Mensen hebben soms niet door dat bepaalde voedingsmiddelen erg slecht voor ons zijn. Vandaar dat we naar een paar van de slechtste voedingsmiddelen gaan kijken die je in de supermarkt tegen kan komen.
Dit zijn dus niet de ‘simpele’ opties zoals donuts en koekjes, maar juist die opties waar je misschien denkt dat het gezond voor ons zou kunnen zijn.
Gerookte vleeswaren
Van de luxe vleeswaren tot de wat goedkopere opties, deze gerookte en kant-en-klare vleeswaren in welke vorm dan ook worden in verband gebracht met kanker, een te hoge bloeddruk en migraine.
Daarnaast zitten deze vleeswaren vaak vol met slagader-verstoppend vet.
Denk hierover maar eens naar, volgens de Europese regelgeving mag tot 50% (in gewicht) van vers varkensvlees vet zijn. Dit is geen lekker idee. Daarnaast zitten ze vol met zout en verschillende andere conserveringsmiddelen.
Je kunt beter voor de iets duurdere, minder lang houdbare, verse optie kiezen. Daar zit vaak veel minder zout en conserveringsmiddelen in.
Artikelen met ‘bosbessen’
De meeste mensen kennen ‘bosbessen’ in hun ontbijtgranen, muffins, mueslirepen en vele andere producten. Het probleem is dat de meeste producten die in de schappen liggen als ‘bosbes product’ nooit een bosbes hebben gezien.
Vaak is het slechts enkel de kunstmatige bosbessensmaak die je proeft, en dus niet de goede antioxidanten die mensen hopen binnen te krijgen door het eten van ‘bosbessen’. Mocht je echt aan een betere gezondheid willen werken, gooi dan wat echte bosbessen door de cornflakes of andere ontbijtgranen heen.
Gekweekte zalm
Dit is zeker een eng idee als je nagaat dat we in Nederland vaak gekweekte zalm krijgen. Deze vissen zitten opgepropt in kleine netten en worden met allerlei slechte voedingstoffen vetgemest, van soja tot gehydrolyseerde kipresten en andere afvalstoffen.
Een wetenschappelijke studie over de verontreiniging van vis heeft aangetoond dat gekweekte zalm een hoge hoeveelheid kankerverwekkende stoffen bevat.
Dit was zelfs zo erg dat er werd aangeraden dat het eten van zalm vaker dan één keer elke vijf maanden ons risico op kanker verhoogt.
Daarnaast komt nog eens dat er bij gekweekte zalm veel minder omega-3 en vitamine D aanwezig is dan bij verse zalm. Hierdoor is gekweekte zalm minder gezond dan verse zalm en bevat het ook nog eens veel carcinogenen.
Pas goed op met gekweekte zalm er zijn echter ook nog wel kwekerijen die de vissen biologisch verantwoord kweken, maar daar is de prijs ook naar.
Naast de verse vis zijn er ook bepaalde ingeblikte zalmopties die niet slecht voor ons zijn, deze komen vaak uit Noorwegen en Canada.
Pindakaas met minder vet
Het klinkt erg goed, een lekkere boterham met pindakaas maar dan wel met iets minder vet dan we normaal verwachten van pindakaas. Het probleem is echter dat wanneer er iets uit een product wordt gehaald er ook iets moet worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat het toch nog wel goed smaakt.
Want mensen eten vaak enkel een boterham met pindakaas omdat het lekker is. In het geval van pindakaas met minder vet wordt er duidelijk veel meer suiker toegevoegd.
Er moet namelijk flink wat suiker worden toegevoegd aan de pindakaas zodat deze net zo smaakvol blijft. Het is een beter idee om gewone pindakaas te kopen en de goede vetten binnen te krijgen zonder die neppe zoete smaak en extra calorieën.
Glutenvrije voeding
De meeste mensen denken bij glutenvrij gelijk aan ‘goed voor je’, maar niets is minder waar. Tenzij je een vastgestelde vorm van coeliakie of een glutenintolerantie hebt betekend glutenvrij niet per se dat iets gezonder voor je is.
Gebakken producten die glutenvrij worden gemaakt zoals brood, koekjes en crackers bevatten vaak veel meer geraffineerd meel, kunstmatige ingrediënten, en suikers dan de normale optie die je anders zou eten.
Daarnaast kunnen deze glutenvrije opties wel tot twee keer zo duur zijn dan de ‘normale’ varianten. Tenzij je zeker weet dat jij iemand bent met coeliakie of een glutenintolerantie is het geen goed idee om voor deze glutenvrije producten te kiezen.
Gourmet’ diepvriesgroenten
Voor de meeste mensen klinkt dit zeker niet slecht, je krijgt al het goede van groente binnen en je hoeft er weinig aan te doen – wel gemakkelijk en niet al te duur. Je kunt inderdaad erwten in een gekruide botersaus kopen, maar denk we wel aan de deze groenten ineens niet zo gezond zijn als je waarschijnlijk zou denken.
Hetzelfde geldt voor wortelen met dillesaus en al deze andere opties. Het probleem is dat er vaak veel zout wordt toegevoegd om de groenten langer goed te houden en beter te laten smaken.
Daarnaast zitten er in deze opties soms ineens twee tot drie keer zoveel calorieën als je normaal binnen zou krijgen.
Je kunt beter die tien minuten extra nemen en zelf jouw groeten klaarmaken. Dan weet je precies wat erin zit en kom je niet voor vervelende verassingen te staan als je op de weegschaal staat.
Energie- of eiwitrepen
Er is een reden dat deze calorierijke opties vaak dicht bij de kassa staan, namelijk omdat supermarkt marketing managers hopen dat impuls kopers deze repen kopen in de hoop op iets lekkers maar toch gezonder dan een chocoladereep.
Echter, deze repen hebben vaak een erg hoog vet- en suikergehalte en bevatten soms zelfs meer calorieën dan een gewone chocoladereep.
Daarnaast zijn ze ook nog eens twee of drie keer zo duur als een gewone chocoladereep, geen goede combinatie dus. Als je echt iets wilt hebben dat gezond is, eet dan bijvoorbeeld een handje vol met noten. Dit zorgt ervoor dat jij je voller voelt en is ook gelijk een stuk minder duur.
Yoghurt met een smaakje
Sinds steeds meer mensen doorhebben hoe goed yoghurt voor hen is heeft de voedselindustrie hierop ingespeeld. Maar er zijn genoeg mensen die yoghurt misschien niet lekker vinden en toch iets gezonds willen eten. Ga maar eens voor de vitrine staan bij de supermarkt en kijk maar eens hoeveel verschillende soorten yoghurt en kwark er zijn, vaak beloven deze producten een luxe ervaring met smaken als chocolade en vanille.
Echter, het probleem is dat deze nieuwe varianten van yoghurt helemaal niet zo goed ons zijn.
Vaak zitten ze vol met suiker, conserveringsmiddelen, en kleurstoffen. Gezonde yoghurt heeft slechts twee verschillende ingrediënten: melk en actieve culturen. Bij deze nieuwe vormen van yoghurt zitten er vaak meer koolhydraten (suikers) in dan eiwitten.
Als je een vorm van yoghurt wilt hebben met wat fruitsmaak of iets anders, koop dan gewone yoghurt en voeg het fruit gewoon zelf toe. Dit smaakt vaak niet alleen beter, maar het is ook veel gezonder.
Gedroogd fruit
Bij sommige vruchten zorgt het uitdrogen van de vruchten ervoor dat de voedingsstoffen nog krachtiger worden, dat is natuurlijk geweldig. Echter, in veel gedroogde vruchten (zoals cranberry's en kersen) is er vaak suiker toegevoegd om ze lekkerder te maken, samen met vervelende conserveringsmiddelen die nitrieten worden genoemd.
Wanneer je bijvoorbeeld een appel eet krijg je ook al het water in de appel binnen. Dit zorgt ervoor dat jij gehydrateerd blijft en zorgt er ook gelijk voor dat jij je sneller vol voelt.
Echter, wanneer we bijvoorbeeld op gedroogde stukjes appel gaan snacken, dan krijgen we het water niet binnen. Het is niet ondenkbaar dat je zomaar 20 stukjes gedroogde appel eet en je dan nog steeds honger hebt.
Hoewel jij nog steeds honger hebt heb je net wel ongeveer hetzelfde aantal calorieën binnengekregen als wanneer jij meerdere appels had gegeten. Daarom is het gewoon beter om een stukje fruit te eten, het is niet alleen goedkoper dan de gedroogde variant maar je raakt er ook voller van.
Tomaten uit blik
Een endocrinoloog en expert op het gebied van het synthetisch oestrogeen bisfenol-a (BPA) zal niet in de buurt komen van tomaten in blik. Het probleem is dat BPA is gekoppeld aan hart- en vaatziekten en onvruchtbaarheid.
De blikjes waar de tomaten in zitten zijn bekleed met een kunststof die BPA bevat, en de reden dat dit vooral een probleem is bij het inblikken van tomaten is omdat het zuur van de tomaten deze BPAs in gevaarlijke hoeveelheden afbreekt.
Voor mensen die houden van een lekkere spaghettisaus is dat natuurlijk geen goed nieuws. Als je toch het gemak wilt van kant-en-klare tomaten, kies dan voor sauzen en tomaten in glazen flessen. Hier hoef jij je namelijk niet druk te maken over eventuele besmetting met BPAs.
Meergranenbrood
Sommige meergranenbroden die je in de supermarkt tegenkomt zijn gewoon witbrood met een goede vermomming. Voordat je een meergranenbrood mee naar huis neemt moet je eerst kijken wat de ingrediënten zijn.
Dit is de enige manier om erachter te komen of het een volkoren brood is of een paar korrels die vermengd zijn met gewoon wit brood.
Misschien kun je beter kiezen voor een brood gemaakt met spelt. Het is zelfs een beter idee om te kiezen brood alternatieven, denk bijvoorbeeld aan gerst, bruine rijst, of quinoa.
Dit zijn allemaal hele granen zodat je niet bang hoeft te zijn voor een hoge glycemische index.
Conclusie
Natuurlijk zijn er andere producten in de supermarktschappen te vinden die meer calorieën bevatten, die meer zout en vet bevatten, maar juist omdat deze producten door veel mensen niet als ongezond worden gezien is het een goede idee de volgende keer er op te letten dat deze producten niet in het boodschappenmandje terecht komen.
Bronnen
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02652030400027920#.UxSfj_ldUrY
Interessant! Maar volgens mij heb je een vergissing gemaakt... het is namelijk niet BCA maar BPA, met een 'P'.
M.v.g. Nina
Dankjewel voor je oplettendheid, Nina.
Ik heb het inmiddels gewijzigd...
Jack