Artritis

Laatste Update: 16 januari 2017

Omega-vetzuren en artritis

Je kan er niet naast kijken in de supermarkt: talloze producten vermelden tegenwoordig op de verpakking dat ze omega-vetzuren bevatten.

En hoewel de producenten van deze middelen zelf geen claims op de verpakking mogen zetten over de eventuele gezondheidsvoordelen daarvan weet ongeveer iedereen wel dat het om allerlei redenen gezond zou zijn om deze vetzuren regelmatig op het menu te zetten.

De media overspoelen ons dan ook met berichten over de goede effecten die omega-vetzuren op allerlei aspecten van onze gezondheid zouden hebben. Eén van die claims gaan we in dit artikel nader bekijken, namelijk de bewering dat omega-vetzuren de symptomen van artritis zouden kunnen verlichten.

Eerst moeten we je misschien kort even in herinnering brengen wat omega-vetzuren nou precies zijn. Deze meervoudige onverzadigde vetzuren zijn essentiële bouwstenen voor een goede gezondheid. Verschillende lichaamsfuncties zullen niet goed werken als we deze vetzuren niet via onze voeding binnenkrijgen.

Ons lichaam maakt ze zelf niet aan dus we zijn wel verplicht ze uit externe bronnen te halen.

En die bronnen kunnen zowel plantaardig als dierlijk zijn. Sommige plantaardige oliën zoals koolzaad- en lijnzaadolie zijn rijk aan omega-3, type ALA. We vinden ze ook terug in bepaalde groene groenten: spruitjes, spinazie en sla.

De andere types omega-3 (EPA en DHA) vinden we dan weer enkel in vette vissoorten zoals zalm, tonijn en sardines. Ons lichaam zet de ALA-variant zelf deels om in EPA en DHA.

Nog even een andere verduidelijking. Je hebt misschien ook al horen spreken over omega-6 vetzuren. Die zijn ook erg belangrijk voor ons lichaam en het zijn ook onverzadigde vetten. Ze helpen ontstekingen en hart- en vaatziektes voorkomen.

In ons Westerse dieet zijn ze echter in de regel rijkelijk aanwezig dus je moet ze niet nog eens extra op het menu zetten of in supplementvorm innemen.

Hoe deze omega-vetzuren een invloed kunnen hebben op artritis

Zoals je hierboven kon lezen kunnen bepaalde types omega-vetzuren helpen om ontstekingen te voorkomen. Dit geldt ook voor de ontstekingen die aan de basis liggen van artritis. Omega-6 krijgen we dan wel voldoende binnen via ons dieet, dat geldt niet voor omega-3.

Het onderzoek naar omega-3 en artritis is echter nog volop bezig. De eerste resultaten laten zien dat deze vetzuren kunnen helpen voor mensen met reumatische artritis, de ziekte van Bechterew en psoriatische artritis.

Er zijn ook aanwijzingen dat ze zouden kunnen helpen bij osteoartritis en lupus, maar dat moet nog verder onderzocht worden.

De vetzuren verlichten gewrichtspijn en stijfheid net zoals ontstekingsremmende medicijnen dat doen, maar dan op een natuurlijke manier en met minder gekende bijwerkingen.

Wat de werkzame dosering betreft zijn wetenschappers en artsen ervan overtuigd dat het heel moeilijk is voldoende omega-3 uit ons dieet te halen. Zelfs als je veel oliën met omega-3, noten, groene groenten en vette vis consumeert zal dit waarschijnlijk niet voldoende zijn om de symptomen van artritis te verlichten.

Onderzoek geeft aan dat de dagelijkse dosis die hiervoor nodig is ongeveer 2,7 gram omega-3 per dag bedraagt. Dit is een behoorlijk hoge dosis. Maar wees gerust, omega-3 is een volledig natuurlijk supplement zonder negatieve effecten op je gezondheid.

De enige bijwerkingen die je misschien zal ervaren zijn eventuele spijsverteringsproblemen of oprispingen, je maag heeft soms wat tijd nodig om te wennen aan dit aangepaste dieet.

Afhankelijk van hoeveel je via je dieet binnenkrijgt zal je dus een supplement moeten uitzoeken dat de voor jou passende dosis bevat. Vergelijk de verschillende merken en vraag raad aan je arts of apotheker als je niet zeker weet welke dosis voor jou geschikt is.

Je kan ze in flesjes kopen of in capsules. Koop je omega-3 supplement wel van een betrouwbaar merk want het komt voor dat de olie niet of onvoldoende gezuiverd is en dan kan ze zware metalen bevatten die op lange termijn schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Een positief effect op je artritis kan je pas verwachten een maand of drie nadat je de supplementen bent beginnen nemen. Stop er dus niet te snel mee omdat je denkt dat ze toch niet helpen. Aan de andere kant is het wel zo dat als je na een aantal maanden nog geen verlichting van de symptomen voelt de supplementen bij jou blijkbaar geen effect hebben.

Dan mag je dus wel stoppen met het nemen van deze hoge dosering, al is het voor de rest van je gezondheid wel goed te proberen een omega-3 rijk dieet aan te houden.

Heb jij ervaring met omega-vetzuren voor het verlichten van de symptomen van artritis? Of vragen over het gebruik ervan? Laat dan hier je reactie achter!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share