Hierdoor zouden alle effecten van het afslankdieet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ik krijg regelmatig vragen over hoe je hierin kunt variëren, hoe je toch meer smaak aan je eten kunt geven, zonder dat het aantal calorieën excessief gaat stijgen.
Wat is nu eigenlijk een ‘calorie’?
Dit is een heel veel gehoorde term, maar de meeste mensen hebben geen idee wat dit nu eigenlijk betekent. Hoewel je vaak hoort dat je niet te veel calorieën moet eten, is dit een onjuist gebruik van de term. Calorieën kun je namelijk niet eten. Het is geen voedingsstof, maar een eenheid om een bepaalde hoeveelheid energie uit te drukken.
Ondanks het feit dat de term ‘Calorie’ inmiddels sterk verouderd is, en vervangen is door Sl-eenheden, blijft de voedingsindustrie en aanverwante industrieën nog steeds de term ‘calorie’ gebruiken. Is op zich niet zo erg, als we het allemaal maar over hetzelfde hebben.
Als we spreken over energiebehoefte, dan hebben volwassen mannen per dag gemiddeld 2600 kcal. nodig. Vrouwen kunnen met wat minder toe: 2100 kcal. per dag. Let er wel op dat dit gemiddelden zijn. De benodigde hoeveelheid energie die je nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren verschilt van mens tot mens.
Als jij meer calorieën eet dan je lichaam op dat moment nodig heeft, is er een overschot aan energie. Het lichaam is erg zuinig op energie, en zal het overschot aan energie transformeren en opslaan als lichaamsvet, meestal in de buikstreek. Dit vet kan later, wanneer nodig, weer re-transformeren naar energie als er een tekort is.
Om dit principe wat concreter te maken: Als je 7000 kcal te veel binnen zou krijgen, kom je ongeveer 1 kilo in gewicht aan. Dus 7 dagen lang 3600 kcal eten in plaats van de 2600 kcal die je gemiddeld nodig hebt, zal er voor zorgen dat je in één week 1 kilo aankomt. Als je dit even doorrekent, kun je zien dat dit erg snel kan gaan.
Het omgekeerde werkt ook: Als je 7 dagen lang 1600 kcal zou eten, in plaats van 2600 kcal, zou je dus in één week 1 kilo afvallen. Het lichaam krijgt te weinig calorieën binnen, en gaat dus de reserves aanspreken. Nu is dit voorbeeld extreem, want zo veel minder calorieën eten is niet verstandig. Dit zou je moeten beperken tot maximaal 500 calorieën minder per dag. Het afvallen gaat dan langzaam, maar zeker!
Een ander onderwerp is het calorie beperkend dieet om je leven te verlengen. Hetzij een zeer interessant onderwerp met nog interessantere onderzoeken.
Je hoeft naar aanleiding hiervan beslist niet iedere calorie te gaan tellen, want dat is erg lastig en bovendien erg vervelend. Maar het geeft wel aan dat je hier zo nu en dan even op moet letten.
Voor diegene die wél calorieën tellen, en op hetzelfde moment ook wat meer smaak aan het eten willen geven zonder dat het direct je optelsom helemaal scheef trekt, geef ik je hierbij een negental tips om meer, of in ieder geval een andere, smaak aan je eten te geven:
Cacaopoeder
Aantal calorieën: 4 cal. per theelepel
Het is ontzettend lastig om de honger naar iets zoets te stillen, met name chocolade vormt een probleem. Als je aan de lijn bent, is chocolade beslist géén goed idee, dat weten we allemaal. Maar wat je wél kunt doen is ongezoet cacaopoeder toevoegen aan je eten. Denk bijvoorbeeld aan je bakje magere yoghurt of een smoothie.
Een eetlepel ongezoet cacaopoeder geeft extra smaak hieraan, én stilt je trek naar chocolade. Daarnaast bevat cacaopoeder ook nog een ruime hoeveelheid zink, magnesium en ijzer. Ideaal om door de smoothie te doen!
Gearomatiseerde azijn
Aantal calorieën: 5 cal. per eetlepel
In de meeste gevallen heb je wel een fles wijnazijn of balsamicoazijn in de kast staan. Gebruik dit eens vaker! Het is een smakelijke en originele manier om wat extra smaak toe te voegen aan je eten, zonder dat het direct extra calorieën zijn. Maar het hoeft beslist niet beperkt te worden tot wijnazijn of balsamicoazijn: Je kunt ook eens porto-azijn of champagne-azijn proberen. Origineel en erg smakelijk!
Look en Ajuin
Aantal calorieën: 9 cal. per eetlepel
Groenten kun je natuurlijk op smaak brengen met wat peper en zout, maar dat verveelt ook erg snel. Probeer eens wat Ajuin of een teentje Look. Gebruik niet té veel, maar een klein beetje geeft direct al een verrassend andere smaak.
Gember
Aantal calorieën: 2 cal. per theelepel
Helaas is gember wel bekend, maar niet erg veel gegeten. De meeste mensen kennen het als dat ‘goedje’ wat op je bord ligt als je Japanse Sushi gaat eten. Om even duidelijk te zijn: Ik heb het hier over VERSE gember, en niet over een poeder of een ander gemberproduct. Er gaat namelijk niets boven verse gember, gesneden in plakjes, gesnipperd of geraspt.
Verse gember is heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld een salade of in een marinadesaus voor de kip. Heb je wel eens gedacht aan het maken van gemberthee? Rasp wat verse gember in een glas met heel heet water en je hebt een heerlijke, oppeppende thee. Gember heeft trouwens veel meer positieve effecten, naast het feit dat het een lekkere smaakmaker is voor je eten.
Gember is een ware bom van antioxidanten en heeft veel voordelen voor het functioneren van darmen, milt en maag. Daarnaast een prima bron voor vitamine B6, koper, kalium, mangaan, magnesium en kan zelfs je bloedsuikerspiegel balanceren.
Curry
Aantal calorieën: 4 cal. per theelepel
Curry kennen we allemaal. We hebben het in een potje in het kruidenrekje staan, en anders ken je het wel als de smaakmaker in het Indische Restaurant. Curry kun je prima combineren met bijvoorbeeld kip of tofu. Een minder bekende combinatie is die met geroosterde groenten. Gewoon lekker experimenteren en je komt tot verrassende, nieuwe ontdekkingen.
Voor alle duidelijkheid: Curry staat ook bekend onder heel veel andere namen: Kerrie poeder, kurkuma, koenjit of geelwortel. Curry heeft, naast de pittige smaak, veel voordelen voor de gezondheid. Om even een paar te noemen, waarvan aangenomen wordt dat deze het gevolg zijn van het gebruik van curry: Verbetering van de leverfunctie, vermindering van ontstekingen, gemuteerde kankercellen vernietigen en het remmen van kanker.
Verse kruiden
Aantal calorieën: minder dan 1 cal. per eetlepel
Er is niets zo lekker dan gewoon verse kruiden te gebruiken wanneer je kookt. De pure smaak geeft een heel eigen karakter aan de smaak. Let er wel op dat je verse kruiden gebruikt. Deze kun je kopen in de winkel, maar het is nog beter om je eigen kruidentuintje te hebben: Een paar potten met kruiden in de vensterbank of een bak met kruidenplantjes op het balkon.
Denk hierbij aan koriander, peterselie of rozemarijn. Met name deze laatste, de rozemarijn, heeft nog meer voordelen: Het zou je geest helderder maken. Nog sterker: Uit een onderzoek is gebleken dat rozemarijn zelfs de symptomen van Alzheimer kan verminderen of het begin van Alzheimer zelfs kan uitstellen tot een latere leeftijd.
Pittige saus
Aantal calorieën: 4 cal. per theelepel
De meeste pittige sauzen zijn vaak prima te combineren met allerhande gerechten, en niet alleen maar met exotische gerechten. Pittige sauzen in combinatie met een ‘normale’ Hollandse pot is prima realiseerbaar. Let er wel op dat je ongezoete sauzen koopt. Lees gewoon goed het etiket en kies de meest pure saus die je kunt vinden.
Hiervoor kun je beste terecht in een natuurwinkel of een bio-winkel. Naast de lekkere smaak, heeft het toevoegen van pittige saus nog een belangrijk voordeel: Uit een recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die een pittige saus, of pittige kruiden, aan hun eten toevoegen, over het algemeen 75 cal. minder eten dan wanneer ze dit niet zouden doen. Pittig eten is dus een prima ondersteuning voor het verminderen van je energie-inname.
Komkommer
Aantal calorieën: 1 cal. per schijfje
We weten allemaal dat water drinken gezond is, en een must om optimaal te kunnen functioneren. Water bevat helemaal géén calorieën. Maar als je eens wat anders wilt, kun je aan een kan met water een aantal plakken komkommer toevoegen. De komkommer geeft direct haar smaak en voedingswaarde af aan het water, met als resultaat een heerlijk fris drankje. Naast de smaak, geeft de komkommer ook calcium, ijzer, vitamine K, vitamine A en vitamine C af aan het water.
Citroen
Aantal calorieën: 4 cal. per eetlepel
Het is lekker om een gerecht met wat zurige smaak af te werken met behulp van citroensap. Gebruik hiervoor wel verse citroensap in plaats van de kant-en-klare versie die je zo in de supermarkt kunt kopen. De verse citroensap is veel beter van smaak en heeft geen onnodige toevoegingen.
Conclusies en aanbevelingen
Om je gerecht op smaak te brengen zonder extra calorieën toe te voegen kun je bovenstaande tips gebruiken. Maar voel je niet beperkt tot deze ingrediënten: Durf te experimenteren met smaken en verrassende combinaties.
Heb jij nog aanvullingen hierop?