Omega-vetzuren en artritis

2017-01-16T06:08:40+01:00november 16th, 2013|Artritis|0 Reacties

Laatste update: door

Omega-vetzuren en artritis

Je kan er niet naast kijken in de supermarkt: talloze producten vermelden tegenwoordig op de verpakking dat ze omega-vetzuren bevatten.

En hoewel de producenten van deze middelen zelf geen claims op de verpakking mogen zetten over de eventuele gezondheidsvoordelen daarvan weet ongeveer iedereen wel dat het om allerlei redenen gezond zou zijn om deze vetzuren regelmatig op het menu te zetten.

De media overspoelen ons dan ook met berichten over de goede effecten die omega-vetzuren op allerlei aspecten van onze gezondheid zouden hebben. Eén van die claims gaan we in dit artikel nader bekijken, namelijk de bewering dat omega-vetzuren de symptomen van artritis zouden kunnen verlichten.

Eerst moeten we je misschien kort even in herinnering brengen wat omega-vetzuren nou precies zijn. Deze meervoudige onverzadigde vetzuren zijn essentiële bouwstenen voor een goede gezondheid. Verschillende lichaamsfuncties zullen niet goed werken als we deze vetzuren niet via onze voeding binnenkrijgen.

Ons lichaam maakt ze zelf niet aan dus we zijn wel verplicht ze uit externe bronnen te halen.

En die bronnen kunnen zowel plantaardig als dierlijk zijn. Sommige plantaardige oliën zoals koolzaad- en lijnzaadolie zijn rijk aan omega-3, type ALA. We vinden ze ook terug in bepaalde groene groenten: spruitjes, spinazie en sla.

De andere types omega-3 (EPA en DHA) vinden we dan weer enkel in vette vissoorten zoals zalm, tonijn en sardines. Ons lichaam zet de ALA-variant zelf deels om in EPA en DHA.

Nog even een andere verduidelijking. Je hebt misschien ook al horen spreken over omega-6 vetzuren. Die zijn ook erg belangrijk voor ons lichaam en het zijn ook onverzadigde vetten. Ze helpen ontstekingen en hart- en vaatziektes voorkomen.

In ons Westerse dieet zijn ze echter in de regel rijkelijk aanwezig dus je moet ze niet nog eens extra op het menu zetten of in supplementvorm innemen.

Hoe deze omega-vetzuren een invloed kunnen hebben op artritis

Zoals je hierboven kon lezen kunnen bepaalde types omega-vetzuren helpen om ontstekingen te voorkomen. Dit geldt ook voor de ontstekingen die aan de basis liggen van artritis. Omega-6 krijgen we dan wel voldoende binnen via ons dieet, dat geldt niet voor omega-3.

Het onderzoek naar omega-3 en artritis is echter nog volop bezig. De eerste resultaten laten zien dat deze vetzuren kunnen helpen voor mensen met reumatische artritis, de ziekte van Bechterew en psoriatische artritis.

Er zijn ook aanwijzingen dat ze zouden kunnen helpen bij osteoartritis en lupus, maar dat moet nog verder onderzocht worden.

De vetzuren verlichten gewrichtspijn en stijfheid net zoals ontstekingsremmende medicijnen dat doen, maar dan op een natuurlijke manier en met minder gekende bijwerkingen.

Wat de werkzame dosering betreft zijn wetenschappers en artsen ervan overtuigd dat het heel moeilijk is voldoende omega-3 uit ons dieet te halen. Zelfs als je veel oli