Sport

Laatste Update: 24 december 2015

Krachttraining voor vrouwen: 10 redenen waarom elke vrouw aan krachttraining zou moeten doen

Krachttraining voor vrouwen: 10 redenen waarom elke vrouw aan krachttraining zou moeten doenKrachttraining voor vrouwen

Steeds weer heeft onderzoek aangetoond dat vrouwen die regelmatig een programma van krachttraining volgen, kunnen genieten van een lange lijst van voordelen voor de gezondheid.

Sommige vrouwen zijn nog steeds bang dat krachttraining zal resulteren in grote spieren die er niet echt vrouwelijk uitzien; gelukkig zijn er echter steeds meer vrouwen die de voordelen van krachttraining inzien en negatieve opvattingen hierover vervagen snel.

In dit artikel heb ik 10 redenen op een rij gezet waarom krachttraining nou ook juist voor vrouwen zo belangrijk is!

Laten we beginnen...

  1. Je krijgt meer zelfvertrouwen

Wanneer je aan krachttraining doet is de kans groot dat je lichaam sterker wordt en je mooiere vormen krijgt. Bovendien is er ook een afslankend effect.

Dit alleen al kan leiden tot een groter zelfvertrouwen, maar dat is nog niet alles!

Wanneer je aan je spieren werkt, worden deze sterker en in de meeste gevallen zie je een verbetering van je houding. Je zult merken dat je rechter gaat zitten, niet naar voren buigt met je rug wanneer je staat of loopt en dat je van een algeheel betere houding geniet.

Dit zorgt voor zelfvertrouwen in je lichaamshouding, maar je lichaamshouding heeft ook een direct effect op hoe je je voelt.

Probeer het zelf maar eens: sta recht met je borst naar voren, twee voeten evenwichtig op de grond en je rug recht. Je voelt direct een stukje meer zelfvertrouwen.

Krachttraining zorgt ervoor dat deze verandering langdurig is (zolang je het blijft doen!).

  1. Je gaat vroegtijdige veroudering tegen

Nadat we 25 zijn geworden, gaat onze spiermassa er elk jaar een beetje op achteruit.

Wanneer je de 40 nog niet bereikt hebt, merk je dit waarschijnlijk niet, maar wanneer een vrouw haar menopauze bereikt wordt dit effect uitvergroot.

Niet alleen tijdens deze hormonale periode maar ook erna zul je langzaam aan merken dat je huid slapper wordt, je kracht achteruit gaat en dat ook je lichaamshouding een beetje in elkaar zakt.

Doordat de spieren verminderen neemt de huidspanning af, waardoor je rimpels en een afgezakte huid kunt krijgen.

Met krachttraining twee tot keer per week gedurende 20 tot 30 minuten kun je dit fenomeen tegengaan en ook nog op oudere leeftijd een strakke huid en een jonge look behouden!

  1. Je wordt sterker

Recente studies tonen aan dat krachttraining met middelzware gewichten de kracht van een vrouw met maar liefst 30 tot 50 procent verhoogt.

Deze extra kracht maakt het makkelijker om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals bijvoorbeeld je kind optillen of boodschappen doen, zonder gelijk moe te worden.

Het is belangrijk om op te merken dat de verschillen in kracht tussen mannen en vrouwen kunnen worden verklaard door verschillen in lichaamsgrootte en vetmassa; kilo voor kilo kunnen vrouwen hun kracht echter ontwikkelen in hetzelfde tempo als mannen.

  1. Je botten zullen je dankbaar zijn

Tegen de tijd dat je de middelbare school verlaat, heb je de hoogste botmineraaldichtheid bereikt die je ooit zult hebben - tenzij je aan krachttraining doet.

Onderzoek heeft uitgewezen dat krachttraining spinale botdichtheid kan verhogen met 13 procent in zes maanden. Dus krachttraining is een krachtig hulpmiddel tegen osteoporose.

  1. Je verlaagt je risico op diabetes

Ouderdomsdiabetes is een groeiend probleem voor zowel vrouwen als mannen. Onderzoek wijst uit dat krachttraining glucoseverbruik in het lichaam in vier maanden kan verhogen met maar liefst 23 procent.

Je risico op diabetes gaat zo gestaag omlaag, evenals het risico op ziekten die worden gelinkt aan diabetes.

  1. Een lager risico op hartziektes

Krachttraining zal je cholesterolprofiel en je bloeddruk verbeteren volgens recent onderzoek.

Natuurlijk moet je trainingsprogramma ook cardiovasculaire oefeningen (zoals joggen bijvoorbeeld) en flexibiliteitstraining (nooit vergeten te rekken!) bevatten om van de volle voordelen te kunnen genieten.

  1. Ga de strijd aan met rugpijn en artritis

Een recente 12-jaar durende studie toonde aan dat het versterken van de lage rugspieren een kans van 80 procent op succes had als het aankomt op het elimineren of verminderen van lage rugpijn.

Andere studies hebben aangetoond dat krachttraining artritispijn kan verlichten en de gewrichten significant kan versterken.

  1. Je wordt een betere atleet

Hoewel er meestal wordt gedacht dat alleen cardio dit effect heeft, is uit onderzoek gebleken dat ook krachttraining je atletisch vermogen flink kan verbeteren.

Het maakt niet uit wat voor sport je kiest, krachttraining kan niet alleen je vaardigheden verbeteren, maar ook het risico op blessures verlagen.

  1. Krachttraining is effectief op elke leeftijd

Ook vrouwen van 70 of zelfs 80 jaar kunnen nog van de voordelen van krachttraining genieten, en studies tonen aan dat verbeteringen in kracht mogelijk zijn op elke leeftijd.

Let er wel op dat als je al ouder bent en pas met krachttraining begint, je dit het beste doet onder toezicht van een goed opgeleide coach.

  1. Je verbetert je geestelijke gezondheid

Uit een studie van Harvard bleek dat krachttraining gedurende 10 weken de symptomen van klinische depressie verminderd met meer succes dan de standaard therapie.

Vrouwen die aan krachttraining deden gaven aan dat ze meer zelfvertrouwen hadden en ook het gevoel hadden dat ze beter konden omgaan met de symptomen van hun aandoening.

Dit effect is echter niet beperkt tot klinische depressie maar ook andere psyschische aandoeningen kunnen hierdoor sterk verbeterd worden.

Tot slot...

Vrouwen die langzaam en op bescheiden wijze meer spieren kweken door middel van krachttraining, zullen hun lichaam geleidelijk aan veranderen.

Dit resulteert in meer spiermassa en minder vet. In de afgelopen jaren zijn fitnesscentra speciaal voor vrouwen steeds populairder geworden.

Waarom?

Vooral als gevolg van de inhoud van dit artikel. Het vinden van een goed fitnesscentrum dient een prioriteit te zijn.

Een fitnesscentrum voor vrouwen moet aansluiten op jouw speciffieke behoeften. Dit houdt ook in dat je erop moet letten dat het centrum dat je voorkeur heeft, juist goed opgeleid personeel heeft.

Immers, je vooruitgang is grotendeels afhankelijk van je begeleiding. Wil dat zeggen dat je alleen sterker kunt worden en van de vele voordelen in dit artikel kunt genieten wanneer je naar een fitnesscentrum gaat?

Natuurlijk niet. Je kunt krachttraining ook thuis doen. Er zijn echter wel voordelen verbonden aan een fitnesscentrum - zeker in het begin, zodat je de juiste houding kunt leren tijdens krachttraining.

Denk er ook aan dat wanneer je op leeftijd bent, je geen programma bestaande uit krachttraining dient te beginnen zonder begeleiding!

Bronnen:

www.cdc.gov/physicalactivity/growingstronger/why/index.html

https://www.painscience.com/articles/strength-training-frequency.php

circ.ahajournals.org/content/101/7/828.full

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22777332

https://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/RTandMentalHealth.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3117172/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share