat het nog steeds in mijn systeem zit? Alvast bedankt!

  • Team OptimaleGezondheid 5 mei 2017 om 13:55 - Antwoorden

   Dat kan wel even duren voordat het uit je systeem is, Sonja. Hoelang? Dat verschilt van persoon tot persoon!

 44. J. 11 juni 2017 om 14:14 - Antwoorden

  Beste schrijver,

  Bedankt voor het delen van uw inzichten! Voorheen heb ik nog nooit koortsblaasjes gehad, maar na een paar weken weinig slaap en veel warmte is het voor het eerst opgekomen. Uit uw lijstje maak ik op dat ik vrijwel geen lysine binnenkrijg. (alleen uit Fruit en ik moet meer groente eten) Ik ga hier op letten! Ik heb het vermoeden dat het sinds een paar weken weer (teveel) gebruiken van soja-poeder (voor trainen) 1 van de grootste boosdoeners is geweest!

 45. Daniella sels 17 september 2017 om 07:20 - Antwoorden

  Kan je lysine ook s nacht s nemen, aangezien je dit best op nuchtere maag neemt ? Heeft iemand hier antwoord op ?

 46. kathy 19 januari 2019 om 11:58 - Antwoorden

  Beste Robert Jan, heb je een tip welk merk of waar ik de beste lysine kan kopen? En wat is het verschil tussen I- en L-Lysine?

 47. Nel Zandbergen 13 februari 2019 om 22:42 - Antwoorden

  Geachte mensen, vraag:
  Mijn dochter heeft ongelogen wel 5x per jaar gordelroos, nu oorontsteking 2e uitbraak.
  Dokter denkt aan herpesvirus in het oor, wat afscheiding afgenomen en vrijdag uitslag.
  Maar ook een erge boompollenreactie., begint al vroeg dit jaar.
  Ze is ook in de overgang, kan het dan erger worden?
  Ziekte van pheiffer ook meerdere keren gehad.
  Hoor graag van jullie.
  Groeten van Nel Zandbergen

 48. Margot Lange 15 februari 2019 om 11:17 - Antwoorden

  Erg interressant artikel. Ik ben sinds kort suikervrij gaan eten, veel gezonder gaan eten, was verbaast dat ik toch nog een koortslip kreeg. Dit artikel legt uit waarom.
  Kun je me nog iets meer vertellen over de balans van Lysine en Arginine in een dieet? Als ik voedingsmiddelen eet met veel Arginine moet daar dan automatisch voedingsmiddelen tegenover staan met Lysine bijvoorbeeld?

  • Team OptimaleGezondheid 18 februari 2019 om 14:30 - Antwoorden

   Dat is inderdaad het principe, maar de basis zou moeten zijn om zo weinig mogelijk Arginine te eten.

 49. MV 18 februari 2019 om 08:40 - Antwoorden

  Beste, vanaf welke leeftijd kan je L-lysine gebruiken. Mijn zoontje van 2,5 heeft erge eczeem en sinds een paar maanden af en toe een koortslip, wat bij hem dus gevaarlijk kan zijn. Hij krijgt daarvoor dan valaciclovir. Zelf neem ik nu al 2 jaar l-lysine om te voorkomen dat ik een uitbraak krijg en hem infecteer. Dat werkt bij mij erg goed. Ik vroeg me af of hem dit ook kon helpen om uitbraken te voorkomen en of dat al mag. Wat is beter voor zijn lijfje valaciclovir of l-lysine? Oftewel wat heeft minder bijwerkingen? De artsen heb ik het uiteraard ook gevraagd maar die weten niet of het al mag.

  • Team OptimaleGezondheid 18 februari 2019 om 14:42 - Antwoorden

   Daar is nog vrij weinig onderzoek naar gedaan. Het advies is dan om het niet te doen. Geen risico lopen.

 50. - 18 februari 2019 om 19:56 - Antwoorden

  ik had rond de 2 á 3 keer in de maand een koortslip, soms zelfs meerdere tegelijk. ik slik nu elke avond 2 uur na het eten een lysine pil, en heb hier geen last meer van. als ik 1 keer deze pil vergeet heb ik de volgende ochtend al een koortslip.

  • Team OptimaleGezondheid 22 februari 2019 om 15:52 - Antwoorden

   Fijn dat het voor jou zo fantastisch helpt.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: