Superfoods

Laatste Update: 17 november 2022

Kruisbes

Er zijn vele bessen en vruchten die een goede bron zijn voor vitaminen en mineralen. Zoals altijd zullen een aantal van deze vruchten een betere bron zijn voor vitamine dan andere. De kruisbes is een vrucht die naast de redelijk lekkere smaak veel gezondheidsvoordelen heeft. Het bevat veel vitaminen en mineralen (1) en de gezondheidsvoordelen kan ik niet op 1 én zelfs niet op 2 handen tellen.

Ben je op zoek naar een nieuwe boost voor je gezondheid en zit je niet op de alledaagse supplementen vitamine C te wachten, kan heb ik goed nieuws voor je. De kruisbes is alles behalve saai en zonder het te weten heb je dit waarschijnlijk al vaker geconsumeerd.! Ben je al nieuwsgierig? Lees dan verder.

Wat is een kruisbes?

Voordat ik een rijtje maak met de vele voordelen zal ik je eerst het een beetje voorlichten wat nu precies een kruisbes is en waar deze vandaan komt. De meeste gebruikte naam voor deze bes is de kruisbes. Toch zijn er ook andere namen in omloop zoals de amla bes, de klapbes, kroeper of stekelbes. Dit heeft de maken met geografische factoren.

In Nederland komt deze bes zowel in de natuur als in kwekerijen voor. Hierboven op de afbeelding treft u een kruisbes aan. Niet elke bes heeft dezelfde groene kleur. Kruisbessen komen voor in de 3 verschillende kleuren (dit worden ook wel rassen genoemd) namelijk groen, geel en rood.

Productie
In Nederland is de productie van kruisbessen niet echt spectaculair te noemen, dat is bij onze zuiderburen wel anders. Vroeger werden de bessen onrijp geplukt, opgeslagen en vervolgens op de markt gezet. Tegenwoordig gebeurt dit anders. Op het moment dat ze rijp zijn worden ze geplukt en vrijwel direct voor de verse consumptie op de markt gezet.

De voordelen

Ik kan nu wel een aantal voordelen gaan noemen naar misschien is het voor jouw interessanter om te weten wat er nu precies in deze bes zit. Hierdoor krijg je een beter beeld wat deze bes nu eigenlijk zo uniek maakt:

Voedingsstoffen van de kruisbes

Alle mogelijke gezondheidsvoordelen:

 • Immuunsysteem boost door vitamine C
 • Betere opname van voedsel
 • Antioxidant
 • Verbeterd de ogen
 • Betere afscheiding van gifstoffen
 • Versterkt de lever
 • Verbeterd concentratie vermogen
 • Verhoogt vruchtbaarheid
 • Verbeterd de haargroei
 • Werkt als lichaams koelstof
 • Gaat hart- en vaatziekten tegen
 • Bevordert het toilet bezoek
 • Verbetert de conditie van je huid


Zo zijn er nog wel een aantal, maar dit zijn wel de meest bekende en belangrijkste voordelen. Dit is niet mis toch?

Amla olie: Naast de normale vrucht vorm van de kruisbes is en sinds kort (een aantal jaren ook amla olie verkrijgbaar. Amla wordt vooral gebruikt in de cosmetische industrie. Het schijnt dat door het gebruik van amla olie de kwaliteit van de haren enorm toeneemt. Vooral de haargroei wordt hiermee gestimuleerd. Daarnaast is het een feit dit amla olie een van de oudste conditioner is ter wereld!

Daarnaast kan je dit zelfs eten en het zit vol met goede stoffen die je gezondheid beschermen (2).

Consumptie
Hoe kan ik kruisbessen binnenkrijgen? Dit kan op verschillende manieren. In Nederland is het vrij lastig om deze in de schappen te vinden. Na enig zoek en speurwerk, zal je merken dat vooral de groentespeciaalzaken je de grootste kans geeft om ze te vinden. Bij Marokkaanse en Turkse speciaalzaken heb je ook een redelijk kans om ze aan te treffen. Het makkelijkste in natuurlijk om deze bessen zelf te verbouwen, maargoed niet iedereen heeft daar even veel tijd voor. Roosvicee met kruisbes

Variatie genoeg wanneer je met kruisbessen in de keuken staat. Jam, wijn, vulling voor taart, mousse, sausjes etc. Zijn slecht een aantal van de mogelijkheden.

In de schappen van de grotere winkelketens (ik zal geen naam noemen) kom je een aantal producten met kruisbessen tegen. Sapjes, jam en gelei voor taarten zijn de meest voorkomende. Dit is niet de meeste gezonde vorm aangezien hier ook weer andere stoffen (kuch "suikers") aan zijn toegevoegd.

Erg gaat niets voor onbewerkte kruisbessen om je gezondheid een flinke boost te geven.
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128031384000277
 2. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-12473-1_48

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Jullie kunnen meer aandacht schenken aan de goede resultaten van gebruik van Amla poeder.
  Mijn “slechte” cholesterol is in 4 weken tijd enorm gedaald.
  Kost weinig en is super gezond.

  1. Dag Kees,

   Ik zie inderdaad dat de Amla poeder is gemaakt van de Indiasche super kruisbes. Deze bes bevat een hoge concentratie vitamine C en een heleboel andere waardevolle vitaminen en mineralen waardoor het zoals je zelf ook ervaart vele voordelen heeft op het gebied van je gezondheid. Dank voor je toevoeging!

   Groeten, Robert Jan

 2. Ik heb vernomen, dat mensen met een andere bloedgroep dan O meer kans hebben op hart- en vaatziekten i.v.m. met meer stollingsfactoren en heb dit in mijn familie meegemaakt.

  Ik las in het boek en op de site van Dr. Greger MD, dat vlees, kip en ook eieren de kans op prostaatkanker flink zouden verhogen.

  Tevens veel complimenten met de vele informatie omtrent gezondheid.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share