Cholesterol

Laatste Update: 2 juni 2023

LDL+HDL: Je cholesterol waarden meten

HDL + LDL

Voordat jij je eigen cholesterol kunt meten, moet je eerst een aantal dingen weten. Allereerst moet je weten wat HDL cholesterol en LDL cholesterol zijn, voordat jij je eigen waarden kunt meten.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag je cholesterol in balans weten te houden en een te hoog cholesterol veilig verlagen? Gebruik dit =>

LDL: LDL staat bekend als je "slechte" cholesterol. Als je te veel LDL in je bloed hebt, dan kan dit aan de wanden van je bloedvaten gaan kleven en ophopen. De bloedvaten vernauwen dan, waardoor het hart harden zijn best moet doen om de zelfde hoeveelheid bloed rond te pompen door het lichaam. Een te hoog LDL cholesterol heeft daarom tot gevolg dat je een hoge bloeddruk kunt krijgen. Daarnaast kun je door te veel LDL cholesterol last krijgen van aderverkalking en het letterlijk dichtslibben van je aders.

HDL: Deze staat bekend als het "goede" cholesterol. HDL gaat het LDL als ware tegen. HDL zorgt ervoor dat de kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind. Vastgezet LDL cholesterol kan door HDL weer worden losgemaakt, waardoor de dikte van de aderwanden in balans blijft ten opzichte van de bloeddruk. Je moet je voorstellen dat het LDL cholesterol zich stevig vasthoudt aan kleine beschadigingen in je bloedwand, vandaar het dichtslibben, en dat als er een HDL cholesteroldeeltje langs komt het het LDL cholesterol weer meeneemt. Op die manier worden je bloedvaten schoon gehouden van LDL cholesterol

Cholesterolhttps://catalogus.optimalegezondheid.com/cholesterol-verlagers-download

Hieronder vindt je twee tabellen. Een HDL tabel en een LDL tabel. In Nederland berekenen we altijd de waarden in milimol per liter. De tabellen die je hieronder ziet zijn op basis van milligrammen per liter. Dit heb ik expres gedaan omdat dit een stukje duidelijker is aangegeven.

Cholesterol waarden meten m.b.v. je LDL en HDL
LDL+HDL= Totale cholesterol

Je kunt je cholesterol berekenen door de volgende rekensom: LDL+HDL= Je totale cholesterol

België: De afbeelding geeft de Belgische waarden weer!

Nederland: Voor de Nederlandse waarden klik hier

Wat te doen als je cholesterol waarden te hoog zijn?

Wanneer je cholesterol niveau te hoog is, betekent dit dat je snel actie moet ondernemen. Het probleem bij de meeste mensen is, is dat ze vaak de "ernst" niet kennen van te hoge cholesterol. Dit komt omdat er op korte termijn ook niet echt gevaren zijn wanneer je hoge cholesterol hebt. Ik heb een artikel geschreven over de gevolgen van cholesterol en hierin kun je lezen dat de gevolgen op de lange termijn zeker niet mis zijn.

Een paar voorbeelden zijn dat je bloedvaten een vernauwde doorgang krijgen en na verloop van tijd helemaal kunnen dichtslibben. Dit kan een beroerte, longembolie, en zelfs hartaanval tot gevolg hebben(1).  Echter, omdat dit allemaal pas op de langer termijn plaatsvindt wordt een hoog cholesterol ook wel de stille moordenaar genoemd.

Maar er zijn ook een aantal korte termijn problemen die een hoog cholesterol kan geven, zoals erectieproblemen, kortademigheid, plotseling weinig energie, hartkloppingen en een verminderde eetlust.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om te weten wat je huidige cholesterol is en het eventueel al verlagen.

Als je vandaag wilt beginnen met het verlagen van je cholesterol, dan kan dit zeker!

Begin met voldoende water te drinken. Door frisdrank en vruchtensappen te vervangen met water voorkom je al dat er veel suiker in je bloed terecht komt dat je ontstekingswaarden kan verhogen. Die kunnen weer beschadigingen geven aan je bloedvaten waar je LDL cholesterol zo graag aan gehecht zit. Daarbij eet je vaak minder wanneer je voldoende water drinkt (2).

Door dagelijks een half uur te bewegen en het liefst een aantal keer per week te sporten verbrand je ook veel vet. Hierdoor verlaag jij je cholesterol ook al. Een dagelijkse wandeling kan al wonderen doen. Dus wandel tijdens je lunch, tijdens de zonsopkomst, in de avond maar loop en beweeg op die manier iets meer dan je anders zou doen.

Aerobics of badmintonnen kan ook goed helpen om meer gezond cholesterol te krijgen en minder slecht cholesterol (3).

Cholesterol

 

TIP van Robert Jan:
Wil je graag je cholesterol in balans weten te houden en een te hoog cholesterol veilig verlagen? Gebruik dit =>

Daarnaast is het belangrijk dat je de goede voedingsstoffen binnen krijgt. Vet eten verhoogd bijvoorbeeld je cholesterol inname. Door minder vlees te eten of over te stappen op mager vlees zorg je er al voor dat je niet te veel cholesterol binnen krijgt. Ook het eten van vis is een goed idee. Dit komt doordat vis rijk is aan omega 3 dat helpt om je LDL cholesterol te verlagen.

Om je algehele cholesterol te verlagen is het belangrijk om juist zo veel mogelijk te leven van fruit en groente.

Het eten van noten helpt ook om je cholesterol te verlagen. Dit komt doordat noten rijk zijn aan vitamine E. Vitamine E helpt je bloedvaten tegen beschadigingen. Hierdoor is het al lastiger voor cholesterol om in je aders te blijven 'hangen'.

Mocht je een erg hoge cholesterol hebben, zorg dan dat je vandaag nog je voedingspatroon aanpast. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en je zult direct van mijn een aantal recepten ontvangen, daar kun je al veel meer mee dan met deze algemene tips. In de mail krijg je direct toepasbare praktische tips voor je ontbijt, lunch en avondeten. Hier kun je weer een week mee vooruit.

Je cholesterol kun je laten meten bij je huisarts. Ook zijn er op het internet een heleboel apparaten te vinden waarmee jij je eigen cholesterol kunt meten. Zelf raad ik altijd aan, om even je huisarts te bezoeken. Dit kan nooit kwaad.

Lees meer: Alles over LDL, HDL en VLDL Cholesterol

Hoe vaak moet ik dit meten?

Hoe vaak moet ik eigenlijk mijn cholesterol gaan meten?

Wanneer je hoge bloeddruk hebt, kan je elke dag een meting verrichten. De ene dag zal je een ander resultaat krijgen dan de andere dag. Bij cholesterol is dit echter anders. Het is dus ook niet nodig om elke dag je cholesterol waarden te meten. Wanneer je dit om de paar weken doet is het voldoende! Nogmaals, een arts kan deze meting verrichten, maar dit kan ook zelfstandig thuis worden gedaan!

Lijd jij onder een te hoog cholesterol? En kan je huisarts niet wachten om je pillen voor te schrijven? Het kan ook anders! Namelijk met mijn speciaal samengesteld programma om je cholesterol op natuurlijke wijze te verlagen. Klik hier voor de Cholesterol Omlaag Methode!

Bronnen:

 1. https://www.webmd.com/cholesterol-management/guide/diseases-linked-high-cholesterol
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jhn.12368
 3. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/3/515

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mijn cholesterol is getest en dit is de uitslag van 2 weken geleden , Tensie....139/91 totaal cholesterol 6.4 .....LDL-chol.......5.97 .......GGT;66.........ALAT;68 vandaag hebben ze weer bloed geprikt , waar van ik vrijdag de uitslag krijg . Is dit hoog ? en wat moet ik doen of wat kan er gedaan worden? Mijn vader is op 55 jarige leeftijd overleden aan lever en pancrias kanker , vreselijk ook mijn tante , moeders kant . Zelf heb ik een tumor in mijn hoofd , die nu weeer gestabeliceerd is na 1 jaar te zijn gegroeid, na een trauma .Vanaf 1989 weet ik dit al. Hij zit net boven de hypofisen en grenst aan mijn linker oogzenuw . Dan hebben ze vorig jaar 5 gezwellen uit mijn darmen gehaald en is er een paar maanden geleden geconstateerd dat ik ook 6 maagzweren heb. Al een aantal jaren heb ik de doctoren gewezen op mijn dikke buik , wat ik normaal nooit had. Het is vreselijk zwaar daar mee rond te lopen , omdat het drukt op mijn longen en andere organen, buiten dat iedereen vraagt of je zwanger bent enz . enz.Ook heb ik het al jaren erg benauwd , ben vreselijk moe , heb in totaal 3jaar en een paar maanden op bed gelegen na dat trauma , dubbele schedelbasis fractuur , hersenbloeding in de hersenen en 1 in de hersenvliezen . kort termijn geheugen verlies ,linker oog letsel op de wenkbrauw , het gevoel is nu bijna weer terug gekomen daar, dan heb ik ook nog een ziekenhuis bacterie opgelopen in mijn darmen , vandaar die gezwellen en nu mijn maag zweren .Heb totaal geen revelidatie gehad en ben nu aan het eind van mijn latijn, want nu is weer ontdekt , door een nieuwe huisarts dat mijn cholesterol te hoog is en dat ik hypertriglyceridemie heb endat ik een leveraandoening heb. Ik ben radeloos , kunt u mij vertellen hoe ernstig mijn situatie is .Oja voor ik het vergeet toen ik in het ziekenhuis lag i.v.m. dat ongeval ben ik bij de oogspecialist geweest en die zei dat 75% van mijn cellen kapot zijn , door mijn hele lichaam .Achteraf is dat nergens te lezen vanuit de dossiers en hebben de doctoren ook daar geen acht opgeslagen , net als mijn eigen huisarts waar ik het ook gemeld hebt . Sinds een aantal weken nu heb ik het ontzettend in mijn gewrichten , spieren ,eigenlijk alles doet zo n pijn ik word er gek van, en mijn nek kan ik amper bewegen .S oms gaat het gepaard met koorts . Ook produceer ik sinds een paar jaar weinig urine . Gelukkig na 3 en half jaar met die darm bacterie te hebben gelopen kan ik weer normaal na toilet. De medicijnen die ik voor mijn ongeluk al in nam zijn , effexor , themacepam , op dit moment slik ik effexor 150 mg , temasepam ,10 en 20 mg. , oxynorm 5mg is nu op , Nu, tramadol .gekregen , dit al vanwege die extreme pijnen in mijn hele lichaam , .Ook slik ik Ambeprazol 40 en Metoprolol 50 mg .Ik ben zooooooooooooo moe A.U.B. helpt u mij .Wat moet ik doen , wat zijn mijn overlevings kansen ( graag de waarheid )Wat zijn de beste ziekenhuizen en waar zitten de beste artsen ? Voor mijn hersentumor loop ik in Leiden ., maar is dat wel het beste ziekenhuis voor hersentumoren ? Bij voorbaat Hartelijk dank .

  1. Hallo Hanny,

   Het zit je niet mee en ik wens je heel veel sterkte. Wat je kansen zijn weet ik niet maar laten we beginnen met de problemen op een rij te zetten en naar vermogen verbeteren. De tumoren behandelen en stabiel houden heeft prioriteit. Deze behandeling vindt plaats in Leiden, bij het LUMC? Over het algemeen beschikt een universitair ziekenhuis over meer kennis omdat daar ook de wetenschappelijke onderzoeken worden gedaan.

   Een universitair ziekenhuis is dus gespecialiseerder dan een regionaal of niet universitair ziekenhuis. Ik heb op internet gezocht en zie dat het LUMC ook meewerkt aan onderzoeken op het gebied van hersentumoren, en samenwerkingsverbanden heeft met het Nederlands Kanker Instituut. Ik zou niet twijfelen of het LUMC wel de kennis in huis heeft.

   Wat ik elke patiënt altijd aanraad is dat je mondig moet zijn, laat je niet wegsturen zonder dat je de klachten duidelijk hebt besproken en dat de behandelend arts ook daadwerkelijk luistert. Drammen, en volharden als er iets niet naar wens is of dat een klacht wordt weggewuifd. Je moet absoluut volharden daarin.

   Omdat je last hebt gehad van verschillende tumoren lijkt het me ook logisch dat ook de pancreas regelmatig gemonitord wordt, al is het voor de gemoedsrust. Dat hangt af van of de arts vindt dat je tot de risicogroep hoort, en ook hier geldt dat je er op moet aandringen. Dat deze vorm van kanker in de familie zit is zorgwekkend maar het hoeft jou niet te overkomen.

   Wat je overlevingskansen zijn kan ik niet duidelijk inschatten. Dit kan je behandelend arts je beter vertellen.

   Waar ik je wel in kan informeren is het volgende:

   De maagzweren, de bacteriën die in je darmen hebben gezeten zijn beide problemen met de spijsvertering. De maagzweer kan ook worden veroorzaakt door een bacterie, dan is een antibioticakuur noodzakelijk. Ook kunnen maagzweren ontstaan door irritatie van het maagvlies. Dan wordt behandeld met omaprezol of pantozol zodat het maagvlies als het ware een beschermlaagje krijgt om zo het genezingsproces te verbeteren.

   Maar gezien de medicatie die je allemaal moet nemen zou ik sowieso een maagbeschermer daarbij nemen. Zoveel medicatie op een onbeschermde maag leidt tot een aantasting van het maagvlies.

   Mijn advies is dus sowieso, niet roken, geen alcohol, koffie om de maag tot rust te brengen.

   Ook helpt gezonde voeding daarbij , dus geen transvetten, geraffineerde suikers. Om de darmflora en de spijsvertering te versterken kun je ook probiotica gebruiken. Dit helpt de balans tussen de verschillende bacteriën herstellen. Dit moet je uiteraard overleggen met je huisarts, ik weet niet of er een wisselwerking bestaat met de huidige medicatie en behandelingen!!

   https://www.optimalegezondheid.com/verbeter-je-digestieve-gezondheid/

   https://www.optimalegezondheid.com/darmklachten-verhelpen-stap-voor-stap/

   https://www.optimalegezondheid.com/probiotica-special-deel-1-waarom-is-probiotica-zo-gezond/

   Dan slik je nog de volgende medicatie:

   Temazepam: slaapmiddel waar je overdag suf van kunt worden, slecht voor je maag.

   Effexor: een antidepressivum die als bijwerking heeft dat je ook moe en misselijk kan worden.

   Oxinorm= pijnstiller. Oppassen bij darmklachten

   Ambeprazol = omaprezol? Dit medicijn helpt het maagvlies beschermen

   Metoprolol= bloeddrukverlager: geeft ook erg veel klachten zoals vermoeidheid.

   Het kan heel goed mogelijk zijn dat één van deze medicijnen de boosdoener is! Zo lees je op internet een veelgehoorde klacht dat mensen eerst selokeen kregen en geen last van bijwerkingen hadden en toen ineens een ander merk metoprolol kregen en daar totaal ziek van werden. Dus je kunt overleggen met je huisarts of je niet een ander merk metoprolol of een ander medicijn met een vergelijkbare werking. Het vinden van medicatie die bij jou de minste bijwerkingen heeft kan veel van de klachten verminderen!

   De effexor 150 mg is ook een redelijke hoeveelheid. Als je het slikt tegen depressie: er zijn tig andere medicijnen die wellicht beter bij je passen, ik kan je zo niet zeggen of er een beter alternatief is omdat je ook zegt dat je een leveraandoening hebt, sommige antidepressiva belasten je lever extra. Ook hier geldt weer, probeer het juiste merk of soort medicatie te vinden die wel een goede werking heeft maar zomin mogelijk bijwerkingen. Hier moet je echt goed overleggen met je arts, en hem/haar duidelijk maken dat je klachten niet uit te houden zijn!

   Mijn advies voor meer energie is daar waar je met minder af kunt minderen met bijvoorbeeld de antidepressiva of slaaptabletten. Medicijnen hebben altijd bijwerkingen en zijn op lange termijn een aanslag op je gestel!

   Wat betreft de cholesterol en hypertriglyceridemie moet je de uitslag even afwachten je hebt drie waarden die van belang zijn, het totale cholesterol, het slechte Ldl en het goede Hdl cholesterol.

   http://www.cholesterolvoorlichting.nl/cholesterol/ldl-hdl-cholesterol

   Wat je moet doen is zo gezond mogelijk gaan eten en leven. Het is belangrijk om:

   https://www.optimalegezondheid.com/cholesterol-tip/

   Dus nogmaals, minder slechte vetten meer goede vetten zoals omega 3 in vis, beweging is erg belangrijk, en niet te vergeten minder suikers en snelle koolhydraten. Voeding met veel vezels helpt je spijsvertering en met gezonde voeding kun je je bloeddruk en cholesterol beïnvloeden.

   Je kunt hierover veel info vinden op de site, mocht je dit niet lukken mail me even, dan zal ik je de links sturen. Natuurlijk zal je arts, als het moet ook medicatie voorschrijven om je cholesterol te verlagen.

   Nogmaals daar waar nodig medicatie, zoals de pijnbestrijding en de bloeddrukverlager. En probeer de medicatie te vinden die bij jou de minste bijwerkingen geeft! Medicatie zoals slaaptabletten en antidepressiva proberen te beperken om zo je spijsvertering/maag te ontzien en bijwerkingen tot een minimum te beperken.

   Indien mogelijk je spijsvertering versterken met bijvoorbeeld probiotica (overleg met je arts) Door echt gezond te eten: weinig vet, suikers. Veel groente fruit, noten, vis, vezels en eventueel supplementen, want het is heel goed mogelijk dat je een tekort aan bepaalde stoffen hebt!

   Bewegen, al is het maar tien minuten per dag.

   Veel water drinken! Water zuivert je lichaam het beste. Drink minimaal 1,5 liter per dag! Op die manier doe je zelf al het mogelijke om je cholesterolwaarden zo laag mogelijk te houden, je doorbloeding te verbeteren en de afvoer van afvalstoffen te verbeteren.

   Wat betreft de pijn in de gewrichten, is dit ontstaan na nieuwe medicatie? Of is daar geen enkele link. In dat geval zal je moeten kijken wat de oorzaak is, misschien heb je een reumatische aandoening, ga hiermee naar je huisarts!

   Ik hoop dat ik je hiermee van dienst kan zijn.

   Ik wens je echt heel veel sterkte! Mocht je vragen hebben laat het me weten.

   Jack.

  1. Je hebt gelijk. De pagina is verwijderd, en dezelfde info is niet meer beschikbaar. Ik zal binnenkort de link even verwijderen.
   Bedankt voor je oplettendheid!

 2. Hallo , de triglycerides mijn waarde 121 staan er niet bij toch ook belangrijk
  Mijn ratio cholesterol is 4,25
  HDL 72
  LDL 234

  Gemeten in Belgie
  Is dit veel te hoog ?
  Ben met koolhydraad arm dieet bezig half Jaar buikvet slinkt nu zeer langzaam , Zou u me willen antwoorden dank u

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin5
Share