• Hoe gezond is Paksoi?

Hoe gezond is Paksoi?

2019-05-02T21:00:58+01:00mei 3rd, 2019|Superfoods|0 Reacties

Wij houden van lijstjes: Wie is de beste, wat is het meest gezond, en natuurlijk het lijstje met de best verdienende bekende Nederlander. Maar wist je dat er een lijstje bestaat van groenten met de hoogste voedingsdichtheid? In dat lijstje staan de voedingsmiddelen met de meeste voedingsstoffen per calorie. En in dat lijstje staat Paksoi als één van de best genoteerde groenten. Paksoi is een groente wat niet alleen maar 12 kilocalorieën per kopje bevat, maar tegelijkertijd ook een echte boost aan vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen bevat.

Waarom is Paksoi goed voor je?

Paksoi is lid van de familie van kruisbloemige groenten. Deze familie bevat allemaal hele krachtige groenten. Paksoi, wat binnen deze familie valt, is niet alleen een geweldige leverancier van vitamines en mineralen, maar schijnt ook nog eens chronische ziektes te kunnen voorkomen, zoals bijvoorbeeld bepaalde vormen van kanker. Paksoi is ook één van de meest sterke ontstekingswerkende voedingsmiddelen ter wereld, waarmee je het risico op allerlei aandoeningen en kwalen fors kunt verminderen. (1)

Als jij vindt dat boerenkool te bitter is, of als je altijd maar de neiging hebt om zout op je groenten te strooien, dan is paksoi waarschijnlijk je nieuwe vriend. De milde, bijna zoete smaak, in combinatie met de knapperige textuur, maken Paksoi een geweldige aanvulling op iedere gerecht. Je kunt het zowel rauw als gekookt of gestoomd eten.

De geschiedenis van Paksoi

Paksoi werd, en wordt nog steeds, heel veel gebruikt in de Aziatische keuken. Maar door globalisering is deze supergroente inmiddels populair geworden in de hele wereld. 

Paksoi, en andere koolsoorten uit Azië, wordt al duizenden jaren gebruikt in de Aziatische keuken. In de 19de eeuw werd de groente voor het eerst gesignaleerd in Europa. Vandaag de dag wordt Paksoi eigenlijk overal in de wereld gekweekt.

De Chinezen beschouwen hun voedsel als een medicijn, en dat is waarschijnlijk de reden dat Paksoi zo populair is in China.

De voedingswaarde van Paksoi

Waarom is Paksoi een super-superfood? De familie van de kruisbloemigen, waar Paksoi onder valt, staat al van oudsher bekend als perfecte groente om je lichaam te ontgiften. Ze bieden heel veel gezondheidsbevorderende Fytochemicalieen zoals vitaminen, carotenoīden, vezels, oplosbare suikers, mineralen, glucosinolaten, en fenolische verbindingen.(2)

Paksoi is dus een geweldige groente om regelmatig op het menu te zetten. Niet alleen vanwege het lage caloriegehalte, maar juist ook om de vele gezondheidsvoordelen zoals kankerpreventie, een gezonde spijsvertering, en een flinke dosis vitaminen en mineralen.

Paksoi biedt een waanzinnige hoeveelheid aan vitamine A en vitamine C. Eén portie Paksoi geeft je namelijk al 140% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A, en maar liefst 75% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Het bevat antioxidanten en een indrukwekkend aantal fytonutriënten. En ook nog eens een overvloed aan mineralen, zoals ijzer, calcium, mangaan, en foliumzuur. Kortom: Paksoi is goed voor alle onderdelen en processen in het lichaam. (3)

Afhankelijk van hoe je Paksoi klaarmaakt, kan de hoeveelheid voedingsstoffen variëren. Ik heb even een lijstje gemaakt voor rauwe Paksoi, en voor gekookte Paksoi.

100 grams rauwe Paksoi bevat ongeveer:

    • 13 kilocalorieën
    • 2,2 gram