Koortslip behandelen met lysine

Als je last regelmatig last hebt van een herpes uitbraak, dan heb je ongetwijfeld wel eens gehoord van het zogenaamde ‘’wondermiddel’’ lysine. Veel onderzoeken zijn al gedaan naar dit aminozuur. Of dit echt zo effectief is om een koortslip of genitale herpes te behandelen ontdek je in dit artikel.

L-lysine & herpes

Lysine is een natuurlijk essentieel aminozuur wat je alleen binnen kunt krijgen via je dieet. Dat betekent dat je lichaam zelf NIET in staat is om lysine aan te maken.

Arginine is een semi essentieel aminozuur, wat betekent dat het in uitzonderlijke gevallen als essentieel beschouwd kan worden, wanneer je voedingspatroon uit te veel arginine bestaat, dan kan dat de oorzaak zijn van eventuele herpes uitbraken.

De hierboven genoemde onderzoeken en medische publicaties van de afgelopen jaren, hebben aangetoond dat een dieet hoog in lysine en relatief laag in arginine kan helpen om herpes uitbraken te voorkomen. Door voldoende lysine in je systeem te hebben, rem je een herpes uitbraak.  Daarbij kunnen supplementen (vaak hogere doseringen) effectief werken om de intensiteit en frequentie van uitbraken te verminderen.

Dat gezegd hebbende, het is altijd beter om je voedingspatroon goed te balanceren enerzijds meer lysine en anderzijds minder arginine.

[pullquote]Lysine werkt voor zowel een koortslip als genitale herpes[/pullquote]

Voeding hoog in lysine

 

Voeding hoog in arginine

De juiste balans vinden tussen arginine en lysine is belangrijk als je regelmatig last hebt van herpes uitbraken. Nu is het niet de bedoeling dat je helemaal geen voeding meer eet met arginine aangezien dat onmogelijk en niet haalbaar is.

Het beste is om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende lysine in je systeem hebt zitten om overmatige arginine mee te balanceren. Lysine remt de werking van arginine en verminderd de invloed die dit heeft op de ontwikkeling van het herpes virus.

Natuurlijk raad ik het ook aan om in ieder geval een goed en uitgebalanceerd dieetplan te volgen waardoor je immuunsysteem versterkt wordt.

Lysine supplementen

Het is aangetoond dat lysine supplementen kunnen helpen om uitbraken te verminderen en te voorkomen. Wanneer je kiest voor een supplement, dan is het allereerst verstandig om te gaan voor een kwaliteitsmerk. Het beste is om een supplement te nemen gemaakt van pure lysine in plaats van synthetische.

Synthetische supplementen worden gemaakt in een laboratorium waarbij de aminozuren kunstmatig gemaakt worden. Deze supplementen zijn vaak een stuk goedkoper dan een natuurlijke organische vorm.

Lees verder: synthetische of natuurlijke supplementen

Dosering

De exacte dosering van lysine verschilt per persoon. Normaal gesproken ligt de dosering tussen de 500 mg tot 1250 mg per dag tussen de maaltijden door op een lege maag. Dit is de hoeveelheid nodig om invloed te hebben op het herpes virus.

Vaak wordt de dosering tijdelijk verhoogd bij een bestaande herpes uitbraak (tot wel 1250 mg) en vervolgens weer verlaagd in de onderhoudsfase (500 mg).  Zorg er in ieder geval wel voor dat je niet te ver gaat met de doseringen vanwege bijwerkingen. Natuurlijk ook altijd even overleggen met een arts of professional.

Bijwerkingen van overmatig l-lysinegebruik kan bijvoorbeeld een verdunde huid zijn, en droge slijmvliezen.

Vergeet niet dat een voedingspatroon met voldoende lysine ook voldoende kan zijn om het herpes virus onder de duim te houden.

Conclusie

Lysine is zeker een krachtige bondgenoot in de strijd tegen zowel een koortslip als genitale herpes. Combineren met bijvoorbeeld vitamine C en zink zijn bewezen methodes om herpes tegen te gaan. Daarbij is lysine een relatief veilig aminozuur zonder al te veel bijwerkingen en kan het supplement met een gerust hart gedurende korte periodes in grotere hoeveelheden worden genomen.

De meest bekende bijwerkingen zijn een droge mond en neus. Daarbij kan een dieet hoog in lysine en laag in arginine zeker helpen om uitbraken te voorkomen!

Heb jij ervaring met lysine en herpes uitbraken? Laat dan hieronder een reactie achter!