Leef langer, eet minder!

2016-11-11T15:01:00+01:00juli 5th, 2012|Langer Leven|0 Reacties

Laatste update: door

Leef langer, eet minder!

Wij mensen zullen er alles aan doen om zo lang mogelijk te overleven, dit is ons natuurlijke instinct. We zijn op zoek naar huisvesting, een partner om veilig oud mee te worden en eten en drinken is ook een belangrijk onderdeel.

De piramide van Maslov heeft niet voor niets het onderdeel lichamelijk behoefte als belangrijkste onderdeel bestempeld. Er zijn verschillende vormen van dit model, maar of we het nu “lichamelijk behoefte” of “voedsel en water” noemen, om te overleven hebben we allereerst water en voedsel nodig.

 Hoe meer hoe beter?

Logischerwijs zou je denken dat wanneer je veel eet (gezond) en veel water drinkt dat  dit beter is voor je gezondheid en hierdoor langer kan overleven.

Niet helemaal waar…

Onlangs is uit een onderzoek gebleken, dat wanneer je minder eet dan normaal (qua hoeveelheid) dat je 20 jaar langer kan leven. Dit zou dus betekenen dat wij mensen vandaag de dag de potentie hebben om minimaal 100 jaar (wanneer we niet al te veel pech hebben) oud te kunnen worden.

Wil jij 100 jaar oud worden?

Dit klinkt natuurlijk een beetje overdreven en “hocus pocus”, natuurlijk zit hier een theorie achter. Het onderzoek in gebaseerd op muizen en fruitvliegjes. Blijkbaar hebben we 60% dezelfde genen als muizen en fruitvliegjes. Tevens delen ze hetzelfde verouderingsproces als de mensen.

Tijdens het onderzoeken hebben ze de leeftijd van de muizen aanzienlijk kunnen verlengden door middel van een specifiek dieet en de toediening van medicijnen. Hieruit beweren wetenschappers dat dit proces ook bij mensen kan worden toegepast.

Het verouderingsproces beïnvloeden door een aangepast dieet en medicijnen, kan resulteren in een langere levensduur wat kan oplopen tot 20%.De specifieke getallen weet ik niet, maar iets onder de 100 jaar zou men moeten kunnen worden.

Toen dit nieuws in de media werd gelanceerd, trokken veel wetenschappers hun woord terug. Muizen en vliegjes hebben een totaal onder metabolisme. Men is nu aan het onderzoeken of het verouderingsproces kan worden vertraagd door minder voedsel te eten.

Hoeveel mag ik eten?

Dit is nog een punt waaruit blijkt dat het onderzoek niet volledig is. Men meld alleen dat het verouderingsproces kan worden vertraagd door minder te eten. Maar hoeveel minder moet je eten? Waar vergelijken ze het mee en wat is precies het dieet wat zou moeten worden gevolgd?

Hier wordt verder niet echt meer op in gegaan.

Wat wel als kanttekening wordt vermeld dat vooral hart- en vaatziekten door het minder eten kan worden verminderd. Ik weet niet of de kan op vergelijkbare aandoeningen (leeftijdsgebonden aandoeningen) kan worden verminderd door minder te gaan eten, maar wat ik wel weet ik dat gezonde voedingsstoffen in goede balans (anti-oxidanten, probiotica, vitaminen, mineralen hebben anti-aging eigenschappen) de kans op deze aandoening aanzienlijk wordt verminderd. Ook wordt hiermee het verouderingsproces vertraagd.

Minder eten

Bedoelt men met minder eten dat slechte voedingsstoffen moet laten staan en alleen gezond moet gaan eten? Dat wordt niet vermeld.

Echter wanneer we de theorie er bij gaan pakken lijkt het hier wel op!

Toen ik het onderzoek gelezen heb, kan ik het onderstaande concluderen:

Door een gezond voedsel patroon te volgen zonder al teveel ongezonde voedingsmiddelen leven we simpelweg een heel stuk langer!
[MOWPOP id="128"]

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!