Spijsverteringsklachten

Laatste Update: 29 november 2016

Misselijkheid: Misselijkheid en overgeven (deel 1)

 We hebben er allemaal wel eens last van gehad: Misselijkheid! Je krijgt een vreselijk misselijk gevoel en je hebt de neiging om te gaan braken. Dit kan het gevolg wijn van zeeziekte/wagenziekte, zwangerschap, hoofdpijn, stress en zelfs een allergie.

Misselijkheid is nagenoeg altijd een voorbode van braken, hoewel dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Maar het feit is wel dat beide, dus misselijkheid én braken, onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De misselijkheid is een manier van het lichaam om te melden dat er iets niet in orde is. Het braken daarna is het gevolg van deze waarschuwing om het ingenomen voedsel, samen met eventuele giftige stoffen, uit het lichaam te verwijderen.

Misselijkheid en braken is dus nooit een aandoening op zich, maar een symptoom van een andere aandoening. Een fantastisch waarschuwingssysteem van het lichaam!

Oorzaken misselijkheid

Misselijkheid, als waarschuwingssysteem van het lichaam, kan het gevolg zijn van allerlei tijdelijke of chronische aandoeningen. Soms is de misselijkheid voorzien, dus is de oorzaak bekend. Maar meestal komt de misselijkheid plotseling opzetten en is er in eerste instantie geen idee van de oorzaak. Deze oorzaak kan gevonden worden door een aantal zaken te controleren:

 • Het moment van de misselijkheid.
 • De heftigheid van de misselijkheid.
 • Het moment van eventueel braken.
 • De samenstelling van het braaksel.
 • De kleur van het braaksel.


Ook zijn er natuurlijk oorzaken die niets met een aandoening of ziekte te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld als je iets ziet, ruikt of proeft wat je persoonlijk opvat als iets walgelijks en letterlijk misselijkmakend is. Ook kan misselijkheid ontstaan uit het gebruik van medicijnen, als een bijwerking.

Een aantal bekende en heel veel voorkomende, oorzaken van misselijkheid en braken zijn:

 • Stress: Stress kan zo veel invloed hebben je lichaam en alle lichaamsfuncties, dat deze heftig gaat protesteren in de vorm van misselijkheid en braken. Okee, het is extreem, maar komt vaker voor dan je denkt!
 • Migraine: Misselijkheid als gevolg van hoofdpijn of migraine is bekend. Maar de misselijkheid kan ook ontstaan als bijwerking van de medicijnen die je inneemt tegen de hoofdpijn.
 • Alcohol en drugs: De natuurlijke reactie van het lichaam: Misselijk worden en door middel van braken worden de ingenomen giftige stoffen uit het lichaam gedreven. Onnodig te zeggen dat alcohol en drugs nogal lichaamsvreemde stoffen zijn.
 • Allergie: Ook allergie kan de oorzaak zijn van misselijkheid.
 • Hardlopen: Hardlopers gaan soms zo ver over de pijngrens dat het lichaam gaat protesteren. Ook uitdrogingsverschijnselen zijn belangrijke veroorzakers van de misselijkheid.
 • Zwangerschap: Ochtendmisselijkheid tijdens de eerste 4 maanden van de zwangerschap is een bekend verschijnsel. De hormonendans in je lichaam is de uiteindelijke oorzaak.
 • Reisziekte: Misselijkheid kan ook veroorzaakt worden door beweging via het evenwichtsorgaan: Zeeziekte of wagenziekte.
 • Overmatig eten: Door te veel eten kun je misselijk worden. De beste manier is dan gewoon maar overgeven om alles weer kwijt te raken.


In de volgende twee delen van deze special gaan we deze 8 oorzaken stuk voor stuk behandelen. Wat is het, wat zijn de symptomen en natuurlijk: Wat kun je er aan doen!

De misselijkheid zelf

Zowel het aansturen van de misselijkheid, als het aansturen van het overgeven, wordt geregeld door een specifiek deel van de hersenen: Dit wordt ook wel het ''braakcentrum'' genoemd. Dit deel van de hersenen is direct verbonden met het maag-darmkanaal en heeft ook invloed op de evenwichtsorganen.

Misselijkheid op zich is meestal niet ernstig, maar wel altijd ontzettend vervelend. Het misselijke gevoel zorgt er voor dat je beslist géén trek in eten hebt, want alles wat door de mond naar binnen moet staat je tegen. Het heeft dus een grote invloed op alles wat je doet en eventueel wilt doen.

Zoals eerder gezegd, gaat misselijkheid meestal gepaard met kokhalzen en/of braken. Maar daarbij kun je ook nog last krijgen van een vertraagde hartslag, een overmatige speekselproductie, uitdroging en transpireren.

Het overgeven

Het braken, als gevolg van de eerder genoemde misselijkheid, is een hele goede en gezonde reactie van het lichaam. Het lichaam wil namelijk iets kwijt dat schadelijk is voor het lichaam. Bijvoorbeeld alcohol, bedorven voedsel of zelfs emotie en spanning.

De kleur, smaak, geur en samenstelling van het braaksel kan aanwijzingen geven over de oorzaak van de misselijkheid:

 • Een rode kleur van het braaksel kan duiden op een interne bloeding
 • Braaksel wat koffiebruin van kleur is, geeft aan dat er bloed in zit wat door maagzuur is aangetast.
 • Stinkt het braaksel naar poep? Dan is er waarschijnlijk sprake van een darmobstructie.
 • Zodra het braaksel uit deels verteerd voedsel bestaat, kan dit wijzen op een blokkade van de maaguitgang of gastroparese.
 • Als je al gaat braken voor het ontbijt, kan er sprake zijn van zwangerschap of eventueel alcoholmisbruik.
 • Overgeven direct na het eten kan aangeven dat er sprake is van gastroparese. Dit komt met name voor bij diabetes, na maagoperaties, en kan ook aangeven dat er sprake is van een galweg- of alvleesklieraandoening.
 • Als je pas enkele uren na het eten gaat braken, is het erg waarschijnlijk dat er een obstructie laag in het maag-darmkanaal zit.

Wat kun je zelf doen?

Ongeacht de oorzaak van de misselijkheid, kun je iedere 5 tot 10 minuten een slokje water nemen. Als het dan na een poosje wat beter gaat, heel voorzichtig een beetje eten en drinken. Maar de beste, en meest beproefde manier, om van de misselijkheid af te komen is natuurlijk door gewoon over te geven. Probeer spontaan overgeven nooit tegen te houden, hoe vervelend het ook is. Een vinger in de keel kan ook goed helpen.

Mocht overgeven helemaal niet lukken, om wat voor reden dan ook, dan kun je een zelfzorgmiddel innemen wat alle kwaadaardige stoffen in je maag absorbeert: Actieve koolstof. Er bestaat ook een stof, genaamd domperidon-maleaat, wat de maag heel snel kan legen waardoor de aandrang tot overgeven en het opgeblazen gevoel verdwijnt.

Bedenk wel goed dat spontaan overgeven, actieve koolstof en andere middelen die de maag legen, ook de pas ingenomen medicijnen en de anticonceptiepil meenemen.

[pullquote]Het is ook belangrijk op te letten dat geen uitdrogingsverschijnselen gaat vertonen[/pullquote]. Met name bij kinderen is dit heel erg snel aan de hand.

Naar de huisarts of niet?

Als de misselijkheid en het overgeven na één dag nog niet minder wordt moet je even met je huisarts gaan overleggen. Als de misselijkheid het gevolg is van een klap tegen het hoofd, of als je bloed aan het overgeven bent, suf of verward bent, bijna flauw valt, of gepaard gaat met hevige pijn in je buik, moet je direct contact opnemen met je huisarts.

Verschillende oorzaken van misselijkheid en braken

Zoals we in het begin van dit artikel al gesteld hebben, zijn er allerlei mogelijke oorzaken van misselijkheid en braken. De meest voorkomende oorzaken gaan we stuk voor stuk behandelen in de volgende twee delen van deze special over misselijkheid en braken.

Heb je nog goede aanvullingen op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb ongeveer 3 uur nadat ik naar bed ging overgegeven. Een heldere rode kleur. Voordat ik naar bed ging heb ik 3 glazen rode wijn gedronken. Kan die rode kleur daar van zijn. De volgende dag had ik maagpijn, hoofdpijn, spierpijn en het heel erg koud. De tweede dag gaat het veel beter. Nu heb ik nog wel pijn in de maagstreek en ook op de huid voelt het zeer gevoelig. Maar vooral die rode kleur. Kan dat van de wijn zijn geweest? Ik

  1. De symptomen zoals maagpijn, hoofdpijn en spierpijn en koude koortsen zijn toch wel serieus. Het is beter om even een afspraak te maken met je huisarts. Ik begrijp dat je je zorgen maakt over de rode kleur, maar daarom maar snel even een afspraak om zeker te zijn!

   Succes en hou me even op de hoogte!

   1. Hallo menner ik heb een vraag, ik moet de hele tijd na het eten overgeven, kleine hoeveelheid, en hoofdpijn.

  2. ik kwam gisteren terug van een feestje was wel moe en thuis gekomen ging ik op de bank liggen na een uur geslapen te hebben werdt ik wakker en werdt in een keer misselijk en moest overgeven ik ben naar bed gegaan en bleef maar overgeven nu heb ik vanochtend gebeld naar de huisarts ik moet een beschuitje hebben met een kopje thee ik had geen beschuit thuis en heb een creëer genomen en blijft liggen en de misselijkheid is aan het af zakken het kunnen zenuwen zijn maar ook door de warmte komen

 2. Hey, ik heb al 2 dagen verschrikkelijke last van m'n maag, en continu het gevoel dat ik moet overgeven, maar er komt dus niks uit.. Het is een pijnlijk irritant gevoel, is er iets wat ik ertegen kan doen?

  1. Beste Janice,

   Wat soms helpt is iets licht verteerbaars zoals een kopje thee of een lichte bouillon te drinken. Misschien komt je maag daardoor een beetje tot rust. Mochten de klachten langer aanhouden dan zou ik een afspraak maken met de huisarts.

   Sterkte,
   Jack.

 3. Gisteren was ik met mijn vriend, en toen hadden we allebei zin maar er lagen geen condooms bij hem thuis, toen hebben we het heel even gedaan, hooguit 20 stoten, en toen heb ik het met mijn hand afgemaakt. Ik was aan het einde van mijn strip en heb gisteren om 12:00 de laatste pil van die strip ingenomen, om 22:00 hebben wij dat gedaan. Als het goed is moet ik deze week dus ongesteld worden, hoe groot zou de kans kunnen zijn dat ik zwanger ben? Ik heb deze ochtend ook wat buikpijn maar ik was al zwaarverkouden en een beetje ziek, dus dat zou misschien ook daardoor kunnen komen..

  1. Beste Sanne,

   Ik kan hierop zo geen antwoord op geven, dat kun je het beste even aan je huisarts vragen. Maar als jij elke dag de pil hebt geslikt heeft er als het goed is geen eisprong plaatsgevonden. Dan hoef je in de stopweek niet bang te zijn dat je zwanger wordt. Als je afgelopen maand een of meerdere keren de pil bent vergeten dan ben je minder beschermd, en is er een kleine kans dat er wel een eisprong heeft plaatsgevonden.

   Groet,
   Jack

 4. hallo,
  Ik werd vanochtend wakker met erge misselijkheid. Ik ben gelijk naar de wc gerend en alles kwam eruit. Het had een bruine kleur. Alleen nu heb ik in 1 uur al 4 keer overgegeven en het is een beetje geel van kleur. Ook heb erge spierpijn en ben ik erg warm. Wat moet ik doen ? Moet ik de huisarts bellen of niet ?

 5. Hoi!

  Ik heb al een aantal weken last dat ik vaak als ik moet eten misselijk word. 1 keer was het zo erg dat ik braken moest. Net ging ik uit eten, en heb 1 uur gedaan over een halve frikandel..
  Nu sinds 1 week heb ik ook af en toe last van mijn oor, dat ie heel hard gaat kloppen een er zit een rot gevoel in.
  Ik ga niet snel naar de huisarts omdat ik vaak t idee heb van: oh het gaat vanzelf wel over, maar het begint nu wel irritant te worden.
  Heeft u misschien een tip of kan ik beter maar wel naar de huisarts gaan?

  1. Hierin kan ik je maar één ding aanraden: Snel een afspraak maken met je huisarts. Het is een gezonde instelling om niet bij ieder kuchte naar de arts te rennen, maar deze symptomen vragen toch wel om meer aandacht.

   Heel veel succes!
   Jack

 6. Ja gisteravond, tijdens het drinken van enkele slokjes rode wijn, heel erg vol en misselijk, mijn darmen legen zich bij mij te vlug of te traag ivm PDS, gisteravond moest ik na het drinken van deze enkele slokjes wijn ineens braken en gelijktijdig diareexis, De kleur van het braaksel was rood, ik nam aan van de slokjes wijn?

 7. Hoi,
  Ik had gister avond over gegeven een paar keer en had bij het staan erge buikpijn als ik ging liggen werd het minder maar later ging de buikpijn weg maar kwam er enorme hoofdpijn. Steken hoofdpijn bij het begin van mijn hoofd als ik lig doet het minder pijn als ik ga lopen komen er weer enorme steken en duizeligheid.
  Wat heb ik precies en wat helpt ertegen.

  Groet Emma

  1. Naar aanleiding van deze gegevens kan ik hier niet een diagnose op loslaten. Maar ik raad je wel aan om zo spoedig mogelijk naar de huisarts te gaan, want dat er iets aan de hand is, is wel duidelijk.

   Succes!

   1. hoi

    ik ben al 5 jaar lang aan het overgeven, soms geef ik 2 dagen niet over, maar dit komt zelde voor, 3 jaar gelee heb ik een maagonderzoek gehad, bleek dat ik de slokdarm vol had met zweren, nu een maand gelee heb ik weer een maagonderzoek gehad, daar hebben ze een knobbel gevonden in men slokdarm maar dit kan een oude zweer zijn,
    ze willen het nu er op gooien dat het tussen mijn oren zit, moet ik dan de rest van mijn leven iedere dag overgeven ?
    ik heb wel pantoprazol gekregen maar dit helpt me niet
    groetjes tamara

    1. Als jij werkelijk overtuigd bent van het feit dat er meer aan de hand is dan 'tussen de oren', dan raad ik je aan om niet de moed op te geven, maar een second opinion aan te vragen. Wellicht dat die arts je wel serieus neemt.
     Hou je me op de hoogte?

     1. hoi
      de ziekenhuis uitslagen waren allemaal goed, dus gelukkig was de knobbel gewoon een oude zweer, maar het overgeven blijft, ik heb alle tips uitgeprobeerd maar niks wil helpen, ik ben niet iemand die de hele dag eet of overdreven veel eet, soms zijn er gewoon dagen dat ik geen eens behoefte heb om te eten, de docters zijn nu klaar met me, want het zit dus tussen mijn oren, ze zeggen dat ik zoo gewend ben om over te geven dat mijn lichaam niet beter weet, maar ik wil dit toch zelf niet ? en doordat ik niet afval ( wat ook door mijn medicatie komt ) is het ook niet ernstig zeggen de docters, dan idd maar proberen of ik een secoin uppinion kan krijgen in belgie,

      groetjes tamara

     2. Wellicht dat dat inderdaad een ander licht op de zaak kan werpen, Tamara.

      Hou je ons op de hoogte?

 8. Hai
  Ik ben nu al 3 dagen echt ziek steken op de borst uitstraling naar achter toe en me schouder
  Ik spuugde telkens kleine beetjes maar
  Nu komt de maaltijd van 2a3 dagrn geleden er pas uit (lekker praatje maar goed)
  Dit lan toch niet normaal zijn ?

  1. Nee Linda, dat is zeker niet normaal.
   Maak snel even een afspraak met je huisarts voor een goede diagnose.

   Heel veel succes!

 9. ik heb soms buikpijn en last van mijn maag en heel veel hoofd pijn en ik moet bijna overgeven maar dat gaat niet dat is na het eten met een paar uur wat kan er de redden van zijn

 10. Hallo

  Sinds enkele weken heb ik iets geks.

  Meestal vanaf de middag direct na het eten heb ik braakneigingen
  Ik voel het omhoog komen
  Meestal met een paar klappen op de borst laat ik een boer. En het gevoel gaat weg

  Met het avond eten is het erger
  Ik heb echt een hekel aan overgeven. Dus ik houd het tegen

  Afgelopen 5 dagen was het na genoeg over
  Vandaag weer last gehad

  Ook hik ik niet meer.
  Heb zelf het idee dat het lucht is in mijn maag. Omdat meestal na een boertje alles over is.

  Wat moet ik hiermee?

  1. Het is inderdaad een overmaat aan lucht in je maag die even weg moet. Lastig om hier iets nuttigs over te zeggen. Dit kan met zoveel zaken te maken hebben.
   De beste oplossing is om even een afspraak te maken met je huisarts. Deze kan na een onderzoekje waarschijnlijk direct zeggen wat er aan de hand is.

   Veel succes,Robert!

 11. Hoi
  Ik heb gisteren wat teveel gedronken, niet extreem veel. Normaal heb ik de dag erna een beetje hoofdpijn. Maar nu ben ik zo waanzinnig misselijk ik zou graag overgeven dan is alles eruit nu krijg ik geen hap binnen men maag draait dan helemaal om. Ik heb maagpijn. Ik heb nog nooit overgegeven in men leven er is iets in mijn lichaam dat dat blijkbaar tegenhoudt. Maar alles blijft vastzitten in mijn maag dus overgeven zou me wel helpen maar het lukt echt niet. Dus ik blijf met een ongeloofelijk slecht gevoel zitten misselijk maagpijn.

  Ik weet niet wat te doen

  1. Als je lijf plotseling zo heftig reageert, in ieder geval heel anders dan 'normaal', dan zou ik even een afspraak met je huisarts maken.

 12. Hallo,

  Ik heb een vraag en ik hoop dat men mij misschien wat antwoorden kan geven. Ik ben een vrouw van 32 jaar en ben eigenlijk nooit ziek. Tot 1,5 jaar geleden ik ineens een keer in het halfjaar met overgeven begon en soms diarree, dat kan een keer gebeuren. Nu ik het tegenwoordig zo dat ik zo goed als maandelijks last heb van overgeven, soms in combinatie met diarree. De volgorde is ongeveer als volgt: begint met lichte buikpijn en tintelingen, na een poosje wordt dit erger, mijn lijf gaat trillen en heb het erg koud. Dan komen de buikkrampen en misselijkheid opzetten en wordt dit steeds heftiger, mijn lijf trilt dan volledig. Dan moet ik braken en ik blijf braken tot ik helemaal "leeg" ben en vervolgens blijf ik gal spugen, dit laatste met tussenpozen van 5 a 20 minuten, ondertussen heb ik het afwisselend ijskoud en/of bloedheet met op de achtergrond nog steeds een lichte misselijkheid en lichte krampen. Al met al ben ik zo'n 4 a 5 uur verder voor mijn lijf tot "rust" komt. Ik ben dan volledig uitgeput en alles doet zeer.
  De kleur van het braaksel in vaak bruin (geen ontlasting geur o.i.d.), de gal die eruit komt is vrij transparant van kleur.

  Ik heb al v.a. mijn 12e last van PDS, de vorm waarbij je een opgeblazen buik hebt door gasophoping (lijk je net zwanger) vaak darmkrampen, maar niet naar de wc kunnen, blij zijn als je 1 x p/w kunt defeceren. Ook heb ik zonder mijn zware anticonceptiepil een hele zware menstruele cyclus. Daarnaast heb ik slaapproblemen, uit onderzoek is gebleken dat ik geen remslaap heb en ook maar een keer diepe slaap heb. Ik slaap gemiddeld 3 uur per nacht.

  Nu ben ik 4 week geleden toch maar eens bij de huisarts geweest, hij denkt dat het te maken heeft met mijn darmen, dus kreeg ik weer eens een lekker drankpoedertje mee (macrogol) mee. Tot nu toe kan ik niet tegen dit soort middeltjes, dus het heeft mij ook niet geholpen, behalve dat ik daar ook beroerd van wordt, dus ben er maar weer mee gestopt. Nu heb ik vannacht/vanmorgen weer overgeven, zat 5 week tussen nu en de vorige keer.

  Al met al ben ik er behoorlijk klaar mee, ik ben al vaak moe en dit helpt niet mee.
  Daarnaast wil ik mij niet steeds ziek moeten melden op mijn werk.
  Ik hoop dat iemand mij op weg kan helpen, alvast bedankt voor uw moeite.

  Groetjes,
  Martina.

  1. Hoi Martina,

   Ik heb last van redelijk dezelfde klachten. De volgorde die jij beschrijft, komt me heel bekend voor. Op 22 februari heb ik hier precies een jaar last van, zo erg dat ik veel lichaamsgewicht ben verloren, niet naar colleges kan etc. Ik loop bij de internist en maag-, lever-, darmarts, maar niemand heeft na een jaar lang onderzoeken en medicijnen een diagnose kunnen stellen. Ik vroeg me af of jij al meer weet en dat zou willen delen.

   Groet,

   Ishara

  2. Hoi Martina.

   Heel vervelend..
   Ik heb het precies zo.. Maar dan minstens 3x per maand.
   Heb je al eens dingen opgezocht over de ziekte van Meniere?
   Bij mij is dat nooit geconstateerd maar ik heb alle klachten wel.
   Overigens.. Ik heb ook PDS.. Gelukkig weinig verstoppingen meer

   Groetjes

 13. Hallo,

  Ik heb gisteren teveel gedronken, ik weet het niet goed!
  Vanmorgen hoofdpijn maar niet misselijk. In de middag gegeten en gesport maar toen werd ik slecht. Veel overgegeven daarna nog geprobeerd beetje yoghurt maar ook dat kwam eruit. Nu maar niks meer eten alleen wat drinken.
  De samentrekkingen waren heel heftig alles moest er blijkbaar uit.
  Braken niet fijn maar het lucht wel op!

 14. Ik heb al twee en half dag last van misselijkheid. Ik hou niets binnen. Als ik overgeef dan is het alleen maar slijm. Wat zou dit kunnen zijn. Ook als ik eten ruik word ik misselijk. Ik voel mij verder niet ziek.

 15. ik ben iemand die bijna,nee eigenlijk nooit ziek is,en als dat gebeurd zou dat maar 1x in het jaar zijn,ik overdrijf niet maargoed.

  2 weken geleden moest ik na zoveel jaren weer overgeven,het gebeurde na het etentje op werk,ik neem aan dat het door de augurken komen,maar mijn maag is eigenlijk erg sterk.

  het gebeurt als ik bv wil gapen, maar ipv dat moet ik nodig braken heel vreemd

  ik overgeef nu wel vaker maar de probleem is het gaat moeilijk,iets in me lichaam blokkeert het waardoor ik pijn in me linkerzij krijg en me keel gaat pijn doen, dit is frustrerend aangezien ik alles deruit wil hebben en ik voel me echt klote,zoals vandaag en zeker niet fit , denk dat er meer aan de hand is...

  1. Fijn dat je bijna nooit ziek bent, maar er kan altijd een moment komen dat er toch iets aan de hand kan zijn.
   Ik raad je aan om even een afspraak met je huisarts te maken, ook al was het alleen maar om jezelf gerust te stellen dat het van tijdelijke aard is.

 16. Hoi,
  Ik was net aan het eten en nu, ongeveer 2 uur later voel ik me heel moe en misselijk. ik heb nergens pijn maar het is alsof ik niks wol doen en alleen in bed blijven. en als ik praat, dan komt dat braak gevoel weer terug. Ook als io eet trouwens. wat kan ik hieraan doen?

 17. Ik ben normaal ook zelden echt ziek. Maar momenteel staat mijn leven al langdurig op zijn kop. Loop daardoor af en aan bij de dokter en psycholoog. En heb ook veel klachten die doen denken aan een burnout. Maar der ze zijn ook symptomen waar ik nu echt moe van word. Veel boeren, misselijk, braken zonder dat er iets uit komt en af en toe zeurende pijn in de buurt van me borstbeen. Alleen veel speeksel. Nu kreeg ik ranitidine mee. Gisteren avond 1 tablet genomen en ja hoor gedurende nacht was het raak tot 2 keer toe.

  Het lucht wel als ik boer of ja nep braak. Maar van overgeven of als ik het idee dat ik moet word ik nog beroerder en angstig. Dus vinger in me strot is geen optie.

 18. Ik heb een lieve dochter van 14 jaar welke naar we kunnen nagaan ongeveer om de twee maanden opeens een korte hevige periode van misselijkheid heeft welke 24..48 uur aanhoud en dan weer verdwijnt. We denken dat dit met de menstruatie te maken kan hebben. Zijn er mensen die dit verschijnsel kennen en wat men hier aan kan doen. Ik hoor graag van jullie

  1. Dat kan inderdaad met hormonen te maken hebben. Onze dochter van 14 jaar is elke maand misselijk 3 dagen voor de ongesteldheid en tijdens de eiersprong. Ze moet er zelfs van overgeven. Maar nogmaals als je het niet vertrouwd altijd naar de huisarts gaan.

 19. ik ben de laatste paar dagen weer wat gezonder bezig. ik probeer veel water te drinken, maar zeker niet ''te'' veel. maar sinds ik dit doe heb ik elke dag wel een keer na wat gegeten te hebben dat er wat spuug omhoog komt en dan slik ik het weg. heeft u hier een verklaring of oplossing voor?

 20. Hoi,
  Ik heb sinds eergisteren na het eten van fruit en mijn warme maaltijd een zwaar gevoel op mijn maag waardoor ik moest overgeven. De eerste dag flink overgegeven en had pijn. Gister namelijk had ik het gevoel dat ik moest overgeven maar heb niet overgegeven. Tot vanmorgen toe na mijn ontbijt had ik weer het gevoel en heb dan weer overgegeven. Weet u misschien wat het precies kan zijn? Het voelt aan in me keel alsof iets daar vastzit... Echt irritant. Hoe kan ik dit aanpakken?

 21. Ik ben nu een week terug uit curaçao en een week ervoor als we er nog waren begon ik me draaierig en overgeefachtig te voelen en is nog altijd hetzelfde , opstaan en me niet goed voelen , heel de dag

 22. Beste,

  Al enkele jaren moet ik overgeven op de meeste slechte momenten, de dokters zeggen dat het door stress komt, maar ik kan deze zelf niet voelen of ik weet zelf niet of ik stress heb of niet. Wanneer ik wil uitgaan en opeens iemand praat tegen mij die ik niet ken dan heb ik ook kokhalsingen.. soms gewoon als gesprek met iemand beetje serieuzer komt dan voel ik mij ook meteen misselijk en moet ik overgeven..

 23. Ik ben geregeld misselijk nu ik dit type ook maar nu weet ik dat mijn ongesteld heid er aan komt whooe hoee maar niet heus helaas dit keer hele erge buikpijn en hoofdpijn ik lig in het donker met koude doek en emmer naast mijn bed ik wens iedereen die dezelfde terug keerde klachten heeft veel sterkte

 24. ben sinds vorig week begonnen met morfine pleisters tegen hevige artrose in de rug , ben al jarenlang astma patient
  vanavond na uren hevige buikpijn heb ik met vinger in de mond bruin waterachtig overgegeven, meermaals
  even een verlichting maar begint opnieuw
  wat doen ?

  1. Is lastig om van afstand hier een passend antwoord op te geven, Jenny.
   Even een belletje naar je huisarts is de beste en snelste manier om een antwoord te krijgen!

 25. Hallo ik geef al 4 maanden over meestal paar dagen per maand, maar ik voel me er niet ziek bij ik ben er 3x mee naar de dokter geweest maar die gooit me helemaal vol met medicijnen die niet werken. Wat moet ik doen

 26. Ik heb met een regelmaat dat ik de eerste 2uur dat ik wakker ben moet overgeven. Komt geen eten uit alleen vocht. En een opgeblazen gevoel. Zeer onprettig. Ze geven aan spastische darm? Is dit t en blijf ik dit behouden of is wordt dit vanzelf minder?

 27. Beste , mijn man de laatst tijd voelt zich steeds misselijk. Na het eten en geeft dan over... hij is echt vermagerd en wil niet naar de dokter. Wat kan ik doen?

  1. Daar is maar één antwoord op mogelijk, Sindy: Toch een mogelijkheid zien te vinden dat hij naar de huisarts gaat. Wellicht een idee om de huisarts te vragen om naar jullie huis te komen?

   Heel veel succes!

 28. Ik was gisteravond al misselijk. En ik zat op de wc met een emmer zodat ik de slechte stoffen op 2 manieren kon uitscheiden de volgende ochtend word ik vroeg wakker. En ik ben weer misselijk, maar deze keer tril ik helemaaldus ik vraag me af wat er dan aan de hand is.

 29. Hoi, ik heb sinds 3 dagen geleden een raar gevoel in mijn boven buik. Het voelt een beetje alsof ik moet overgeven, een boer moet laten en een beetje dat gevoel als je ergens zenuwachtig voor bent. Weet iemand wat ik hier tegen kan doen?

 30. @Martina: het zou kunnen dat je last hebt van overmatige aanwezigheid van candida. Een goede natuurarts kan dit (laten) onderzoeken en behandelen. Ik herken veel van de symptomen en had dit zelf, vandaar.

 31. Ik heb al een drie tal weken last van misselijkheid,zonder braken. Als ik eet gaat de misselijkheid over. Ik heb al een maagbeschermer omneprazol genomen, maar dat doet niks.
  Ik kan moeilijk een hele dag door blijven eten. Wat zou de oorzaak kunnen zijn? Ik drink geen koffie en weinig frisdrank.

 32. Hallo,
  Ik ben net voor ik ongesteld werd heel misselijk geworden inclusief een pijnlijk gevoel in mijn buik. Ik moest overgeven. De volgende ochtend ongesteld geworden met bijbehorende pijn. Ongestekdheid is minder als normaal.
  De opvolgende dagen vooral sávonds, snachts en s'morgens misselijk met overgeven.
  Voel me verder goed dus geen griep of zo. Ik ben normaal nooit misselijk en ongesteld?
  Wat zou het kunnen zijn ?

  1. Dit is inderdaad heel erg vreemd, zeker als je deze combinatie nog nooit ervaren hebt. Ik raad je aan om even een afspraak te maken bij je huisarts voor een correcte diagnose.

   Laat je me weten wat je huisarts er van vond?

 33. Hallo,
  Ik ben tijdens een autorit naar huis heel erg misselijk geworden.
  Ik heb tot 3x toe moeten overgeven toen ik thuis was en alles kwam eruit van wat ik in de afgelopen dagen gegeten had. Ik heb de hele tijd last gehad van een misselijk gevoel in mijn buik en koude rillingen door heel mijn lichaam. Verder had ik nog ontlasting gehad dit was oranje van kleur. Moet ik me nu zorgen gaan maken en de huisarts bellen? De misselijkheid en de koude rillingen zijn wel een heel stuk minder geworden.

 34. Hallo,

  Ongeveer twee dagen geleden heb ik moeten overgeven. Dit was de eerste keer in 9 jaar. Waar het vandaan kwam ben ik al achter (paar rode wijntjes op).

  Nu is dus het probleem dat ik nu al twee dagen met een appart gevoel in mijn buik loop. Zo nu en dan doet het zeer , maar ik heb wel het constante gevoel dat er iets zwaars op ligt.

  Het is een vrij irritant gevoel en het maakt het er dan ook niet beter op dat ik me vermoeid en licht zweverig voel.

  Is dit iets waarvoor ik mijn huisarts moet bellen? Ik ben namelijk na al die jaren vergeten hoe het voelt om te moeten overgeven etc.

  Met vriendelijke groet,

  Lisanne

 35. Hallo,

  Ik heb op de 1ste schooldag van het jaar overgegeven in de klas omdat ik zo zenuwachtig was. Sindsdien heb ik elke dag (Soms ook elk moment van de dag en soms maar 3 minuten)last van misselijkheid en ben ik bang om over te geven. In het begin had ik dit alleen op school maar nu letterlijk overal. Ik ben hier al 2 keer mee naar de huisarts gegaan alleen de 1e keer kreeg ik een bloed en ontlasting onderzoek waar niks uit kwam en de 2e keer kreeg ik vezelzakjes mee helaas helpt dat ook niet en zorgt het er alleen maar voor dat ik misselijke door. Door deze misselijkheid mis ik ook best veel van school omdat ik dan zo misselijk ben dat ik niet naar school kan. Ik hoop dat u of dat jullie mij kunnen helpen.
  Groetjes: Nicky

  1. Dit is allemaal heel erg vervelend voor je, Nicky. Heb het idee dat je vastloopt bij je huidige huisarts. Heb je al eens een second opinion overwogen? Wellicht dat dat andere inzichten kan bieden.

 36. Hoi,
  Dit zijn men kuurtjes.
  Last van men maag, constant - gebruik Rennie om het te verhelpen *doet het wel, een beetje*.
  Ik lig altijd op mijn buik, maar dat kan ik niet meer anders moet ik overgeven. Dus ik lig op men rug met een verhoogte kussen onder me kop natuurlijk.
  Doet ook bijna niets, maar het helpt wel een beetje.
  Als ik lig ga ik trillen, alsof ik een vibrator ben - niet normaal, om het te verhelpen ga ik rechtop zitten. Maar het gaat nog een paar minuten door.
  Men maag zit wel vaak te rommelen en vaak laat ik wel eens een boer uit het zuiden, soms ook wel eens een normale boer -
  en 't gevoel is dan wat minder. *Maar niet weg*
  Ik ben niet een persoon die voor alles naar de dokter gaat, hou niet echt van slechte uitspraken dat ik ineens diabetes heb ofzo.
  Heb hier nu al een paar dagen last van, ik hoop dat het gewoon weg gaat na een paar dagen. Ik word er gek van namelijk, slaap tekort - snel kwaad
  omdat ik er niks aan kan doen, alleen maar afwachten.

  Ik dacht eraan om gewoon te gaan overgeven, misschien zit er iets in men maag dat er uit wilt wat er niet uit kan ofzo.
  Dat men lichaam me probeert te vertellen "hey! mafkees, ga es effe een straat-pizza maken, je hebt iets verkeerd gegeten".
  Heb tot nu toe nog niet overgegeven, ik hou het binnen - ik haat overgeven, maar als het moet dan moet het maar.
  Hopelijk heb ik genoeg info gegeven - 't is zo'n beetje alles wat er mis is.

  Mvg,

  Maurice.

 37. Meestal moet ik de dag na het uitgaan de hele dag overgeven, ook als ik bijv. een paar slokken water heb gehad komt dat er na 5 minuten weer uit. Ik drink alleen bier, meestal rond de 10 glazen(plastic bekers). Is dit iets om je zorgen over te maken?

 38. Ik heb al een half jaar last van misselijkheid in de ochtend.
  Ik ben niet zwager
  Ik heb geen last van stress.
  Iemand die deskundig is zei dat er stress in mijn lichaam zit
  Al opgeslagen in mijn lichaam vanaf mijn geboorte
  Alles wat ik heb geprobeerd is niet gelukt.
  Ik wil mijn hele leven hier niet mee zitten
  Is er dan niemand die weet hoe ik hier van af kom.

  Help help

  1. Om een goed en duidelijk beeld te krijgen van uw specifieke situatie, is meer informatie nodig, er zijn heel veel redenen waarom iemand misselijk en of moet overgeven als reactie op de misselijkheid.

   Belangrijke Informatie is; uw leeftijd, uw eetgewoonten, alcohol of medicijn/drugs gebruik. Eventuele andere ziekte of aandoeningen of traumas. Als uw zelf nog informatie heeft over uzelf en gewoonten die wellicht belangrijk kunnen zijn, is het belangrijk om deze ook te geven.

  1. gastroparese, kan een reden zijn voor de misselijkheid en overgeven. Alleen een medisch specialist kan dit bevestigen of uitsluiten en eventueel het constateren van de oorzaak.

   Mvg R Seijts

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share