Burnout

Laatste Update: 27 juli 2015

11 Burn out symptomen herkennen

Leer de burn-out symptomen te herkennen

Burn out is een term die steeds vaker gehoord wordt in de maatschappij. Het was een ziekte waar vooral mensen van middelbare leeftijd last van hadden. Nu is het een ziekte die zelfs jongeren treft. Reden om iets te doen om een burn out te voorkomen.

Daarvoor moet je wel weten wat een burn out is, hoe je het herkent en wat je kan doen om te herstellen of wat je kunt doen om een burn out te voorkomen.

Wat is een burn out

Pas sinds de jaren 70 wordt er gesproken over het fenomeen van een burn out. Dit begon in Amerika. De klachten van een burn out bestonden natuurlijk al langer, maar werden anders benoemd, zoals een ‘uitputtingsreactie’.

Een burn out is dan ook eigenlijk iets dat te maken heeft met extreme moeheid, verlies in passie voor je werk en het verliezen van je persoonlijkheid, in ieder geval op je werk.

Een burn out is een syndroom van emotionele uitputting, depersonalisering en verminderde persoonlijke prestaties op het werk.

Een burn out kan daarom leiden tot verminderde productiviteit en verminderde kwaliteit van het geleverde werk. Dit is vaak ook een omslagpunt in de productiviteit, afwezigheid en werkmoraal in het algemeen.

Daarnaast lijkt het samen te gaan met zelf gerapporteerde persoonlijke disfunctie, lichamelijke vermoeidheid, slapeloosheid, verhoogd gebruik van drugs en alcohol en problemen in de privésfeer, zoals een problemen in het huwelijk of met andere familieleden.

Een burn out gebeurt vaak bij mensen die normaal functioneren, maar zonder hulp of verandering van de omgeving niet meer op het niveau komen waarop ze zaten.

Symptomen burn out

Met deze definitie in handen zijn er ook gelijk symptomen waaraan je een burn out kunt herkennen. In het onderzoek dat hiervoor gebruikt wordt worden de volgende burn out symptomen genoemd:

  1. Verlies van (professioneel) zelf vertrouwen.
  2. Meerdere fysieke symptomen van stress zonder identificeerbare oorzaken (zoals een griep).
  3. Problemen met de concentratie, geïrriteerdheid en negativisme.

Andere zichtbare indicaties dat iemand last heeft van een burn out is een significante vermindering van de kwaliteit van het geleverde werk over een periode van een aantal maanden. Deze zijn te zien door:

  • De klant, ontvanger van het werk.
  • Managers.
  • Collega’s.

De klant krijgt namelijk een product dat van lagere kwaliteit is dan hij gewend is, in het geval van een vaste klant.

De manager ziet dat de productiviteit minder is en dat de persoon met een burn out vaker afwezig is dan normaal.

De collega’s merken dat de persoon met een burn out interesse in werk gerelateerde zaken verliest. Dus ‘leuke’ ontwikkelingen zijn voor de persoon met een burn out totaal oninteressant.

Deze drie grote zichtbare kenmerken zijn het gevolg van andere symptomen waar iemand last van heeft bij een burn out.

De eerder genoemde omschrijving is vrij breed, duidelijke symptomen die veroorzaakt kunnen worden door een burn out zijn:

1. Cognitieve beperkingen

De vermindering van de kwaliteit van het geleverde werk kan komen doordat je denk processen verstoord raken door je burn out. Dit kenmerkt zich in beperkingen in je cognities, in je gedachten.

Een Zweeds onderzoek is hier dieper op in gegaan en heeft bij meer dan zestig vrouwen met een burn out onderzoek gedaan naar hun cognitieve beperkingen.

De onderzoekers hebben 11 testen uitgevoerd om te controleren in hoeverre de vrouwen nog ‘normaal’ konden nadenken. Dit bestond onder andere uit toetsen naar talige activiteiten, zoals je vocabulaire, begrip, vergelijkingen en dergelijke, en niet talige activiteiten.

In die gevallen moesten ze bijvoorbeeld plaatjes op een logische volgorde sorteren.

Uit dit onderzoek bleek dat er bij de verbale oefeningen geen verschillen waren, maar wel bij de non-verbale oefeningen. Dit betekent dat mensen met een burn out een vertraagde snelheid hebben waarmee ze informatie verwerken, het werk geheugen kleiner is en nieuwe informatie minder goed wordt opgenomen.

Dit kan eerst dus niet opvallen omdat de verbale activiteiten wel prima gaan, zoals het rapporteren en dergelijke, maar als men strategisch moet gaan denken moeten andere processen aan het werk die door de burn out verstoord zijn.

2. Depressie

Door een burn out kun je een mini depressie krijgen die ook wel een dysthymie genoemd wordt. Een dysthymie kenmerkt zich door gebrek aan plezier en genoegen in het leven. Helaas is een mini depressie niet echt het juiste woord, want deze staat kan minimaal 2 jaar duren.

Deze depressie komt vooral voor bij mannen met een burn out.

3. Angsten

Angstige gevoelens worden vaak gerapporteerd door mensen met een burn out. Dit kan komen doordat mensen met een burn out niet meer het gevoel hebben alles te kunnen. Daardoor kun je angst krijgen over het uitvoeren van je werk en dus ook behoud van je baan.

4. Slapeloosheid

Een gevolg van depressieve en angstige klachten is slapeloosheid. Je blijft met je gedachten malen en wakker liggen. Ook bij een burn out kan dit gebeuren. Je denk na over de klussen van je werk en juist terwijl jij lekker aan het ontspannen was na de zware werkdag merkte je jouw eigen blunder op, door die cognitieve beperkingen waardoor alles langer duurt, waardoor je de hele nacht wakker ligt omdat je de fout eigenlijk zo snel mogelijk wilt herstellen.

5. Vermoeidheid

Een natuurlijk gevolg hiervan is vermoeidheid. Dit kan echter ook komen doordat je immuunsysteem overhoop ligt en je hogere ontstekingswaarden hebt dan normaal. Daar kun je ook een vermoeid gevoel van krijgen terwijl je juist wel goed geslapen hebt. Dit kan komen doordat je immuunsysteem verzwakt is omdat je jezelf voortdurend inspant en daardoor last krijgt van chronische stress.

De hogere ontstekingswaarden door een burn out komen vooral voor bij vrouwen.

6. Verminderde motivatie

De vermoeidheid kan ook een manier zijn om je verminderde motivatie te verbloemen, zelfs voor jezelf. In bed blijven liggen is gewoon veel aantrekkelijker dan naar je werk te gaan en problemen van klanten op te lossen.

Die motivatie kan ook verminderd zijn doordat je zelf merkt dat je de taken niet meer goed uitvoert. Het lijkt allemaal samen te hangen.

7. Hart- en vaatziekten

Hart en vaatziekten komen doordat mensen die last hebben van een burn out juist ongezond gedrag gaan uitvoeren. Zoals eerder gesteld kan een burn out samen gaan met meer alcohol en drugsgebruik, maar dat is niet het enige. Ook gaat men dan vaak minder bewegen en meer roken.

Dit is precies wat je dus niet moet doen. Door meer te roken en minder te bewegen wordt de kans op hart- en vaatziekten groter. Dit zie je dan ook vaker bij mensen die last hebben van een burn out.

Een burn out is dus niet alleen een gevaar voor je geestelijke welzijn, een burn out kan ook gevaarlijk zijn in de zin van dat je allerlei ziekten kunt krijgen die je leven verkorten!

8. Diabetes type 2

Een andere ziekte die hand in hand gaat met een slechte levensstijl is diabetes type 2. Dit kan een gevolg zijn van de inactiviteit van iemand met een burn out en het gevolg van excessieve calorie-inname.

Iemand met een burn out kan dus veel meer eten, of snoepen, dan normaal. Dit verhoogt je bloedsuikerwaarden tot het punt dat je lichaam resistent wordt tegen insuline en je bloedsuiker dus niet meer goed wordt opgenomen door je cellen.

Nog een reden om iets aan je burn out te doen.

9. Verminderde vruchtbaarheid

Heb je het druk op het werk en daardoor last van een burn out net op het moment dat jij en je partner aan gezinsuitbreiding willen doen? Dan kan dat problemen opleveren.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mannen die een burn out hebben ook last hebben van verminderde vruchtbaarheid. Bij mannen is dit eenvoudiger te controleren dan bij vrouwen, maar het is algemeen bekend dat de vruchtbaarheid van vrouwen vermindert bij stress en dus bestaat de kans dat ook vrouwen last kunnen hebben van vruchtbaarheidsproblemen bij een burn out. Daar is echter nog geen onderzoek naar uitgevoerd.

10. Gebrek aan zelfvertrouwen in uitvoerbaarheid

In wetenschappelijke termen wordt er dan gesproken van efficacy (Engels). Dat is het geloof dat iemand heeft over het kunnen uitvoeren van een taak. Dit geloof wordt dus kleiner als je last hebt van een burn out. Dat op zich logisch is met de kennis over de verminderde concentratie en dergelijke van de cognitieve functies.

11. Fibromyalgie

Fibromyalgie wordt gerelateerd aan onder andere verschillen in cortisolwaarden vergeleken met een gezond persoon. Een echte duidelijke oorzaak waarom mensen last krijgen van fibromyalgie is nog niet duidelijk. De medische wetenschap is al wel zover dat het fibromyalgie kan omschrijven en meten aan de hand van de bekende tenderpoints.

Ook is inmiddels bekend dat mensen met fibromyalgie duidelijke afwijkingen hebben vergeleken met een gezond lichaam. Een van de verbanden die door de medisch wetenschap blootgelegd is, is die van de verhoogde cortisolwaarden .

Uit onderzoek is gebleken dat ook bij een burn out de cortisolwaarden bij vrouwen anders zijn dan bij een gezond persoon. Vooral ’s ochtends zijn de cortisolwaarden bij vrouwen anders, dit kan ook een vermoeid gevoel veroorzaken en een indicatie zijn dat een burn out en fibromyalgie aan elkaar gelinkt zijn en het een wellicht het ander veroorzaakt.

Tot slot

Zoals je hebt gelezen moet je een burn out niet onderschatten. Een burn out krijgen is makkelijker dan er weer vanaf komen. Wees daarom eg bewust van wat jouw limieten zijn en ga er niet overheen. Mocht je de symptomen bij jezelf herkennen dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts die je weer kan doorverwijzen naar een specialist die je kan begeleiden zodat je weer van je bun out kunt herstellen.

Loop er in ieder geval niet mee door en denk dat de klachten vanzelf verdwijnen.

Succes!

Bronnen:

http://www.wilmarschaufeli.nl/publications/Schaufeli/043.pdf

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301051104001553

http://psycnet.apa.org/journals/ocp/10/4/344/

http://journals.lww.com/joem/Abstract/2002/12000/Potential_Association_Between_Male_Infertility_and.1.aspx

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02678379208260345#.VbXxbPlD1ko

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Vind het alleen jammer dat het vaak op één hoop gegooid wordt met een depressie. Was in het verleden doorgedraaid in m'n werk en de maatschappelijk werkster wilde me meteen aan de pillen, een antidepressivum en naar de psychiater. vond zelf yoga een beter idee.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share