Gezondheidsklachten

Laatste Update: 14 september 2018

Wat is legionella? + 12 tips voor sneller herstel!

Legionella is een acute bacteriële infectie, die een longontsteking kan veroorzaken en het kan dodelijk zijn. Het wordt veroorzaakt door de legionella-bacterie, een groep waar minstens 60 verschillende soorten toe behoren. Het wordt overgedragen door inademing van lucht en damp die de bacteriën bevat.

Hoewel de bacteriën te vinden zijn in zoetwateromgevingen zoals beken, vijvers en meren, is deze concentratie in zoet water meestal niet hoog genoeg om de ziekte te veroorzaken. Net als bij de uitbraak in Philadelphia worden de bacteriën vaak via sanitaire systemen, airconditioningsystemen, kranen en bubbelbaden overgedragen.

De tekenen en de symptomen van legionella

De meest voorkomende symptomen van legionella beginnen tussen de twee en tien dagen na blootstelling aan de legionellabacterie te verschijnen. Heel soms kunnen de symptomen ook in de eerste 14 dagen helemaal niet optreden. Veel voorkomende symptomen van deze vorm van pneumonie zijn onder andere:

Pontiackoorts, de mildere vorm van de ziekte, presenteert zich meer als een typisch geval van griep waarbij patiënten koorts en spierpijn ervaren. Het gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf weer over.

De oorzaken en risicofactoren van legionella

Deze zeer besmettelijke ziekte wordt veroorzaakt door de Legionella-bacterie. Deze bacteriën worden over de hele wereld in sanitaire systemen, airconditioners, bubbelbaden, kranen, stilstaand water en warmwatertanks aangetroffen. De bacteriën komen in de lucht door een fijne nevel die wordt ingeademd en waardoor de infectie ontstaat. Er zijn ook enkele anekdotische gevallen bekend van patiënten die besmet water opzuigen en besmet raken, maar dit is erg zeldzaam.

Deze bacterie groeit het meest overvloedig in warm water van bijvoorbeeld een bubbelbad. De warme temperaturen maken het moeilijk om de chloor niveaus sterk genoeg te houden om tegen deze potentieel dodelijke ziektekiemen te kunnen vechten. Het water testen, voordat je in een bubbelbad stapt, is heel eenvoudig. Gebruik teststrips voor een zwembad om de vrije chloorgehalten van 2 tot 4 delen per miljoen of de broomniveaus van 4 tot 6 delen per miljoen en de pH van 7,2-7,8 te kunnen verifiëren.

Een recent onderzoek van de Arizona State Universityover de legionellabacterie in ruitenwisservloeistof is best zorgelijk. Onderzoekers evalueerden de vloeistof van schoolbussen in heel Arizona en ontdekten dat 84% van de vloeistof besmet was met de bacteriën. Onderzoekers merken op dat een recente uitbraak in het Verenigd Koninkrijk ook verband hield met ruitenwisservloeistof. Vermoed wordt dat de hitte van de motor de warmte voor legionella biedt om te kunnen gedijen.

Uitbraken van legionella komen het vaakst voor in gebouwen met complexe watersystemen zoals resorts en hotels, cruiseschepen, voorzieningen voor langdurige zorg en ziekenhuizen. De CDC waarschuwde onlangs dat ongeveer 20% van alle gevallen ‘waarschijnlijk of zeker’ werd verworven in zorginstellingen.

De volgende populaties lopen een verhoogd risico op het krijgen van deze ziekte:

 • Mensen die ouder dan 50 jaar zijn.
 • Huidige of voormalige rokers.
 • Mensen met kanker en patiënten die worden behandeld met chemotherapie, immunotherapie of bestraling.
 • Degenen met onderliggende medische aandoeningen zoals diabetes, leverfalen of nierfalen.
 • Personen met een chronische longziekte zoals een obstructieve longziekte of emfyseem.
 • Mensen met een verzwakt immuunsysteem en mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

Conventionele behandeling van legionella

Voordat de behandeling begint, is een bevestigde diagnose echt noodzakelijk. Je wordt hoogstwaarschijnlijk doorverwezen naar een specialist in besmettelijke ziekte die de resultaten van een röntgenfoto van de thorax, urinetest en sputummonsters zorgvuldig zal bekijken. Zorg er tijdens je eerste afspraak voor dat je als je in de afgelopen twee weken een bubbelbad hebt gebruikt, in een hotel hebt verbleven, op een cruise bent geweest of in het ziekenhuis bent geweest je arts hierover informeert.

Legionella kan effectief worden genezen met antibiotica. Dit gebeurt meestal op een intramurale basis waarbij de antibiotica intraveneus kan worden toegediend terwijl je wel nauwlettend in de gaten wordt gehouden. De arts zal letten op tekenen dat de infectie verergert en op aanwijzingen dat bepaalde organen niet naar behoren werken. Eenmaal gestabiliseerd, worden patiënten vaak verder behandeld met orale antibiotica. Ze moeten wel heel goed in de gaten worden gehouden omdat er altijd een terugval mogelijk is. Algemeen voorgeschreven antibiotica omvatten:

 • Rifampicine
 • Doxycycline
 • Ciprofloxacine
 • Levofloxacine
 • Trimethoprim en sulfamethoxazole

12 natuurlijke behandelingen om herstel te bevorderen

Genezen van legionella is, met de juiste medische interventie, zeker mogelijk. Vergeet niet dat deze ziekte orgaanfalen en de dood kan veroorzaken, dus onmiddellijke zorg en goede antibiotica zijn echt van levensbelang. In ernstige gevallen kan een patiënt tijdelijk worden aangesloten op een beademingsapparaat totdat de longinfectie is verdwenen. Bovendien ervaren veel mensen na een succesvolle bestrijding van deze ziekte toch een langdurige beperking in hun activiteiten en ervaren ze een afname van de kwaliteit van leven. Veelvoorkomende klachten zijn dan chronische vermoeidheid, neurologische symptomen en neuromusculaire symptomen.

Nogmaals, legionella is een medisch noodgeval dat vaak zelfs een ziekenhuisopname vereist. Dit is niet iets wat je thuis zelf moet proberen te verhelpen. Er zijn echter wel een aantal natuurlijke behandelingen en aanvullende therapieën die kunnen helpen om de symptomen te verminderen en die kunnen helpen bij het herstelproces.

Dit zijn natuurlijke manieren om het lichaam dat herstelt van de ziekte te ondersteunen, maar een conventionele behandeling is echt wel noodzakelijk om deze agressieve en mogelijk levensbedreigende infectie te bestrijden:

 • Probiotica
 • N-acetylcysteïne
 • Astragalus
 • Ginseng
 • Teatree-olie
 • B-vitamines
 • Magnesium- en kaliumsupplementen
 • Slijm-reducerend voedsel
 • Topische hoestonderdrukker
 • Natuurlijk middel tegen hoesten
 • Pepermuntolie
 • Het doen van oefeningen
 1. Probiotica

De traditionele behandeling van legionella is met antibiotica. Naast het doden van de legionellabacterie dood antibiotica helaas ook de vriendelijke bacteriën die in je darm leven. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen en candida-infecties. Het toevoegen van een supplement met een SBO-probiotica van hoge kwaliteit kan helpen.

Onderzoek toont zelfs aan dat probiotica antibiotische diarree, koorts, buikpijn en een opgeblazen gevoel kan verminderen. In het onderzoek namen de deelnemers zeven dagen na de laatste dosis antibiotica hun probiotica in. De geassocieerde symptomen door het gebruik van een antibiotica werden sterk verbeterd.

 1. N-acetylcysteïne

Een krachtig aminozuur waarvan is aangetoond dat het de longfunctie en het dunne slijm verbetert is N-acetylcysteïne en dit kan het gemakkelijker maken om na de conventionele behandeling te herstellen. Neem tijdens het bestrijden van congestie tot 1200 milligram per dag in en verminder vervolgens tot 600 milligram per dag om de aanhoudende vermoeidheid en kortademigheid te verbeteren.

Hoewel het door de meeste volwassenen gewoon veilig gebruikt kan worden, wordt het niet aanbevolen dat mensen met astma, een bloedstollingsaandoening of mensen met een geplande operatie dit gebruiken, omdat het de bloedstolling kan vertragen. Neem bovendien geen N-acetylcysteïne in als je ook nitroglycerine of actieve kool inneemt.

 1. Astragalus

Het herstel van de ziektesymptomen van legionella vereist de behandeling zowel de geest als het lichaam. Astragalus is een adaptogeen met ontstekingsremmende krachten die het immuunsysteem versterken. Onderzoek toont aan dat het helpt om vermoeidheid te verminderen en dat het kan helpen om infecties van de luchtwegen te bestrijden terwijl het lichaam ook nog eens wordt beschermd tegen fysieke, mentale en emotionele stress.

Astragalus en andere adaptogene kruiden worden niet aanbevolen voor mensen met auto-immuunziekten of voor mensen die lithium of immunosuppressiva gebruiken. Neem een hoogwaardige tinctuur, capsule of tablet volgens de instructies in.

 1. Ginseng

Neurologische symptomen kunnen zich in de maanden na de behandeling blijven voortzetten. Om het humeur te verbeteren, stress te verminderen, de concentratie te verbeteren en de cognitieve functie te bevorderen, kan ginseng helpen. Volgens een onderzoek kan ginseng de cognitie ten goede komen. Auteurs zijn het erover eens dat ginseng potentieel heeft als een toekomstige behandeling van vele ziekten.

In het geval van stress en vermoeidheid kun je tweemaal daags 500 milligram innemen. Neem een supplement dat is gemaakt van Chinese rode panax ginseng of op basis van Koreaanse ginseng.

 1. Teatree-olie

Bekend om zijn antiseptische vermogens wordt teatree-olie al generaties lang gebruikt voor de behandeling van bacteriële infecties en luchtweginfecties. Wanneer je herstelt van de ziektesymptomen van Legionella kan het aanbrengen van teatree-olie de sinussen en je longen kalmeren.

Wat is legionella? + 12 tips voor sneller herstel!

Bovendien, kan teatree-olie volgens een onderzoek, ook worden gebruikt als een ontsmettingsmiddel in veel watersystemen. Als je in een droog klimaat leeft en vaak een luchtbevochtiger gebruikt, kan het verstandig zijn om een paar druppels teatree-olie toe te voegen om zo de bacterieniveaus onder controle te kunnen houden.

 1. De B-vitamines

Deze krachtige in water oplosbare vitamines zijn verantwoordelijk voor een breed scala aan essentiële cellulaire functies. Vitaminen B1, B6 en B12 worden vooral gekenmerkt door hun rol in de productie van energie, het verminderen van depressie en het ondersteunen van het neurologisch functioneren.

Het wordt aanbevolen om tijdens de herstelfase voedingsmiddelen met een hoog gehalte B12, B1 en B6 te eten. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan B12 zijn bijvoorbeeld runderlever, lamsvlees, in het wild gevangen zalm, voedingsgist en feta-kaas. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan B1 of thiamine omvatten zeewier, zonnebloempitten, linzen en veel peulvruchten. Om je vitamine B6-inname te verhogen, kun je bijvoorbeeld kalkoenfilet, met gras gevoederd rundvlees, pistachenoten en avocado's in je dieet opnemen.

 1. Magnesium- en kaliumsupplementen

Een tekort aan deze twee essentiële mineralen komt heel veel voor. Er voldoende van binnenkrijgen is vooral tijdens het herstellen van de ziektesymptomen van legionella belangrijker dan ooit. In het geval van vermoeidheid kan dagelijks 500 tot 1000 milligram magnesium helpen om het energieniveau te verbeteren. Als je diarree hebt, verlaag dan de dosis in stappen van 200 milligram totdat je merkt dat je het wel kunt verdragen.

Een tekort aan kalium kun je merken aan veelvoorkomende tekenen zoals vermoeidheid, depressie en slecht neurologisch functioneren. 1.600 tot 2.000 milligram kalium is voldoende voor volwassenen om dit te verhelpen. Goede bronnen van dit essentiële mineraal zijn onder andere pompoen, spinazie, linzen, watermeloen en rozijnen.

 1. Slijm-reducerende voedingsmiddelen

Als je een toename van slijm in de longen ondervindt, is het een goed begin om het consumeren van voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze productie van slijm stimuleren, zoals bijvoorbeeld geraffineerde suiker, conventionele zuivel (inclusief kazen), tarwe, alcohol en soja te beperken.

Daarnaast is het belangrijk om voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen die bekend staan om het verminderen van slijm in het lichaam. Dit omvat bijvoorbeeld bouillon dat is getrokken van botten, pompoenpitten, ananas, gember, bladgroenten, bessen, citrusvruchten, in het wild gevangen zalm, selderij, waterkers en peterselie.

 1. Topische hoestonderdrukker

Hoesten komt tijdens en na de behandeling vaak voor en kan soms zelfs zelfs pijnlijk zijn. Als je het eten van voedingsmiddelen die overmatige slijmproductie veroorzaken vermijdt en geniet van voedsel dat slijm vermindert heb je al de helft van je probleem opgelost. Om het nog verder te verbeteren kan het ook helpen om meerdere keren per dag een hoestonderdrukker op de borst aan te brengen.

Commerciële hoestonderdrukkers kunnen chemicaliën bevatten die je gewoon niet in je systeem wilt hebben maar mijn recept voor een zelfgemaakt middel bevat ingrediënten die veilig en effectief zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Olijfolie, kokosolie en bijenwas vormen de basis terwijl essentiële oliën met pepermunt en eucalyptus voor de onderdrukking van de hoest zorgen.

 1. Natuurlijk middel tegen hoesten

Naast de hoestonderdrukkers kan het zuigen op een natuurlijk middel tegen hoesten de keelpijn die gepaard gaat met de genezing na een longontsteking of longaandoening verlichten. Vermijd commercieel verkrijgbare hoestdranken of tabletten, omdat deze vaak gevaarlijke kunstmatige zoetstoffen en andere chemicaliën bevatten.

Probeer in plaats daarvan je eigen kruiden zoals eucalyptus, wierook, pepermunt of tijm te gebruiken om een middel mee te maken. Gladde iepenschors is een van de beste middelen tegen keelpijn en voor het verzachten van hoestbuien kun je honing gebruiken dat ook nog eens genezende krachten heeft.

 1. Pepermuntolie

Naast dat het de spijsvertering kan verbeteren, hoofdpijn kan verlichten, de energieniveaus kan stimuleren en de mentale focus kan verbeteren, is essentiële pepermuntolie ook tijdens het herstellen van Legionella onmisbaar. Het is aangetoond dat het antimicrobiële activiteit veroorzaakt, de energieniveaus verbetert en het herstel verbetert maar dat het ook mentale uitputting voorkomt en een gezonde longfunctie ondersteunt.

Een onderzoek wees uit dat het inhaleren van essentiële oliën kan helpen om mentale vermoeidheid te verbeteren en de kans op een burn-out te verminderen. In het onderzoek merkten de proefpersonen in de groep die aromatherapie kreeg een veel grotere vermindering van vermoeidheid en mentale uitputting. Dit toont aan dat alleen al het openen van het flesje en het enkele keren diep opsnuiven gunstig kan zijn.

 1. Het doen van oefeningen

Hoewel het misschien raar kan klinken om mensen met aanhoudende vermoeidheid te laten bewegen kan regelmatig sporten echt helpen. Onderzoekers melden dat als personen, vijf dagen per week vijf tot vijftien minuten aërobe oefeningen deden ze veel minder vermoeidheid konden opmerken.

Naast aërobe oefeningen kunnen yoga en Pilates ook helpen om de genezing te bevorderen, de cognitieve functie te verbeteren en stress en depressie te verminderen. Wanneer je herstelt van deze ernstige ziekte, luister dan naar je lichaam en kijk gewoon wat je lichaam aankan.

Tot slot…

Geschat wordt dat 1 op de 10 mensenn met legionella als gevolg van complicaties zal sterven. Dat aantal stijgt dramatisch als de patiënt de ziekte tijdens een verblijf in een ziekenhuis of in een langdurige zorginstelling krijgt. In deze gevallen sterft 1 op de 4 mensen.

Antibiotica zijn echt noodzakelijk om de ziekte te genezen maar natuurlijke behandelingen kunnen de symptomen wel helpen verlichten en kunnen je tijdens de gehele herstelfase ondersteunen.


Bronnen

claritywatertech.com/legionella-bacteria/

www.sahealth.sa.gov.au/wps/wcm/connect/public+content/sa+health+internet/health+topics/health+conditions+prevention+and+treatment/infectious+diseases/legionella+pneumophila+infection

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share