Oorsuizen Behandeling

Laatste Update: 22 oktober 2020

Oorsuizen Behandeling Tips

Er zijn een aantal simpele middelen om oorsuizen wat te verminderen en om het niet erger te maken. Hieronder heb ik een korte check list samengesteld met een aantal effectieve oorsuizen behandeling tips:

 • Verminder of vermijd zoutinname (1) en stop met roken om oorsuizen symptomen te verminderen.
 • Sommige tinnitus patiënten hebben abnormaal lage niveau zink in hun lichaam en hebben verlichting van de klachten bevonden door zink supplementen. (2) Deze zink supplementen kun je bij elke natuurlijk winkel eenvoudig krijgen.
 • Uit één studie is naar voren gekomen dat melatonine kan helpen om slaap te bevorderen. Maar deze behandeling is nog niet officieel onderbouwd door de wetenschap.
 • Ginkgo Biloba kan ook helpen als een natuurlijke oorsuizen remedie, maar de effectiviteit is nog niet onderbouwd.

Tenslotte zijn er cognitieve therapieën beschikbaar om effectief tinnitus te behandelen. Persoonlijke denk ik dat een totaal aanpak het meest effectief is waarbij je meerdere natuurlijke behandelingen probeert om de kans op slagen te verhogen. Cognitieve behandelingen zijn onder andere maskering, gedragstherapie en betere leren om te gaan met de oorsuizen.

Kan oorsuizen voorkomen worden?

Erg belangrijk is om je oren zo schoon en goed mogelijk te behandelen, gebruik nooit wattenstaafjes of andere middelen die je oren kunnen beschadigen. Daarbij is het ook belangrijk om hard geluid te vermijden. Je kunt overwegen om oordopjes te dragen om je oren te beschermen tegen hard lawaai.

Als je een vrouw bent kan het drinken van koffie oorsuizen zelfs verminderen(3).

Wat kun je nog meer doen?

Het is allereerst belangrijk om te weten dat je gehoor één van de meest gevoelige systemen is van het menselijke lichaam. Doordat het een onderdeel is van zenuwstelsel is het gevoelig en kan beïnvloed worden door andere factoren die invloed hebben op je gezondheid. Daarom is het slim om de volgende tips op te volgen:

 • Vermijd hard geluid;
 • houd je bloeddruk onder controle;
 • Vermijd frisdranken omdat ze invloed hebben op je zenuwstelsel en wellicht indirect op je tinnitus;
 • Verminder nervositeit en stress
 • Probeer niet je constant zorgen te maken over oorsuizen. Vaak is het zo als je meer op oorsuizen concerteert dat je oorsuizen juist toeneemt omdat je er meer op let!
 • Zorg voor voldoende rust en regelmaat;
 • Ga aan de slag met effectieve time management om nervositeit en stress onder controle te houden in het drukke leven van nu.
 • Sporten / lichamelijke beweging;
 • Maskering apparaten om je aandacht van oorsuizen weg te nemen. Oorsuizen is vooral hinderlijk als het compleet rustig in je omgeving is. Een zacht altijd aanwezig geluid zoals een klok, aquarium of maskering kan helpen.
 • Neem niet teveel aspirines omdat ze oorsuizen kunnen verergeren.

Bronnen:

 1. http://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/2020/69_181.pdf
 2. https://journals.lww.com/otology-neurotology/Abstract/2003/01000/The_Role_of_Zinc_in_the_Treatment_of_Tinnitus.18.aspx
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002934314001983

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. LS

  In deze tijd hebben veel oudere mensen (zoals ook ikzelf) last van oorsuizingen.
  Vooral in de winter kunnen zulke klachten toenemen, het piepende geluid dat men hoort
  wordt dan soms veel scherper en intenser, hetgeen behoorlijk irritant kan zijn.

  Zelf gebruik ik al jaren het "wondermiddel" Ginkgo Biloba, deze tabletten zijn verkrijgbaar
  bij de natuurdrogist, waar men wat meer middelen dan alleen Chefarine en andere alledaagse
  medicijnen verkoopt.
  Ik ben door mijn jarenlange ervaring met dit middel overtuigd geraakt van de werking van Ginkgo Biloba, en ben nu opnieuw binnen drie dagen nadat ik begonnen ben met het gebruiken van dit middel van mijn meest ernstigste oorklachten af.

  Tip: Koop niet een te goedkope pot tabletten, wat bijvoorbeeld goed werkt zijn de
  wat duurdere tabletten, bijvoorbeeld Ginkgo Combi van "Leef Vitaal" of de Ginkgo Biloba tabletten van Pharma Nord..
  Gebruik bij voorkeur de eerste twee dagen meerdere tabletten per dag (2 of 3) om de
  oorsuizingen intensief te bestrijden, en stap daarna over op de voorgeschreven dagelijkse
  dosering.

  Succes kan ik natuurlijk niet garanderen, maar voor mij werkte het goed.

  Ginkgo Biloba zou de bloeddoorstroming in de kleinere bloedvaten der hersenen bevorderen,
  hetgeen de oorzaak zou zijn van het afnemen van oorsuizingen. Hoe het ook zij, het middel werkte in mijn geval goed en binnen enkele dagen is er altijd een aanzienlijke afname der klachten.

  Afz. J.A. Westdijk, Lochem.

 2. Geachte Heer Robert Jan Hendriks

  Bedankt voor de gegeven tips om mij af te helpen van dit storend probleem. Mijn oorsuizen komen inderdaad door stress, ik ben er volledig onderdoor gegaan, afweersysteem nul, dus proberen dit terug op te bouwen. Ik ga zeker een kuur doen met die zinkta. Ik rook niet, drink geen alcohol en heb altijd veel gesport, turnen, joggen en fietsen. Wel drink ik inderdaad de laatste tijd veel koffie, wat ik vroeger niet deed, dus kan een probleem zijn. Ook een detail, ik wou dat gesuis stoppen met innemen van dafalgan en andere pijnstillers, nu lees ik dat dit verkeerd is maar alles erger maakt, dus ik ga daar rekening mee houden.
  Hartelijk dank voor de geboden hulp en ik laat weten hoe het verder verloopt met mijn probleem.
  Mia

  1. Dag Mia,

   Het klopt dat stress één van de onderliggende oorzaken van oorsuizen kan zijn. Zelfs als het niet de primaire oorzaak is, zal stress oorsuizen enorm aanwakkeren.
   Op de blog zal ik de komende weken veel aandacht besteden over het onderwerp oorsuizen. Er zijn namelijk veel natuurlijke remedies die goed werken om de intensiteit van oorsuizen te minderen.

   Succes!

 3. Ik heb dit product voor mijn grootmoeder gekocht - een beste cadeau dat ze van mij heeft gekregen 😉

 4. Hallo, ik meen te weten, en er bijna zeker van te zijn, dat het te maken heeft met het zch niet goed voelen. Psychosomatisch dus. Het zich niet begrepen hebben gevoeld als kind, steeds maar verstoten, uitgelachen, enz. te zijn geworden. Het steeds maar streven naar liefde, aandacht, begrip en innerlijke rust die jaren aan een stuk - waar het voor anderen normaal is en deel uitmaakt van de basisbehoefte van een kind en jongvolwassene - met de voeten werden getreden door de Eigen ouders, broers en zussen, diegenen die normaal van je moeten houden en waar een kind zich veilig voelt. DAAR is het voor mij begonnen, als hoogsensitief persoon met heel veel talenten. Ondertussen heb ik ook verschillende burnouts gehad omdat ik nooit heb geleerd mijn grenzen te stellen en hoe te functionneren waarbij ik tegelijkertijd wordt gerespecteerd. Nog steeds geen innerlijke balans of afweermechanisme gevonden en ik ben nu stukken ouder. Ik weet ook niet waar naartoe hier in Antwerpen waar ik toevallig als alleenstaande ben terechtgekomen. Er is geen hulp. Ik voel mij ook niet begrepen. Met dank voor uw aandacht. Vriendelijke groeten, Dinah

 5. Hallo

  Heb je ook enkele tips voor kinderen met oorsuizen. Kan oorsuizen te maken hebben met autisme? Als ik zo al maar iets kan proberen. Het is nog niet zeker dat het dat is. Volgende week heeft hij een afspraak met specialist. Overdag heeft hij niets maar als hij slapen is heeft hij fluitje in zijn oren. Dat hij er zelfs van huilt. Mama zei hij het is in mijn 2 oren. Ik kan mijn oren toch niet de hele nacht toe toe houden.

  1. Er is nog geen verband aangetoond tussen autisme en overgevoeligheid voor geluid. In principe kun je dezelfde tips aanhouden voor kinderen. Ook ik ben erg benieuwd wat de specialist zegt over dit geval, en wat hij denkt over een eventueel verband met autisme. Kun je me op de hoogte houden?

 6. Hallo ik ben miranda en heb vanaf zaterdag last van oorsuizen wat moet ik er aan doen .
  Wordt er gek van dat gesuis in mijn oor.
  Met Vriendelijke Groet miranda spies

  1. Ga even naar je huisarts, Miranda. Hoe eerder deze een diagnose kan stellen, hoe eerder (en beter) hij er eventueel wat aan kan doen.

 7. Hallo ik heb hele erge oorsuizen na een ernstig hersenletsel ik ben ook doof nu aan 1 oor helpen de pillen dn ook

  groeten Jacqueline

  1. Ik neem aan dat je de zink-supplementen bedoelt.
   In jouw geval kan ik niet zeggen dat het zou kunnen helpen, of niet. Maar het kan geen kwaad om het te proberen.
   Persoonlijke denk ik dat een totaal aanpak het meest effectief is waarbij je meerdere natuurlijke behandelingen probeert om de kans op slagen te verhogen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share