Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 3 mei 2022

Make-up met probiotica tegen eczeem

Wanneer je last hebt van (huid)aandoening als psoriasis, eczeem en acne weet je als geen ander dat goede huidverzorging extra belangrijk is. Je kunt niet zomaar een willekeurige crème om je gezicht smeren. Bepaalde soorten en merken make-up bevatten schadelijke stoffen die bijvoorbeeld eczeem klachten alleen maar verergeren. Wanneer je eczeem klachten op je gezicht hebt, probeer je deze vaak te "verstoppen" met behulp van make-up. Dit kan (helemaal op langer termijn) juist averechts werken en ervoor zorgen dat de eczeem alleen maar erger wordt.

Veel van de meest gebruikte producten bevatten bijvoorbeeld alcohol kunnen het evenwicht in de huid sneller verstoren waardoor je huid geïrriteerd raakt. De klachten zullen hierdoor alleen maar toenemen.

Make-up met probiotica

Probiotica zijn een vorm van bacteriën die een positief effect hebben over verschillende huidaandoening. Normaal gesproken komen deze alleen voor in bijvoorbeeld yoghurt. Ook het bekende Yakult en Optimel bevatten deze kleine beestjes. Deze bacteriën helpen je om de huid beter te verzorgen en geven een boost aan je immuunsysteem, wat natuurlijk weer goed is om de klachten van de huidaandoening te verminderen(1).

De grotere make-up giganten, staan erg achter de werking van probiotica en onlangs is er besloten om een soort make-up te ontwikkelen die probiotica bevat, zodat iedereen met huidklachten toch make-up kan gebruiken zonder dat dit de klachten zal verergeren.

Probiotica zal ervoor zorgen dat de balans van alle bacteriën in je huid geoptimaliseerd wordt. Hierdoor zal je het verouderingsproces tegen gaan en je huid zal beter verzorgt worden.

Prebiotica en probiotica kunnen al ontzettend veel doen tegen acne klachten. De prebiotica zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder bacteriën op de huid krijgt en de probiotica zorgt ervoor dat je juist meer bacteriën op de huid krijgt. Bepaalde bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je minder last krijgt van ontstekingen en dus ook minder last van acne, daarom is er ook gekeken naar de effecten van probiotica en prebiotica op een droge huid en daarmee ook een huid die vaak gevoeliger is voor eczeem.

Bij probiotica die gericht is op een droge huid kan de probiotica ervoor zorgen dat je juist een vochtigere huid krijgt. Uit onderzoek blijkt vooral dat peuters baat hebben bij atopisch aanbrengen van pre- en probiotica tegen eczeem. Die hebben nog geen make-up nodig. Dus er moet nog wel wat extra onderzoek worden uitgevoerd(2).

Een gevoelige huid krijgt zelfs een betere balans door de probiotica die ook in yoghurt te vinden is.

Om nu massaal yoghurt te gaan eten of dit zelfs toe te passen in je dagelijkse portie huidverzorging heeft geen effect. De probiotica in yoghurt zal de huid niet penetreren. De merken Lancome en Clinique zijn bezig om een product te ontwikkelen waarbij de probiotica in het make-up WEL de huid zal penetreren.

Zoals met alles staan deze onderzoeken nog in de kinderschoenen dus er is nog erg veel onderzoek nodig om de juiste stammen van bacteriën te verwerken in de toekomstige producten.

Huidverzorgingsproducten
Er zijn er veel producten die beweren dat ze geen schadelijke stoffen voor de huid bevatten, maar uit onderzoek blijkt dit toch niet vaak het geval te zijn. Bijvoorbeeld de producten van het merk Clinique bevatten geen alcohol, maar dit betekent niet dat dit direct goed voor je is wanneer je eczeem hebt.

Eczeem is een huidaandoening met persoonlijke prikkels, dus het is dus per persoon afhankelijk welke producten goed en juist niet goed werken(3).

Huidverzorging met eczeem

Als je last hebt van een droge huid en daardoor ook meer last hebt van eczeem is het belangrijk om een hydraterende zalf te gebruiken, maar wel een milde. Omdat je huid vaak erg gevoelig is is het ook van belang om een milde zeep te gebruiken die niet al te veel vocht van je huid afhaalt.

Douchen kan soms ook een kriem zijn als je last hebt van eczeem. Het is zo heerlijk ontspannen, maar lange hete douches kunnen je huid extra uitdrogen en dat is nu net iets wat je niet wilt dat er gebeurt. Het is daarom beter om kort te douchen met lauw of warm water. In ieder geval niet lang en heet!

Een te lage luchtvochtigheid in je huis kan er ook voor zorgen dat je huid sneller uitdroogt dan wenselijk is, dit kan vooral in de winter een probleem zijn. Gelukkig kun je stoomapparaten aanschaffen die speciaal gemaakt zijn om een goede luchtvochtigheid in huis te hebben, soms kun je er zelfs etherische oliën aan toevoegen voor een geur die zorgt voor ontspanning.

Stress verminderen is namelijk ook van belang om eczeem te verminderen.

Een andere medische behandeling heeft met UV-licht te maken, maar die is in de zomer meestal niet nodig.

Levensstijl en eczeem

Naast een goede huidverzorging, al dan niet met probiotica, is ook je levensstijl van belang voor een goede huidverzorging. Ik zeg weleens dat je bent wat je eet. Als je dus de hele tijd suiker en transvetten eet (hallo koekjes en pizza) helpt dat je huid niet echt. Dit komt omdat deze twee ingrediënten meestal ontstekingsverhogend werken en daarmee help je jouw gevoelige huid niet.

In plaats daarvan is het van belang om je immuunsysteem te versterken. Dat doe je door regelmatige beweging en natuurlijk door gezond te eten. Dagelijks 2 porties fruit en 2 porties groente is het minste wat je kunt doen om je huid ook van binnenuit te verzorgen. Tomaat is bijvoorbeeld een vrucht/groente die je huid beschermt tegen UV-straling en andere vrije radicalen. Voeding met vitamine C,A en E zijn vooral erg gezond voor de huid.

Tot slot...

Make-up en eczeem zijn niet altijd een goede combinatie. Let erop dat je speciale producten koopt die zo min mogelijk invloed hebben op de huid. Op het moment wordt er bijvoorbeeld geëxperimenteerd met probiotica, maar of dat echt helpt is nog niet wetenschappelijk bewezen. Verzorg je huid daarom zo goed mogelijk met zachte producten voor de huid en eet vooral gezond.

Wil je meer weten over eczeem en wat je ertegen kunt doen? Download dan dit gratis e-book vol met tips tegen eczeem. Meer dan 95% van de mensen die het hebben gedownload zijn super tevreden met de tips.

Bronnen:

  1. https://europepmc.org/article/med/19711025
  2. https://www.jaad.org/article/S0190-9622(14)01407-8/fulltext
  3. https://journals.co.za/doi/abs/10.10520/EJC154969

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share