• Is het norovirus gevaarlijk? + tips!

Is het norovirus gevaarlijk? + tips!

2018-10-22T08:58:23+01:00november 29th, 2018|Gezondheidsklachten|0 Reacties

Het krijgen van het norovirus, soms ook wel de maaggriep genoemd, is naar.

Helaas is de kans als je de ouder bent van jonge kinderen dat je het krijgt groot, maar daar was je vast al wel achter. En als dat niet zo is, is de kans groot dat je daar vanzelf wel achterkomt.

Het norovirus, dat niet gerelateerd is aan influenza, heeft de neiging om in grote getale mensen te besmetten - uitbraken op cruiseschepen hebben de afgelopen jaren de krantenkoppen al een paar keer gehaald en meer recent nog brak het norovirus uit op de Olympische Winterspelen in PyeongChang:

"... Tientallen medewerkers van de Olympische Winterspelen in Pyeongcheng zijn in quarantaine gezet nadat zondag het norovirus uitbrak. Dit zijn onder andere werknemers, personeel van de civiele beveiliging en ook buitenlanders.

Ongeveer 1.200 medewerkers van de Olympische Spelen moeten op hun kamers blijven, terwijl andere medewerkers mensen testen op het norovirus. Ter compensatie werden op dinsdag 900 militairen ingezet om de verloren werknemers te vervangen. De Olympische Spelen zullen nog steeds volgens schema op 9 februari van start gaan.

"Alle gebieden worden gedesinfecteerd. De organisatoren zullen uiterst ijverig hun best doen om alles wat in contact is gekomen met de personen te ontsmetten" vertelt executive-directeur van de Olympische Spelen, Christophe Dubi, aan de verslaggevers. "Er zijn, als het gaat om eten en drinken, ook zeer strenge maatregelen getroffen." ..."

Elk jaar zorgt dit gemene virus ervoor dat er 70.000 mensen naar het ziekenhuis moeten; het is ook de meest voorkomende oorzaak van uitbraken van voedselinfecties.

Het is een feit dat kinderen de perfecte gastheer blijken te zijn voor dit hardnekkige virus:

  • ze verzamelen zich in grote aantallen op peuterspeelzalen, scholen, kinderdagverblijven en in speeltuinen
  • ze hebben namelijk nog geen doorgewinterd immuunsysteem
  • ze spelen in nauwe kringen samen
  • hun persoonlijke hygiëne is niet altijd helemaal op en top.

Hoe wordt het norovirus verspreid?

Het norovirus, dat bijzonder besmettelijk is, verspreidt zich door contact met een besmette persoon, besmet voedsel of water of door verontreinigde oppervlakken aan te raken. Helaas zijn de symptomen die het norovirus zo onaangenaam maken ook dezelfde symptomen die het zo snel onder jongeren en kleine kinderen verspreiden.

Sommige onderzoeken laten zien dat tijdens een infectie met het norovirus, onze magen de passage van voedsel in de darmen vertragen. Met andere woorden, ze lijken de maag op te laden ter voorbereiding op braken. Elk deeltje van dat opgeslagen voedsel is een mogelijkheid voor het norovirus om op mee te liften als het uit de mond vliegt.

Andere onderzoeken tonen aan hoe gemakkelijk de ziekte zich naar nieuwe gastheren kan verspreiden. Het kan, zeggen wetenschappers, worden verneveld door het doorspoelen van een toilet wanneer daar diarree of braaksel in aanwezig is. Het kan ook worden ingeademd in een gebied waar overgeven heeft plaatsgevonden en ja, ook zelfs nadat het al is opgeruimd. In één onderzoek is zelfs een uitbraak van norovirus in een restaurant in kaart gebracht, waarbij er één enkel incident van overgeven was en er werd aangetoond dat de gasten aan de andere kant van de eetzaal besmet raakten met de deeltjes.

Gezien het belang van het begrijpen van het overdrachtproces hebben wetenschappers zelfs een brakende robot gemaakt om hen te helpen om zo meer te weten te kunnen komen over hoe het norovirus zich verspreidt.

Dus wat betekent al deze theoretische kennis voor ouders van jonge kinderen en eigenlijk iedereen