Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 20 oktober 2014

Lifehacking: simpele trucjes voor een beter en gezonder leven

life hacking voor een betere gezondheid

Bij deze term denk je waarschijnlijk allereerst aan iets wat met computers te maken heeft: Hacken. Het idee achter lifehacking komt daar wel vandaan, maar dat behoeft enige uitleg. We verstaan op dit moment onder hacken het inbreken in een computer om gegevens te bemachtigen. In de meeste gevallen is dit hacken natuurlijk niet geautoriseerd. Maar voordat hacken populair werd, had het begrip een iets minder spannende betekenis. Als je aan het hacken was, dan was je een programmaatje aan het verzinnen en het schrijven om de computer te laten doen wat JIJ wilde, met als doel om jouw leven gemakkelijker te maken. Niet alleen in snelheid maar vooral ook het overnemen van repeterende taken en andere vervelende klusjes.

Met deze laatste uitleg, kun je de term ‘lifehacking’ misschien wat beter begrijpen: Je hackt in jou eigen systeem, je lichaam en je geest, om bijvoorbeeld repeterende taken minder vervelend te maken. Met andere woorden: je verzint nieuwe gewoontes om het leven gemakkelijker te maken. Klinkt goed toch?

In het begin dat lifehacking populairder werd, bestonden de meeste oplossingen inderdaad nog steeds uit computerprogramaatjes of (later) apps om het jezelf wat gemakkelijker te maken. Maar steeds meer werd het begrip lifehacking breder getrokken. Dezelfde gedachtegang kun je natuurlijk ook toepassen zonder een computer, smartphone of tablet. Je kunt ook hacken in je eigen lichaam, in je eigen geest en vooral ook in je eigen gewoontes om bijvoorbeeld een betere gezondheid te bereiken, of om bijvoorbeeld af te vallen.

In deze context is een ‘hack’ eigenlijk een handige oplossing. Het woord ‘life’ staat hier meer voor je persoonlijke omgeving. Dus als we hier een definitie van willen maken:

Lifehacking: Handige oplossingen voor het aangenamer maken van je persoonlijke en je zakelijke leven

Lifehacking heeft meer populariteit gekregen, of in ieder geval een naam gekregen, door het boek van David Allen: Getting Things Done (1). In dit lijvige boekwerk geeft Allen onnoemlijk veel tips om je leven efficiënter en beter in te richten, wat steeds meer nodig is in het hedendaagse, jachtige leven waarin 24 uur per dag vaak te weinig is.

Lifehacking is inmiddels heel erg breed geworden, met name door de creatieve oplossingen van mensen die hier verder over na begonnen te denken. Zo kun je dit niet alleen gebruiken om je werk slimmer in te richten, maar ook kun je lifehacks gebruiken voor het op orde brengen van je administratie, voor het opvoeden van je kinderen en zelfs met het boodschappen doen.

Waarom zou je dit toe gaan passen?

In de tegenwoordige tijd is iedereen steeds meer een kenniswerker. Werken ‘met de hand’ wordt steeds minder, en werken ‘met het hoofd’ is al veel jaren fors in opkomst. Tel daarbij alle stromen met informatie, uit bijvoorbeeld internet en mail, bij op, en je kunt je voorstellen dat het dan al snel te veel wordt, dat er zaken vergeten worden of dat bepaalde informatie niet tot je doordringt.

Dit geldt niet alleen voor je zakelijke leven, maar natuurlijk ook voor je privéleven. Ook thuis krijg je te maken met ontzettend veel informatiestromen, en dan met name de informatie over alles wat je (nog) moet doen, en hoe je dit moet doen.

Volgens deskundigen op dit gebied zit je hoofd helemaal vol met alle dingen die je gedaan hebt en vooral die je nog moet doen, dat er helemaal geen ruimte meer is voor ontspanning, voor rust in je hoofd. Want als je rust in je hoofd hebt, is er ook weer ruimte voor creatieve gedachten die weer leiden tot meer productiviteit en efficiëntie.

Wist jij bijvoorbeeld dat de werkgever Google heel erg bewust aan hun personeel zegt dat ruim 20% van hun tijd besteed kan worden aan nieuwe dingen uitproberen, aan spelen, aan ontspannen en aan rust in hun hoofd. Volgens Google ontstaan er op deze manier nieuwe, baanbrekende en creatieve gedachten die uiteindelijk een hogere productiviteit en efficiëntie geven.

Ok, dit is allemaal wel erg theoretisch en heel erg breed getrokken. Laten we ons verder even concentreren op onze eigen situatie, gewoon op je werk en in je persoonlijke leven.

Lifehacking tips in het algemeen

Lifehacking is dus uiteindelijk ‘niets anders’ dan een mooi woord voor efficiënter werken en leven. Maar hoe je het ook noemt, het werkt beslist wél.

Zoals eerder gezegd kun je dit ontzettend breed toepassen, dus verwacht in dit artikel niet de complete lijst alle mogelijke lifehacks. Maar om je een beetje op weg te helpen, geef ik je een aantal hints. Hints waar je zelf verder mee aan de slag kunt gaan:

ToDo lijstjes

Ik heb het er al eerder over gehad, maar het blijft nog steeds de basis voor een betere organisatie van je leven. Daarnaast kun je met ToDo-lijstjes je hoofd beter leegmaken om plaats te maken voor andere, creatieve, gedachten. Let hierbij wel op een paar belangrijke punten:

  • Zorg dat de lijstjes reëel zijn. Zorg dat je niet meer op de lijst hebt staan, dan je kunt doen op een dag.
  • De lijst is een dynamisch geheel: Dat wil zeggen, er komen taken bij en er vallen taken af. Zorg dat je het lijstje, een eenvoudig word-document in je computer, direct bijwerkt.
  • Ga geen grote taken op het lijstje zetten, maar deel dit in kleinere, behapbare deeltaken.

En het geeft natuurlijk een heerlijk voldaan gevoel als je een vette streep kunt zetten door een gedane taak. En als je iets gedaan hebt wat niet op het lijstje staat? Dan zet je het er alsnog op, en streep je het direct door!

Leer jezelf om vaker ‘nee’ te zeggen

Als je niet in staat bent om ‘nee’ te zeggen, kom je al snel in de situatie dat je té veel belooft, dit vaak niet na kunt komen en daardoor heel veel stress te verwerken krijgt. Daarnaast zal je bekend komen te staan als een minder betrouwbaar persoon die ‘ja’ zegt, maar ‘nee’ doet. Maar toch is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan: Je wilt graag hulpvaardig zijn. In andere gevallen weet je vaak niet hoe je ‘nee’ kunt zeggen. Maar ‘nee’ zeggen hoeft helemaal niet bot te zijn. Denk er eens goed over na hoe je een volgende keer op een redelijke manier ‘nee’ kunt zeggen. Direct gevolg: minder stress voor jou, en meer betrouwbaarheid richting je omgeving.

Mind-dumping

Heb jij ook wel eens van die momenten dat je hoofd helemaal vol zit van dat ene project? Dat je maar niet in staat bent om het los te laten en dat alle informatie maar door je hoofd blijft malen? Zet dan eens alles op papier. Hoeft niet mooi te zijn, je hoeft geen luxe woorden of zinnen te gebruiken. Gewoon op je eigen manier op papier zetten: met steekwoorden, in zinnen, tekeningetjes, in vraagvorm…het maakt allemaal niet uit.

Op het moment dat je dit doet, merk je dat je hoofd rustiger wordt, omdat je het niet allemaal meer hoeft te onthouden. Een ander groot voordeel van mind-dumping is het feit dat je waarschijnlijk een veel beter overzicht krijgt, waardoor oplossingen vaak dichterbij komen te liggen dan je ooit gedacht had. Een ontzettend krachtige life-hack om ideeën en gedachten vast te leggen en verder uit te werken.

Lifehacking tips voor je gezondheid

We hebben u gezien wat lifehacking is, en ik heb je hier een aantal tips gegeven om te kunnen starten. Tips waar je zelf op verder kunt werken. Maar uiteindelijk is het natuurlijk maar een vrij kleine stap om de deze gedachtegang ook toe te passen op je eigen gezondheid. En dan heb ik het niet over het elimineren van stress, zodat je je beter zult voelen. Natuurlijk is dat ook belangrijk, maar een beetje té veel voor de hand liggend.

Laat ik je wat starters-tips geven over hoe je lifehacking toe kunt passen op je eigen gezondheid:

Water drinken uit een grote fles

Dat we anderhalf tot twee liter water per dag moeten drinken, weten we intussen wel. Maar ik zie altijd op ieder bureau een klein flesje water staan. Deze moet dus steeds bijgevuld worden en natuurlijk raak je de tel kwijt. Pak gewoon een grote fles van 2 liter, vul deze als eerste in de morgen en zorg er voor dat deze in de avond helemaal leeg is. Daarnaast nog een tip: Pak een groot glas omdat dit sneller en gemakkelijker wegdrinkt.

Week-menu en boodschappenlijstje

Dit is natuurlijk een inkopper, maar wordt nog steeds veel te vaak vergeten: Het maken van een goed boodschappenlijstje. En op een goed lijstje staat beslist niet te veel, maar ook niet te weinig. In het eerste geval is het onnodig duur, en in het tweede geval moet je halverwege de week nog een keer naar de winkel.

Stel daarom een week-menu samen, waaruit logischerwijs een boodschappenlijstje volgt. Vul dit aan met een vast lijstje van dingen die je sowieso iedere week moet kopen en je bent helemaal klaar voor efficiënt, én goedkoper, boodschappen doen. Daarbij heeft dit een bijkomend voordeel dat je géén onnodig snoepgoed en lekkere vreterijen gaat kopen, met alle gevolgen van dien voor je gezondheid.

Tot slot

Als je even op internet gaat zoeken, kom je duizenden tips tegen. De één wat logischer dan de ander, de één wat meer voor de hand liggend dan de ander. Haal er uit waar je jezelf goed bij voelt en ga daarmee aan de slag. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je 1 x per week een life-hack adopteert en deze ook volhoudt. Zo kun je binnen een paar maanden al heel erg veel resultaat bereiken. En op het moment dat het voor jou werkt, dan wordt het gewoon leuk om te doen, leuk om nieuwe lifehacks te vinden voor jezelf.

Wat zijn jouw beste lifehacks tot nu toe? Heb je nog andere tips?

(1) http://www.bol.com/nl/p/getting-things-done/1001004005752454/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share