Ongezonde voeding deel 1: Is ons westerse dieet een ziekmaker?

2017-01-18T11:15:49+01:00juni 5th, 2013|Ongezonde Gewoontes|1 Reactie

Laatste update: door

Ongezonde voeding deel 1: Is ons westerse dieet een ziekmaker?

Lezers die regelmatig de artikels op deze site volgen zullen gemerkt hebben dat je dieet wijzigen één van de aanbevelingen is die bijna altijd terugkomt als we het hebben over chronische en moeilijk te behandelen ziektes.

En dat is ergens logisch, onze gezondheid en de weerbaarheid van ons lichaam tegen allerlei aandoeningen wordt voor een groot stuk bepaald door de bouwstoffen die we het via onze voeding leveren. Zonder de juiste vitamines, mineralen, proteïnes, gezonde vetten... kan ons lichaam niet in optimale vorm zijn.

Onderzoek toont bovendien keer op keer opnieuw aan dat verschillende diëten verschillende effecten hebben op onze gezondheid. Wanneer we ons typische 'westerse' dieet vergelijken met een mediterraan of Aziatisch dieet moeten we vaststellen dat er een relatie is tussen de samenstelling van het typische menu en het al dan niet voorkomen van bepaalde ziektes.

Wat is er zo typisch aan het westerse dieet? En welke invloed heeft dit dieet op onze gezondheid? In deze special leer je alles over een ongezonde voeding en hoe dat op te lossen!

Introductie ongezonde voeding

Het westerse dieet wordt getypeerd door een hoge energetische waarde, veel verzadigde vetten (boter, rood vlees), weinig vezels en veel zout. Het is bekend dat de combinatie van een hoge energetische waarde samen met onze weinig actieve levensstijl onder andere voor een toename van overgewicht bij de westerse bevolking zorgt.

De vele verzadigde vetten zorgen ook voor een toename van bijvoorbeeld het aantal borstkankers. En het lage gehalte aan voedingsvezels doet het risico op darmkanker toenemen. Teveel zout en te weinig potassium is dan weer een risicofactor voor hoge bloeddruk en beroertes.

Studie

Een zeer recente Brits