Superfoods

Laatste Update: 22 augustus 2016

Koriander: De 10 beste voordelen PLUS tips

Koriander: De 10 beste voordelen PLUS tipskoriander

Koriander wordt veelal gebruikt tijdens het koken en om gerechten op smaak te brengen. Maar wist je dat koriander niet alleen lekker smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt? Zo staat het groene kruid erom bekend de spijsvertering te bevorderen, menstruatie symptomen te verlichten, de huid te zuiveren en bloedsuikerproblemen te verminderen.

Maar dat is nog niet alles, want koriander staat er ook om bekend de gezondheid van de ogen te stimuleren. Beperk je daarom niet alleen tot hartige gerechten wanneer je koriander gebruikt, maar gebruik het bijvoorbeeld ook in salades en smoothies, waar het door de veelvoud van enzymen echt tot zijn recht komt.

In dit artikel wil ik graag dieper ingaan op de gezondheidsvoordelen van koriander en de verscheidenheid aan toepassingen!

Laten we beginnen...

1. Een gezonde huid

Koriander bevat een component genaamd cineole. Dit is een olie die van nature aanwezig is in koriander. Dit component in combinatie met linolzuur gaat ontstekingen tegen en zorgt daardoor voor verlichting bij reumatische aandoeningen. Waar deze componenten met name voor zorgt is dat de zwelling doet afnemen die gepaard gaat met onder andere reuma en andere ontstekingsgebaseerde aandoeningen. Bovendien helpt koriander bij het afdrijven van overtollig vocht, wat ook helpt bij zwelling. Koriander helpt je zo dus de pijn tegen te gaan en zorgt ervoor dat je huid er weer gezond uitziet.

2. Een gezond cholesterolgehalte

Linolzuur, evenals andere zuren die aanwezig zijn in koriander, zijn effectief gebleken in het bestrijden van een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Ze verlagen het slechte cholesterol door de binnenkant van de aders schoon te maken, en kunnen zodoende helpen om arteriosclerose, en hart- en vaatziekten te vermijden. Wat ook erg belangrijk is, is dat het goede cholesterol naar boven gaat, wat een natuurlijke bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten.

3. Een gezonde spijsvertering

Koriander bevat essentiële oliën die effect hebben op je spijsvertering. Hierdoor wordt je spijsvertering gestimuleerd en de functie van je lever verbeterd. Dit is met name effectief wanneer je lijdt aan diarree. Diarree die wordt veroorzaakt door microben of schimmels kan effectief bestreden worden met koriander, omdat de componenten in dit kruid antibacteriële effecten hebben.

Koriander is bovendien ook effectief gebleken in het bestrijden van maagkrampen, overgeven en misselijkheid. Voor zwangere vrouwen kan dit uitkomst bieden en is bovendien een natuurlijk alternatief voor medicatie die bij zwangeren vaak toch niet effectief is.

Omdat er steeds nieuwe bioactieve stoffen gevonden worden in koriander, blijven de onderzoeken zich uitbreiden en worden er steeds meer nieuwe aandoeningen bekend waar koriander bij zou kunnen helpen.

4. Een gezonde bloeddruk

Uit onderzoek is gebleken dat de bloeddruk van patiënten die lijden aan hypertensie effectief kan worden verlaagd door middel van een regelmatige consumptie van koriander. Dit effect wordt veroorzaakt door een wisselwerking van twee verschillende componenten in koriander die de spanning van de aderen doen verminderen en zo de kans op hart- en vaatziekten ook verlagen.

5. Bloedarmoede

Bloedarmoede wordt over het algemeen veroorzaakt door een te laag ijzergehalte in het bloed. Dit kan komen doordat de patiënt niet voldoende ijzer consumeert, maar kan ook worden veroorzaakt doordat de patiënt niet in staat is het ijzer in de voeding op de juiste manier te assimileren. Koriander verbetert niet alleen de manier waarop het lichaam ijzer opneemt, maar bevat ook zelf een grote hoeveelheid ijzer.

Bloedarmoede kan leiden tot extreme vermoeidheid, kortademigheid, hartkloppingen en zelfs een vermindering van mentale functies.

6. Vrij van hooikoorts

Lijd je aan hooikoorts of andere allergieën? Overweeg dan om dagelijks koriander te consumeren. Uit de talloze studies is gebleken dat koriander een sterk verminderend effect heeft op allergieën. Met name korianderolie wordt vaak gebruikt wanneer men in contact komt met mogelijke allergenen, om eventuele allergische reacties te voorkomen. Zo voorkomt koriander bijvoorbeeld dat de keel opzwelt wanneer je in contact bent gekomen met een persoonlijk allergeen. De meeste mensen leiden overigens onder een allergie, maar weten het vaak niet. Ook in dit geval is het dus bijzonder handig om je te beschermen tegen mogelijke allergische reacties door middel van een regelmatige consumptie van koriander. Een perfecte manier om dit te doen is door elke ochtend een smoothie te nuttigen met een handvol verse koriander.

7. Sterke botten en tanden

Het werd ons vroeger ingegoten dat calcium een vereiste is van sterke botten en tanden. Koriander is bijzonder rijk aan calcium en bevat ook andere essentiële mineralen die belangrijk zijn voor de groei van sterke botten evenals het voorkomen van de verzwakking van botten. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij osteoporose. Een kleine hoeveelheid koriander kan je botten echter al krachtig beschermen.

Het calciumrijke gedeelte bevindt zich overigens met name in het midden van de korianderplant, probeer dus voornamelijk dit deel te consumeren.

8. Verlichting bij menstruatieklachten

Koriander stimuleert de productie van belangrijke hormonen, wat wederom de hormoonbalans bevordert. Dit heeft ook in effect op je menstruatiecyclus en de hoeveelheid pijn die jij tijdens deze cyclus ervaart. Probeer dus met name ook voor je menstruatie voldoende koriander te consumeren om pijn te verlichten en, nog belangrijker, te voorkomen.

9. Gezonde ogen

Koriander, met name in rauwe staat, bevat een rijkdom aan antioxidanten, waaronder fosfor, vitamine C en andere essentiële oliën. Met name fosfor blijkt erg krachtig te zijn in het voorkomen van aandoeningen van het oog en vermindert bovendien stress op de ogen. Daarnaast bevatten de groene blaadjes ook veel betacaroteen, wat een effect heeft op niet alleen aandoeningen van het oog, maar je algehele gezondheid.

10. Voorkom diabetes

Zoals al eerder vermeld, heeft koriander een stimulerend effect op de hormoonproductie. Omdat insuline ook een hormoon is, kan de productie hiervan dus gestimuleerd worden door middel van de consumptie van koriander. Doordat de alvleesklier de productie van insuline verhoogt, wordt de absorptie van suiker in het bloed verbeterd. Dit is met name voor mensen met diabetes of prediabetes een uiterst krachtig effect. Zodoende wordt namelijk de kans op een hoge bloedsuiker verlaagd. Maar ook het tegenovergestelde is waar. Een te lage bloedsuikerspiegel kan zo ook worden bestreden.

Bovendien bevordert koriander ook andere metabole functies die je helpen gezond en slank te blijven.

De beste tips en toepassingen voor koriander

 1. Een frisse salade: in plaats van koriander in warme maaltijden te verwerken, kun je er nog meer voordelen uithalen als je het kruid rauw eet. Zo worden namelijk alle enzymen en antioxidanten bewaard. Combineer hiervoor een groene bladsalade met een flinke hand fijngehakte coriander, een in stukjes gesneden tomaat, een geraspte wortel en een stuk fijngehakte komkommer. Breng het geheel op smaak met een scheutje olijfolie, citroensap en zout en peper. Ook lekker met geitenkaas!
 2. Gebruik jij nog altijd spinazie in je groene smoothies? Probeer dit dan eens te vervangen door koriander. Het kruid smaakt weliswaar wat sterker, maar voegt juist ook een hele bijzondere smaak toe aan je smoothie. Ontzettend lekker in combinatie met ananas!
 3. Toch eerder zin in iets warms? Waarom niet een korianderpesto? Mix hiervoor een bos koriander met knoflook, een scheutje azijn, pijnboompitten, zout, parmezaanse kaas en olijfolie tot een smeuige pesto. Serveer met volkoren speltpasta en tomaatjes!

Tot slot...

Koriander is een bijzonder krachtig kruid, niet alleen in smaak, maar ook in de effecten die het heeft op de gezondheid. Natuurlijk zijn vrijwel alle groenten en kruiden gezond, maar er zijn enkele exemplaren die zo bijzonder rijk aan voedingsstoffen zijn, dat ze als echt superfood kunnen worden gezien.

Koriander is daar een van.

Probeer daarom tenminste elke dag een portie koriander binnen te krijgen. Zoals je ziet, smaakt dit groene kruid ook overheerlijk in smoothies!

Hoe gebruik jij het liefst koriander? Laat het weten in de comments!

Bronnen:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=70

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115000647

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste,

  Het liefst heb ik koriander in zowel magere yoghurt als magere platte kaas.
  Deze gebruik ik als dressing, 1 klein potje yoghurt, een gans potje of handvol koriander, peper & zout.
  Ik lust het zo graag dat ik het bij zowat alles gebruik: op de boterham, toost, tomaat, kaas, koude vis en ja zelfs bij frietjes i.p.v. mayonaise. Een pluspunt van dit lekkere kruid is dat het goed is om te ontgiften en tegen hoofdpijn waar ik voor deed en om mijn lever te ontlasten van vetten.

  Proberen en smullen maar zou ik zeggen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

13 Shares
Tweet
Pin
Share13