Brandend Maagzuur

Laatste Update: 9 september 2016

Misselijkheid bij brandend maagzuur: De 15 beste tips

misselijkheid bij brandend maagzuurBrandend maagzuur kan je wakker houden en ervoor zorgen dat je geen hap meer door je keel krijgt. Het is dus erg vervelend als je juist die energie wel goed kunt gebruiken. Het brandende maagzuur kan je dag ook op vervelende manieren onderbreken en ervoor zorgen dat je geen normaal gesprek meer kunt voeren. Bovendien kun je er kotsmisselijk van worden.

Voor iedereen die last heeft van misselijkheid bij brandend maagzuur heb ik de beste tips opgezocht om hier iets tegen te doen.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is eigenlijk het probleem dat maagzuur in je slokdarm is gekomen. Hierdoor kun je een pijnlijk gevoel krijgen in je borst en dat kan uitstralen naar je nek, schouders en onderkaak.

Dit probleem komt weleens voor bij 1 op de 4 mensen en maar liefst 1 op de 20 mensen heeft hier dagelijks last van.

Door brandend maagzuur kun je het gevoel hebben dat je erg misselijk bent en gaat overgeven. Dit is vaak ook het gevoel dat je hebt vlak voordat je daadwerkelijk overgeeft.

Een hartaanval heeft een vergelijkbaar gevoel en kan vaak verward worden met brandend maagzuur, dit komt doordat dezelfde zenuw het signaal doorgeeft van het hart en van de slokdarm. Let daarom altijd extra op als je een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten of je niet last hebt van een hartaanval.

De oorzaak van brandend maagzuur

Brandend maagzuur kan meerdere oorzaken hebben, zoals ziekten, medicatie, voeding en meer. Voordat ik tips tegen de misselijkheid geef is het belangrijk om te begrijpen waar die vandaan komen. Daarom ga ik kort in op de verschillende oorzaken die brandend maagzuur kan hebben, maar je kunt natuurlijk ook doorscrollen naar de tips :).

Ziekten

Brandend maagzuur wordt veroorzaakt door een verstoring in de maag. Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur kan dit twee oorzaken hebben:

  • Gastro-esofaal reflux
  • Prikkelbare darm syndroom
  • Hernia hiata (als je ouder bent dan 50 google)

Bij gastro-oesofaal reflux is de aansluiting van je slokdarm naar je maag ontstoken waardoor je langere tijd last hebt van brandend maagzuur. Dit moet behandeld worden!

Het prikkelbare darm syndroom is een ziekte waarbij het hele spijsverteringsstelsel op de hobbel is. Niet alleen je maag doet raar, ook de darmen functioneren dan niet altijd naar behoren. Voor het prikkelbare darm syndroom is nog geen goede behandeling. Meestal wordt het behandeld met lichaamsoefeningen en met veranderingen in de levensstijl.

Een hernia hiata betekent dat je maag gedeeltelijk boven het middenrif is gekomen. Eigenlijk heeft het zich door de opening gedrukt die eigenlijk alleen bedoeld is voor de aansluiting van de slokdarm op de maag.

Dit kan aangeboren zijn, maar ook ouderdom speelt een rol. Als je ouder bent dan 60 jaar heb je 60 procent kans dat je last hebt van een middenrifbreuk.

Als je dus regelmatig last hebt van brandend maagzuur kun je in deze drie aandoeningen de oorzaak vinden. Ga daarom altijd naar een arts als je hier langer dan twee weken last van hebt om te achterhalen of er niet iets ernstigers aan de hand is.

Signaal van verkeerde maaginhoud

Soms is het brandend maagzuur ook nuttig. Je hebt dan wellicht iets gegeten dat eigenlijk helemaal niet goed voor je is. Bij sommige medicatie kan brandend maagzuur een bijwerking zijn doordat de stof in het medicijn de maagwand kan aantasten.

In dat geval krijg je meestal een maagwand beschermer om ervoor te zorgen dat je maag rustig blijft. Meestal gaan deze bijwerkingen binnen een paar weken weg, maar als dit niet het geval is, is het verstandig om contact met je arts op te nemen om een alternatief medicijn te vinden dat minder invloed op de maagwand heeft.

Eten op verkeerde tijdstippen

Als je ’s avonds vlak voor het slapengaan eet, kun je ook meer last hebben van brandend maagzuur. Dit komt omdat je maag tijd nodig heeft om de voeding te verteren en door te laten naar je darmen. Als je vlak na het eten gaat liggen is dit lastiger doordat de zwaartekracht je lichaam dan niet meer ondersteunt.

Verkeerde voeding eten/drinken

Niet alleen het tijdstip waarop je eet heeft invloed op het ontstaan van brandend maagzuur. Ook het soort voedingstoffen dat je tot je neemt heeft invloed op het ontstaan van dit misselijke gevoel.

Vette voeding, alcohol, chocolade, kruiden, citrusvruchten, koffie, pepermunt en tomaten kunnen voor brandend maagzuur zorgen.

Als je gevoelig voor deze voeding bent krijg je dus eigenlijk het signaal van je lichaam om dit, of de hoeveelheid ervan (als je bijvoorbeeld in een keer een hele chocoladereep opeet), niet meer te eten.

Verkeerde slaaphouding

Daarbij kan ook je slaaphouding, zoals op je zij liggen, de misselijkheid verergeren. Al helemaal als je net gegeten hebt. Dit komt door de plaats van je maag in je lichaam en de locatie waar de slokdarm overgaat in de maag.

Verkeerde beweging

Als je eet voor het sporten kan deze beweging zorgen voor brandend maagzuur, daarom wordt altijd geadviseerd om een paar uur voor het sporten niet meer te eten. Daarnaast zijn er ook oefeningen waardoor je sneller last krijgt van brandend maagzuur, zoals:misselijkheid bij brandend maagzuur

  • Sit-ups
  • Yoga poses waarbij je met je hoofd naar beneden staat.
  • Aerobics en andere actieve sporten na het eten.

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Soms heb je een hele leuke reden waarom je brandend maagzuur hebt, namelijk een zwangerschap. De baarmoeder neemt tijdens de zwangerschap steeds meer ruimte in beslag waardoor je maag minder ruimte krijgt. Als je dan net even te veel eet of de verkeerde dingen eet kun je last krijgen van misselijkheid en brandend maagzuur.

Waarom je er misselijk van wordt

Brandend maagzuur is vooral pijnlijk, maar doordat het lijkt op het gevoel van overgeven kun je er ook misselijk van worden. De smaak van het zuur in je mond versterkt het misselijkmakende gevoel en wellicht merk je ook dat de spier die ervoor hoort te zorgen dat de maaginhoud niet naar boven gaat niet zo goed sluit en maakt je dat ook misselijker.

Daarnaast kun je door te veel vet eten misselijk worden als dit gepaard gaat met brandend maagzuur heb je dus de combinatie te pakken.

Tips tegen misselijkheid bij brandend maagzuur

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen tegen de misselijkheid van brandend maagzuur. Dingen die je direct kunt doen om de misselijkheid te verlichten en er zijn stappen die je kunt zetten om het brandend maagzuur en de misselijkheid te voorkomen.

Eerst ga ik in op de directe tips tegen misselijkheid bij brandend maagzuur, daarna ga ik in op de indirecte tips tegen misselijkheid en brandend maagzuur.

Directe tips

Verander je houding.

Als je ligt kan je misselijker worden van brandend maagzuur. Als je ’s nachts of tijdens het bankhangen misselijkmakend brandend maagzuur hebt is het verstandig om een extra kussen onder je rug te proppen en op je rug te liggen of om gewoon rechtop op je bank te gaan zitten.

Drink een glas melk

Melk is een goede bron van calcium dat een kalmerend effect op de maag kan hebben. Als je zeker weet dat het brandend maagzuur niet is veroorzaakt door vet eten of zuivel kan een glas melk goed helpen om je maag tot rust te brengen.

Ga voor magere melk, want vette melk kan de situatie juist weer verergeren.

Een paar slokken melk in plaats van een glas kan ook al helpen.

Eet een beetje yoghurt

Magere yoghurt kan, mits je geen zuivel intolerantie hebt, helpen om de symptomen van brandend maagzuur te verminderen. Dit komt onder andere door de probiotische eigenschappen die yoghurt heeft. Het is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar er zijn al wel aanwijzingen dat het zo kan werken.

Drink een kopje kruidenthee

Kamille heeft een kalmerend effect en kan er ook voor zorgen dat je brandend maagzuur verminderd wordt. Vooral als je denkt dat het brandende en misselijke gevoel wordt veroorzaakt door te veel voeding of zuivel kan thee een beter alternatief zijn dan melk.

Kauw op kauwgom

Kauwgom stimuleert de aanmaak van speeksel. Speeksel is juist weer goed voor je maag en kan het brandend maagzuur verlichten.

Bovendien kan het ook de zure smaak uit je mond halen.

Indirecte tips

Daarnaast is er nog veel dat je kunt doen om brandend maagzuur te voorkomen en om ook de misselijkheid ver bij je uit de buurt te houden.

Achterhaal je voedingstriggers

Soms is brandend maagzuur ook een teken dat je gevoelig bent voor bepaalde voeding. Door bij te houden wat je wanneer eet en wanneer je last hebt van brandend maagzuur is te achterhalen of bepaalde voeding brandend maagzuur en misselijkheid veroorzaken.

Als er geen duidelijke link is naar de ingrediënten, maar wel naar de hoeveelheid voeding kun je ook jouw porties aanpassen om brandend maagzuur te voorkomen. Te veel eten kan namelijk ook voor brandend maagzuur zorgen.

Val af

Vooral als je ’s nachts last hebt van brandend maagzuur en je daarbij last hebt van overgewicht kan het vet op je buik ervoor zorgen dat je maag iets wordt ingedrukt waardoor je last krijgt van brandend maagzuur. Door gewicht te verliezen zorg je ervoor dat je lichaamsmassa minder op je maag kan drukken en daardoor heb je minder last van brandend maagzuur en misselijkheid.

Eet niet meer voor het slapengaan

Stop in ieder geval 2 uur voor het slapengaan met eten. Hierdoor voorkom je dat voeding nog in je maag zit als je gaat slapen en verlaag je de kans op misselijkheid en brandend maagzuur als je gaat liggen.

Eet minder vet

Vooral vet eten, zoals patat en pizza kan ervoor zorgen dat je last krijgt van brandend maagzuur. Door juist groente, fruit en andere vezelrijke voeding te eten krijg je minder last van brandend maagzuur.

Bovendien is dit vaak nog gezonder ook!

Drink minder zuivel

Zuivel is een bron van vet, maar ook een lactose intolerantie kan voor brandend maagzuur zorgen. Door zuivel zoveel mogelijk uit je dieet te schrappen voorkom je misselijkmakend brandend maagzuur.

Dit lijkt misschien tegenstrijdig met het advies om als je last hebt van brandend maagzuur een beetje yoghurt te eten of een paar slokken melk te drinken, maar met zuivel kan het dus twee kanten opgaan.

Verminder het drinken van alcohol

Wie weleens een paar glazen te veel heeft gehad heeft vast gemerkt dat je er de hik van kunt krijgen. De alcohol heeft namelijk effect op de maag en ook op al je spieren in je lichaam. Hierdoor kun je ook last krijgen van brandend maagzuur.

Drink daarom het liefste niet of anders maximaal 1 alcoholische drank per dag.

Stop met roken

Roken heeft ook een samenhang met brandend maagzuur. Als je stopt met roken heb je hier minder last van en heb je dus ook minder last van de misselijkheid die ermee gepaard gaat.

Als vervanger voor de sigaret kun je een snackwortel eten.

Drink minder koffie

Heb jij drie koppen koffie nodig om wakker te worden en heb je telkens in de ochtend last van brandend maagzuur. Dan hoeft het brandend maagzuur dus niet door de stress van de dag te komen, maar kan de oorzaak net zo goed de koffie zijn.

Begin je dag in plaats daarvan met een appel (voor het wakker worden) en een kop thee (voor de warme vloeistof).

Het eten van een appel voor het wakker worden heb ik geleerd tijdens een roadtrip in een hotel zonder ontbijt. Ik had alleen nog een appel te eten en ik verbaasde me erover hoe verkwikkend het werkt. Net zo goed of zelfs beter dan koffie.

En je hebt je eerste stuk fruit van de dag dan alweer gehad.

Eet niet vlak voor het sporten

Door vlak voor het sporten te eten kun je misselijk worden doordat de voeding door je maag klotst, zoals bij hardlopen en bij aerobics. Eet daarom helemaal niets een paar (2) uur voor het sporten.

Drinken voordat je sport is veel belangrijker omdat je daarmee de sportkater, een kater door uitdroging van zweet, kunt voorkomen.

Bovendien bereik je het vetverbrandingspunt sneller als je een paar uur voor het sporten niets hebt gegeten. Daarmee ondersteunt dit gezonde gedrag ook direct pogingen om af te vallen als dat de reden is waarom je sport.

Verminder je stress

In sommige gevallen kunnen ook psychologische klachten, zoals stress, voor misselijkmakend brandend maagzuur zorgen. Iedereen kent dat gevoel dat als je heel erg schrikt of acuute stress hebt je er misselijk van kunt worden.

Langdurig onder hoge stress staan kan daardoor ook invloed hebben op brandend maagzuur.

Stress verminderen kan op de volgende manieren:

Regelmatig bewegen: Beweging zorgt ervoor dat stresshormonen, zoals adrenaline, verbruikt worden waardoor ze geen invloed meer hebben op je spieren en maag.

Mediteren: Dagelijks 10 minuten mediteren kan je stressniveau al significant verlagen.

Yoga (maar dus niet op de kop in dit geval): Yoga is een bewegende meditatievorm en helpt om ontspanning en lichamelijke controle te verbeteren.

Mindfulness: Stress wordt vaak veroorzaakt door zorgen en gedachten over de toekomst en uit het verleden. Door mindfulness wordt je je bewust van die gedachten en kun je stappen zetten om meer in het hier en nu te leven. Daardoor heb je minder last van stress.

Grenzen aangeven: Overwerkt zijn, te veel huishoudelijke taken hebben en meer oorzaken, kunnen leiden tot stress en vermoeidheid. Door grenzen op het werk en in huis aan te geven kunnen andere mensen hier rekening mee houden en als het goed is krijg je daardoor minder stress.

Tot slot...

Brandend maagzuur is erg vervelend en is misselijkmakend doordat het zuur een vergelijkbaar gevoel geeft als wanneer je overgeeft. Als je langdurig last hebt van brandend maagzuur is het belangrijk om naar een arts te gaan om te achterhalen of je geen last hebt van een aandoening. In sommige gevallen kan je namelijk gewoon behandeld worden en dan ben je ervan af.

Soms wil je er gewoon snel vanaf zijn in dat geval is het kauwen van kauwgom, het drinken van kruidenthee en rechtop zitten of op je rug liggen met een extra kussen onder je schouder een veilige snelle oplossing.

Daarnaast kun je ook stappen nemen om te voorkomen dat je last krijgt van brandend maagzuur, zoals minder vet eten, stoppen met roken, ontspannen en het achterhalen van de voeding (of medicatie) triggers van brandend maagzuur.

Met deze tips bij de hand moet het mogelijk zijn om snel en langdurig van brandend maagzuur af te komen. Succes!

Bronnen:

http://www.livestrong.com/article/445267-do-milk-yogurt-make-acid-reflux-worse/

http://www.webmd.com/heartburn-gerd/triggers

http://www.healthline.com/health/gerd/nausea#Treatment3

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15729201

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik neem als ik wakker word met brandend maagzuur in mijn mond of net niet in mijn mond een klontje of lepeltje suiker helpt gegarandeerd

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1