Superfoods

Laatste Update: 2 mei 2019

Hoe gezond is Paksoi?

Wij houden van lijstjes: Wie is de beste, wat is het meest gezond, en natuurlijk het lijstje met de best verdienende bekende Nederlander. Maar wist je dat er een lijstje bestaat van groenten met de hoogste voedingsdichtheid? In dat lijstje staan de voedingsmiddelen met de meeste voedingsstoffen per calorie. En in dat lijstje staat Paksoi als één van de best genoteerde groenten. Paksoi is een groente wat niet alleen maar 12 kilocalorieën per kopje bevat, maar tegelijkertijd ook een echte boost aan vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen bevat.

Waarom is Paksoi goed voor je?

Paksoi is lid van de familie van kruisbloemige groenten. Deze familie bevat allemaal hele krachtige groenten. Paksoi, wat binnen deze familie valt, is niet alleen een geweldige leverancier van vitamines en mineralen, maar schijnt ook nog eens chronische ziektes te kunnen voorkomen, zoals bijvoorbeeld bepaalde vormen van kanker. Paksoi is ook één van de meest sterke ontstekingswerkende voedingsmiddelen ter wereld, waarmee je het risico op allerlei aandoeningen en kwalen fors kunt verminderen. (1)

Als jij vindt dat boerenkool te bitter is, of als je altijd maar de neiging hebt om zout op je groenten te strooien, dan is paksoi waarschijnlijk je nieuwe vriend. De milde, bijna zoete smaak, in combinatie met de knapperige textuur, maken Paksoi een geweldige aanvulling op iedere gerecht. Je kunt het zowel rauw als gekookt of gestoomd eten.

De geschiedenis van Paksoi

Paksoi werd, en wordt nog steeds, heel veel gebruikt in de Aziatische keuken. Maar door globalisering is deze supergroente inmiddels populair geworden in de hele wereld. 

Paksoi, en andere koolsoorten uit Azië, wordt al duizenden jaren gebruikt in de Aziatische keuken. In de 19de eeuw werd de groente voor het eerst gesignaleerd in Europa. Vandaag de dag wordt Paksoi eigenlijk overal in de wereld gekweekt.

De Chinezen beschouwen hun voedsel als een medicijn, en dat is waarschijnlijk de reden dat Paksoi zo populair is in China.

De voedingswaarde van Paksoi

Waarom is Paksoi een super-superfood? De familie van de kruisbloemigen, waar Paksoi onder valt, staat al van oudsher bekend als perfecte groente om je lichaam te ontgiften. Ze bieden heel veel gezondheidsbevorderende Fytochemicalieen zoals vitaminen, carotenoīden, vezels, oplosbare suikers, mineralen, glucosinolaten, en fenolische verbindingen.(2)

Paksoi is dus een geweldige groente om regelmatig op het menu te zetten. Niet alleen vanwege het lage caloriegehalte, maar juist ook om de vele gezondheidsvoordelen zoals kankerpreventie, een gezonde spijsvertering, en een flinke dosis vitaminen en mineralen.

Paksoi biedt een waanzinnige hoeveelheid aan vitamine A en vitamine C. Eén portie Paksoi geeft je namelijk al 140% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A, en maar liefst 75% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Het bevat antioxidanten en een indrukwekkend aantal fytonutriënten. En ook nog eens een overvloed aan mineralen, zoals ijzer, calcium, mangaan, en foliumzuur. Kortom: Paksoi is goed voor alle onderdelen en processen in het lichaam. (3)

Afhankelijk van hoe je Paksoi klaarmaakt, kan de hoeveelheid voedingsstoffen variëren. Ik heb even een lijstje gemaakt voor rauwe Paksoi, en voor gekookte Paksoi.

100 grams rauwe Paksoi bevat ongeveer:

  • 13 kilocalorieën
  • 2,2 gram koolhydraten
  • 1,5 gram eiwit
  • 0,2 gram vet
  • 1 gram vezels
  • 4.468 IE vitamine A (89% van de ADH)
  • 45 milligram vitamine C (75% van de ADH)
  • 45,5 microgram vitamine K (57% van de ADH)
  • 66 microgram foliumzuur (16% van de ADH)
  • 105 milligram calcium (11% van de ADH)
  • 0,2 milligram vitamine B6 (10% van de ADH)
  • 0,2 milligram mangaan (8% van de ADH)
  • 252 milligram kalium (7% van de ADH)
  • 19 milligram magnesium (5% van de ADH)

100 gram gekookte Paksoi bevat ongeveer:

  • 12 calorieën
  • 1,8 gram koolhydraten
  • 1,6 gram eiwit
  • 0,2 gram vet
  • 1 gram vezels
  • 4,249 IE vitamine A (85% van de ADH)
  • 26 milligram vitamine C (43% van de ADH)
  • 34 microgram vitamine K (42% van de ADH)
  • 371 milligram kalium (11% van de ADH)
  • 41 microgram foliumzuur (10% van de ADH)
  • 93 milligram calcium (9% van de ADH)
  • 0,2 milligram vitamine B6 (8% van de ADH)
  • 0,1 mg mangaan (7% van de ADH)
  • 1 milligram ijzer (6% van de ADH)

9 gezondheidsvoordelen van Paksoi

Het is inmiddels duidelijk: Paksoi is een écht superfood. Laten we de voordelen voor je gezondheid eens even op een rijtje zetten:

Paksoi helpt kanker te behandelen en te voorkomen

Door Paksoi regelmatig op je menu te zetten, kunt je ontstekingen in je lijf verminderen, schade door vrije radicalen bestrijden en je lichaam een ​​aantal van de krachtigste hulpmiddelen geven die het nodig heeft om ziekten te bestrijden. Kruisbloemige groenten staan ​​bekend om hun glucosinolaten. Dat zijn zwavelhoudende chemicaliën die soms een bittere smaak veroorzaken. Tijdens het koken, het kauwen en de vertering van deze groenten, worden andere verbindingen, zoals bijvoorbeeld indol, nitril en sulforafaan, aangemaakt. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit kanker kan voorkomen. Deze verbindingen zijn effectief tegen kanker omdat ze ontzettend krachtig zijn, zoals helpen cellen te beschermen tegen DNA-schade en carcinogenen te inactiveren. Dit is voor het grootste deel de reden waarom kruisbloemige groenten een aantal van de beste kankerbestrijdende voedingsmiddelen zijn.

Paksoi bevat ook brassinine, een antimicrobiële, en vaak antioxidatieve, stof wat een bewezen chemopreventief middel is. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die meerdere porties kruisbloemige groenten per week consumeren, een lager risico lopen op kanker, met name prostaatkanker, colorectale kanker, en long- en borstkanker. (4)

Paksoi bevat sterke antioxidanten

Paksoi behoort tot de top drie van groenten met de hoogste voedingsdichtheid. Dit betekent dat het een van de hoogste niveaus aan voedingsstoffen per calorie levert in vergelijking met andere voedingsmiddelen. 

Kan Paksoi ook helpen om af te vallen? Het kan helpen om je verzadigd te voelen zonder te veel te eten, wat de reden is dat het opnemen van Paksoi, en groenten in het algemeen, in je dieet belangrijk is voor je gevoel van verzadiging.

Vrije radicalen kunnen grote schade aanrichten aan je lichaam, maar voedingsmiddelen met een hoge antioxidatiewaarde, zoals Paksoi, doen geweldig werk bij het opsporen en onschadelijk maken van deze ziekteverwekkers. (5)

Slechts één kopje van deze bladgroente kan aanzienlijk meer leveren dan uw ADH van vitamine A en vitamine C, die beide enkele van de krachtigste antioxidantvitaminen in het lichaam zijn. Naast deze traditionele antioxidanten zijn er een aantal fytonutriënten en fenolische zuren, zoals cafeïnezuur, p-coumarinezuur, ferulazuur en myricetin, die op hun beurt weer een aantal andere, zeer nuttige, antioxiderende stoffen activeren.

Paksoi vermindert ontstekingen

Veel van de polyfenolen in Paksoi helpen je lijf om ontstekingen te verminderen. Paksoi levert ook veel vitamine K, wat helpt om het risico te verminderen van ontstekingen die aan de basis staan van heel veel ziektes die aanzienlijke schade aan je lijf toe kunnen brengen, tenminste als het niet wordt behandeld.

Bevordert de gezondheid van de ogen

Wortelen staan ​​in de volksmond bekend als de groente die helpt de ogen gezond te houden, maar dankzij aanzienlijke hoeveelheden vitamine A en bètacaroteen is Paksoi een serieuze tegenstander van de bekende wortels. 

Eén portie bevat de volledige ADH van bèta-caroteen en meer dan de helft van de ADH van vitamine A. De bètacaroteenspiegels zijn hoog genoeg dat de wetenschap het advies geeft dat het eten van Paksoi mensen kan helpen die aan maculaire degeneratie lijden. Dat is een oogaandoening dat zorgt voor verlies van het gezichtsvermogen.

Hoe gezond is Paksoi?

Behalve dat het een sterke antioxidant is die kan helpen om infecties te voorkomen, is vitamine A ook erg effectief in het voorkomen van cataract, omdat het vrije radicalen bestrijdt die onze ogen en de rest van het lichaam beschadigen. Voeding met veel vitamine A kan ook helpen het zicht bij weinig licht te verbeteren, en droge ogen en andere ooggerelateerde aandoeningen te behandelen. (6)

Paksoi maakt je botten sterker

Paksoi heeft een geweldige samenstelling van voedingsstoffen die de gezondheid van de botten kunnen bevorderen, inclusief ijzer, calcium, fosfor, magnesium en vitamine K. Bovendien is dit superfood een veel gezonder alternatief voor melk om de ADH van calcium binnen te krijgen, waardoor je een gebrek aan calcium kunt voorkomen.

Het primaire mineraal dat in botten en tanden wordt gevonden, is gemaakt met calcium en fosfor. Het is bewezen dat vitamine K de botdichtheid verhoogt bij mensen met osteoporose, evenals de kans op botbreuken sterk vermindert. De combinatie van al deze mineralen draagt ​​in grote mate bij aan de groei en het behoud van gezonde botten en spieren. (7)

Paksoi verlaagt de bloeddruk

Als een calcium- en kaliumrijk voedsel verlaagt paksoi de bloeddruk op natuurlijke wijze. Kalium helpt ook het natrium te af te voeren, waardoor de schade die natrium aan het cardiovasculaire systeem toebrengt, wordt verminderd. Vitamine K helpt ook bij een goede bloedstolling.

De vitamine B6 en het foliumzuur in Paksoi helpen om de ophoping van een stof genaamd homocysteïne te voorkomen. Wanneer er te veel hiervan in het lichaam wordt aangemaakt, kan dit leiden tot schade aan de bloedvaten en hartproblemen, met alle gevolgen van dien. (8)

Paksoi helpt bij een gezonde huid en gezond haar

Een portie Paksoi levert bijna driekwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Vitamine C helpt bij de aanmaak van collageen, een eiwit dat nodig is om de huid en het haar gezond te houden. Veel collageen helpt om rimpels te minder zichtbaar te maken en de kleur van je huid te verbeteren. De antibacteriële eigenschappen van deze groente helpen ook tegen huidinfecties zoals acne en eczeem. (9)

Paksoi versterkt het immuunsysteem

Vitamine C is de belangrijkste reden waarom Paksoi een boost is voor het immuunsysteem. Het is een krachtig antioxidant die helpt een gezond immuunsysteem te ondersteunen en te onderhouden. Selenium, een ander mineraal dat wordt gevonden in Paksoi, helpt ook de productie van T-cellen te stimuleren. Het is een manier om het hele jaar door veel voorkomende ziektes te voorkomen en te bestrijden. (10)

Paksoi helpt bij een gezonde zwangerschap

Paksoi, samen met veel andere bladgroenten, biedt een grote hoeveelheid foliumzuur. Tijdens de zwangerschap verdubbelt de behoefte van het lichaam aan foliumzuur als gevolg van de snelle groei en de celdeling. Het innemen van voldoende foliumzuur helpt aangeboren afwijkingen, zoals het bekende open ruggetje, voorkomen en biedt een aantal andere voordelen om jullie beide gezond te houden tijdens de zwangerschap. (11)

De beschikbaarheid van Paksoi

Hoewel Paksoi het hele jaar door verkrijgbaar is, is hij beter in de wintermaanden. Wanneer Paksoi gekweekt wordt bij hogere temperaturen, verwelkt de plant, en de smaak kan negatief worden beïnvloed. 

Het duurt ongeveer twee maanden vanaf het planten om deze groente te oogsten. Als je groene vingers hebt, kun je deze zelf ook planten en oogsten. Deze planten groeien het best in de lente of herfst om verwelking door de zomerhitte te voorkomen. Het is een geweldige toevoeging aan je tuin of balkon, en het is geweldig om met groente uit eigen tuin te koken.

Paksoi kent vele variëteiten. De variaties zijn meestal gerelateerd aan de grootte en de vorm van de plant, maar alle soorten hebben een soortgelijke rechtopstaande, cilindrische stengel met groene of violette bladeren. Grote Paksoi heeft witte stengels en groene bladeren die krullen, terwijl de kleine Paksoi kleine, lichtgroene stengels en zachte blaadjes heeft.

De kleine Paksoi is iets milder en zoeter, maar kan gemakkelijk te gaar worden. Als het volwassen is, heeft het een sterkere smaak en is de kans op overkoken veel kleiner.

Veel gestelde vragen over Paksoi

Over deze groente zijn natuurlijk heel veel vragen te stellen. Ik behandel even de meest gestelde vragen:

Hoe lang is verse Paksoi houdbaar?

Het is het beste om verse Paksoi binnen twee tot vijf dagen na aankoop te eten. Als het op de juiste manier wordt bewaard, duurt het maximaal een week, maar de voedingswaarde is het grootst wanneer het binnen enkele dagen wordt gegeten.

Hoe houd je Paksoi zo lang mogelijk vers?

Bewaar Paksoi altijd in een koude omgeving om ervoor te zorgen dat hij vers blijft en zijn vitamine C-gehalte behoudt. U kunt de Paksoi ook in een plastic zak in de koelkast bewaren om de versheid te verlengen.

Kan ik verse Paksoi invriezen?

Jazeker is dat mogelijk. Om Paksoi in te vriezen, veeg je de groente eerst voorzichtig af met een vochtig  stuk keukenpapier om het vuil te verwijderen. Niet helemaal in water wassen, want dan wordt de groente te vochtig! Snij de Paksoi in stukjes, zowel de bladeren als de stelen, en verpak het dan in diepvrieszakken. Probeer alle lucht uit de zak te halen voordat je deze dichtmaakt. Leg de zak plat in de vriezer.

Hoe weet je of Paksoi goed of slecht is?

Bij het kiezen van Paksoi op de markt, moet je op zoek naar stevig, donkergroene bladeren met stijve, witte stelen. Als dit niet het geval is, dan is er iets aan de hand met de Paksoi. Waarschijnlijk is de groente dan al te oud.

Is het veilig om Paksoi rauw te eten?

Ja, je kunt de Paksoi zonder problemen rauw eten. De rauwe bladeren kun je gewoon als een salade eten. Ook kun je het toevoegen aan een heerlijke soep, of gebruiken bij het roerbakken.

Hoelang moet je Paksoi koken?

Zelf vind ik het lekker om de Paksoi heel kort te koken. Niet meer dan een enkele minuten. Op deze manier blijven de stengels knapperig, en worden de bladeren zacht. Doe eerst de stelen in de pan, en pas later de bladeren.

Voor het roerbakken: Probeer eerst de stelen in de wok te doen, en voeg de bladeren een tweetal minuten later toe. Ook op deze manier blijven de stengels knapperig, en zijn de bladeren nét gaar.

Welk deel van Paksoi kun je eten?

Je kunt zowel de bladeren als de stengels eten. Als voorbereiding, zorg je dat de stengels en de bladeren goed zijn gewassen. Als je de Paksoi kookt, kun je het beste met de stelen beginnen, omdat deze langer duren. Je kunt de bladeren toevoegen als de stelen zachter beginnen te worden.

Maar let op!

Paksoi bevat bepaalde stoffen die de productie van schildklierhormonen kunnen verstoren. Voor mensen met een schildklieraandoening is het niet erg verstandig om veel groenten uit de familie van de kruisbloemigen te eten. Er zijn relaties met ontstekingen, en problemen met de schildklier.

Meer recent onderzoek heeft aangetoond dat dat deze negatieve effecten heel zeldzaam zijn. De voordelen overstijgen vele malen de potentiële problemen met de schildklier. (12)

Heb jij problemen met je schildklier? Overleg dan eerst even met je arts voordat je grote hoeveelheden Paksoi gaat eten.

Tot slot…

Paksoi is een echt superfood. Nog sterker: Het is een super-superfood!

Maar voordat je nu de hele voorraad Paksoi bij de groenteboer op gaat kopen, is een belangrijk advies om het met mate te eten. Natuurlijk is het een prima groente, maar variatie is ook erg belangrijk. Als jij Paksoi iedere week 1 keer op het menu zet, ben je heel goed bezig!

Smakelijk eten!

Heb jij wel eens Paksoi in je menu opgenomen? Wat waren je ervaringen? Wil je ze delen in de comments hieronder?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share