Jicht Behandeling

Laatste Update: 25 november 2016

11 natuurlijke remedies tegen jicht

natuurlijke remedies tegen jichtEr bestaat een grote kans dat jij, of iemand die je kent, lijdt aan een reumatische gezondheidsaandoening die bekendstaat als jicht. Jicht is een pijnlijke vorm van artritis die wordt veroorzaakt door een overmaat aan urinezuur in het lichaam. Als je urinezuur in je bloed hebt, ontwikkelt je lichaam kristallen op het kraakbeen van pezen, gewrichten en andere weefsels. Deze weefsels raken dan ontstoken en veroorzaken vaak een ernstige en plotselinge pijn. Maar wat zijn de triggers van dit gezondheidsprobleem en hoe kunnen deze worden voorkomen? Zijn er natuurlijke remedies tegen jicht, die je naast gewone medicatie in kunt nemen? Of misschien wel helemaal in plaats van medicatie? Laten we eens een kijkje nemen.

Wat is jicht, en hoe ontstaat het?

Jicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en het wordt meestal gevoeld in de voeten (met name in de grote teen). Maar het kan ook worden gevoeld in andere gewrichten zoals de enkels, de knieën, de polsen, de vingers en de ellebogen. Deze gewrichten kunnen opzwellen en er gekneusd uitzien. De pijn is vaak ondraaglijk en komt plotseling opzetten.

Jicht ontstaat wanneer er te veel urinezuur in het bloedweefsel en de urine zit. Urinezuur is het eindproduct van het metabolisme van een klasse van chemicaliën die ook wel bekendstaan als purinen. Bij mensen met jicht maakt het lichaam niet genoeg van de verteringsenzymen uricase aan, die het onoplosbare urinezuur oxideert tot een oplosbare verbinding. Hierdoor hoopt het urinezuur zich op in het bloed en de weefsels en kristalliseert het uiteindelijk. Ongeveer 70% van de mensen die last hebben van jicht produceren te veel urinezuur, 30% van de mensen kan het niet goed uit hun lichaam elimineren en ongeveer 25% van de mensen heeft een familiegeschiedenis van jicht. Verhoogde niveaus van urinezuur in het bloed kan ook een indicator zijn van een slechte nierfunctie.

Omdat urinezuur een bijproduct van bepaalde voedingsmiddelen is, is jicht nauw gerelateerd met voeding. Obesitas en een onjuiste voeding verhogen het risico op het ontwikkelen van jicht. Het kan ook erfelijk zijn of veroorzaakt worden door een crashdieet, drinken, bepaalde medicijnen, te veel eten, stress, een operatie of een gewrichtsletsel.

Zoals bij elke pijnlijke aandoening willen mensen snel verlichting van de pijn. In de traditionele geneeskunde wordt er medicatie zoals colcrys, corticosteroïden of allopurinol voorgeschreven, die de niveaus van urinezuur verlagen en waardoor de kristalvorming afneemt. Maar ik denk dat je beter op zoek kunt gaan naar een andere soort behandeling. Deze medicijnen veroorzaken vaak meer bijwerkingen dan ze waard zijn en omdat jicht wordt gezien als een levenslange aandoening zul je deze medicijnen dus voor altijd moeten gebruiken. Je kunt ook beter geen medicijnen gebruiken die je zonder recept kunt verkrijgen zoals niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) zoals bijvoorbeeld Ibuprofen of Tylenol.

Mogelijke oorzaken van jicht

In het kort krijgen mensen last van jicht bij uratekristallen (kleine kristallen gevormd uit urinezuur) die zich op de gewrichten vestigen. Gewoonlijk wordt urinezuur verwerkt door de nieren en komt het in de vorm van urine uit je lichaam, maar als niet alle urinezuur uit je lichaam kan worden afgebroken en als dit zich gaat ophopen, dan krijg je jicht.

Het kan ook zijn dat je veel te veel voedsel eet dat veel urinezuur produceert voor je nieren en dat je nieren dit niet kunnen verwerken of de grote hoeveelheden urine niet kunnen verdrijven.

Voedingsmiddelen die de neiging hebben om overtollig urinezuur in je lichaam te veroorzaken, zijn:

 • alcoholische dranken, in het bijzonder bier;
 • biefstuk en orgaanvlees (slachtafval);
 • dranken die zijn gezoet met fructose (vruchtensuiker). De meeste frisdranken zullen ook in deze categorie vallen;
 • Vis en zeevruchten.

Mannen zullen veel vaker last van jicht krijgen dan vrouwen. De kans dat vrouwen jicht krijgen wordt verhoogt na de menopauze.

Mogelijke symptomen van jicht

Hoewel het gewricht van de grote teen de meest waarschijnlijke plaats voor een jichtaanval is, komt het ook voor in andere gewrichten, zoals de:

 • Vingers
 • Pols
 • Handen
 • Ellebogen
 • Schouders
 • Knieën
 • Enkels
 • Voeten

De symptomen van een jichtaanval kunnen als volgt worden samengevat:

 • Rode en ontstoken gewrichten: gewrichten zoals de tenen of hielen zijn rood, warm en gevoelig voor aanraking. Zij zouden ook opgezwollen kunnen zijn!
 • Intense gewrichtspijn: de pijn is, wanneer het voor het eerst begint, echt ernstig en is gedurende de eerste 12 uur van een aanval meestal ondraaglijk.
 • Slepende na-effecten: zelfs na een jichtaanval zal het getroffen gebied gevoelig blijven aanvoelen en gezwollen zijn.
 • Verminderde beweeglijkheid van het gewricht: indien dit onbehandeld blijft, zal de beweging in de getroffen gewrichten steeds slechter worden!

11 Natuurlijke remedies tegen jicht

Als jij of een familielid last heeft van jicht is dit heel erg vervelend, maar gelukkig niet het einde van de wereld. Er zijn verschillende huismiddeltjes beschikbaar die kunnen helpen bij de behandeling van de symptomen.

1: Koffie

Naast dat het mensen elke ochtend flink wakker maakt, hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat mensen die een paar koppen koffie per dag drinken, in vergelijking met degenen die helemaal geen koffie drinken, minder kans op jicht hebben! Het is aangetoond dat:

 • Mensen die 4-5 koppen koffie per dag drinken 40% minder kans op het ontwikkelen van jicht hebben.
 • Mensen die meer dan 6 koppen koffie per dag drinken, hebben wel 59% minder kans om jicht te ontwikkelen.

Dit komt omdat koffie een krachtig diureticum is, waardoor het helpt om je systeem schoon te spoelen en het helpt om de urinezuuropbouw te voorkomen. Koffie bevat echter ook grote hoeveelheden cafeïne, wat ook een waslijst van bijwerkingen heeft.

natuurlijke remedies tegen jicht

Daarom is het sterk aanbevolen dat je je arts raadpleegt voordat je je consumptie van koffie aanzienlijk gaat verhogen. Zelfs als je besluit om dat wel te doen, moet je ook veel water blijven drinken om ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft.

2: Water

Water zou je primaire bron van vocht moeten zijn. Als je gewend bent om alcohol, frisdrank of andere fruitige dranken zoals sap te drinken, moet je deze zoveel mogelijk vervangen door water. Dit zal je helpen bij het oplossen van de bestaande uraatkristallen en zo kan er ook meer urinezuur worden weggespoeld uit je systeem. Om ervoor te zorgen dat je voldoende water drinkt, moet je gewoon de "8×8"-regel volgen, wat inhoud dat je 8 keer per dag 250ml water drinkt.

Water kan ook op een andere manier verlichting bieden: Tijdens een jichtaanval moet je het ontstoken gewricht ongeveer 15 tot 20 minuten onder koud water houden wat je een welkome verlichting zal bieden.

3: IJs

Een Ice pack kan je helpen omgaan met de pijn van een jichtaanval; er zijn wel een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het toepassen van deze behandeling:

 • Leg het ijs niet direct op de ontstoken gebieden, omdat dit de huid kan beschadigen. Wikkel het ijs in een handdoek of een stoffen servet en leg dat dan op de ontstoken plaats.
 • Gebruik het ice pack niet langer dan 15 minuten per keer. Hoewel de extreme kou zeker voor tijdelijke verlichting van de pijn zal zorgen, versnelt het ook de vorming van uraatkristallen.

4: Fruit

Hoewel het nuttigen van te veel fructose het urinezuurgehalte in je lichaam verhoogt, zijn er een aantal vruchten die je kunnen helpen in je strijd tegen jicht:

Druiven

Druiven helpen je om je bloed alkalisch te maken. We weten van de chemieles op de middelbare school dat alkali een zuur neutraliseert, dus als we ons bloed injecteren met een natuurlijke alkali, zoals bijvoorbeeld druiven, zal de vorming van urinezuur in onze bloedbaan verminderen en zal ook de opbouw van uraatkristallen flink teruglopen.

Bananen

Volgens de University of Pittsburgh Medical Center zal het eten van een paar bananen, gedurende de dag, je ook kunnen helpen bij de behandeling van de symptomen van jicht. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

 • Het bevat vitamine C, dat bekendstaat om zijn anti-inflammatoire eigenschappen en het vermindert de vorming van urinezuur in ons lichaam!
 • Het bevat ook kalium, wat uratekristallen weer kan veranderen in urinezuur en waardoor het makkelijker in de vorm van urine uit ons lichaam kan raken.

Appels

Appels zijn rijk aan vitamine C, wat het urinezuur vermindert en ook anti-inflammatoire eigenschappen heeft!

Kersen

Het drinken van kersensap of het eten van ongeveer 20 kersen bij je ontbijt kan een effectieve remedie tegen jicht zijn. Dit is zo omdat:

 • Het anthocyaan bevat wat bekendstaat om zijn anti-inflammatoire eigenschappen.
 • De anti-oxidant eigenschappen het urinezuur oxideren, waardoor de concentratie in het lichaam flink wordt verdunt.
 • Het ook vitamine C bevat, waarvan we weten dat het de symptomen van jicht kan verlichten.

Ananas

Ananas is een natuurlijke bron van bromelaïne wat een ontstekingsremmend enzym is. Het helpt ook om de bloedcirculatie in het getroffen gebied te verhogen en het helpt je lichaam om de uratekristallen te eroderen.

Avocado’s

Avocado’s bevatten anti-oxidanten en mono-verzadigde olie (omega-3 vetzuren) die fungeren als anti-ontstekingsmiddelen. Het opnemen van avocado's in je dieet kan je helpen om je jicht op een natuurlijke wijze te genezen. Er zijn, naast het consumeren van grote hoeveelheden guacamole, natuurlijk ook nog andere manieren voor het consumeren van avocado.

Citroenen

Citroensap helpt je lichaam te alkaliseren en is een geweldige manier om wat vitamine C binnen te krijgen. Er zijn een paar manieren waarop je citroen kunt consumeren:

 • Neem 250ml water en knijp hierin een halve citroen uit. Roer het grondig door en drink dit minstens drie keer per dag.
 • Je kunt de potentie van citroensap verhogen door de toevoeging van alkali zoals bijvoorbeeld natriumbicarbonaat, dat beter bekendstaat als bicarbonaat of bakpoeder. Knijp het sap van een citroen uit in een glas water en strooi er een halve theelepel bakpoeder in. Zodra het bruisen stopt, vul je het glas met water en drink je het onmiddellijk op.

Aardbeien

Aardbeien zijn een uitstekende bron van vitamine C.

Houd er rekening mee dat je niet al je pijlen richt op slechts één van deze vruchten maar dat de vruchten in combinatie met andere behandelingen moeten worden gebruikt. In 2005 heeft de FDA 29 verschillende bedrijven een brief gestuurd, met daarin een waarschuwing, die expliciet op hun etiket hadden vermeld dat de consumptie van deze vrucht jicht kan genezen.

5: Zuiveringszout

Naast dat het de citroensapbehandeling verbetert, is zuiveringszout op zich ook een effectieve behandeling van jicht! Het toevoegen van een halve theelepel bakpoeder of zuiveringszout in een glas water is een goedkope manier van het creëren van alkalisch water. De theorie is dat dit natuurlijke water met het bakpoeder de pH van het bloed laat toenemen waardoor het alkalisch wordt en het urinezuur en de uraatkristallen kan neutraliseren.

Raadpleeg wel eerst je arts voordat je deze behandeling gaat toepassen omdat de medische gemeenschap nogal verdeeld is over hoe effectief bakpoeder is in de behandeling van jicht.

Zelfs als bicarbonaat in staat is om de pH van je bloed effectief te veranderen, heeft de alkalische-fosfatase van het bloed wel onmiddellijke bijwerkingen zoals:

Ondanks alle vermeende bijwerkingen of vermeende ondoeltreffendheid zegt 85% van de respondenten van een recente online enquete wel een verbetering van hun conditie te hebben gemerkt!

6: Appelciderazijn

Appelciderazijn is een andere vloeistof die de pH-waarde van je bloed kan verhogen, waardoor de concentratie van het urinezuur vermindert en je kan helpen bij het oplossen van uraatkristallen. Het bevat ook grote hoeveelheden vitamine C! Voeg een theelepel biologisch appelciderazijn toe aan een glas water van 250ml en drink het allemaal in een keer op. Je kunt ook een beetje honing toevoegen om de smaak dragelijker te maken. Voor het beste resultaat moet je 100% biologische appelciderazijn gebruiken.

Voordat je te veel vertrouwen in deze behandeling krijgt, moet je je ook bewust zijn van het volgende:

Het bewijs dat appelciderazijn een effectieve remedie tegen jicht is, is puur anekdotisch. Wij zijn niet op de hoogte van wetenschappelijke studies die dit kunnen aantonen

Dat gezegd hebbende is er wel historisch bewijs dat appelciderazijn door zeelieden werd gebruikt om ziekten zoals jicht, die veroorzaakt worden door vitamine C-deficiëntie, te voorkomen. Sommigen zeggen dat Christopher Columbus tijdens zijn historische reis altijd vaten appelciderazijn bij zich had.

7: Selderijzaden

Selderijzaden zijn een effectieve remedie voor jicht, omdat:

 • Het bijna 20 ontstekingsremmers bevat.
 • Het een 3-n-butylphalide bevat dat een diureticum is en net als koffie helpt bij het spoelen van het systeem.

Het kauwen op selderijzaden kan een behoorlijk omslachtige bezigheid zijn, aangezien het zeer bitter is en moeilijk door te slikken. Maar er is een betere oplossing want de Indiase, de Duitse en een aantal andere keukens maken vaak gebruik van selderijzaden in soepen, curry's en saladedressings.

De selderijplant zelf is zeer rijk aan vitamine C, dus het snoepen van bleekselderij of het drinken van selderijsap kan ook de symptomen van jicht verlichten, maar het consumeren van de selderijzaden zelf is veel effectiever!

8: Jeneverbesolie

Jeneverbesolie wordt gewonnen uit de bessen, de naalden en het hout van de jeneverbes (Juniperus communis). Je moet wel een kompres maken om de jeneverbesolie te kunnen gebruiken:

 • Neem een schone doek en giet hier er een paar druppels van de jeneverbes op.
 • Bind het om het getroffen gebied. Indien dit nodig is, kun je gebruikmaken van medische tape om het op zijn plaats te houden.

Dit kompres moet 's nachts worden omgelaten. Zodra de olie wordt opgenomen door de huid, zal het helpen om de uratekristallen, die de oorzaak van de pijnlijke symptomen zijn, af te breken.

9: Bietensap

Het drinken van bietensap kan de symptomen van jicht verlichten omdat:

 • Het royale hoeveelheden vitamine C bevat.
 • Het betacyanine, wat een bekende antioxidant is, bevat.

Het drinken van een glas bietensap in de ochtend zal een aanzienlijke verlichting van de symptomen van jicht kunnen veroorzaken.

10: Gember

Een studie uit 2011 toonde duidelijk aan dat de consumptie van gember de aanvallen van jicht verminderde. Er zijn verschillende manieren waarop je gember kunt consumeren:

 • Gember wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken; het is de gember die de Aziatische gerechten die heerlijke, penetrante geur en dat pittige tintje geven. Zuid-Aziatische gerechten hebben, vooral voor de marinade van vlees en vis, ook vaak gember. Een aantal goede ideeën over hoe je gember kunt integreren in de westerse gerechten zijn te vinden op het internet!
 • Je kunt gewoon een dun stukje gember afsnijden en hier in de ochtend op kauwen. Als je tegen de smaak van rauwe gember kunt, kun je hier natuurlijk ook meerdere malen per dag op kauwen!
 • Je kunt ook gemberthee zetten! Laat een halve theelepel gember voor een paar minuten in een kopje kokend water trekken. Je kunt een theelepel honing toevoegen of een kneepje of een schijfje citroen voor wat extra smaak. Je kunt ook gelijke delen van gemberpoeder, fenegriekpoeder en kurkumapoeder mengen en vervolgens een theelepel van dit mengsel in een glas lauw water oplossen. Het zal niet heel erg lekker smaken maar als je dit twee keer per dag drinkt, zul je na een paar dagen een welkome verademing ervaren!
 • Doe wat gemberwortel in de blender, voeg er een beetje water aan toe en zet de blender een paar seconden aan totdat je een gladde pasta krijgt! Breng deze pasta aan op het getroffen gebied en maak vervolgens met behulp van wattenschijfjes, verbandgaas en tape een kompres en laat het een nacht zitten. Anekdotisch bewijs suggereert dat als je dit doet de symptomen na een paar dagen flink zullen verlichten.

11: Kurkuma

Kurkuma word al bijna 4000 jaar in de Indiase cultuur gebruikt als een kruidenremedie voor een breed scala aan ziekten! De belangrijkste reden hiervoor is de aanwezigheid van curcumine, een krachtig maar natuurlijk anti-inflammatoire component, dat de kurkuma ook zijn gele kleur geeft. Onderzoek toont aan dat kurkuma niet alleen de pijn kan verlichten maar ook dat het bij herhaaldelijk gebruik de symptomen helemaal kan elimineren.

Er zijn verschillende manieren waarop je meer kurkuma kunt consumeren:

 • Voeg een theelepel kurkumapoeder toe aan een glas lauw water en drink dit op je lege maag.
 • Je kunt ook een theelepel kurkumapoeder toevoegen aan een glas ananassap. De curcumine van de kurkuma en de bromelase van de ananassap kunnen een aanval van jicht verminderen en zo kun je je echt snel ontdoen van de symptonen!
 • Als je uit eten gaat, kies dan voor een restaurant dat de Zuid-Aziatische keuken serveert. Een ruime hoeveelheid kurkuma wordt bijna altijd gebruikt als de basis voor de meeste curries.
 • Kurkuma kan ook gemakkelijk worden geïntegreerd in de westerse keuken. Je kunt vast een aantal geweldige ideeën op het internet vinden.

Extra: homeopathische, natuurlijke remedies tegen jicht

Homeopathie kan voor verlichting zorgen bij pijnlijke aanvallen van gewrichtspijn en ontsteking en kan ook helpen om de kans op verdere aanvallen te verminderen.

Homeopathie is een vorm van energie geneeskunde die, in plaats van alleen gebruik te maken van medicijnen om de symptomen te onderdrukken, ernaar streeft om het eigen afweersysteem van het lichaam te stimuleren om zo je lichaam, geest en ziel in harmonie te brengen en de balans te herstellen.

Behandeling gebeurt met zeer lage doses stoffen, middelen die volgens de homeopathie dezelfde ziektesymptomen bij gezonde mensen zouden veroorzaken als ze die in grotere doses zouden krijgen.

Homeopathische beoefenaars selecteren middelen op basis van het totale beeld van de patiënt en het is dus niet alleen gebaseerd op je fysieke symptomen maar ook op je levensstijl, je karakter, je mentale en emotionele toestand, stress, voeding, familiegeschiedenis en andere algemene factoren. Dit gebeurt om de beste remedie te kunnen voorschrijven.

Homeopathische behandelingen zijn sterk geïndividualiseerd. Twee mensen die voor jicht worden behandeld, zullen dus elk een unieke remedie krijgen voorgeschreven die past bij hun symptomen.

De behandeling kan voor een spoedig herstel ook veranderingen in je voeding en in je levensstijl omvatten en aanbevelingen voor vitamine- en kruidensupplementen.

Hoewel de onderstaande remedies enkele van de meest gebruikelijke geneesmiddelen tegen jicht zijn, zijn ze slechts enkele van de vele mogelijke keuzes:

 • Arnica: deze remedie wordt gebruikt wanneer de plek pijnlijk en gekneusd is en het bijvoorbeeld pijn doet om te lopen. De persoon kan vanwege de pijn bang zijn om te worden aangeraakt of te worden benaderd.
 • Belladonna: dit kan helpen bij symptomen die plotseling ontstaan. Gewrichten zijn gezwollen, rood, kloppend en uiterst gevoelig. Aanraking kan het erger maken en de persoon kan rusteloos zijn en een warm gevoel hebben.
 • Benzoëzuur: dit wordt gebruikt voor jicht, in het bijzonder voor jicht in de knie of de grote teen. Bij pijn in het aangetaste gewricht, voor acute reuma en jicht met stijfheid, zwelling en kreupelheid. Ook geschikt voor symptomen van jicht geassocieerd met een zeer donkere urine. De symptomen worden erger in de open lucht en bij het blootleggen van de aangetaste delen.
 • Berberis vulgaris: deze remedie wordt gebruikt wanneer er plotseling pijnsteken in gewrichten jicht ontstaan of als de pijn erger wordt bij het bewegen. De pijnen stralen vaak uit naar andere delen van het lichaam. De persoon heeft een neiging tot nierstenen en kan overal pijn ervaren.
 • Colchicum: bij jicht in de grote teen of de hiel, die zo pijnlijk is dat de persoon het niet kan verdragen om aangeraakt of verplaatst te worden. De gewrichten zijn rood, warm en gezwollen. De pijn is vaak erger in de avond en 's nachts. De pijn wordt ook erger bij koud, vochtig weer en bij weersveranderingen of in het voorjaar. De persoon heeft vaak een gevoel van interne kou.
 • Ledum: deze remedie wordt gebruikt wanneer de jichtpijnen vooral in de voet, een ledemaat en de gewrichten voorkomen - vooral de kleine gewrichten. De voet en de enkel zijn zeer gezwollen. IJspakkingen kunnen de pijn en ook de zwelling verlichten.
 • Lycopodium: deze remedie is voor chronische jicht, wanneer er kalkachtige afzettingen in de gewrichten zijn. Er is pijn in de hielen, net alsof je voordurend op een kiezelsteen staat. De ene voet voelt warm aan en de andere koud. Er is bijna geen urine en het heeft een donkere kleur. Er kan zich tijdens het plassen ook rugpijn voordoen. De rechterkant van het lichaam is in het bijzonder getroffen en alle klachten lijken vooral tussen 04.00-08.00 uur erger te worden. Deze persoon is ongerust en bang om alleen te zijn. Hoewel ze zelfvertrouwen missen, zijn ze ook arrogant en eigenwijs.
 • De kleine brandnetel of Urtica urens: deze remedie helpt bij de verwijdering van urinezuur uit het lichaam. De persoon heeft last van urinezuurformaties. De gezamenlijke symptomen worden geassocieerd met korte uitbarstingen van pijn. Er is pijn in de schouders (deltoïdeus gebied), polsen en enkels. De persoon ervaart meer pijn bij blootstelling aan vochtige lucht, sneeuw, water en aanraking. Gebruik deze remedie, die de symptomen het beste kan bestrijden. Tenzij anders geadviseerd kunnen acute gevallen worden aangepakt met een 12C of 30C potentie.

Neem een dosis en wacht op een reactie. Als je verbetering merkt, wacht dan rustig af en laat de remedie zijn werk doen. Indien je geen verbetering merkt, moet je misschien een andere dosis proberen. De frequentie van de dosering varieert en hangt af van de conditie van het individu. Soms kan er meerdere malen per uur een dosis nodig zijn, soms meerdere malen per dag en in sommige gevallen kan één dosis per dag al voldoende zijn.

Wees overigens wel voorzichtig met het zelf toepassen van homeopathie. Zoals eerder gezegd, worden keuzes voor behandeling niet alleen gebaseerd op de aandoening zelf, maar ook op persoonlijke kenmerken, ziektehistorie, geslacht en heel veel andere kenmerken.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die homeopathie je kan bieden, raad ik je aan om contact op te nemen met een homeopaat bij jou in de buurt.

Tot slot…

Hoewel het gebruik van huismiddeltjes veelbelovend kan zijn, is het belangrijk om dit eerst te overleggen met je behandelend arts. Deze kent jouw geschiedenis, samen met eventueel andere aandoeningen en ziektes.

Met name dit laatste kan belangrijk zijn, want sommige huismiddeltjes kunnen eventueel aanwezige andere ziektes of medicijnen zelfs tegenwerken.

Wees dus nooit eigenwijs door je medicijnen zomaar aan de kant te gooien, omdat je ‘het zelf op wilt lossen’.

Overleg altijd met je behandelend arts!

Welke ervaringen heb jij met huismiddeltjes? Deel dit met ons in een reactie.

Bronnen

www.healthline.com/health/osteoarthritis/arthritis-natural-relief

www.arthritis.org/living-with-arthritis/pain-management/tips/25-treatments-for-hip-knee-oa.php

www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/supplements-herbs/9-supplements-arthritis.php

www.disabled-world.com/medical/alternative/homeremedies/treating-arthritis-remedy.php

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. goede middag, 1 onjuistheid gevonden. appelciderazijn is zuur en niet basisch, edoch zwakke zuren neutraliseren sterke zuren. het zelfde zie je met maagzuurbranden i tot 3 theelepels cider of wijnazijn laten de klachten verdwijnen. groet.

 2. Hallo,
  Hele goede ervaring heb ik met Kurkuma.
  Ik heb bijna een jaar bij een fysiotherapeut gelopen met schouderklachten, later bleek door onderzoek dat ik artritis heb, en eigenlijk geen verbetering ondervonden door de therapie.
  Na een week slikken van kurkuma pillen met toegevoegd Japanse duizendknoop is de mijn zeker voor 90 % verminderd.

 3. Na diverse luchtaanvallen in contact gekomen met ALKA ontzurings tabletjes.
  In het begin 3 tabletten per dag.
  Hierna 2maal per dag.
  GEEN jicht meer.
  Supper spul.
  Dokter gaat het uitzoeken.

  1. Dag Bea, wat naar! Het kan zijn dat gemberthee een interacties kan hebben met andere medicijnen. Mocht gemberthee een jichtaanval uitlokken dan is het inderdaad verstandig om hier voorlopig mee te stoppen! Mogelijk zijn er andere natuurlijke remedies die wel bij jou passen. Heel veel sterkte!

  1. Dat is zeker een goede! Er zit ook nog eens lekker veel ijzer in brandnetel, en dat is ook altijd fijn 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share