Omega-3 om artrose te bestrijden

2017-01-16T08:42:25+01:00november 14th, 2013|Gewrichtsaandoening|1 Reactie

Laatste update: door

Omega-3 om artrose te bestrijden

We hebben op deze website al vaker aandacht besteed aan omega-3. Zoals je in voorgaande artikelen kon lezen is omega-3 in ons huidige westerse dieet onvoldoende aanwezig. Toch biedt dit vetzuur veel voordelen voor onze gezondheid: het helpt onder andere onze cholesterol onder controle te houden en draagt bij aan een goed mentaal evenwicht. Maar het helpt ook om ontstekingen te voorkomen en te bestrijden.

En die eigenschap maakt dat het een bijzonder positief effect kan hebben op de levenskwaliteit van mensen die aan artrose lijden.

Artrose is een aandoening die het gevolg is van het slecht functioneren van het immuunsysteem. Normaal valt ons immuunsysteem bacteriën en virussen in het lichaam aan. Bij mensen met artrose gaat er iets mis en begint het immuunsysteem lichaamseigen weefsel aan te vallen, in dit geval de gewrichten. Het gevolg zijn pijnlijke, stijve en gezwollen gewrichten. Hoe kan omega-3 hierbij helpen?

Resolvines en protectines

De wetenschap wist al langer dat omega-3 helpt bij het bestrijden van ontstekingen. Ontstekingen kunnen aan de basis liggen van veel aandoeningen; niet enkel artrose maar ook astma, hart- en vaatziektes, kanker... Daarom bevelen artsen en gezondheidsorganisaties aan dagelijks twee porties van ongeveer 200 milligram omega-3 in te nemen. Eens in het lichaam wordt dit namelijk omgezet in krachtige ontstekingsremmende stoffen zoals resolvines.

Inderdaad, uit recent onderzoek blijkt dat EPA en DHA, beide omega-3 vetzuren, de directe precursoren zijn (de chemische bouwstenen) van ontstekingsremmende stoffen. Deze stoffen worden resolvines en protectines genoemd. De resolvines die gemaakt worden uit EPA en DHA doen ontstekingen verdwijnen of afnemen. En de protectines die uit DHA worden gemaakt bieden een krachtige bescherming tegen chronische ontstekingen.

Ook zou het consumeren van voldoende omega-3 ervoor zorgen dat twee ontstekingsbevorderende cytokines, necrosis factor-alpha en interleukin-1 beta, minder voorkomen bij patiënten met reumatische artritis.

Dit is de wetenschappelijke verklaring voor het feit dat visoliesupplementen helpen om de symptomen van reumatische artrose te verlichten.

Studies bij patiënten

Enkele studies hebben inderdaad aangetoond dat het innemen van visoliesupplementen kan helpen om ochtendlijke stijfheid te verminderen en ook het aantal gezwollen gewrichten doet afnemen bij patiënten met reumatische artrose.

Een aantal van de deelnemers aan deze studies kon zelfs het gebruik van ontstekingswerende medicijnen (zonder steroïden of met cortico-steroïden) verminderen of stopzetten nadat ze een tijdlang omega-3 supplementen hadden geslikt.

Gemiddeld merkten de patiënten ongeveer drie maanden nadat ze extra omega-3 waren beginnen nemen de eerste positieve effecten en deze effecten werden sterker naargelang ze de supplementen langer innamen.

Wel moeten we hierbij opmerken dat uit al deze studies bleek dat omega-3 enkel de symptomen van de reumatische artrose deed afnemen, sc