Osteopenie: Verhoogde kans op osteopenie? Pas je levensstijl aan!(deel 3)

2017-01-18T11:15:52+01:00juni 9th, 2013|Botontkalking en Osteopenie|0 Reacties

Laatste update: door

Osteopenie: Verhoogde kans op osteopenie? Pas je levensstijl aan!

In het vorige deel van deze special heb ik een nogal verontrustende lijst geschreven met alle risicodragende factoren waardoor je kans op Osteopenie beduidend toeneemt. Misschien een schokkende lijst, maar toch iets om wel degelijk rekening mee te houden.

Als je je nu zorgen maakt omdat je volgens de lijst een verhoogde kans op Osteopenie hebt, kun je hier zelf iets aan doen.

In dit artikel geef ik je tips die je toe kunt passen op je levensstijl, waardoor de Osteopenie en Osteoporose tegengehouden kan worden, vertraagd kan worden of zelfs in sommige gevallen gestopt kan worden.

Eet gezond, en verhoog je inname van calcium

Gewoon gezond en gevarieerd eten is sowieso goed voor je lichaam en voor je geest in het algemeen. Maar in dit geval is juist de inname van het mineraal calcium van onmisbaar belang. Zoals we eerder al geconcludeerd hebben, is calcium in combinatie met vitamine D van groot belang voor de groei en het onderhoud van de botten.

Om sterke botten te krijgen is calcium van belang op jonge leeftijd. Hierdoor krijgt het gestel een maximale groei en aanwas. Op latere leeftijd is calcium van belang om zo veel mogelijk de afbraak van de botmassa binnen de perken te houden.

Om dit effect te bereiken wordt er door de deskundigen aangeraden om 1000 microgram tot 1200 microgram calcium per dag in te nemen. Dit is natuurlijk een heel abstract getal, dus gaan we dit even vertalen in eetbare producten. Je kunt de aanbevolen hoeveelheid bereiken door minimaal 4 standaard zuivelconsumpties per dag te eten. Dit natuurlijk naast de normale basisvoeding.

Maar wat is een standaard zuivelconsumptie? In het ene zuivelproduct zit wat meer calcium dan in de andere, maar over het algemeen kun je 150 mg vla/yoghurt/kwark of melk als een standaard portie zuivel beschouwen. Ook 20 gram kaas, op een lekker stukje volkorenbrood natuurlijk, is een standaard portie.

Dus totaal 4 standaard porties is voldoende voor je dagelijkse behoefte aan calcium. Het maakt voor de inname calcium niks uit of het zuivelproduct vol, halfvol, mager, bio of iets anders is. De gemiddelde hoeveelheden calcium zijn nagenoeg identiek.

Als je, om wat voor reden dan ook, geen