Ontspannen

Laatste Update: 28 juli 2020

Wat is meditatie 7 manieren om te mediteren!

Als je aan mediteren denkt, zal er vast een gedachte door je hoofd spoken aan mensen die in een soort "rare trance" zitten om "verlicht" te worden. Mediteren is al eeuwen oud en werd oorspronkelijk veel toegepast in het boeddhisme. Mediteren werd gezien als het ontwikkelen van je geest.

Er zijn verschillende vormen voor meditatie en elke soort van mediteren heeft een ander doel. Alle soorten meditatie hebben 1 gelijk doel en dat is het focussen op 1 ding! Hoe makkelijk dit ook lijkt, dit is voor ons mensen (helemaal in dit multi-media tijdperk) vaak een extreem moeilijke opgave.

Maar even terug "on topic". Heeft mediteren nut? De eerste reden waarom de meeste mensen NEE zeggen is omdat ze niet weten wat meditatie is. Het ligt er natuurlijk aan waarvoor je meditatie gebruikt, maar het is een feit dat het vele voordelen met zich mee brengt. Hieronder een aantal voordelen:

 • Je bent vaker positief
 • Betere besluitvorming
 • Mediteren vergroot het je creatieve vermogen
 • Beter zelfbeeld
 • Het ontspant je
 • Minder stress
 • Verlaging van bloeddruk
 •  ........ en ga zo maar door(1)


Zijn er ook nog negatieve punten aan het mediteren? Dit is een goede vraag, maar eigenlijk is er niet echt een negatief punt aan het mediteren zelf. Er moet toch een reden zijn waarom duizenden mensen wereldwijd dagelijks mediteren? Tegenwoordig gaan steeds meer mensen zich verdiepen in de kunst van meditatie.

Mediteren is niet moeilijk en heeft een enorm lage "instap drempel" en hieronder zal ik dit feit nader toelichten. Omdat er erg veel verschillende soorten meditatie bestaan heb ik hieronder een top 7 geplaatst van meditatietechnieken.

Welke vorm van meditatie past bij jouw?

Ieder mens is anders, de ene persoon vindt rood mooi en de ander blauw. Er zijn geen 2 personen op deze wereld exact gelijk. Daarom zijn er door de jaren heen ook erg veel verschillende meditatietechnieken (dit klinkt vrij zwaar maar dit is het niet hoor) ontwikkeld.

Niet iedereen vindt dezelfde sport leuk en zo is het ook met mediteren. Wanneer je begint te mediteren zal je merken dat je na een tijdje een voorkeur hebt voor een bepaalde techniek van mediteren. Welke techniek het beste bij jouw past zul je uiteindelijk zelf moeten uitvogelen. Hieronder staan verschillende (makkelijk toe te passen) meditatietechnieken die erg makkelijk uit te voeren zijn en praktisch geen tijd kosten. Iedereen heeft vast wel 5 minuten per dag de tijd!

Om je als mens te ontwikkelen moeten we steeds "nieuwe" dingen opzoeken en dit is niet altijd even makkelijk. Mediteren is goed voor je ontwikkeling (2) en daarnaast is het ook nog eens erg goed wanneer je veel stress hebt(3). Heb je veel stress, of wil jij eens iets nieuw proberen? Kijk dan hieronder even na de verschillende meditatie technieken en kijk welke het beste bij je past!

Meditatie 1: Ademhaling 1

Meditatie draait veel om de eigen ademhaling. Daarom zullen alle meditatietechnieken enigszins op elkaar lijken. Toch zijn er aantal kleine verschillen die het tot een andere techniek maken. Meditatie kan zelfs zo simpel zijn dat je eigenlijk alleen maar op de ademhaling hoeft te letten. Je zult merken dat dit niet eenvoudig is. Je zult geregeld merken dat je afgeleid wordt door van alles en nog wat. Geen probleem, probeer gewoon weer rustig op je adem te letten.

Probeer op een rustige stoel of in een gemakkelijke houding te zitten. Het liefst ook in een lege kamer!

Meditatie 2: Ademhaling 2

Deze vorm van meditatie lijkt erg veel op de vorige. Bij deze meditatie techniek ga je je eigen ademhaling tellen. De eerst keer toen ik deze vorm van meditatie probeerde kwam ik niet eens tot 12 ademhalingen. Het is best moeilijk om ALLEEN MAAR je te focussen op je ademhaling.

Meditatie 3: Lege geest meditatie

Dit is de moeilijkste vorm van meditatie. Een meditatie techniek waarbij jij je op 1 ding focused en dat ene ding is NIKS! Meditatie vereist veel rust en deze vorm van meditatie helemaal. Wil je deze vorm van meditatie echt beoefenen, zorg dan dat jij je bevindt in een erg rustige kamer en zorg dat je comfortabele houding aanneemt. Probeer je hele hoofd leeg te maken en aan helemaal niets te denken. Als je dit doet, zal je weten waarom dit 1 van de moeilijkste vormen van meditatie is.

Meditatie 4: Bekijk je ademhaling

En deze vorm van meditatie lijkt weer op de eerste 2 meditatie technieken. Op het moment dat je wat geoefend hebt met het leeg maken van je hoofd en je alleen maar te focussen op 1 ding, kun jij je echt gaan focussen op je ademhaling. Bij deze meditatie techniek let jij specifiek op je ademhaling als je in ademt (voel de lucht in je longen) en adem bewust uit! Het feit is dat veel meditatie technieken op elkaar lijken, maar zoals eerst gezegd doen de kleine verschillen het!

Meditatie 5: Lopend mediteren

Bij deze meditatie oefening ga je letten op je ademhaling terwijl je loopt. Dit klinkt simpel, maar nu moet je al 2 dingen tegelijk doen en dit is niet al te makkelijk. Deze oefening kan je zoveel binnen als buiten doen, maar voor beginners is het misschien verstandig om dit thuis te doen. Juist omdat je bij deze vorm van meditatie alleen maar op je beweging let (van je benen) en je ademhaling.

Meditatie 6: Bewust mediteren

Dit is de enige oefening die je niet perse hoeft te doen in een rustige omgeving. Bij deze meditatie oefening gaat het om het bewust zijn van wat er allemaal om je heen gebeurt. Als we door de stad lopen gebeurt er zoveel om je heen dat je er niet eens bewust van bent. Onze hersenen registreren niet eens 80% van alles wat er om ons heen gebeurt omdat "wij" mensen die niet goed kunnen verwerken.

Bij deze oefening ga je op een bankje zitten (bijvoorbeeld in het park) en ga je letten op alles, maar dan ook echt alles wat er ook maar om je heen gebeurt. Bewust zijn van de fietsers die voorbij fietsen, de boom die waait en de kinderen die in het park spelen. Probeer zoveel mogelijk dingen op te nemen!

Meditatie 7: Simpele mantra meditatie

Voor veel mensen is het moeilijk om zich op 1 ding te concentreren. Gebaseerd op dit feit is de volgende oefening ontstaan. Veel mensen kunnen zich goed concentreren als ze aan een bepaald woord denken of zelfs door naar bepaalde muziek te luisteren. Door deze oefening leer jij jezelf "spelenderwijs" wat het is om je op 1 ding te focussen.

Zoals je hebt kunnen lezen hebben alle meditatie technieken 1 ding gemeen. Ademhaling is belangrijk voor mediteren!

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/smi.1289
 2. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/153321019600200111
 3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3200/JACH.56.5.569-578

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share