Gezondheidsklachten

Laatste Update: 22 oktober 2018

Is het norovirus gevaarlijk? + tips!

Het krijgen van het norovirus, soms ook wel de maaggriep genoemd, is naar.

Helaas is de kans als je de ouder bent van jonge kinderen dat je het krijgt groot, maar daar was je vast al wel achter. En als dat niet zo is, is de kans groot dat je daar vanzelf wel achterkomt.

Het norovirus, dat niet gerelateerd is aan influenza, heeft de neiging om in grote getale mensen te besmetten - uitbraken op cruiseschepen hebben de afgelopen jaren de krantenkoppen al een paar keer gehaald en meer recent nog brak het norovirus uit op de Olympische Winterspelen in PyeongChang:

"... Tientallen medewerkers van de Olympische Winterspelen in Pyeongcheng zijn in quarantaine gezet nadat zondag het norovirus uitbrak. Dit zijn onder andere werknemers, personeel van de civiele beveiliging en ook buitenlanders.

Ongeveer 1.200 medewerkers van de Olympische Spelen moeten op hun kamers blijven, terwijl andere medewerkers mensen testen op het norovirus. Ter compensatie werden op dinsdag 900 militairen ingezet om de verloren werknemers te vervangen. De Olympische Spelen zullen nog steeds volgens schema op 9 februari van start gaan.

"Alle gebieden worden gedesinfecteerd. De organisatoren zullen uiterst ijverig hun best doen om alles wat in contact is gekomen met de personen te ontsmetten" vertelt executive-directeur van de Olympische Spelen, Christophe Dubi, aan de verslaggevers. "Er zijn, als het gaat om eten en drinken, ook zeer strenge maatregelen getroffen." ..."

Elk jaar zorgt dit gemene virus ervoor dat er 70.000 mensen naar het ziekenhuis moeten; het is ook de meest voorkomende oorzaak van uitbraken van voedselinfecties.

Het is een feit dat kinderen de perfecte gastheer blijken te zijn voor dit hardnekkige virus:

  • ze verzamelen zich in grote aantallen op peuterspeelzalen, scholen, kinderdagverblijven en in speeltuinen
  • ze hebben namelijk nog geen doorgewinterd immuunsysteem
  • ze spelen in nauwe kringen samen
  • hun persoonlijke hygiëne is niet altijd helemaal op en top.

Hoe wordt het norovirus verspreid?

Het norovirus, dat bijzonder besmettelijk is, verspreidt zich door contact met een besmette persoon, besmet voedsel of water of door verontreinigde oppervlakken aan te raken. Helaas zijn de symptomen die het norovirus zo onaangenaam maken ook dezelfde symptomen die het zo snel onder jongeren en kleine kinderen verspreiden.

Sommige onderzoeken laten zien dat tijdens een infectie met het norovirus, onze magen de passage van voedsel in de darmen vertragen. Met andere woorden, ze lijken de maag op te laden ter voorbereiding op braken. Elk deeltje van dat opgeslagen voedsel is een mogelijkheid voor het norovirus om op mee te liften als het uit de mond vliegt.

Andere onderzoeken tonen aan hoe gemakkelijk de ziekte zich naar nieuwe gastheren kan verspreiden. Het kan, zeggen wetenschappers, worden verneveld door het doorspoelen van een toilet wanneer daar diarree of braaksel in aanwezig is. Het kan ook worden ingeademd in een gebied waar overgeven heeft plaatsgevonden en ja, ook zelfs nadat het al is opgeruimd. In één onderzoek is zelfs een uitbraak van norovirus in een restaurant in kaart gebracht, waarbij er één enkel incident van overgeven was en er werd aangetoond dat de gasten aan de andere kant van de eetzaal besmet raakten met de deeltjes.

Gezien het belang van het begrijpen van het overdrachtproces hebben wetenschappers zelfs een brakende robot gemaakt om hen te helpen om zo meer te weten te kunnen komen over hoe het norovirus zich verspreidt.

Dus wat betekent al deze theoretische kennis voor ouders van jonge kinderen en eigenlijk iedereen die gezond wil blijven?

Het voorkomen van het norovirus

Gelukkig zijn er verschillende stappen, die je kunt nemen om het risico op het krijgen van de infectie te verminderen en zodra deze zich toch voordoet de verspreiding ervan te beheersen.

Was regelmatig je handen

Vaak je handen wassen zou of je nu bang bent voor een uitbraak van het norovirus of niet een grondbeginsel moeten zijn van een goede hygiëne. Was voor het eten, na het gebruik van het toilet en na het verschonen van luiers de handen grondig met zeep en warm water. Overweeg ook voor en na school of na een speelafspraak de handen van je kind te wassen. Als er thuis iemand het virus heeft, was je handen dan na elk contact met de besmette persoon of met de verontreinigde oppervlakken.

Gebruik een desinfecterend middel voor je handen

Gels met alcohol kunnen het risico op het oplopen van de infectie verminderen, maar vormen geen vervanging voor het grondig wassen van je handen.

Desinfecteer oppervlakken

Ik adviseer je om een oplossing te maken met bleekmiddel en water omdat dit een effectief desinfecteermiddel voor oppervlakken is en het norovirus kan doden. Ontsmet na een geval van braken of diarree alle oppervlakken onmiddellijk. Het kan ook nuttig zijn om ook te investeren in desinfecterende doekjes die een bleekmiddel bevatten en deze te gebruiken wanneer je bang bent dat een oppervlak mogelijk is verontreinigd.

Probeer op sommige momenten niet in te ademen

OK – niet ademen ligt waarschijnlijk niet binnen de mogelijkheden, maar het is echter wel het vermelden waard hoe gemakkelijk het virus kan worden ingeademd en dat je het met de nodige voorzichtigheid echt kunt voorkomen dat je het krijgt. Sluit de wc-bril voordat je doorspoelt, draai je hoofd weg als je een kind dat moet braken troost en hang, zelfs nadat het al is opgeruimd, niet onnodig rond in de gebieden waar het braken of de diarree heeft plaatsgevonden.

Was alles grondig

Kleding, beddengoed, speelgoed en andere items, die mogelijk zijn verontreinigd, moeten onmiddellijk met een gewoon wasmiddel op het langste programma worden gewassen. Draag rubberen handschoenen als je dit doet. Het is ook beter om het daarna in de droger te drogen en niet aan een waslijn.

Is het norovirus gevaarlijk? + tips!

Houd je kind thuis

Het spreekt voor zich dat een kind met het norovirus niet op school zou moeten zijn. Zelfs nadat het overgeven is gezakt, moet je je kind nog minimaal 24 uur thuis laten en met school overleggen over hun beleid. Sommige scholen en kinderdagverblijven kiezen ervoor dat als een uitbraak te wijdverbreid is om hun deuren tijdelijk te sluiten. (Overigens moet jij ook hetzelfde advies opvolgen - als je ziek wordt, ga dan pas weer werken als de symptomen minstens 24 uur lang niet meer aanwezig zijn geweest en zelfs nog langer als je met kinderen, ouderen of met voedsel werkt.) En overweeg je school, de kleuterschool of de kinderopvang te vragen om wanneer de kinderen op school aankomen het wassen van de handen verplicht te stellen.

Wat zijn de risico's van het norovirus als je zwanger bent?

Het norovirus heeft geen directe invloed op de baby. Onderzoeken hebben aangetoond dat het norovirus als je zwanger bent niet echt voor gevaar kan zorgen. Maar braken en diarree kunnen wel leiden tot uitdroging en verstoringen van de elektrolytenbalans (bijvoorbeeld problemen met de natrium- en kaliumspiegels). Dit kan je kans op het krijgen van een urineweginfectie wel vergroten en als de uitdroging ernstig is, kan dit leiden tot een te vroege geboorte.

Dat is waarom het belangrijk is om het krijgen van het norovirus te voorkomen. Blijf uit de buurt van mensen met symptomen van braken en diarree, was regelmatig je handen met water en zeep en vermijd het eten van rauw of voedsel dat niet gaar is. Als je het norovirus krijgt, kun je het beste gehydrateerd blijven en veel vocht drinken. Medicatie zal niet helpen en medicijnen tegen diarree kunnen schadelijk zijn. Krijg voldoende rust. Laat het de arts, waar je onder controle bent, weten en als je hoge koorts hebt, steeds moet overgeven of ernstige diarree hebt, kun je naar de spoedeisende hulp gaan.

Het beheersen van de symptomen van het norovirus

Preventie en bestrijding zijn één ding; daar heb je wetenschappelijk advies voor. Maar hoe troost je een 3-jarige die 12 uur lang aan een stuk door heeft gebraakt en die wanhopig naar een slok water verlangt? Dit is echt een ander verhaal.

Hier zijn een paar dingen om te overwegen.

Vermijd uitdroging

Uitdroging is waarschijnlijk het grootste risico van het norovirus. Helaas is het vermijden ervan makkelijker gezegd dan gedaan als je lichaam echt alle vloeistoffen die je erin stopt er net zo hard weer uitgooit. Probeer de besmette persoon heel kleine hoeveelheden kokoswater of gewoon water te geven - in het begin als het braken nog steeds regelmatig is niet meer dan een eetlepel en geleidelijk kun je wat meer geven.

Voedingsstoffen vervangen

Tijdens de meest recente kotsaanval van onze peuter (ja, we zijn veteranen wat het norovirus betreft), raakte ze zo uitgedroogd dat ze kramp in haar benen kreeg. Omdat ze meer voedsel dan vocht kon vasthouden, konden we haar multivitaminen en een banaan geven om de calcium en de kalium weer wat aan te vullen.

Troost ze overvloedig

Het verstandige advies om onnodig contact te vermijden is logisch maar er is natuurlijk geen ontkomen aan het feit dat je een ouder bent. Wanneer een kind overgeeft, pijn heeft en niet weet waarom, moet het getroost worden. Natuurlijk, de andere kant opkijken en proberen om het virus niet in te ademen, kun je wel proberen. En was alles grondig met bleek. Maar bovenal, houd je kind tegen je aan, streel hun rug, zeg dat je van ze houdt en herinner hen eraan dat het snel voorbij zal zijn.

Sta zo veel schermtijd toe als ze nodig hebben

Vele ouders zijn op hun hoede als het gaat om het toestaan van te veel tv kijken of de tijd dat de kinderen doorbrengen op de iPad. Vertrouw me, een uitbraak van het norovirus is niet het moment om hier te streng op in te gaan. Gezien het feit dat ze waarschijnlijk de volgende 24 - 48 uur ziek zullen zijn en moeten braken, raad ik je aan om zoveel schermtijd toe te staan als nodig is om hen af te leiden van de onaangename realiteit waarin ze zich bevinden.

Weet wanneer je naar de dokter moet gaan

De laatste keer dat onze dochter ziek werd, besloten we dat het weinig zin had om haar naar de dokter te brengen. Het was duidelijk iets dat op het norovirus leek, ze leek geen gevaar te lopen en we waren ervan overtuigd dat het snel zou overgaan. We vonden het niet nodig om anderen bloot te stellen aan het virus. Maar na 24 uur lang elk half uur braken en het niet in staat zijn om een enkele druppel vloeistof binnen te houden, begonnen we ons zorgen te maken over uitdroging. We brachten haar naar de dokter en de arts kon medicatie tegen de misselijkheid voorschrijven, waarmee ze wat verloren vocht kon recupereren en de weg naar herstel kon beginnen. Zoals hierboven al is vermeld, had ze nog steeds last van maagkrampen, kramp in de benen en diarree maar het leidde op zijn minst tot het stoppen van het braken.

Komt het norovirus vaker voor?

Het is heel goed mogelijk dat vanwege de manier waarop voedsel wordt bereid en gedistribueerd er nu meer gevallen zijn dan in het verleden. Een besmette persoon, die in een restaurant of bij een afhaalservice werkt, kan op een avond voedsel voor wel honderden mensen bereiden. Maar we zijn er ook veel beter in geworden om het te detecteren, wat de schijnbare toename van het aantal gemelde gevallen zou kunnen verklaren. In 1990 hebben onderzoekers het genoom van het virus gesequenced en sindsdien hebben we testen ontwikkeld om het virus in iemands stoelgang te kunnen detecteren.

Feiten en mythen over het norovirus

  1. Feit of mythe: je kunt het norovorius oplopen door een deurknop aan te raken.

Feit. Je kunt het norovirus krijgen door iets aan te raken dat een persoon met het virus ook heeft aangeraakt. Dat omvat deurknoppen, maar ook alles waar organismen op kunnen leven zoals toetsenborden van een computer, koffiezetapparaten, kranen, enz. Daarom is het zo belangrijk om je handen regelmatig te wassen want met zo veel mensen, die er in de winter mee besmet zijn, kun je het gemakkelijk van een collega of een familielid krijgen.

  1. Feit of mythe: het norovirus is hetzelfde als voedselvergiftiging.

Mythe. Deze mythe is ontstaan omdat je het norovirus kunt krijgen door het eten of het drinken dat bereid is door iemand die het heeft en door geïnfecteerd voedsel of dranken te eten of te drinken. Bovendien verspreidt het norovirus zich vooral in drukke gebieden zoals verpleeghuizen, scholen en cruiseschepen erg snel, wat nog een reden is waarom mensen het verwarren met voedselvergiftiging. Voedselvergiftiging wordt echter veroorzaakt door een toxine in het voedsel en niet door een virus dat door voedsel wordt verspreid. Ongeacht wat het ook is, het is belangrijk om geen eten te delen met mensen die ziek zijn en op te passen voor rauw of onvoldoende verhit voedsel.

  1. Feit of mythe: er is een vaccin tegen het norovirus.

Feit. Er zijn vaccins die zijn ontwikkeld tegen het Norovirus, maar ze zijn niet erg effectief. Dat komt omdat het virus snel muteert en elk seizoen verschillende nieuwe stammen van het virus produceert. Dus hoewel er vaccins bestaan, worden ze niet routinematig aanbevolen om het krijgen van het norovirus te voorkomen.

  1. Feit of mythe: er zijn effectieve medicijnen die het norovirus zullen doden.

Mythe. Het slechte nieuws is dat er geen effectieve antivirale geneesmiddelen zijn, die het norovirus kunnen doden. Het goede nieuws is dat het norovirus in het algemeen een onschadelijke en zelflimiterende aandoening is. Het grootste gevaar is dat van uitdroging en de symptomen verdwijnen zonder behandeling meestal binnen 2 - 3 dagen. Medicijnen tegen diarree kunnen meer risico's dan voordelen brengen, dus rusten en goed gehydrateerd blijven, zijn de belangrijkste stappen naar herstel.

  1. Feit of mythe: zwangere vrouwen lopen als ze het norovirus krijgen extra gevaar.

Mythe. Onderzoeken hebben aangetoond dat het norovirus tijdens de zwangerschap geen extra gevaar oplevert en dat het norovirus ook geen directe invloed op de baby heeft. De symptomen van braken en diarree kunnen echter leiden tot uitdroging en verstoringen van de elektrolytenbalans. Dit kan de kans op een urineweginfectie en mogelijk op een te vroege geboorte vergroten. Om deze redenen moeten zwangere vrouwen extra voorzichtig zijn en proberen te voorkomen om het norovirus en andere ziekten op te lopen.

  1. Feit of mythe: er zijn effectieve manieren om te voorkomen dat ik het Norovirus krijg.

Feit. Hier zijn vier manieren om te voorkomen dat je het norovirus oploopt:

  1. Vermijd contact met mensen die symptomen van braken en diarree hebben. Deel hun bestek of hun eten of drinken niet.
  2. Was je handen, vooral als je in de buurt bent van potentiële zieke mensen zoals in ziekenhuizen, op scholen, op kinderdagverblijven en in verpleeghuizen, vaak en goed met water en zeep.
  3. Pas op voor rauw en onvoldoende gaar voedsel. Was sla zorgvuldig en kook vlees en zeevruchten goed door.
  4. Blijf gezond. Eet gezonde, regelmatige maaltijden, rust en sport. Bouw je immuunsysteem op voor het geval je wordt blootgesteld aan deze of andere virussen.

Tot slot…

Als ouder zul je vroeg of laat een keer het norovirus meemaken. Maar door op de hoogte te zijn van over hoe het zich verspreidt, wat het veroorzaakt en wat je kunt doen om het risico te verminderen, is de kans groot dat je deze dreiging wel in toom kunt houden.


Bronnen

www.healthline.com/health/norovirus

fr.wikipedia.org/wiki/Virus_de_Norwalk

www.cornwalllive.com/news/health/what-norovirus-virus-what-symptoms-738143

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1