Mentale Gezondheid

Laatste Update: 8 maart 2016

Omgaan met depressie zonder medicatie

Omgaan met depressie zonder medicatiedepressie

In onze huidige maatschappij is depressie niet meer weg te denken. Bijna iedereen gebruikt antidepressiva of kent iemand die deze medicijnen gebruikt. Hoewel antidepressiva goed werken voor de behandeling van de symptomen van depressie, lossen ze de oorzaken niet op.

Voeding, lichaamsbeweging, positiviteit, en licht kunnen allemaal een rol spelen in je stemming en je emotionele gezondheid. Hoewel dit vaak voldoende is om depressiviteit uit je leven te bannen, is er soms meer nodig.

Depressie en slechte zin zijn natuurlijk heel verschillend. Als je net als de meeste mensen bent, dan heb je sommige dagen ertussen die gewoon geweldig zijn. Soms voel je je alsof je bovennatuurlijke krachten hebt, en soms voel je je alsof je dag verknald is en er totaal niets meer aan te doen is.  Het leven is immers niet perfect en we hebben allemaal onze goede en onze slechte dagen – en daar is ook helemaal niks mis mee.

Depressie kan echter medische hulp vereisen – en als je echt denkt onder een depressie te lijden dan moet je geen tijd verkwisten met jezelf proberen te genezen, dan moet je gewoonweg direct een afspraak maken met je huisarts.  Dat is het allerbelangrijkste. Natuurlijk kun je vervolgens stappen ondernemen om je ziekte op natuurlijke wijze onder controle te krijgen, maar het is belangrijk er eerst met iemand over te praten die er verstand van heeft en jouw persoonlijke situatie kent.

Het is normaal om je af en toe verdrietig of neerslachtig te voelen, en deze emoties manifesteren zich op verschillende manieren. Of misschien heb nog maar net een verlies achter de rug – dan is het natuurlijk ook heel normaal om je verdrietig te voelen en te treuren.

Maar soms kunnen verdriet en neerslachtigheid aanhouden. Dit kan erin resulteren dat je je constant lusteloos voelt, op elk moment in tranen zou kunnen uitbarsten of gewoonweg totaal geen motivatie hebt om aan je dag te beginnen. Zoiets kan zich ook manifesteren als een gevoel van prikkelbaarheid of zelfs van gevoelloosheid. Al deze dingen kunnen erop wijzen dat je je niet lekker in je vel voelt en wellicht hulp nodig hebt om hier een einde aan te maken, zodat je gewoonweg weer gelukkig kunt zijn.

Inhoud artikel:

De reguliere behandeling van depressie


De traditionele behandeling van depressie bestaat eruit bepaalde neurotransmitters in evenwicht te brengen met behulp van geneesmiddelen. Medicijnen hebben natuurlijk hun plek, maar veel van de medicijnen die gericht zijn op depressie schieten flink tekort. Ze werken vaak niet beter dan een placebo, en ze hebben veel ongewenste bijwerkingen. Net zoals statines richten deze geneesmiddelen zich niet  op de werkelijke oorzaak van de ziekte – maar alleen op de symptomen. Ze kunnen op de korte termijn effectief zijn, maar om je probleem op te lossen moet je de onderliggende oorzaken aanpakken.

Er zijn veel verschillende onderzoeken uitgevoerd met betrekking tot depressie. Hoewel veel zich bezighouden met de effecten van bepaalde geneesmiddelen, zijn er ook studies die zich richten op de effectiviteit van veranderingen in levensstijl en het effect hiervan op aandoeningen zoals depressies. In de meeste onderzoeken kunnen de belangrijke aanbevelingen worden onderscheiden in de volgende categorieën: gelukkig zijn, buiten tijd doorbrengen, lichaamsbeweging en voeding.

Het grote voordeel van het gebruik van natuurlijke behandelingen voor depressie is natuurlijk dat je je eigen keuzes kunt maken. Dit is een van de belangrijkste factoren waar je op moet letten als je op zoek gaat naar natuurlijke behandelmethoden. Immers, wanneer je antidepressiva neemt voel je je vaak alsof je geen controle meer over je eigen leven hebt, alsof je de touwtjes aan iemand anders hebt gegeven. Je hebt dan het gevoel dat de medicatie bepaalt hoe je je voelt en dat je je niet beter voelt vanwege je eigen inzet. Dit versterkt wederom de onderliggende oorzaken van je depressie en dus blijf je vastzitten in een vicieuze cirkel. Je zult altijd deze medicijnen nodig hebben zolang je ervan afhankelijk blijft. Het goede nieuws is, dat dit niet nodig is en dat je je leven weer onder controle kunt krijgen op eigen kracht.

Het andere nadeel aan reguliere medicatie voor depressie, is dat dit de kans vergroot op een terugval. Kortom, des te meer redenen om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met de natuurlijke behandelmethoden die ik in dit artikel voor je ga opsommen.

Je lijf is zelf heel erg goed in staat om de meest effectieve en veiligste antidepressiva te produceren. Soms heeft het hier gewoon een zetje in de rug voor nodig. Het is belangrijk dat je jezelf de komende tijd op de eerste plaats zet en echt goed voor jezelf begint te zorgen. Alleen dan is genezing mogelijk.

Depressie stap voor stap natuurlijk behandelen


Voordat je aan de slag gaat met natuurlijke behandelwijzen, is het van belang dat je je stemming goed beoordeelt, zodat je precies kunt zien of je ook inderdaad vooruitgang boekt. Natuurlijk vergt dit tijd, maar als je op een gegeven moment merkt dat het echt niet werkt, dan moet je natuurlijk een andere oplossing zien te vinden en een andere weg inslaan.

Stap 1: Een dagboek bijhouden


De eerste stap is dus het bijhouden van een dagboek. Schrijf hier elke dag in op hoe je je voelt en of er bepaalde bijzonderheden waren. Begin hier het liefst al 1 week van te voren mee, zodat je je stemming ook goed kunt beoordelen voordat je aanpassingen aan je levensstijl doet. Geef ook elke dag een cijfer tussen 0 en 10 om aan te geven hoe je je op deze dag voelt, waarbij het laagste cijfer het slechtst is en het hoogste cijfer erg gelukkig is. Doe dit vervolgens elke dag en evalueer elke maand je vooruitgang.

Verwacht nu niet dat je elke keer met sprongen vooruit gaat - je hebt tijd nodig. Maar als je na twee of drie maanden nog geen enkele vooruitgang bespeurt, dan is het aan de tijd om je plan van aanpak opnieuw te evalueren en eventueel aan te passen.

Stap 2: Plan je dag


Hou elke dag vast aan het volgende schema. Dit zorgt er niet alleen voor dat je je beter voelt, maar schept ook de nodige stabiliteit:

 • Bepaal de acties waar jij je goed door voelt en voer deze als eerste in de ochtend uit. Probeer je hier ook elke dag aan te houden! Dus bijvoorbeeld: wordt je blij van een uitgebreid ontbijt, zorg er dan voor dat je elke dag ontspannen van je ontbijt kunt genieten.
 • Plan je dag van uur tot uur. Stel realistische en haalbare doelen voor jezelf, zodat je je succes kunt meten.
 • Beloon jezelf na elke actie die zelf geen automatische beloning in zich draagt.
 • Richt je op de dingen die goed gaan, ook al zijn ze nog zo klein.
 • Hou elke dag je dagboek bij om je vooruitgang te meten

Nogmaals, ik wil het graag herhalen want het is enorm belangrijk: bespreek eerst al je symptomen met een arts om zeker te zijn dat je inderdaad aan een depressie lijdt. Alleen omdat je je een paar dagen wat neerslachtig voelt, wil dat niet zeggen dat je ook echt depressief bent. Hoewel de meeste mensen het afdoen als slecht zin, is depressie een echte aandoening die zo snel mogelijk behandeld moet worden!

Stap 3: Wees gelukkig


Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar iets simpels kan al gauw krachtige uitwerkingen hebben. Studies hebben aangetoond dat wanneer je je aandacht richt op iets positiefs, dat de serotonine-niveaus in je hersenen dan automatisch omhoog schieten. Het is al langer bekend dat de gedachten die je denkt de bloedvoorziening naar de hersenen kunnen wijzigen, maar pas sinds kort hebben studies ontdekt dat je gedachten ook invloed hebben op de hoeveelheid neurotransmitters in je brein. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat meditatie een positief effect heeft op de productie van dopamine, en gevoelens van geluk hebben een invloed op de productie van serotonine.

Een slechte functie van de serotonine-receptoren wordt geassocieerd met een slecht humeur, terwijl hoge niveaus van dit hormoon juist worden geassocieerd met meer gevoelens van geluk. Dus, hoewel lage serotonine-niveaus ervoor kunnen zorgen dat je je verdrietig voelt, kunnen gevoelens van geluk wederom een invloed hebben op deze niveaus en ze verhogen, wat dan weer resulteert in een beter humeur.

Hoewel het niet precies duidelijk is welke methode het effectiefst is, is meditatie wel een bewezen manier om de productie van serotonine te verhogen. Jezelf verwennen met bijvoorbeeld nieuwe kleren of een avondje uit kan ook al wonderen doen, ook al moet je jezelf er bijna toe dwingen om even eruit te gaan en plezier te hebben.

Stap 4: Ga vaker naar buiten


We weten al langer dat gewoon buiten zijn en zoveel mogelijk zonnestralen een heel groot effect hebben op je mentale gezondheid. Door vaker naar buiten te gaan (en dan natuurlijk het liefst wanneer het licht is en wanneer de zon schijnt), verhoog je je productiviteit, geluk en zorg je voor een betere algehele gezondheid. Overdag zit je wellicht meestal op kantoor en natuurlijk is het vrijwel onmogelijk om je bureau buiten te zetten en daar te gaan werken, maar er zijn ook andere manieren om meer buiten te komen. De reden waarom dit zo effectief is, is de invloed van het licht op de functie van onze hersenen. Lichttherapie wordt bijvoorbeeld tegenwoordig al vaker gebruikt om serotonine-productie te verhogen en de symptomen van depressie te verlichten.

Lichttherapie is bijzonder effectief gebleken voor zwangere vrouwen. Ook hebben (hou je vast!) autopsieën laten zien dat mensen die in de zomer gestorven zijn over het algemeen hogere niveaus van serotonine in hun hersenen hebben. Als je lijdt aan depressie of gewoonweg verdriet of een slecht humeur, probeer dan echt zoveel mogelijk de deur uit te gaan. Dit is waarschijnlijk iets waar je jezelf echt toe moet aanzetten, omdat je in zulke situaties waarschijnlijk liever onder de lakens wilt kruipen, maar het effect is enorm.

Stap 5: Begin met sporten


Het lijkt wel alsof elk artikel dat over gezondheid gaat het ook heeft over sporten. Hoewel daar inderdaad een kern van waarheid inzit, laat dit toch zien hoe belangrijk sport eigenlijk is. We zijn gemaakt om ons te bewegen, ons lijf heeft regelmatige beweging nodig, want anders raakt er iets uit balans en daar beginnen de problemen. Sporten is dus zeker belangrijk - ook voor de behandeling van een depressie!

Hoewel je niet elke dag urenlang in de sportschool hoeft te gaan staan (sterker nog, dit zal je mentale gezondheid waarschijnlijk niet ten goede komen), kan de juiste sport vele voordelen hebben. Een recente analyse van verschillende onderzoeken heeft aangetoond dat sport een extreem positief effect heeft op depressie en het verbeteren van je humeur in het algemeen. Vooral voor milde depressie wordt nu steeds vaker sport voorgeschreven in plaats van antidepressiva, simpelweg omdat het even effectief is gebleken in deze gevallen en omdat risico en bijwerkingen vrijwel niet bestaan.

Kortom, sport is effectiever en veiliger, met name voor mensen met een milde depressie. Ook is gebleken dat ook sport de productie van serotonine verhoogd. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je gelijk voor een marathon moet gaan trainen, maar begin wel met een sport of met extra beweging, al is het maar een wandeling elke dag. De kans is groot dat dit je al uit je depressie kan halen als je blijft volhouden.

Stap 6: Een gezond dieet


Die heb je natuurlijk al zien aankomen na de vorige stap! Maar ook hier moet benadrukt worden hoe belangrijk een gezond voedingspatroon is en hoeveel invloed het heeft op vrijwel elk aspect van je functioneren! Sterker nog, als je ervoor kiest om maar een stap te volgen, volg dan deze. Je dieet aanpassen is waarschijnlijk het beste dat je kunt doen voor je gezondheid.

Tijdens een depressie is het belangrijk dat je dieet bestaat uit veel gezonde koolhydraten. Koolhydraten verhogen namelijk de productie van dopamine, wat dan wederom een effect heeft op je mentale gesteldheid. Kies zeker wel voor natuurlijke en onbewerkte bronnen, zoals glutenvrije volkoren granen (denk aan havermout en bruine rijst) en zoete aardappelen. Bonen en peulvruchten dienen ook regelmatig op het menu te staan, omdat deze je lijf voorzien van gezonde eiwitten. De consumptie van voldoende eiwitten wordt geassocieerd met een beter humeur.

Ook dierlijke producten bevatten veel eiwitten, maar over het algemeen ook veel verzadigd vet. Dit moet je het beste tot een minimum beperken. Hou het dus vooral bij plantaardige bronnen, maar voeg een of enkele keren per week ook wat vis toe aan je menu. Vis is een betere keuze dan vlees.

Studies hebben aangetoond dat de consumptie van omega-3 vetzuren je stemming verbetert. Aan de andere kant kan de consumptie van grote hoeveelheden geoxideerde kunstmatige transvetten je geestelijke prestaties verminderen en je humeur sterk laten verslechteren. Wanneer je deze vetten namelijk eet (die met name te vinden zijn in sterk bewerkte voedingsmiddelen en margarines) worden ze geassimileerd in je hersenen en andere weefsels. Zij vervangen de vetten die je echt nodig hebt, zoals omega-3 vetzuren, en maak je prikkelbaarder, minder intelligent en depressiever.

Een gezond dieet is rijk aan complexe koolhydraten en magere eiwitten, omega-3 vetten, en kleine hoeveelheden dierlijke eiwitten om je lichaam te geven wat het nodig heeft voor een stabiele stemming, maar niet te veel om allerlei andere gezondheidsproblemen te veroorzaken.

Overige behandelmethoden tegen depressie


Hoewel het bovenstaande stappenplan de basis is om je depressie natuurlijk te behandelen, zijn er ook nog andere opties die je kunt gebruiken om je genezing te ondersteunen.

Zelfhypnose


Zelfhypnose is een erg krachtige manier om de symptomen van depressie aan te maken, evenals de onderliggende oorzaken. Het is gemakkelijk, effectief en eenvoudig. Je hoeft geen hypnotherapeut om je onder hypnose te brengen, je kunt bijvoorbeeld een CD beluisteren met een voorgeprogrammeerde hypnose of je kunt een methode uit een boek of online volgen. Er is hier heel veel informatie over te vinden op het internet.

Alternatieve geneeswijzen


Hoewel alternatieve geneeswijzen niet de onderliggende oorzaak van je depressie aanpakken, wil dat niet gelijk zeggen dat ze nutteloos zijn. Ze kunnen namelijk de symptomen verzachten en je dat extra steuntje in de rug geven om je door deze moeilijke tijd heen te helpen. De volgende kruiden hebben een sterk anti-depressief effect op je brein, en ook al zijn ze krachtig, ze zijn vele malen veiliger dan synthetische antidepressiva.

 • Sint-Janskruid: bespreek het eerst met je huisarts voordat je dit kruid op eigen houtje gaat nemen! Sint-Janskruid is de krachtigste antidepressiva die de natuur te bieden heeft. Neem dit wel niet als je al medicatie neemt.
 • Ginkgo Biloba: Gingkp Biloba is met name effectief gebleken bij ouderen.
 • Damiana: een relatief onbekend kruid dat echter al heel lang wordt gebruikt om depressie op natuurlijke wijze te verlichten.

Supplementen


Waarom zou je supplementen nemen? Dit is toch immers ook iets synthetisch? Hoewel het inderdaad klopt dat supplementen je lijf alleen voorzien van kunstmatige voedingsstoffen, is het tegenwoordig nou eenmaal een feit dat we veel eerder tekorten oplopen omdat de grond waarin we ons eten groeien ook al bijna geen voedingsstoffen meer over heeft. Dus komt het steeds vaker voor dat mensen mineraaltekorten oplopen. En deze tekorten kunnen ook leiden tot depressie en andere symptomen.

Bovendien is de kans relatief groot dat je een tekort hebt opgelopen, wanneer je ook...:

 • Gestresst bent
 • Andere gezondheidsproblemen hebt
 • Overgevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen
 • Andere medicatie neemt
 • Een genetische aanleg hebt die ertoe leidt dat je lijdt onder een slechtere absorptie van mineralen en vitaminen

Van bepaalde tekorten is het al aangetoond dat ze kunnen bijdragen aan mentale problemen. De volgende supplementen dekken de meeste tekorten, maar voordat je supplementen neemt, is het natuurlijk wel de bedoeling dat je eerst naar je huisarts gaat en je vermoedens met hem/haar bespreekt. Een bloedtest kan namelijk al snel uitwijzen of je inderdaad tekorten hebt die je moet bijvullen door middel van supplementen.

De meest voorkomende supplementen zijn de volgende:

 • Vitamine B 6 - vooral als je de anticonceptiepil slikt
 • Vitamine B12 - met name voor vegetariërs
 • Vitamine D
 • 5-HTP
 • Ijzer - laat je hier zeker voor testen! Een teveel aan ijzer zorgt namelijk voor verreweg dezelfde symptomen!
 • Visolie - een van de beste supplementen ter ondersteuning van je mentale welzijn evenals je fysieke welzijn.

Het is natuurlijk altijd beter om al je voedingsstoffen uit je voeding te halen. Soms is dat echter niet mogelijk en lijdt je aan depressie en heb je een tekort, dan is het belangrijker dat je eerst je mentale welzijn onder controle hebt.

Tot slot...

Hoewel depressie heel reëel is in onze samenleving, wordt het toch vaak onder de mat geveegd en gedaan alsof het niet bestaat. Sterker nog, we doen het met zijn allen vaak af als 'gewoon een slecht humeur', wat ervoor zorgt dat mensen met een echte depressie in een isolement geraken.

Lijd jijzelf aan depressie of ken je iemand die hieraan lijdt, verwijs hem/haar dan naar dit artikel. Het is belangrijk dat we ons beter bewust worden van deze aandoening, want het feit blijft bestaan dat jaarlijks talloze mensen zichzelf van het leven beroven, omdat ze niet op de juiste manier werden geholpen of zelfs niet eens serieus werden genomen.

Het is ook niet echt verbazingwekkend dat we meer en meer gevallen van depressie zien, terwijl de rest van onze gezondheid er ook op achteruit gaat. Onze fysieke en mentale gezondheid gaan hand in hand. En deze worden wederom bevorderd of onderuit gehaald door onze levensstijl. We lijden onder enorme stress, ons dieet bestaat voor maar liefst 70% (!!) uit bewerkte voeding en we zitten het overgrote deel van de dag op kantoor of op de bank achter de tv.

Het is niet makkelijk om je levensstijl te veranderen, terwijl je op elke hoek wordt geconfronteerd met verleidingen. Maar het is desalniettemin je eigen verantwoordelijk, niemand anders gaat het voor je doen. Dus ik zou zeggen neem het heft in eigen handen en werk aan je gezondheid. Zorg ervoor dat je je omringd met mensen die je steunen en wees niet bang om er openlijk voor uit te komen dat je lijdt aan een depressie. Deze aandoening kun je namelijk niet in je eentje bevechten, je hebt anderen nodig om je heen die je opvangen wanneer je dat nodig hebt.

En nogmaals, bespreek het allereerst met je arts voordat je je leven drastisch gaat veranderen.

Succes!

Bronnen:

http://www.nimh.nih.gov/health/trials/depression.shtml

http://www.nimh.nih.gov/labs-at-nimh/join-a-study/adults/adults-depression.shtml

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00088699

http://www.adaa.org/finding-help/treatment/complementary-alternative-treatment

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/care-at-mayo-clinic/clinical-trials/con-20032977

http://www.med.upenn.edu/cpr/depression.html

 

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Omarm je depressie, ga ernaartoe, wees er niet zo bang voor....in onze maatschappij willen we alleen nog maar gelukkig zijn, de hele tijd on top of the world leven.
  Met dit artikel maak je er weer een vlucht van, alsof depressie iets slechts is, je moet er zo snel mogelijk van af zien te komen.....maar het is gewoon deel van wat je ook bent....
  De jongeren van nu word geleerd dat ze in het leven succesvol moeten zijn, je moet leuk, mooi, interessant en bijzonder zijn, succes hebben, spullen kopen, nog meer spullen kopen.
  Dat je een depressie hebt komt omdat je de waarde van al deze troep niet inziet en een mooie pure ziel bent....je bent niet de buitenkant, je ware zelf wil eruit, je ware zelf ziet de waarde van wat de buitenwereld zegt dat belangrijk is niet in, dat is de reden van je depressie....wees dus trots op je depressie, want het komt langs om je te leren dat jij meer bent dan alleen een buitenkant die succes en een mooi uiterlijk moet najagen. Stap uit die ratrace en wees jezelf! Trek je vooral niets meer aan van alles wat anderen als ' normaal' beschouwen....het is best een lastige keuze, je wilt er bij horen, maar geloof me van jezelf aanpassen word je nog meer depressief.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share