• Wat is legionella? + 12 tips voor sneller herstel!

Wat is legionella? + 12 tips voor sneller herstel!

2018-09-14T11:30:35+01:00oktober 10th, 2018|Gezondheidsklachten|0 Reacties

Legionella is een acute bacteriële infectie, die een longontsteking kan veroorzaken en het kan dodelijk zijn. Het wordt veroorzaakt door de legionella-bacterie, een groep waar minstens 60 verschillende soorten toe behoren. Het wordt overgedragen door inademing van lucht en damp die de bacteriën bevat.

Hoewel de bacteriën te vinden zijn in zoetwateromgevingen zoals beken, vijvers en meren, is deze concentratie in zoet water meestal niet hoog genoeg om de ziekte te veroorzaken. Net als bij de uitbraak in Philadelphia worden de bacteriën vaak via sanitaire systemen, airconditioningsystemen, kranen en bubbelbaden overgedragen.

De tekenen en de symptomen van legionella

De meest voorkomende symptomen van legionella beginnen tussen de twee en tien dagen na blootstelling aan de legionellabacterie te verschijnen. Heel soms kunnen de symptomen ook in de eerste 14 dagen helemaal niet optreden. Veel voorkomende symptomen van deze vorm van pneumonie zijn onder andere:

Pontiackoorts, de mildere vorm van de ziekte, presenteert zich meer als een typisch geval van griep waarbij patiënten koorts en spierpijn ervaren. Het gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf weer over.

De oorzaken en risicofactoren van legionella

Deze zeer besmettelijke ziekte wordt veroorzaakt door de Legionella-bacterie. Deze bacteriën worden over de hele wereld in sanitaire systemen, airconditioners, bubbelbaden, kranen, stilstaand water en warmwatertanks aangetroffen. De bacteriën komen in de lucht door een fijne nevel die wordt ingeademd en waardoor de infectie ontstaat. Er zijn ook enkele anekdotische gevallen bekend van patiënten die besmet water opzuigen en besmet raken, maar dit is erg zeldzaam.

Deze bacterie groeit het meest overvloedig in warm water van bijvoorbeeld een bubbelbad. De warme temperaturen maken het moeilijk om de chloor niveaus sterk genoeg te houden om tegen deze potentieel dodelijke ziektekiemen te kunnen vechten. Het water testen, voordat je in een bubbelbad stapt, is heel eenvoudig. Gebruik teststrips voor een zwembad om de vrije chloorgehalten van 2 tot 4 delen per miljoen of de broomniveaus van 4 tot 6 delen per miljoen en de pH van 7,2-7,8 te kunnen verifiëren.

Een recent onderzoek van de Arizona State Universityover de legionellabacterie in ruitenwisservloeistof is best zorgelijk. Onderzoekers evalueerden de vloeistof van schoolbussen in heel Arizona en ontdekten dat 84% van de vloeistof besmet was met de bacteriën. Onderzoekers merken op dat een recente uitbraak in het Verenigd Koninkrijk ook verband hield met ruitenwisservloeistof. Vermoed wordt dat de hitte van de motor de warmte voor legionella biedt om te kunnen gedijen.

Uitbraken van legionella komen het vaakst voor in gebouwen met complexe watersystemen zoals resorts en hotels, cruiseschepen, voorzieningen voor langdurige zorg en ziekenhuizen. De CDC waarschuwde onlangs dat ongeveer 20% van alle gevallen ‘waarschijnlijk of zeker’ werd verworven in zorginstellingen.<