Afvallen

Laatste Update: 29 maart 2018

Gemakkelijke manieren om lichaamsvocht te verliezen

Lichaamsvocht is het extra vocht dat door jouw lichaam wordt opgeslagen. Soms houdt je lichaam te veel vocht vast. Deze aandoening wordt oedeem of vochtretentie genoemd en is een vaak voorkomende bijwerking van chronische ontstekingen.

Het vasthouden van overtollig lichaamsvocht kan door veel dingen, van slechte voeding, gebrek aan slaap en soms door een ziekte worden veroorzaakt.

Het is normaal gesproken een tijdelijke aandoening en komt vaak na overmatig eten en drinken voor. Vrouwen hebben ook vaak tijdens hun menstruatiecyclus en hun zwangerschap last van vochtretentie.

Hoewel het niet ernstig is, kan een overmatig gewicht aan vocht ervoor zorgen dat sommige mensen zich traag of ongemakkelijk voelen en het kan ook een negatief effect hebben op hun uiterlijk en op de kwaliteit van leven.

Dus of je nu een belangrijke gebeurtenis hebt, je heel erg opgeblazen voelt of gewoon snel een paar kilo wilt afvallen, het verliezen van lichaamsvocht is een van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen. Het kan misschien tijdelijk zijn, maar soms is het net het verschil tussen comfortabel in je kleding passen en er helemaal niet in passen.

Kruiden om lichaamsvocht te verliezen

Omdat gewicht aan vocht of vochtretentie een veelvoorkomend probleem is, zul je veel verschillende methoden tegenkomen om dat gewicht aan vocht te verliezen. Helaas zijn niet alle van hen veilig en de meeste van hen zijn niet effectief.

De meeste behandelingen om van vocht af te komen beweren 'diuretische' eigenschappen te hebben. Dat betekent dat ze door het urinevolume te verhogen je lichaam helpen om het overtollige vocht kwijt te raken. Als je een diureticum neemt, heb je het gevoel dat je vaker naar het toilet moet gaan.

Dit zijn enkele van de meest populaire kruidenbehandelingen, die worden geadverteerd om je te helpen om gewicht aan vocht te verliezen.

 • Bolster: dit kruid wordt in de traditionele geneeskunde als een diureticum gebruikt, maar medische bronnen zeggen dat er geen bewijs is of het ook echt werkt.
 • Damiana: sommige mensen nemen deze kruidenbehandeling als een laxeermiddel, een diureticum of tegen menstruatiepijn. Maar er is geen sterk wetenschappelijk bewijs om een ​​van deze beweringen te ondersteunen.
 • Alfalfa: ook wel 'stierenkruid' genoemd, kan dienen als een diureticum om lichaamsvocht te verminderen. Maar bewijs om deze bewering te ondersteunen ontbreekt.
 • Muizendoorn: er wordt beweerd dat dit kruid je helpt om het plassen te vermeerderen om zo gewicht aan vocht kwijt te raken, maar er is geen krachtig bewijs om dit te ondersteunen. Het kruid kan enkele ontstekingsremmende voordelen hebben.
 • Olijfblad: je zou ook olijfbladextract kunnen gebruiken om het vasthouden van vocht door meer te urineren te verminderen. Maar nogmaals, medische bronnen zeggen dat er geen bewijs is om die bewering te ondersteunen.
 • Peterselie: je kunt peterselie gemakkelijk in je lokale supermarkt vinden en dit toevoegen aan je salades of vegetarische gerechten. Terwijl sommige mensen geloven dat het kan helpen om lichaamsvocht te verliezen, ontbreekt het bewijs.
 • Groene thee: dit populaire afslanksupplement wordt vaak gebruikt door mensen die aan het afvallen zijn. Er zijn geen onderzoeken die bewijzen dat het je kan helpen om af te vallen, maar groene thee bevat cafeïne, en dat werkt als een diureticum.
 • Paardebloem: dit kruid is een van de populairste behandelingen voor het verliezen van gewicht aan vocht. En in feite tonen sommige onderzoeken aan dat het ook kan helpen om het plassen te vermeerderen.
 • Mate: je zou dit kruid kunnen zien als 'St. Bartholomeus thee'. Verkopers adverteren dat het het urineren kan bevorderen. Mate bevat cafeïne, wat kan helpen om het gewicht aan vocht te verminderen.

Je zult op TV en online ook veel diëten tegenkomen die beweren dat ze je kunnen helpen om gewicht aan vocht te verliezen. Veel van die diëten verminderen de inname van koolhydraten, waardoor het gewicht tijdelijk afneemt en sommige diëten kunnen enkele van de hierboven genoemde kruidenbehandelingen bevatten.

Diuretica (plaspillen) voor gewichtsverlies

Naast kruidenbehandelingen kun je ook zonder recept medicijnen kopen om lichaamsvocht kwijt te raken. Deze producten kun je kopen bij drogisterijen en apotheken en bevatten vaak 25-50 milligram van een medicijn dat pamabrom wordt genoemd. Maar alleen omdat deze zonder recept verkrijgbare plaspillen gemakkelijk verkrijgbaar zijn, betekent dat nog niet dat ze veilig zijn.

Zonder recept verkrijgbare diuretica zijn minder krachtig en mogelijk minder gevaarlijk dan de diuretica voorgeschreven door een arts, maar er bestaan nog steeds risico's. Geen van hen heeft de goedkeuring voor veiligheid of effectiviteit van de Europese instanties omdat het (in de letter van de wet) geen medicijnen zijn. De plaspillen zonder recept hebben mogelijk korte of lange termijn effecten op de kaliumspiegel in je lichaam, maar we weten het niet omdat de producten niet het formele goedkeuringsproces hebben doorlopen.

Verschillende artsen en organisaties hebben ook hun bezorgdheid geuit over het gebruik van diuretica om lichaamsvocht te verliezen omdat deze pillen door atleten en mensen die willen afvallen vaak worden misbruikt voor snel gewichtsverlies. In sommige ernstige gevallen kan het misbruik leiden tot ernstig letsel of, in extreme gevallen, zelfs tot de dood.

Hier zijn 13 manieren om lichaamsvocht te verliezen

 1. Doe regelmatig oefeningen

Het doen van oefeningen kan één van de beste manieren zijn om op korte termijn het gewicht aan vocht in je lichaam te verminderen. Elke vorm van oefeningen verhoogt het zweten, wat betekent dat je vocht verliest.

Het gemiddelde vochtverlies tijdens 1 uur inspanning ligt ergens tussen 0,5-2 liter per uur en is afhankelijk van factoren zoals warmte en kleding.

Tijdens het trainen verschuift je lichaam ook veel vocht in je spieren.

Dit kan helpen om het vocht buiten de cel te verminderen en de 'zachte' uitstraling te verminderen, die mensen melden van het overmatig vasthouden van vocht.

Je moet echter tijdens je trainingssessie nog steeds veel water drinken.

Een andere goede optie om zweet en vochtverlies te verhogen, is de sauna die je na je sessie in de gym zou kunnen toevoegen.

In het kort: Regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen om een natuurlijk evenwicht te bewaren tussen lichaamsvloeistoffen en zweet uit overtollig opgeslagen vocht.

 1. Meer slapen

Onderzoek naar slaap benadrukt dat het net zo belangrijk is als voeding en lichaamsbeweging.

Slaap kan ook de sympathische renale zenuwen, die de natrium- en vochtbalans in de nieren regelen aantasten.

Eén onderzoek toonde aan dat wanneer je slaapt, je lichaam zich gedraagt ​​als een sanitair systeem en ‘gifstoffen’ uit de hersenen wegspoelt.

Adequate slaap kan je lichaam ook helpen om de hydratatie te regelen en het vasthouden van vocht te minimaliseren.

Probeer een gezonde hoeveelheid slaap per nacht te krijgen, wat voor de meeste mensen ongeveer 7-9 uur zal zijn.

In het kort: Een goede nachtrust kan je lichaam helpen om de vocht- en natriumbalans te beheersen wat op de lange termijn tot een verlaagd gewicht aan vocht in je lichaam zal leiden.

 1. Minder stress

Langdurige stress kan het hormoon cortisol verhogen, wat rechtstreeks van invloed is op de vochtretentie en het gewicht aan vocht in je lichaam.

Dit kan ontstaan omdat stress en cortisol een hormoon, ook wel bekend als het antidiuretisch hormoon of ADH dat de vochtbalans in het lichaam regelt verhogen.

ADH werkt door signalen naar de nieren te sturen en hen te vertellen hoeveel vocht er terug in het lichaam moet worden gepompt.

Als je je stressniveaus onder controle houdt, behoud je een normaal niveau van ADH en cortisol, wat belangrijk is voor de vochtbalans en het gezondheids- en ziekterisico op lange termijn.

In het kort: Stress verhoogt het cortisol en het antidiuretisch hormoon, die rechtstreeks van invloed zijn op de vochtbalans in je lichaam.

 1. Neem elektrolyten

Elektrolyten zijn mineralen met een elektrische lading, zoals magnesium en kalium. Ze spelen een belangrijke rol in je lichaam, inclusief de regulering van de vochtbalans.

Als de elektrolytniveaus te laag of te hoog worden, kunnen ze verschuivingen in de vochtbalans veroorzaken, wat kan leiden tot een hoger gewicht aan vocht in je lichaam.

Je moet je elektrolytopname afstemmen op je waterinname. Als je grote hoeveelheden water drinkt, heb je wellicht meer elektrolyten nodig.

Als je dagelijks traint of in een vochtige of warme omgeving leeft, heb je mogelijk ook extra elektrolyten nodig om het door zweten verloren vocht te vervangen.

Grote hoeveelheden elektrolyten uit supplementen of zoute voedingsmiddelen, in combinatie met een lage waterinname, kunnen daarentegen het tegenovergestelde effect hebben en het gewicht aan vocht in je lichaam verhogen.

In het kort: Elektrolyten regelen de vochtbalans en celhydratatie. Elektrolyten uit supplementen kunnen nuttig zijn als je veel water drinkt, veel beweegt, in een warm klimaat leeft of geen zout voedsel eet.

 1. Verminder de inname van zout

Natrium, dat je dagelijks verkrijgt uit zout, is één van de meest voorkomende elektrolyten in het menselijk lichaam.

Het speelt een belangrijke rol in de hydratatie. Als de niveaus te laag of te hoog zijn, zal dit leiden tot onbalansen in het lichaam en dus tot vochtretentie.

Een hoge zoutinname, meestal als gevolg van een dieet met veel bewerkt voedsel, kan het vasthouden van vocht verhogen. Dit is met name het geval in combinatie met een lage waterinname en geen lichaamsbeweging.

Dit lijkt echter af te hangen van de huidige dagelijkse inname van natrium en de bloedspiegels.

In een onderzoek werd dit getest en men vond dat je overtollig vocht alleen mag opslaan als je je dagelijkse dagelijkse inname drastisch verhoogt of verandert.

In het kort: Zout of natrium speelt een sleutelrol voor de vochtbalans. Probeer extreme veranderingen, zoals overmatige zoutinname of het weglaten van zout, te vermijden.

 1. Neem een ​​magnesiumsupplement

Magnesium is een ander belangrijke elektrolyt en mineraal. Het is onlangs een zeer populair supplement voor gezondheid en sportprestaties geworden.

Onderzoek met betrekking tot magnesium is uitgebreid en toont aan dat het meer dan 600 rollen in het menselijk lichaam vervult.

Veel van het bewijs is afkomstig uit onderzoeken bij vrouwen, wat aantoont dat magnesium het gewicht aan vocht en premenstruele symptomen (PMS) kan verminderen.

Deze veranderingen kunnen optreden omdat magnesium een ​​integrerende rol met andere elektrolyten, zoals natrium en kalium, speelt.

Samen helpen ze je om de vochtbalans van je lichaam onder controle te houden.

In het kort: De inname van magnesium moet worden geoptimaliseerd omdat het een sleutelrol speelt bij de hydratatie en het lichaamsvochtgehalte.

 1. Neem een ​​paardenbloemensupplement

Het paardenbloemkruid, Taraxacum officinale, wordt in de alternatieve geneeswijzen gebruikt om waterretentie te behandelen.

In de afgelopen jaren is het ook onder bodybuilders en atleten populair geworden, die vocht voor esthetische doeleinden moeten verminderen of om een ​​gewichtscategorie te bereiken.

Paardebloemsupplementen kunnen je helpen het gewicht aan vocht te verliezen door de nieren te signaleren om meer urine en extra zout of natrium te verdrijven.

In onderzoeken met mensen is gebleken dat de inname van paardenbloem de frequentie van urineren gedurende een periode van 5 uur toe laat nemen.

Hoewel het al populair in gebruik is, is er echter meer onderzoek nodig naar paardenbloem-supplementen.

In het kort: Paardenbloem is een populair kruid dat vaak wordt gebruikt door bodybuilders en atleten die gewicht aan vocht moeten verliezen.

 1. Drink meer water

Interessant is dat als je goed gehydrateerd bent, de vochtretentie kan verminderen.

Je lichaam probeert altijd een gezond evenwicht te bereiken, dus als je constant uitgedroogd bent, heeft je lichaam de neiging om in een poging te voorkomen dat de vochtniveaus te laag worden meer vocht vast te houden.

Het bereiken van een optimale dagelijkse vochtinname kan ook belangrijk zijn voor de gezondheid van de lever en de nieren, wat het vasthouden van vocht op de lange termijn kan verminderen.

De voordelen van het drinken van meer water houden daar niet op. Uit een ander onderzoek blijkt dat het ook belangrijk is voor de gezondheid, het vetverlies, de hersenfunctie en nog veel meer.

Makkelijke manieren om lichaamsvocht te verliezen

Zoals altijd is het bereiken van een balans optimaal. Als je overmatige hoeveelheden vocht drinkt, kun je je gewicht aan vocht in je lichaam zelfs verhogen.

Drink gewoon als je dorst hebt en stop met drinken als je je goed gehydrateerd voelt. Je moet ook iets meer drinken in een warme omgeving of tijdens het sporten.

Je kunt ook je urinekleur bekijken om hydratatie te beoordelen. Het moet lichtgeel of vrij helder zijn, wat een goede indicatie is dat je goed gehydrateerd bent.

In het kort: Uitdroging of overmatige hydratatie kan leiden tot vochtretentie. Zorg ervoor dat je elke dag een uitgebalanceerde hoeveelheid water drinkt.

 1. Concentreer je op deze voedingsmiddelen

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die je in je dieet zou kunnen opnemen om vochtretentie te bestrijden.

Kaliumrijke voedingsmiddelen worden vaak aanbevolen, omdat kalium natriumniveaus kan helpen uitbalanceren en de urineproductie kan verhogen, waardoor je overtollig vocht verliest (35).

Donkergroene bladgroenten, bonen, bananen, avocado's, tomaten en yoghurt of andere zuivelproducten zijn allemaal gezond en kaliumrijk.

Magnesiumsupplementen of magnesiumrijke voedingsmiddelen worden ook aanbevolen. Deze omvatten donkere chocolade, donkergroene bladgroenten, noten en volle granen.

De volgende voedingsmiddelen en kruiden worden vaak in de alternatieve geneeskunde aanbevolen om het gewicht aan vocht te verlagen en er zijn enkele klinische gegevens die het gebruik ondersteunen:

 • Mais zijde
 • Heermoes
 • Peterselie
 • Hibiscus
 • Knoflook
 • Venkel
 • Brandnetel

Naast het proberen van deze voedingsmiddelen, kun je ook voedsel dat een opgeblazen gevoel of een intolerantie veroorzaakt beperken of tijdelijk helemaal niet eten.

Deze omvatten sterk bewerkte voedingsmiddelen, voedingsmiddelen met veel vezels en soms bonen en zuivelproducten. Je kunt je ook een tijdje proberen vast te houden aan low-FODMAP-voedsel om te zien of dat helpt.

In het kort: Bepaalde voedingsmiddelen en kruiden kunnen als diuretica werken en het vasthouden van water verminderen. Combineer ze met licht verteerbaar voedsel dat geen opgeblazen gevoel of intolerantie veroorzaakt.

 1. Verminder de inname van koolhydraten

Het verminderen van koolhydraten is een veelgebruikte strategie om overtollig vocht snel te verliezen. Koolhydraten worden in de spieren en in de lever als glycogeen opgeslagen, maar glycogeen trekt er ook vocht mee naar binnen.

Voor elke gram glycogeen die je opslaat, kan 3 - 4 gram vocht worden opgeslagen. Dit verklaart waarom mensen onmiddellijk gewicht verliezen bij het overschakelen naar een koolhydraatbeperkt dieet, wat de glycogeenvoorraden vermindert.

Koolhydraten leiden ook tot een toename van het hormoon insuline, wat een toename van natriumretentie en heropname van vocht in de nieren kan veroorzaken.

Koolhydraatarme diëten leiden tot een daling van de insulinespiegels, wat vervolgens weer leidt tot een verlies van natrium en vocht uit de nieren.

Als je daarentegen een koolhydraatarm dieet volgt of in het algemeen een dieet volgt, kan een koolhydraatrijke maaltijd overtollige lichaamsvloeistof in je spieren trekken en het gewicht van het vocht verhogen.

Het kan ook een visueel verschil opleveren, waarbij het vocht in de spieren toeneemt, maar je helpt het overtollige vocht onder de huid te laten verminderen.

Probeer de inname van koolhydraten te veranderen en kijk wat het beste voor je werkt.

In het kort: Een koolhydraatarm dieet kan door verminderde glycogeenvoorraden en lagere insulinespiegels een snelle afname van het gewicht aan vocht in je lichaam veroorzaken.

 1. Neem cafeïnesupplementen of drink thee en koffie

Thee en koffie zijn bekende diuretica die vooral effectief zijn vanwege hun hoge cafeïnegehalte.

Van cafeïne is aangetoond dat het de urineafgifte op korte termijn verhoogt en het gewicht aan vocht licht verlaagt.

Tijdens één onderzoek werd een glas water met of zonder cafeïne aan deelnemers verstrekt in doses van 4,5mg/ kg lichaamsgewicht.

Bij het combineren van cafeïne en water nam het urinevolume van de deelnemers aanzienlijk toe.

Dat gezegd hebbende, hoewel cafeïne een mild diuretisch effect heeft, leidt het niet tot uitdroging bij de mensen die het vaak gebruiken.

In het kort: Matige hoeveelheden cafeïne uit koffie, thee of cafeïnesupplementen kunnen je helpen om overtollig vocht te verminderen.

 1. Verander je gewoonten

Eén van de beste veranderingen die je kunt aanbrengen, is het verminderen van de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen en overmatige zoutconsumptie.

Vermijd ook de hele dag of voor langere periodes zitten, omdat dit de bloedcirculatie kan verminderen. Lichamelijke activiteit kan de bloedsomloop verbeteren en je helpen om overtollig vocht uit te zweten.

Bepaalde medicijnen kunnen ook het vasthouden van vocht veroorzaken, dus neem contact op met je huisarts als je dagelijks medicatie neemt en te veel vocht vasthoudt.

Aandacht besteden aan het voedsel dat je eet en ervoor zorgen dat ze geen spijsverteringsproblemen of ontstekingen veroorzaken, wordt ook geadviseerd.

Ten slotte kunnen over- of onderconsumptie van water, alcohol, mineralen, cafeïne en zout vochtretentie veroorzaken. Zoek een gezond, normaal evenwicht.

In het kort: Controleer je dieet op overmatig bewerkte voedingsmiddelen, zout, cafeïne en alcoholgebruik.

 1. Overweeg plaspillen op recept

Diuretica en plaspillen worden soms op recept voorgeschreven om overtollige vochtretentie te behandelen.

Ze werken door je nieren te activeren om overtollig vocht en zout via de urine weg te spoelen.

Deze diuretische pillen worden vaak voorgeschreven aan mensen met hart- of longproblemen en om te helpen met de bloeddruk, het voorkomen van vochtophoping en het verminderen van zwelling.

Het is belangrijk om het verschil op te merken tussen diuretica op doktersvoorschrift en plaspillen zonder recept of online.

Pillen op recept zijn klinisch op veiligheid op de lange termijn getest, terwijl vrij verkrijgbare pillen mogelijk klinisch onderzoek missen en niet altijd op veiligheid zijn getest.

Beide soorten kunnen helpen bij het bestrijden van een medisch gediagnosticeerd oedeem of overmatig gewicht aan vocht in je lichaam.

Overleg met je arts voordat je deze probeert.

In het kort: Bij het kijken naar diuretische medicatie of pillen, raadpleeg een arts en neem de voorgeschreven medicijnen in onder toezicht.

Tot slot...

Als het probleem aanhoudt, ernstig lijkt of plotseling toeneemt, is het altijd het beste om medische hulp in te roepen.

In sommige gevallen kan overtollige vochtretentie worden veroorzaakt door een ernstige medische aandoening.

Uiteindelijk is het identificeren en het behandelen van de oorzaak de beste manier om overtollig vocht te bestrijden.

Dit kan een overmatige zoutinname, gebrek aan elektrolyten, inactiviteit, overmatige stress of de regelmatige consumptie van bewerkt en inflammatoire voedingsmiddelen zijn.

Sommige hiervan behoren ook tot de belangrijkste dingen die verband houden met een slechte gezondheid en ziekte, wat misschien nog grotere redenen zijn om ze te vermijden.


Bronnen

www.medicalnewstoday.com/articles/320603.php

legionathletics.com/water-retention/

www.caloriesecrets.net/how-to-lose-water-weight-quickly-and-naturally/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share