Lezers die regelmatig de artikels op deze site volgen zullen gemerkt hebben dat je dieet wijzigen één van de aanbevelingen is die bijna altijd terugkomt als we het hebben over chronische en moeilijk te behandelen ziektes.
En dat is ergens logisch, onze gezondheid en de weerbaarheid van ons lichaam tegen allerlei aandoeningen wordt voor een groot stuk bepaald door de bouwstoffen die we het via onze voeding leveren. Zonder de juiste vitamines, mineralen, proteïnes, gezonde vetten... kan ons lichaam niet in optimale vorm zijn.
Onderzoek toont bovendien keer op keer opnieuw aan dat verschillende diëten verschillende effecten hebben op onze gezondheid. Wanneer we ons typische 'westerse' dieet vergelijken met een mediterraan of Aziatisch dieet moeten we vaststellen dat er een relatie is tussen de samenstelling van het typische menu en het al dan niet voorkomen van bepaalde ziektes.
Wat is er zo typisch aan het westerse dieet? En welke invloed heeft dit dieet op onze gezondheid? In deze special leer je alles over een ongezonde voeding en hoe dat op te lossen!
Introductie ongezonde voeding
Het westerse dieet wordt getypeerd door een hoge energetische waarde, veel verzadigde vetten (boter, rood vlees), weinig vezels en veel zout. Het is bekend dat de combinatie van een hoge energetische waarde samen met onze weinig actieve levensstijl onder andere voor een toename van overgewicht bij de westerse bevolking zorgt.
De vele verzadigde vetten zorgen ook voor een toename van bijvoorbeeld het aantal borstkankers. En het lage gehalte aan voedingsvezels doet het risico op darmkanker toenemen. Teveel zout en te weinig potassium is dan weer een risicofactor voor hoge bloeddruk en beroertes.
Studie
Een zeer recente Britse studie bevestigt nu nogmaals dat ons dieet absoluut geen garantie op een lang en gezond leven biedt. De studie verscheen deze maand in 'The American Journal of Medicine'.
“Hoewel de impact van een bepaald dieet op specifieke ouderdomsgerelateerde ziektes reeds uitgebreid bestudeerd werd waren er tot nu toe weinig studies die een breder verband probeerden te leggen tussen dieet en onze gezondheid in het algemeen naarmate we ouder worden,” aldus de hoofdonderzoeker, dokter Akbaraly van de universiteit van Montpellier.
“We onderzochten of het meer of minder volgen van de dieetvoorschriften opgesteld in de Alternative Healthy Eating Index (AHEI) een invloed had op de gezondheid van mensen over een periode van 16 jaar”.
De AHEI werd indertijd door specialisten opgesteld als een richtlijn van wat mensen zouden moeten eten om bepaalde ziektes, zoals hart- en vaatziekten of diabetes zoveel mogelijk te voorkomen.
Vroeger onderzoek had al gesuggereerd dat het goed opvolgen van deze AHEI-richtlijnen ervoor kon zorgen dat mensen veel minder kans hadden op het ontwikkelen van het zogenaamde 'metabolisme-syndroom'. Mensen met deze aandoening lopen een grote kans op een vroegtijdige dood door onder andere hartproblemen.
De onderzoekers volgden 3775 mannen en 1575 vrouwen van 1985 tot 2009 met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar. Ze combineerden voor elk van de deelnemers de gegevens van een vijfjaarlijks medisch onderzoek met gegevens van de ziekenhuizen die ze bezochten.
Indien één van de de deelnemers overleed werd gekeken naar de doodsoorzaak en men registreerde voor alle deelnemers of ze leden aan een chronische ziekte of niet.
Het resultaat?
[pullquote]Slechts 4 procent van de deelnemers werd in absoluut goede gezondheid ouder[/pullquote]12 procent kreeg te maken met een hartprobleem maar zonder dodelijke afloop, voor drie procent werd het hartfalen echter wel fataal. 7 procent stierf aan een andere ziekte en de overige 73 procent werd in redelijke gezondheid ouder.
Bewezen slecht voor onze gezondheid
De studie kon vaststellen dat deelnemers die zich weinig aantrokken van de gezonde dieetvoorschriften van de AHEI een verhoogd risico liepen op dodelijke ziektes.
Hoe meer deelnemers een 'westers' dieet volgden (bestaande uit veel in vet gebakken voedsel, veel zoetigheid, industrieel geproduceerde voedingsmiddelen, rood vlees, verwerkte granen en vetrijke zuivelproducten) veel minder kans hadden op een gezonde oude dag dan deelnemers die een ander dieet volgden.
“We hebben bewezen dat het volgen van een aantal dieetvoorschriften zoals die van AHEI en het vermijden van typisch westerse voedingsproducten mensen toelaat gezonder oud te worden en het ontwikkelen van chronische ziektes kan helpen voorkomen,” zo zegt Akbaraly nog.
Overheden zouden er volgens hem goed aan doen de bevolking te informeren over de risico's van ons voedingspatroon.
Deze studie was één van de grootste in zijn soort en lijkt het ultieme bewijs te zijn dat ons westerse dieet verantwoordelijk is voor een heleboel ziektes en aandoeningen die veel zeldzamer zijn in andere delen van de wereld.
Iets wat veel mensen al langer vermoeden staat nu wetenschappelijk vast. Maar we leven nu eenmaal in onze westerse wereld en het is soms moeilijk de juiste voedingskeuzes te maken als je langs alle kanten verleid wordt met ongezond maar lekker eten en drinken.
In deel twee bekijken we meer in detail wat er nu juist zo ongezond is en geven we je een aantal tips om gezondere keuzes te maken.
Ondertussen zijn jullie reacties alvast welkom natuurlijk!
Deel 2? toevallig aan het googlen op gezond aankomen want mijn huidige levensstijl vermoord me. Ik woog laatst 54kg en ben 1.84m en ik begin duidelijk achteruit te gaan. Geen hongergevoel of juist wel maar amper kunnen eten door misselijkheid