Gewrichtsaandoening

Laatste Update: 16 januari 2017

Omega-3 om artrose te bestrijden

We hebben op deze website al vaker aandacht besteed aan omega-3. Zoals je in voorgaande artikelen kon lezen is omega-3 in ons huidige westerse dieet onvoldoende aanwezig. Toch biedt dit vetzuur veel voordelen voor onze gezondheid: het helpt onder andere onze cholesterol onder controle te houden en draagt bij aan een goed mentaal evenwicht. Maar het helpt ook om ontstekingen te voorkomen en te bestrijden.

En die eigenschap maakt dat het een bijzonder positief effect kan hebben op de levenskwaliteit van mensen die aan artrose lijden.

Artrose is een aandoening die het gevolg is van het slecht functioneren van het immuunsysteem. Normaal valt ons immuunsysteem bacteriën en virussen in het lichaam aan. Bij mensen met artrose gaat er iets mis en begint het immuunsysteem lichaamseigen weefsel aan te vallen, in dit geval de gewrichten. Het gevolg zijn pijnlijke, stijve en gezwollen gewrichten. Hoe kan omega-3 hierbij helpen?

Resolvines en protectines

De wetenschap wist al langer dat omega-3 helpt bij het bestrijden van ontstekingen. Ontstekingen kunnen aan de basis liggen van veel aandoeningen; niet enkel artrose maar ook astma, hart- en vaatziektes, kanker... Daarom bevelen artsen en gezondheidsorganisaties aan dagelijks twee porties van ongeveer 200 milligram omega-3 in te nemen. Eens in het lichaam wordt dit namelijk omgezet in krachtige ontstekingsremmende stoffen zoals resolvines.

Inderdaad, uit recent onderzoek blijkt dat EPA en DHA, beide omega-3 vetzuren, de directe precursoren zijn (de chemische bouwstenen) van ontstekingsremmende stoffen. Deze stoffen worden resolvines en protectines genoemd. De resolvines die gemaakt worden uit EPA en DHA doen ontstekingen verdwijnen of afnemen. En de protectines die uit DHA worden gemaakt bieden een krachtige bescherming tegen chronische ontstekingen.

Ook zou het consumeren van voldoende omega-3 ervoor zorgen dat twee ontstekingsbevorderende cytokines, necrosis factor-alpha en interleukin-1 beta, minder voorkomen bij patiënten met reumatische artritis.

Dit is de wetenschappelijke verklaring voor het feit dat visoliesupplementen helpen om de symptomen van reumatische artrose te verlichten.

Studies bij patiënten

Enkele studies hebben inderdaad aangetoond dat het innemen van visoliesupplementen kan helpen om ochtendlijke stijfheid te verminderen en ook het aantal gezwollen gewrichten doet afnemen bij patiënten met reumatische artrose.

Een aantal van de deelnemers aan deze studies kon zelfs het gebruik van ontstekingswerende medicijnen (zonder steroïden of met cortico-steroïden) verminderen of stopzetten nadat ze een tijdlang omega-3 supplementen hadden geslikt.

Gemiddeld merkten de patiënten ongeveer drie maanden nadat ze extra omega-3 waren beginnen nemen de eerste positieve effecten en deze effecten werden sterker naargelang ze de supplementen langer innamen.

Wel moeten we hierbij opmerken dat uit al deze studies bleek dat omega-3 enkel de symptomen van de reumatische artrose deed afnemen, schade aan de gewrichten deed zich nog altijd voor en om dat te voorkomen helpen enkel bepaalde medicijnen die enkel op voorschrift verkrijgbaar zijn.

Er zijn ook laboratorium-onderzoeken geweest die suggereren dat een dieet rijk aan omega-3 en met weinig omega-6 mensen met osteo-artrose zou kunnen helpen. Eén kleinschalige studie op mensen met deze vorm van artrose toonde ook hier een effect: ze bleken een stevigere grip te kunnen houden met hun handen en beter te kunnen stappen na het volgen van een omega-3 rijk dieet, al bleken bij sommigen de symptomen eerst te verergeren alvorens ze er minder last van kregen.

Een grootschalige analyse van 17 klinische onderzoeken keek of omega-3 vetzuursupplementen gewrichtspijnen verminderde. De mensen die hiervoor onderzocht werden hadden reumatische artrose, prikkelbare darm syndroom of klachten over pijnlijke menstruatie.

De resultaten in deze 17 verschillende onderzoeken wezen er allemaal op dat omega-3 vetzuren, zeker in combinatie met eventuele klassieke ontstekingsremmende medicatie, leidde tot een duidelijke vermindering van het aantal klachten.

Er is dus overtuigend bewijs voor de positieve effecten die omega-3 vetzuren kunnen hebben op mensen met reumatische artrose en er zijn verschillende aanwijzingen dat het ook bij mensen met osteo-artrose een gunstig effect kan hebben.

Zoals je in vorige artikelen kon lezen is het wel belangrijk de juiste verhoudingen in omega-3 en 6 te respecteren en moet je ook uitkijken met het eten van te veel vette vis vanwege de vervuiling met zware metalen die deze vaak bevat.

Een supplement is waarschijnlijk voor veel mensen een goede oplossing maar vraag eventueel raad aan je arts of apotheker voor je met het gebruik ervan begint.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Aarzel dan niet en laat hier je reactie achter!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share