Acne en voeding

Laatste Update: 14 april 2022

Melk en Acne

Is er een verband tussen het drinken van melk en acne? Dit is niet iets nieuws onder de zon, als je een dermatoloog of arts vraagt wordt er gesteld dat acne niet veroorzaakt wordt door te veel zuivelproducten. Maar toch komt er steeds meer onderzoek naar voren waarin het tegendeel bewezen wordt(1).

Uit eigen ervaring kan ik stellen dat het drinken van melk niet verstandig is als je last hebt van acne en direct mee moet stoppen vanwege de aanwezige hormonen. In dit artikel duik ik dieper in op zuivelproducten en acne. Wel moet gezegd worden dat zuivelproducten niet per se slecht zijn en dat je vooral moet letten op de bron en hoeveelheid.

Hoe kan melk acne veroorzaken?

Dit komt omdat melk afkomstig is van een zwangere koe en bloot wordt gesteld aan de hormonen van een zwangere koe. Deze hormonen prikkelen een lichamelijke hormonale reactie waardoor er MEER talg wordt geproduceerd en er dus sneller onzuiverheden ontstaan in de huid. Combineer dit met een overproductie talg, verstopte poriën en je krijgt meer last van acne.

Uit recent onderzoek is zelf gebleken (American Journal of Dermatology) dat mensen die veel melk drinken 44% grotere kans lopen om ernstige acne te ontwikkelen. Dit getal is niet alleen jeugdpuistjes bij tieners, maar ook bij volwassenen. Ik krijg regelmatig berichten van mensen die hun inname zuivelproducten verminderen en een betere huid krijgen.

Groeihormonen

In melk zitten hormonen aanwezig ten behoeve van de melkproductie waardoor het menselijk lichaam ook nog wordt blootgesteld aan extra hormonen (2)! Deze hormonen afkomstig van een koe zijn we eigenlijk niet voor ontworpen en dit effect wordt versterkt bij tieners vanwege de al aanwezige hormonale veranderingen in het lichaam.

Om het nog erger te maken zorgen deze groeihormonen ervoor dat de huid sneller nieuwe cellen gaat aanmaken waardoor de oude huidcellen op de huid blijven zitten en de poriën kunnen verstoppen. Daarbij bevat de meeste melk ook nog het volgende:

 • chemische bestrijdingsmiddelen
 • antibiotica
 • bacteriën
 • en zelfs virussen.

Waarom?

Dit komt omdat de meeste koeien niet in een goede omgeving leven waar zulke omstandigheden veel sneller voorkomen. Nu kun je ook kiezen voor biologische verse melk en natuurlijk is dit een veel betere bron! Vandaar dat melk die niet lang houdbaar is een betere optie is omdat antibiotica, bacteriën en virussen niet of minder aanwezig zijn of minder schadelijk zijn.

Zelf drink ik in beperkte mate een glas ‘’kefir’’ (soort karnemelk) of neem af en toe wat magere yoghurt met havermout. Nu snap ik dat het beter is om melk in zijn geheel te laten staan, maar ik ga erg goed op mijn bord met havermout en glas kefir.

De hoeveelheid zuivelproducten is afhankelijk van de mate van acne waar je last van hebt.

Daarbij wordt kefir gemaakt van biologische melk en bevat veel van de goede levende bacteriën voor een gezonde darmflora en kun je in beperkte mate drinken als je last hebt van acne. Maar het is beter om zo veel mogelijk zuivelproducten te laten staan en te vervangen met soja melk of yoghurt als je last hebt van veel acne op de huid!

Wat betreft de hoeveelheid zuivelproducten heb ik een schema hieronder gemaakt:

Hieronder de fases wat betreft melk productie als je last hebt van acne:

fases van acne en melk

De volgende logische vraag is dan natuurlijk is het niet mogelijk om melk te dringen van een niet zwangere koe? Dit is wel mogelijk, maar een koe die niet zwanger is produceert bij lange na niet zoveel melk en uit een economisch standpunt niet winstgevend.

Vandaar dat het velen malen lastiger is om zulke melk te krijgen. Daarbij produceren de meeste koeien in een cyclus melk en wanneer de melkproductie omlaag gaat gaan de meeste van deze koeien naar de slachterij voor vlees. Dat is nu eenmaal de realiteit.

Conclusie

Er bestaat zeker een verband tussen melk en acne en wordt onderbouwd door onderzoeken. Als je op dit moment last hebt van acne raad ik je het aan om zuivelproducten te laten staan op basis van melk en te vervangen door soja (3). De mythe dat je niet voldoende calcium binnenkrijgt klopt niet omdat er naast melk een gezond gebalanceerd dieet ook voldoende calcium en vitamines bevatten.

Zo bevatten volkorenproducten veel calcium, en groente zoals spinazie ook en geeft maar weer aan hoe belangrijk voeding is om acne te bestrijden. Als je op zoek bent naar een totaaloplossing om van acne af te komen, raad ik je het aan om mijn methode te bekijken of lees rustig verder op mijn acne blog.

Referentie
1. http://www.jaad.org/article/S0190-9622(07)02402-4/abstract

2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1610-0387.2009.07019.x

3. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19381980.2015.1063751

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Proefondervondelijk ben ik er achter gekomen dat Zuivel en voornamelijk melk de oorzaak was van mijn acne. Daar ben ik wel veel te laat achter gekomen. Zo'n 3 jaar na gestopt te zijn met regelmatige bezoekjes bij een dermatoloog.

  Met droge ogen durfde ze te beweren dat het bewezen was dat voeding niet de oorzaak van acne is. Volgens mij is er iets grondigs mis met het onderwijs van specialisten in Nederland.
  Zo'n simpele oplossing als stoppen met zuivel, dat ik daar als leek achter moet komen en mijn huid jarenlang heb moeten laten lijden is toch schrijnend?

  En de medicijnen die ze uitschrijven werken wel maar zijn gevolgbestrijding in plaats van oorzaakbestrijding.

  Het probleem is dat melk overal door heen zit. Gehakt, lasagne, pannenkoeken, chips etc. echt overal zit het doorheen zonder dat je het door hebt.
  Dus het was lastig om dat te elimineren.

  1. Het klopt als een bus dat te veel zuivelproducten zeker onnodig voor acne klachten kunnen zorgen. Helemaal zuivelproducten uit je voedingspatroon halen is zeker een uitdaging, maar wel te doen. Vaak zijn het de bewerkte voedingsmiddelen die toch al niet écht bijdragen voor de gezondheid waar ook melk in te vinden is.

   Ik kan me zeker ondervinden in dat medicijnen niet de beste oplossing is tegen acne. Vaak wordt de huid erg fragiel en dun op lange termijn en kan het erg lang duren om weer te herstellen. Persoonlijk kan ik magere yoghurt / kefir wel verdragen, maar melk laat ik zeker staan. Indien je acne hebt is het een goede tip om te kijken of het niet onnodig geprikkeld wordt door melk / zuivel.

   Succes!

   1. Misschien dat minder zuivel beter voor je huid is maar er zitten geen hormonen in de melk omdat de koe zogenaamd zwanger is
    ...... Een koe kan pas melk geven als t kalfje al geboren is.....
    Een mens, geit , kat etc etc etc een zoogdier gaat pas melk produceren als de baby etc al geboren is!....dus dat v die hormonen is echt onzin

     1. Niet drachtig (zwanger) zou ik niet zo snel zeggen om hier over op in te haken (echte boerin hier), het is juist dat de melk productie van een koe pas opgang komt wanneer het een kalf je heeft gehad, het is wel zo dat doordat de melk productie op gang gehouden worden en een koe meer als 1 kalfje in haar leven produceert en daarbij ook haar gehele leven melk, er is dus ook zeker veel melk op de markt is van drachtige koeien, de koe word namelijk ook tijden haar dracht (zwangerschap) gewoon gemolken en wanneer de koe bevallen is bevalt de melk ook nog steeds hormonen en het kalf word weg gehaald zodat de koe gewoon gemolken kan worden.

      Sorry wilde dit even toelichten.

 2. Ik heb eigenlijk nog een vraag. In acnekliniek in Veldhoven doen ze een allergie test om te kijken voor overgevoeligheid voor bepaalde voeding die acne in bij mij stimuleren. Wat vind jij hiervan??
  Zonde van me geld of handig?

  En je zegt ook dat androgeen hormoon acne u de hand werkt. Heeft het zin om een keer mijn hormonen te laten testen, om te kijken of er bij mij sprake is van hormonale acne, of ik miss teveel mannelijk hormoon produceer.?
  Alvast heel vriendelijk bedankt!

  1. Hallo Judith,

   Een allergie en hormonaal onderzoek is altijd heel nuttig. Het kan je nieuwe inzichten geven over het ontstaan van de acne. Aan de andere kant kun je hier ook oorzaken mee uitsluiten, zodat je eventueel gericht verder kunt zoeken.

   Succes,
   Jack

 3. Je gaf als advies sojamelk als vervanger, dan kan mogelijk ook rijstmelk, amandelmelk, cocosmelk ?
  Ik ben op zoek naar wat alternatieven.

 4. Ik heb een vraag.

  Je zegt dat in melk hormonen zitten, maar zitten die hormonen dan ook nog in melkpoeder?

  Bedankt alvast!

  1. Ik neem aan dat je refereert aan het melkpoederschandaal in 2010, wat er onder andere voor gezorgd heeft dat half China hun melkpoeder bij de Albert Heijn kwam halen?
   Melkpoeder wordt streng gecontroleerd op hormonen, dus in principe mogen deze niet voorkomen in melkpoeder.

 5. Na vele internet berichtjes te lezen van acne en koemelk is het voor mij steeds duidelijker geworden. ik heb als kleuter koemelk allergie gehad en ben daar volgens zeggen er uit gegroeid zonder dat ze dat echt via officiele kanalen hebben gecontroleerd. met 9 jaar begon ik met puistjes. VEEEEEL puistjes over mijn gehele lichaam. dacht hoort bij de pubertijd. ik had er veel last van en ben daarvoor ook vaak bij huisarts geweest. Veel zalfjes geprobeerd maar ik zat er zo erg onder dat het lang niet allemaal weg ging. en de zalfjes hadden naar mijn idee geen effect. vooral benzac dat was een vervelend middel waarbij mijn huid alleen maar droger werd en ik ook irritatie van kreeg. nu ben ik 24 en zit nog steeds helemaal onder. met mijn 18de ging ik al aan mijzelf twijfelen of dit niet met iets anders te maken had. want zo lang ermee rond lopen dat lijkt mij sterk. toch kwam ik steeds weer terug op mijn koemelk die ik ooit gehad heb maar niet officieel gecontroleerd was dat ik er ook daadwerkelijk er vanaf was. nu ik zo alle berichten lees van koemelk en acne denk ik dat ik nog steeds misschien koemelk allergie heb waardoor ik onder zit want 15 jaar al acne hebben is ook vrij lang naar mijn idee. fijn om dan deze site te lezen dat het misschien door melk kan komen. hier kan ik wat mee.

  1. Fijn te horen dat je deze oplossing gevonden hebt, Gerrie. Laat je me weten of het weglaten van koemelk het gewenste effect heeft?

 6. Hallo,

  Het probleem is bij mij ook al erg bekend en kom er na 6 jaar nog steeds niet uit..
  Ik ben nu 20 jaar en het gaat maar niet weg. Gezicht, borst en rug.
  Zelf train in zon 6 dagen per week en eet ik zo droog als het maar kan. Ik krijg heel weinig tot geen suikers binnen en eet heel veel groentes en fruit. Ook zit ik dus aan de melkproducten voor mij eiwitten.
  Misschien een goed alternatief voor eiwitten? Want kan echt niet zonder met hoe ik train..

  Mvg,

  1. Hallo Boys,

   Toen ik las ‘ik train 6 dagen in de week’ en ‘rug’, gingen alle alarmbellen af. Die eiwitten die je dan nodig hebt.... Hoe gezond je verder ook eet; het (wei-)eiwit in melk is misschien bij jou de oorzaak, of een van de oorzaken. Je bedenkt dat denk ik zelf ook al, gezien je slotzin.
   Google eens op ‘wei-eiwit in melk’.... of ‘acne body builders’. Mogelijk heb je dat allang gedaan, want je bericht is van 1,5 jaar terug.
   Kortom: haal je nodige eiwitten zoveel als mogelijk uit andere voeding: ook daarover vind je veel info online (eiwitrijke voeding).

   Succes!

 7. Ik heb ook vrij lang tot mijn eind jaren 20 veel last gehad van acne. Na de talrijke vruchteloze bezoeken aan de dermatoloog zelf beginnen zoeken naar een mogelijke oorzaak en dat was...koemelk. Na het zovee mogelijk vermijden van het consumeren van koemelk was mijn jarenlang probleem met acne volledig verdwenen. Zelfs nu nog (ik ben nu 60) heb ik nog hetzelfde probleem. Na het nuttigen van koemelkproducten, krijg ik een aantal uren later een veel vettere huid door overmatige talgproduktie.
  Oplossing die ik nu toepas is koemelk vervangen door geitenmelk en suikervrije sojamelk. Later de dermatoloog en huisatrs geconfronteerd met mijn oplossing en hoorden het donderen in Keulen. Schandalig dat zij hiervan niet op de hoogte waren, pfff

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share