Psoriasis

Laatste Update: 24 november 2022

Metabool syndroom gelinkt aan psoriasis

Uit een grootschalig onderzoek is gebleken dat mensen met psoriasis een verhoogde kans hebben op de ontwikkeling van een metabool syndroom (1). In dit artikel ga ik het hebben over de link tussen metabool syndroom en psoriasis en wat je het beste kunt doen om het te voorkomen.

Wat is metabool syndroom

De associatie tussen bepaalde metabolische (stofwisseling) afwijkingen en hart- en vaatziekten is al een lange tijd bekend.  De term metabool syndroom of syndroom X is een verzamelnaam voor een groep risicofactoren waardoor iemand een verhoogd risico loopt op hart- en vaatziekten (2).

Risicofactoren

Hieronder de belangrijkste risicofactoren wat betreft metabool syndroom. Je kunt slechts een paar hebben of allemaal.

  • Insuline resistentie, hierdoor zijn de cellen niet meer goed in staat om op insuline te reageren en glucose (bloedsuiker) te transporteren in het lichaam.
  • Grote taille, aangetoond is dat veel buik vet het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot.
  • Verhoogde triglyceriden waarden in het bloed
  • Lage HDL cholesterol, HDL zorgt ervoor dat de ‘’slechte cholesterol’’ in balans blijft.
  • Hoge bloeddruk
  • Verhoogde bloedsuikerspiegel

metabool syndroom risicofactoren

Oorzaken

Net zo als met veel klachten spelen genen  en omgevingsfactoren een grote rol. De belangrijkste zijn diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Daarbij verhoogt psoriasis ook de kans op het krijgen van metabool syndroom.

Uit het onderzoek ‘’Archives of Dermatology‘’ gedaan onder 6500 mensen met een gemiddelde BMI van 28 kwamen de volgende resultaten naar voren:

40% van de groep met psoriasis heeft ook metabool syndroom symptomen

De bekende symptoom is het hebben van veel buik vet (63%). Vervolgens verhoogde triglyceriden waarden in het bloed (44%) en lage HDL cholesterol (34%). Bij de groep mensen zonder psoriasis was er geen sprake van metabool syndroom symptomen.

Ook andere onderzoeken laten verbanden zien tussen psoriasis en metaboolsyndroom (3).

Interpretatie onderzoek

Indien je last hebt van psoriasis is het belangrijk dat je bewust bent van de bovenstaande risicofactoren. Dit betekent niet automatisch dat je last krijgt van één van de symptomen, maar een verhoogd risico loopt. Door belangrijke maatregelen te treffen kun je hart- en vaatziekten zeker voorkomen.

Met name je gewicht onder controle houden is erg belangrijk om de hoeveelheid buik vet te verminderen en vaak verlaagt het ook je cholesterol.

Metabool syndroom voorkomen

Algemene gezondheidstips kunnen metabool syndroom voorkomen. Vanzelfsprekend is er meer onderzoek nodig, maar de volgende tips doen zeker geen kwaad:

  • beperk je suikerinname, te veel suiker is erg slecht voor je gezondheid en brengt veel gezondheidrisico’s met zich mee. Ik heb een compleet eBook geschreven over de gevaren van suikers.
  • voldoende bewegen heeft direct invloed op je stofwisseling en gewicht
  • als je overgewicht hebt, zorg er dan voor om een paar kilo af te vallen
  • gezonde voeding

Conclusie

Er bestaat weliswaar een correlatie tussen metabool syndroom en psoriasis, wel moet gezegd worden dat de mensen met psoriasis een BMI hadden van 28. Maar dat betekent absoluut niet dat je er niks aan kunt doen. Met een gezonde leefstijl is metabool syndroom te voorkomen.

Tevens geeft het onderzoek aan dat de medische kant hier meer aandacht op moet gaan leggen en niet alleen richten op de behandeling van psoriasis alleen.

Referentie onderzoek

Bronnen:

  1. https://www.karger.com/Article/Abstract/111512
  2. https://academic.oup.com/edrv/article/29/7/777/2354985
  3. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/420237

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

10 Shares
Tweet
Pin
Share10