Brandend Maagzuur

Laatste Update: 16 januari 2017

Natuurlijke oplossingen tegen brandend maagzuur

Dit is een onderdeel van een artikel serie over brandend maagzuur (Gastro Esofagaal Reflux). Voordat je verder gaat lezen over de mogelijke oplossingen, is het handig om deel 1, deel 2, deel 3deel 4 en deel 5 eerst even te lezen.

In het laatste onderdeel van de speciaal ontdek je welke stappen essentieel zijn om brandend maagzuur en Gastro Esofagaal Reflux zonder medicatie te behandelen en voorkomen. Het is niet raadzaam om medicatie op lange termijn te gebruiken, daarbij zijn medicijnen ook helemaal niet geschikt voor lange termijn gebruik!

Om de vorige delen kort samen te vatten: brandend maagzuur wordt niet perse veroorzaakt door overmatig veel maagsap, maar eerder door een ongezond voedingspatroon, bijwerkingen medicatie en te weinig maagsap. Daarbij is het van groot belang om niet de rest van je leven maagzuurrremmers of blokkers te nemen.

Dit komt omdat maagsap noodzakelijk is voor een goede spijsvertering en om bacteriële overgroei, de Helicobacter Pylori bacterie en een tekort aan voedingsmiddelen te voorkomen.

Conventioneel versus natuurlijk

Als je kritisch kijkt naar de behandelingen tegen gezondheidsklachten waaronder brandend maagzuur of Gastro Esofagaal Reflux valt je het volgende op: de Westerse manier van behandelen gaat voornamelijk via medicatie. Je krijgt ergens last van en je gaat naar de huisarts voor medicatie.

Hierbij worden de symptomen alleen verholpen, maar niet de onderliggende oorzaak waarom je überhaupt last hebt gekregen van bijv. brandend maagzuur of Gastro Esofagaal Reflux.

De tweede wijze van behandelen gaat via een natuurlijke, holistische en alternatieve manier. Hieruit kunnen veel verschillen voortvloeien waaronder acupunctuur, ayurveda, Chinese geneeskunde en leefstijl aanpassingen om een paar te noemen.

Het doel is voornamelijk om gezondheidsklachten te voorkomen door beter voor je lichaam te zorgen. Het is niet voor niets dat we allemaal zijn opgegroeid met de Westerse manier van behandelen, want infecties, virussen en bacteriële infecties was sinds kort de nummer 1 reden om vroegtijdig te komen overlijden. Gelukkig door de komst van penicilline, antibiotica en andere medicatie hoeven we ons daar niet meer druk over te maken.

Maar te veel van één ding is nooit goed.

Mensen zijn ook gemakzuchtig geworden (ik weet het zelf nog goed als ik terugkijk) met het omgaan van gezondheidsklachten. Er wordt niet gekeken waarom heb ik last gekregen van bepaalde gezondheidsklachten! Wat heel goed kan komen door onverantwoord gedrag wat betreft voeding.

Nu zijn het niet infecties en virussen waar we bang voor moeten zijn. Maar aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, reumatische klachten etc.  Nu is brandend maagzuur of Gastro Esofagaal Reflux niet een directe bedreiging voor je leven. Maar op lange termijn kan het voor een verscheidenheid aan bijkomende gezondheidsklachten zorgen.

Vandaar dat de beste manier van behandelen niet ééndimensionaal is. Maar een combinatiebehandeling waarbij je zowel medicatie neemt beschadigingen aan de slokdarm te voorkomen, en natuurlijke oplossingen om de oorzaak weg te nemen. Ik denk dat er een beter alternatief is dan alleen maagzuurremmers of maagsap blokkers.

Ik denk dat een succesvolle maagzuur behandeling uit de volgende onderdelen bestaat:

 1. Gerichte leefstijl aanpassingen, dit zijn een paar kleine aanpassingen in je leefstijl en voeding waardoor de frequentie van zuurbranden erg zal afnemen.
 2. Tekort aan maagsap oplossen
 3. Je darmflora versterken
 4. Minder medicatie nemen (in overleg met je arts)

 

Laten we beginnen met stap 1: gerichte leefstijl aanpassingen

groenteJe voedingspatroon is van groot belang om zuurbranden te voorkomen. Wanneer je last hebt van brandend maagzuur of Gastro Esofagaal Reflux hoeft dat niet te betekenen dat je nooit meer van eten kunt genieten. Je moet alleen weten welke voedingsmiddelen (en hoeveelheid) je wel kunt eten, en welke voedingsmiddelen je zoveel mogelijk moet vermijden.

Een typisch reflux dieet bestaat uit weinig verzadigde vetten, veel voedingsvezels, kleine porties en de juiste complexe koolhydraten. Vervolgens ga je zo biologisch en vers mogelijk eten en pas je op voor te veel geraffineerde suikers waardoor je systeem overbelast raakt.

Een voedingspatroon rijk aan simpele koolhydraten kan voor een schimmelinfectie zorgen en bacteriële overgroei. Sterker nog, door een voedingspatroon te gaan volgen met niet overmatig veel koolhydraten en verzadigde vetten, kan de frequentie van brandend maagzuur klachten aanzienlijk afnemen.

Evenals gewoontes die bijdragen aan zuurbranden zoals roken, alcohol gebruik en te grote porties verminderen heeft een positief effect op je gezondheid. Tevens zijn er aanwijzingen dat mensen met overgewicht tot wel 3x vaker last hebben van brandend maagzuur, indien je wat te zwaar bent, afvallen is een effectieve strategie tegen zuurbranden.

Gelukkig hoef je niet altijd een strikt dieet te handhaven, in de eerste fase van een reflux dieet is een vermindering van simpele koolhydraten en verzadigde vetten effectief. Zodra je digestieve gezondheid aan het terugkeren kun je langzaam weer wat meer koolhydraten toevoegen.

Echter, een gezond voedingspatroon moet altijd gehandhaafd worden.  Overigens is het niet de bedoeling om te veel volkorenproducten te eten, een calorie beperkend dieet zou ook een goede richtlijn zijn. Dit heeft er mee te maken dat er aanwijzingen zijn dat lange ketens koolhydraten voor klachten kunnen zorgen, experimenteer hiermee om te kijken of je zuurbranden ook daadwerkelijk afneemt.

Stap 2: tekort aan maagsap oplossen

maagzuur of maagsapEen goede tip is om door je arts de hoeveelheid maagsap te laten meten. Indien je last hebt van een tekort aan maagsap kun je dan vervolgens adequate maatregelen treffen. Er zijn supplementen om de productie van maagsap te stimuleren. Echter, hier moet je zeker voorzichtig mee zijn, omdat deze supplementen bepaalde medicatie kunnen beïnvloeden.

Stap 3: darmflora versterken

Doordat het risico op bacteriële overgroei drastisch toeneemt wanneer je weinig maagsap hebt en brandend maagzuur, moet de darmflora weer versterkt worden. Een goede methode om dit te bereiken is door allereerst minder geraffineerde suikers en simpele koolhydraten te eten.

Want bacteriën groeien op geraffineerde suikers waardoor de klachten zullen toenemen. Vervolgens de inname van probiotica verhogen, denk dan aan magere yoghurt, kefir en gefermenteerde voedingsmiddelen. Vergeet niet dat deze voedingsmiddelen sowieso een uitstekende bron van voedingsmiddelen zijn.

Stap 4: minder (maagzuur) medicatie

Medicatie om maagzuur te remmen of zelfs te blokkeren hebben zeker bijwerkingen. Daarbij zijn de medicijnen ook niet altijd effectief en kun je last blijven houden van zuurbranden. Daarbij is er een vergroot risico op een tekort aan voedingsmiddelen, bacteriële overgroei, Helicobacter Pylori bacterie infectie etc.

De weg naar herstel gaat op de volgende manier: langzaam minderen met medicatie wanneer je de leefstijl adviezen opvolgt. Dit moet natuurlijk altijd in overleg met je arts waarbij goed gemonitord wordt. Daarbij is het goed om te weten dat deze aanpak niet voor iedereen even geschikt is, persoonlijke factoren moeten meegewogen worden.

Afhankelijk ook de reden waarom je last hebt van brandend maagzuur of Gastro Esofagaal Reflux kan er gekeken worden welke combinatiebehandeling voor het beste resultaat gaat zorgen. Een belangrijke opmerking is wanneer je last hebt van Gastro Esofagaal Reflux moet je sowieso oppassen.

Verdere beschadigingen aan de slokdarm moet hoe dan ook voorkomen worden. Dit is dus compleet afhankelijk hoe het met je gezondheid gesteld is wat de beste behandelingstraject is.

Echter, om de lange termijn gevolgen van medicatie te voorkomen, een geleidelijke vermindering van medicatie terwijl de symptomen onder controle gehouden worden is de manier van behandelen. Om dit te bereiken moet er altijd naar het individu gekeken worden.

Voorlopige conclusie

Een effectieve behandeling tegen zuurbranden of Gastro Esofagaal Reflux is een combinatiebehandeling. Afhankelijk van de ernst van je klachten moet er goed overlegt worden met je arts. Vervolgens een aantal gerichte leefstijl aanpassingen doorvoeren zodat de intensiteit en frequentie van de zuurbranden zal afnemen.

Vervolgens in overleg met je arts de dosering wel of niet gaan aanpassen zodat je niet de rest van je leven afhankelijk blijft van maagzuur medicatie. Tevens is het verstandig om de te laten meten hoeveel maagsap je hebt en of er sprake is van een bacteriële infectie. Echter, met een gezond voedingspatroon waarbij je niet te veel simpele koolhydraten binnenkrijgt, geraffineerde suikers en verzadigde vetten kan een groot verschil maken om je digestieve gezondheid terug te krijgen!

In een volgend artikel (hieronder) ontdek je waar een effectief maagzuur of anti reflux dieet uit bestaat. Tevens ontdek je daar een paar simpele stappen om per direct minder last te hebben van zuurbranden of oprispingen. Als je vragen of een opmerking hebt, twijfel dan niet!

[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/oplossingen-maagzuur.mp4" width="478" height="360" description="oplossingen tegen brandend maagzuur" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik slik al 18 jaar maagzuurremmers elke ochtend als ik wakker word en wil er heel graag van af. Maar geen arts kan mij vertellen hoe. Ook niet na een grondig maagonderzoek. Het is echt heel heftig bij mij. Als ik 1 ochtend oversla, ga ik na paar uurtjes al tegen de vlakte van de maagpijn en kan echt niks eten dagen erna van de maagpijn. Nu stond ik net op het punt eens met bicarbonaat te gaan beginnen icm citroen n.a.v. een artikel dat ik heb gelezen, maar weet niet of dat een goed plan is. Ik loop ook al een tijd bij de internist voor allerlei vage klachten: chronische vermoeidheid en krachtverlies in mijn spieren en ik mijn armen verzuren steeds terwijl ik me niet eens inspan. Ik vermoed zelf dat dit komt door langdurig gebruik van mijn maagmedicatie. Maar er komt niks uit de onderzoeken en internist vermoed de ziekte van Lyme. Maar dan moet ik een maand aan heftige antibiotica. Angezien ik al heftige darmklachten heb van overmatig antibiotica gebruik door chronische urineweginfecties heb ik dat dus afgewezen. Nu ben ik uitbehandeld en aan hoge hoeveelheid vitamine D gezet. Ik zit nu dus met mijn handen in het haar. Ik wil graag van mijn maagzuur af en uiteraard ook van mijn overige klachten. Ik slik wel elke dag multivitamine + extra B12 en extra D bij mijn voeding en let ook goed op wat ik eet en drink alleen water en af en toe groene thee en kamille thee.

  Tips en adviezen zijn welkom!

  1. Hallo, een zeer effectief middel is het gebruik van thee van de salsaparillawortel. Die stimuleert de werking van de bijnieren, die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor de zuurtehuishouding van het lichaam.

  2. Maagzuurremmers zorgen voor b 12, magnesium en ijzer tekort. Daar komen uiteindelijk als je maagzuurremmers gebruikt de meeste klachten vanaf.

 2. Hallo

  Ik zit met hetzelfde probleem. Wil ook van maagzuur en pillen af. Neem nu maar 20mg pantomed, maar kan niet stoppen want dan zit ik tegen de middag vol. Ben naar homeopaat geweest, maar voorlopig nog geen beterschap, zelfs nog slechter door al die natuurmiddelen met slechte en zure smaak. Citroen zou ik toch ook niet aanraden, alleen al eraan denken doet al maagzuur opkomen bij mij:-). Ik heb ook vitaminetekort, lage witte bloedcellen, moe en krachtverlies, pijn in spieren en gewrichten. ik denk ook dat het deels met pillen tegen maagzuur te maken heeft, bij mij denken ze aan chronisch vermoeidheidssyndroom nu. Ik heb wel veel stress gehad, doet er ook geen goed aan. Mijn advies voorlopig: medicatie afbouwen naar 20mg, stress verminderen, gezond eten, kleine maaltijden, wandelen, veel in de zon komen. qua medicatie best gaviscon en gastrosor (natuurlijk middel). Ik ga ook eens gastronol (homeopathie) en edisan van dr. vogel proberen. Heb jij al natriumbicarbonaat geprobeerd? (durf dit niet zo goed gebruiken). Brandnetelthee zou ook helpen om zuurtegraad in bloed te verminderen en lichaam te zuiveren, probleem is dat bloeddruk bij mij teveel zakt hierdoor. Ik ga nog even de homeopaat afwachten, want blijkbaar kunnen klachten de eerste week erger worden dus kan ik nog niet oordelen. als maagzuur terug wat minder is, zou ik willen afbouwen, maar hoe dat gaat lukken weet ik ook niet. lyme kan je normaal toch laten testen in bloed?

 3. Beste Marjolein en Valerie,

  Ook ik zit in hetzelfde schuitje. Neem al 17 jaar Nexiam 20mg. Graag zou ik daar ook vanaf geraken ingevolge de nevenverschijnselen door langdurig gebruik ervan.
  Graag had ik eens vernomen hoe het met jullie is gesteld en of jullie reeds van die medicatie verlost zijn zonder verder problemen te hebben met reflux?
  Indien het bij jullie gelukt is verneem ik dit uiteraartd graag.

  Met vriendelijke groeten
  Hans.

 4. Zag een tijdje geleden een programma en daar werd besproken op natuurlijke wijze maagzuur te voorkomen.
  Iedere ochtend op nuchtere maag halve theelepel kaneel en een hele theelepel honing oplossen in theeglas met heet water.
  Laatst aan mijn man laten zien. Die heeft last van maagzuur en gebruikt hiervoor dagelijks medicatie die door de dokter is voorgeschreven. .
  Wilde van medicatie af, en probeerde dit al door om de paar dagen maar een pil in te nemen. Dit werkte niet zo goed.
  Dus hij is nu begonnen met iedere ochtend op nuchtere maag kaneel/honing met kokend water in te nemen, en is gestopt met medicatie van de dokter.
  Hij heeft af en toe dat hij wel wat voelt, maar dit is gewoon te verdragen. Het is een simpel middel en bij mijn man doet het echt wat, en hij gebruikt het nu net een week. Misschien ook een oplossing voor anderen.
  Met vriendelijke groet,
  Willeke

  1. Dank voor deze aanvullende informatie, Willeke.

   Zijn er andere lezers die ervaringen hebben met kaneel/honing als oplossing voor maagzuur?

 5. Op de Duitse tv loopt de serie E-docs.
  In een van de afleveringen wordt hieraan aandacht besteed. Eveneens wordt een voedingspatroon geadviseerd. De resultaten na drie maanden waren uitstekend.
  U kunt dit terug kijken via de mediatheek.

 6. Beste mensen die al 10+ jaren aan de protonpompremmers (Omeprazol en andere troep die allang verboden had moeten zijn) zitten, luister eens naar me... Een koppie thee met een schepje honing gaan u niet meer redden! Door het platleggen van de zuuraanmaak hebben schimmels en parasieten al die tijd vrije doorgang gehad om zich in uw lichaam te nestelen. Deze doen zich tegoed aan de vitamines en mineralen die eigenlijk voor u bedoeld waren. Daardoor ontwikkeld u veel meer andere klachten dan alleen brandend maagzuur. Iedere huisarts wuift dit weg omdat de reguliere medische wetenschap schimmels niet als ziekte erkend.

  Maar er is ook goed nieuws... Als de aangerichte schade niet te groot is bent u nog te redden! Er zijn uitstekende (natuurlijke) middelen in de handel om de schimmels en parasieten te doden en uit het getergde lichaam te detoxen.

  U gaat niet weten wat u meemaakt...

 7. Het makkelijkst werkt Inclined Bed Therapie.
  Kost (vrijwel) niets en je maag(zuur)klachten zijn binnen enkele dagen tot weken volledig verdwenen.
  Voordat ik IBT ben gaan doen heb ik jarenlang Betaine HCL maagzuurtabletten om het maagzuurgehalte te verhogen gebruikt.
  Dat werkte redelijk goed, maar die tabletten zijn nu niet meer nodig.
  Ook een aantal buren met maagklachten zijn met IBT begonnen nadat ik ze daarover heb getipt.
  Gevolg: die buren hebben nu ook geen maagklachten meer.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share