Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 26 juni 2020

14 tips tegen misselijkheid

Misselijkheid zorgt voor een ongemakkelijk gevoel, wat soms niet in woorden uit te drukken is en iedereen ervaart op een geven moment weleens misselijkheid. Vaak gaat het vooraf aan braken, wat erg vervelend is om te ervaren. Het kan door vele redenen worden veroorzaakt en enkele dingen waardoor je misselijk kunt worden zijn uitdroging, voedselvergiftiging, ochtendziekte, spierpijn en medicijnen tegen zure reflux.

TIP van Robert Jan:
Wil je niet langer last hebben van misselijkheid? Dit heb je nodig >>

Vaak gaan we niet voor misselijkheid naar de dokter – bekijk echter wel goed of een doktersbezoek verstandig zou zijn - en er zijn nogal wat natuurlijke huisremedies die je kunt proberen om je misselijkheid te verhelpen. Het behandelen van misselijkheid kun je waarschijnlijk het beste doen zonder het gebruik van medicijnen, omdat je je daardoor vaak slechter in plaats van beter zult gaan voelen.

14 Remedies tegen misselijkheid

Gember

Gember is of je het nu rauw gebruikt of in de vorm van thee bijna een garantie om de hele dag van je misselijkheid af te komen. Gember bevordert de afscheiding van diverse spijsverteringssappen/enzymen die helpen om je maagzuur te neutraliseren. Het bevat ook fenolen, die de maagspieren ontspannen en hetzelfde doen als een kalmeringsmiddel tegen maagklachten, waardoor de maagactiviteit wordt verminderd. Tegelijkertijd helpen de fenolen je darm om verteerbaar voedsel en toxines sneller door je systeem te laten gaan, waardoor slechte dingen die ervoor zorgen dat je je ziek voelt, sneller worden afgevoerd. Je kunt gember in de vorm van supplementen nemen, op een stukje gemberwortel kauwen of er rustgevende soep of thee van trekken. Persoonlijk vind ik verse thee of een stukje verse gember de beste manieren om je maag, als die van streek is, te kalmeren.

Dit heb je nodig om deze thee te maken...

 • 1 stukje gemberwortel van ongeveer 5 cm
 • Honing (optioneel)
 • Een schilmesje of een ander scherp mes
 • Ongeveer een halve liter water
 • Bakpapier
 • Een snijplank

Bereidingswijze:

Was de gemberwortel goed en schil het in stukjes. Snij het in kleine stukken, bedek het met bakpapier en verpletter het of maak de stukken extra klein. Breng een halve liter water op een middelmatig hoog vuur aan de kook en voeg vervolgens je gember toe. Laat het gedurende 3-5 minuten rustig doorkoken. Haal de thee van het vuur en giet het in een mok. Voeg eventueel, als je dat wilt, wat honing toe. Drink het langzaam op en ontspan je.

Ginger ale

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt als je de Ginger Ale wilt maken...

 • 280 gram verse rauwe gehakte gember
 • 3-4 schijfjes citroen of een schil van een limoen
 • Ongeveer 750 milliliter koude club soda
 • IJsblokjes
 • 120 gram suiker of iets minder als je wat minder zoet wilt

Bereidingswijze:

Doe de verse gemberwortel, de citroen of de limoenschil en het water in een pan. Breng het aan de kook en laat het het dan gedurende tien minuten zachtjes pruttelen. Voeg vervolgens de suiker toe en blijf roeren. Ik gebruik liever minder suiker en zou niet meer dan 100 gram gebruiken. Nadat je de suiker hebt toegevoegd, laat je het 15 minuten doorkoken totdat ongeveer een derde is vervlogen. Giet het mengsel daarna door een zeef in een kan. Koel de siroop in een glazen kan. Je kunt het tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Meng ongeveer 60 milliliter siroop met 240 milliliter koude club soda en serveer het met ijsblokjes. Voeg eventueel aroma's toe.

Acupressuur

Acupressuur bestaat uit het uitoefenen van druk op specifieke punten van het lichaam om zo de symptomen te verlichten. Je kunt hierdoor ongemak of een gevoel van misselijkheid verminderen. Je kunt een speciale band tegen misselijkheid gebruiken of je kunt zelf de druk uitoefenen. Het is de bedoeling dat door te drukken op die drukpunten je lichaam neurotransmitters zoals serotonine of endorfine zal vrijgeven. Deze chemicaliën blokkeren de pijn.

Tips tegen misselijkheid

Enkele acupressuurpunten zijn...

 • Het p6-punt of 'binnenpoortspunt': 2 of 3 vingerbreedten van de bovenkant van je pols (aan de basis van je palm) is er een groef tussen je twee grote pezen. Druk voorzichtig op dit gebied wanneer je je misselijk voelt.
 • Boven- en onderkant van de pols: neem je duim en wijsvinger en druk op de punten (waar de p6 is) aan beide kanten van je schrijf. Houd dit gedurende 10-30 seconden vol of tot maximaal 5 minuten. Blijf tijdens het drukken steeds inademen.

 Overgeven

Als je je zo misselijk voelt dat je denkt dat je moet braken, stop die drang dan niet. Je lichaam moet dan waarschijnlijk iets kwijt dat die pijn in je maag veroorzaakt en je voelt je meestal veel beter daarna. Het tegenhouden van het braken kan ook je slokdarm beschadigen omdat het maagzuur dan in je keel zal blijven.

Behandel angst

angst, wat betreft misselijkheid, is soms de ergste vijand. Als je er zelfs al aan denkt, kun je dat ongemakkelijke gevoel en als dat aanhoudt, word je dus ook écht ziek. Dit gebeurt vooral op plaatsen waar het extreem ongelukkig zou zijn om over te geven zoals bijvoorbeeld in een klas, tijdens een vergadering, op een date enzovoort. Als je je ziek voelt, kun je het volgende proberen:

 • Het feit dat je zou kunnen gaan overgeven accepteren. Erken de gedachte en laat het gaan. Dit beheert de angst die de misselijkheid veroorzaakt.
 • Inademen en water drinken. Het geeft je iets om je op te concentreren waardoor je je waarschijnlijk beter zult voelen. Hyperventilatie kan ook misselijkheid of zelfs braken veroorzaken.

Maak melk met toast

Zachte voedingsmiddelen kunnen je maag helpen kalmeren en twee voedingsmiddelen die in het bijzonder gunstig zijn, zijn melk en brood. Brood absorbeert het overtollige zuur terwijl melk je maag bekleedt met een laagje en daarom wordt het ook aangeraden om aspirine met melk in te nemen om je maag te beschermen. Je moet alleen de melk niet alléén drinken omdat alleen zuivel je maag van streek kan maken. Neem het daarom samen met wat toast. Gebruik deze remedie niet als je gastro-enteritis (de maaggriep) hebt en slecht reageert op zuivel. Melk en toast helpen je maag net zo goed kalmeren als medicijnen tegen maagpijn en misselijkheid, die je zelf zonder recept kunt kopen.

Dit is wat je nodig hebt…

 • 240 milliliter melk
 • 1 boterham voor het maken van toast
 • ongezouten boter

Gebruiksaanwijzing:

Verhit de melk totdat het warm is, maar nog net niet kookt en giet het dan in een kommetje. Rooster een snee brood en smeer een klein beetje ongezouten boter op de toast. Verkruimel de toast in de melk en eet het langzaam op.

Rekken

Pijn in je rug of in je nek kan voor pijn en misselijkheid zorgen. In dit geval is de misselijkheid de manier waarop je lichaam reageert op het ongemak van de pijn in je rug of je nek. Probeer enkele eenvoudige rekbewegingen voor je rug en nek te maken om de spanning die de pijn veroorzaakt kwijt te raken.

 • Een oefening voor je rug: probeer op een plat, stevig oppervlak te gaan liggen (bijvoorbeeld de vloer.) Je kunt een yogamat of iets soortgelijks gebruiken als je dat wilt. Ga liggen alsof je een push-up wilt doen, maar in plaats van je hele middelste gedeelte op te heffen, moet je alleen je bovenlichaam opheffen. Laat je rug buigen en rek je hoofd zover mogelijk naar boven en breng de onderkant van je kin naar het plafond.
 • Een oefening voor je nek: maak geen echte nekrol bewegingen. Ik ben opgegroeid met het spelen van rugby en mijn coaches benadrukten dat wanneer we onze warming-up deden dat het doen van nekrol oefeningen niet goed is. Het kan je zenuwen afknellen, je duizelig maken en je schijven beschadigen. De wervels van je nek zijn niet gemaakt voor het maken van deze beweging en als je deze beweging dan toch maakt kan dat nadelige gevolgen hebben. In plaats daarvan breng je je hoofd naar voren en raak je met je kin je borst. Houd dit 10-15 seconden vol. Kantel dan je hoofd naar links (net alsof je probeert om met je oor je schouder te raken) en houd dit ook 10-15 seconden vast. Herhaal het dan met de rechterkant.

Verse citroen

De geur van citrus kan je maag kalmeren en ervoor zorgen dat je misselijkheid over gaat.

Dit is wat je nodig hebt…

 • 1 verse citroen
 • Een scherp mes

Bereidingswijze:

Snijd de citroen door midden en plaats het dicht bij je, zodat je het kunt ruiken, maar zorg ervoor dat de geur niet te overweldigend is. Zorg ervoor dat je goed in en uitademt.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag geen last hebben van misselijkheid? Dit heb je nodig >>

Breng een koud kompres aan

Als je als je het gevoel hebt dat je misselijk bent een koel kompres (niet schokkend koud) aan de achterkant van je nek aanbrengt, kan dat helpen om dat gevoel te verminderen.

Dit is wat je nodig hebt…

 • 1 koud kompres

Wijze van gebruik:

Pak een koud kompres. Een ijspacking dat al een paar minuten uit de vriezer ligt, een washandje dat je nat hebt gemaakt met koel water of een kompres dat je zelf hebt gemaakt, zijn allemaal soorten kompressen die je kunt gebruiken. Neem een ​​van de bovenstaande kompressen en leg deze onder je nek. Als je zit, leg het dan in de achterkant van je nek. De positie waarin je staat of zit is bijzonder belangrijk omdat de misselijkheid ook door angst of een andere reden kan worden veroorzaakt.

Verbeter je bloedstroom

Een slechte bloedcirculatie kan een belangrijke reden zijn om duizelig te worden en duizeligheid gaat vaak gepaard met misselijkheid. Om dat gevoel te verminderen, kun je een van de volgende posities proberen om het bloed weer goed door je lichaam te laten pompen. Deze posities kunnen je ook helpen door de bloedstroom te verbeteren om je een ​​beter gevoel van evenwicht of stabiliteit te geven.

 • Zoek een goede plek om te gaan liggen - een bed in een donkere, rustige, ruimte is optimaal. Zorg ervoor dat je hoofd plat ligt, zonder kussens of op slechts een zeer dun kussen. Buig je knieën en zorg ervoor dat je goed ademt zodat je geen gebrek aan zuurstof krijgt.
 • Ga met je rug tegen een muur zitten, trek je knieën omhoog en laat je hoofd tussen je benen hangen. Blijf diep doorademen terwijl je dit doet.

Pepermunt

Net zoals citroen is pepermunt ook een van die frisse geuren die het opmerkelijke vermogen hebben om je maag te kalmeren als deze van streek is. Je kunt het op verschillende manieren in huisremedies gebruiken zoals bijvoorbeeld in de vorm van thee of olie. Als je snel van je probleem af wilt, probeer dan wat pepermuntolie direct op je tandvlees te wrijven.

Dit is wat je nodig hebt…

 • Pepermuntolie
 • Watjes en iets om je handen te wassen

Gebruiksaanwijzing:

Doe een paar druppels pepermuntolie op een watje. Breng dit direct aan op je tandvlees en herhaal dit wanneer dit nodig is. Als je geen watjes hebt was je handen dan grondig. Doe wat olie op je vingertop en wrijf de olie op je tandvlees.

Zuig op een stukje bevroren fruit

Doe een paar plakjes citroen in een plastic zakje in de diepvriezer en gebruik dit op momenten als je je misselijkheid op voelt komen. Net zoals de geur van citroen je kan helpen om je beter te voelen, kan ook de scherpe, frisse smaak van een stukje citroen of limoen helpen. Het helpt je om afleiding te krijgen en om meer speeksel te veroorzaken waardoor je minder snel een misselijk gevoel zult ervaren. Het is eigenlijk hetzelfde als het eten van ijsjes of een ijslollie als je van slag is en als je niet zover vooruit hebt gepland en geen bevroren schijfjes limoen hebt kun je ook een vers schijfje proberen.

Dit is wat je nodig hebt…

 • Vers gesneden citroen of limoen in stukjes gesneden en bevroren

Wijze van gebruik:

Op een moment dat je geen last hebt van misselijkheid snijd je een citroen of limoen in plakjes. Doe deze in een plastic zakje en leg ze in de vriezer. Als je misselijkheid begint op te komen ga je liggen (tenzij dit het erger maakt natuurlijk) en zuig je op een plakje dat je uit de vriezer hebt gehaald. Als je geen bevroren schijfjes hebt kun je ook verse citroen of limoen gebruiken.

Frisse lucht

Naar buiten gaan en frisse lucht krijgen is soms het middel dat je nodig hebt tegen je misselijkheid. Dit is een goede manier om je lichaam te helpen kalmeren. Een andere manier om je misselijkheid te verminderen is te zorgen dat je onder een ventilator gaat zitten voor lucht.

Dit is wat je nodig hebt…

 • Een ventilator
 • Een plaats om te gaan zitten of te gaan liggen

Wijze van gebruik:

Plaats een ventilator op zo’n manier dat het voorzichtig over je gezicht blaast. Als de ventilator draait, kan dit aangenaam zijn. Als je dat warme en onaangename gevoel begint te krijgen en het zweet je uitbreekt, kan een beetje frisse helpen om dat vreselijke gevoel van misselijkheid te stoppen.

Zorg voor voldoende vloeistoffen en voedingsstoffen

Als je hebt overgegeven en je je nog steeds misselijkheid voelt verdwijnt je probleem waarschijnlijk als je weer iets hebt gegeten of gedronken. Zelfs als je niet kunt eten moet je ervoor zorgen dat je veel water drinkt, want het is een van de meest standvastige manieren om misselijkheid en een gevoel van onbehagen tegen te gaan.

Tot slot...

Het behandelen van de oorzaak van je misselijkheid is de beste manier om dit probleem op te lossen, maar er zijn vast ook keren dat het zonder waarschuwing opkomt en dan kun je het niet voorkomen. In dat geval is het uitproberen van natuurlijke remedies een heel goed idee. Niet alleen betekent het dat je het huis waarschijnlijk niet hoeft te verlaten terwijl je ziek bent, maar ze zijn ook vriendelijker voor je lichaam dan de vreemde stoffen die we vaak gebruiken wanneer we onszelf behandelen met behulp van medicijnen.

'Gebruik je gezonde verstand' is een goed ding om te onthouden en zo dus ook in het geval van misselijkheid. Misselijkheid kan ook het gevolg zijn van wat er in je hoofd gebeurt, in plaats van wat er eigenlijk in je lichaam gebeurt. Als je bang bent om over te geven moet je in je achterhoofd houden dat dat eigenlijk ook voor opluchting kan zorgen en dat het niet erg is. Zodra je het accepteert haal je de spanning weg en verdwijnt je misselijkheid waarschijnlijk ook.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag geen last hebben van misselijkheid? Dit heb je nodig >>

Bronnen

www.medicinenet.com/nausea/symptoms.htm

www.onhealth.com/content/1/nausea_vomiting_remedy

www.everydayhealth.com/nausea/guide/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Boldocynara druppels van Dr Vogel en Iberogast helpen mij goed.Ik doe 20 druppels in een klein borrelglaasje met 2 eetlepels water. Niet meer water anders verdunt het teveel! Of van het ene middel of van het andere.Ik ga ook deze tips gebruiken,er zaten nieuwe bruikbare tips bij.
  Waar ik ook baat bij heb is gembersnoepjes, die je in een Toko winkel kan kopen.De ene misselijkheid is ook de andere niet.

 2. tegen misselijk helpt (tenminste voor mij dan) thee in het algemeen wel. ik lust daarbij alle thee's wel
  maar wat ook helpt (maar dat is dan vooral als je maag/buik van streek is) is om een grote boodschap te doen op de toilet.
  maakt niet uit of het een gezonde of een ongezonde is maar zo ben ik er vanaf gekomen :)

  dus misschien een handige tips voor de andere als ze er ergens mee zitten

 3. Bij mij is het de angst die telkens naar bovenkomt. Soms weet ik gewoon niet als ik misselijk ben ofdat het de angst is bijvoorbeeld nu. Rustig in- en uitademen helpt heel soms.. Ik probeer nog tips uit te testen!!

  1. Dit herken ik heel erg zeg
   En bij mij helpt peperemunt wel en iberogast verder ga ik ook tips gebruiken idd

 4. Ik heb Emetofobie...
  En de laatste regel in dit artikel is wel makkelijker gezegd dan gedaan.
  Maar er zit wss wel waarheid in.

 5. Ik heb ook emetofobie. Het is nu 2.30 uur en ben maar beneden gaan zitten want slapen wordt hem niet meer. Adem in adem uit. Pepermuntje genomen. Constant boeren. En idd de angst om te spugen is dan heel groot. Misselijk zijn is het naarste gevoel wat er bestaat

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share